Ponovih se prekljuce,pa tek danas stigoh da pogledam sta sam kupio,i naravno da podelim sa vama.....
Znam da ste navikli da citate moje duge pisanije,ali posto smo se vec dovoljno upoznali,nema potrebe da idem u sve detalje,kada znate kako razmisljam kada su samare u pitanju.Moj cilj znate(ona sumanuta ideja),ali isto tako znate da to za sobom vuce dosta love.Ja tu lovu necu da dam u toj meri koliko taj projekat zahteva,vec hocu da me to kosta nista,ili nesto malo ,odnosno dosta manje od realnog.Da bi taj cilj postigao,potrebno je prevrnuti jedno 10 samara preko ruku,da bi ostvarili zacrtani bonus.Evo nas na trecoj,i otprilike tu negde ova prica pocinje......
Sobzirom da sam vrlo brzo pohvatao konce kako stoje stvari na trzistu samara,u svakom trenutku imam 2 do 3 koji prodavci nude i imaju otvorenu ponudu sa moje strane ukoliko se odluce da prihvate moju ponudu.Prodavac ove o kojoj sada pricamo je prihvatio moju ponudu,i ja sam postao vlasnik VAZ-a 2109 iz 1990. godine,sa motorom 1500 i predjenih 85.000km.
Kilometraza je 100% prava (da vam sad ne objasnjavam kako znam),vlasnik koji je isterao iz salona je bio prodavac,prvi put u zivotu sam imao priliku da vidim kako je izgledao racun iz 90te na 14.500DM ,nije nista specijalno odrzavana (osim onoga sto je moralo/crklo),te sam tako preuzeo auto sa PRVIM zupcastim kaisem.Ako se ne varam ,i kablovi su prvi,ali toliko dobro ne poznajem Lade pa ostavljam mogucnost da sam omanuo.......Auto je apsolutno CEO u prvoj boji,i konacno sam dobio primerak gde niko nije krmacio po njemu niti ga pekao brenerom.Bele je boje,dosta je prljav i neuredan,ali zadivljujuce zdrav i ne pohaban.Kupljen je na Petrovaradinu,i u momentu primopredaje je izgledao ovako (slike iz oglasa)

E sad da pojasnim stanje kola po segmentima nakon predjenih 100km sa njim (NS - BG i malo tu po Bg-u).
PAPIRI
Godina 90ta,tada prvi put registrovana,jedan vlasnik (kupio ga novog),svake godine bio u redovnoj registraciji,istice krajem septembra.Prenos obavezan na zahtev prodavca.
MOTOR
1500 ccm ,rad na leru BESUMAN (bukvalno se auto ne cuje kad radi),nikada nikakva intervencija,nikada otvaran,pravih 85.000km,najosnovnije odrzavanje za sve ove godine,stalno korisceno OPEL-ovo ulje (imam kanticu u gepeku),prvi zupcasti kais,nova pumpa za benzin,jako prljav motorni prostor,ali ne od masnoce i curenja nego bas od prljavstine.Kao da nikad nije opran.Lepo radi,lepo pali,lepo ide,nema trzanja,knedli i tih zezalica,mislim da trosi malo ( za sada saznanje na otvornom),probao sam ga do 120 i sve funkcionise kako treba.
MENJAC
Petostepeni,ne krci i zveci,ok se saltaju brzine,ali ima par anomalija.Ja cujem neki lezaj!!!Prijavljena mi je zamenjena korpa i lamela,ali meni se cini da cujem druk.U razgovoru sa elektronicarem (nasim), smo dosli do zakljucka da mogu biti i ona dva lezeja na spojnickoj ,ali za sada je sve ostalo na prici.Nije jos lociran......
Sam hod rucice biraca mi je cudan - zapravo drugaciji od one prve moje smare.Tamo je sve bilo KAO novo (Boki je imao prilike da proba),i ja sad ovde sumnjam da recimo imam blagi luft u onom shranju sto se kupuje od Kaline pa se stavlja na Samaru (znate nasta mislim - zboravih kako se zove).
Lamela je ok ,nema proklizavanja ni u najavi,ok vuce u svim rezimima,ali korpa mi je sumniva.SAMO u prvoj prilikom ketanja,MA KAKO otpustao kvacilo ,UVEK ima ono - TUP !!!
Dali su stavili neki krs od korpe,dali nisu lepo namestili,dali su ostavili stari druk ili je i on neki krs kao nov,dali su UOPSTE MENJALI SET - jbm li ga.
Sve funkcionise za voznju bezgresno,ali ako bi trazili dlaku u jajetu - onda bi to bio ovakav izvestaj.Videcemo sta cemo s tim i dali cemo ista dirati......
KAROSERIJA
Onakva kakvu ja volim - ne pipana.Ali bas bas......U kosevima napred pod haubom - NOV !!!!
Patos,sajtne,podsajtne - dosta dobro,da ne kazem odlicno.Zadnji kosevi - nazalost MORA da se pali brener.Sa unutrasnje strane do gepeka,na oba - zevnuo.Steta....
Boja bela,ali usrana do zla Boga.Razlog koji je prijavljen je sledeci......
Covek (vlasnik) je radio ceo svoj radni vek u fabrici koja je imala ogromne neke dimnjake iz kojih je stalno kuljao neki dim koji je kasnije tu neku prasinu apsorbovao u vazduhu i ona je konstantno godinama padala po kolima - satima,danima...godinama.
Krov i prednja hauba shjebani.Ne mogu im nista bez smirgle,a kad dodje smirgla,onda mora i farba - a meni se to ne mili........(videcete detalje u slikama koje slede).
Prednja velika maska koja ide ispred haube,je skroz ispucala boja i oljuspala se.Cela je,nikad udarana ili lomljena ali je sva sugava.Ostatak karoserije je ok ,na par mesta povrsinske rdje koja je sanirana i macnuta osnovnom bojom,i na par mesta takodje rdja koja kada bi se se strugnila kako valja,pokazala bi se rupica ....recimo pozicija na rubu,u dnu vrata i tako neka udarna mesta......
Sve u svemo,po mojim nekim rezonima,dosta dobra skoljka (ako je poredimo sa svim samarama),a ako je poredimo sa ne radjenim i ne farbanim - to bi otprilike bilo ono sto se moze ocekivati od auta koji nije bio garaziran ni dana,i koji nije imao nikad korube na sebi.
Ja uglavnom zadovoljanan....
ENTERIJER
Sive boje,nije pocepan i svinjac,ima tragova koriscenja,trebalo bi ga lepo ocistiti i osveziti,ali sve obuhvatno gledano - ne trazi zamenu nicega.Cak je i torpedo na tabli samo sa jednom blagom linijicom koja moze da prodje.Boja plastike entirejera je ona smrdljiva zelena u kombinaciji sa sivom,ali tako nam se i ovaj put zalomilo.Sedista cela,ne pocepana,rade mehanizmi za pomeranje.....i obaranje naslona .....
ELEKTRIKA
Sve radi - za ne poverovati hahahaha......pa cak i ona lampa kad se otvori hauba !!!!!
http://postimg.org/image/6ra7s7wt5/
Ali .....naravno mora da postoji ono ALI ......lampica od akomulatora skilji.Na vecem gasu se pritaji,na manjem je jaceg intenziteta,puni regularno te ja tako posumnjah da bi mogla biti u maleru neka dioda na alternatoru.Nas elektronicar mi to potvrdi.
Osim te lampice - nemam nikakve zamerke .....bar za sada....
E da ,radio je izvadio i prebacio u svoj novi auto,a zvucnici ostali (male 10ke Pionirove),pozadi u polici.....
EKSTERIJER
Pa nema nista .....sve je fabrika.....i nista vredno pomena......aj ovde da stavimo da podizac stakla na vozacevim vratima ne radi.Mehanizam je umro .....verovatno.Spoljni retrovizori celi (za divno cudo),onaj unutrasnji fabricki .....Ok sve u svemu .....
GUME
Pa onako ...nisu za bacanje....M+S su...175 /70/13 .....ali meni to sve nekako bzvz-e.....Sta znam......nisu krive,imaju saru,ravnomerno se jedu koliko vidim,ne tresu.....Nek stoje za sada pa cemo videti sta cemo .....
Eto ,to bi bilo to kao sto ste navikli od mene.........Ja sam se autu danas posvetio par sati.....prvo sto sam uradio skinuo onu glibavu masku oko farova jer me nervira do 00,i krenuo malo da cackam oko onoga sto je popadalo po krovu i haubi.Posto sam u zgradi i nemam crevo,to sam pokusao sa kantom,ali posle punjenja druge vodom na trecem spratu,popizdeo sam,pozvao travelmana i zamolio za slobodan termin.
Imao sam srece pa me je ubacio preko reda (ujutru u 9)