Gasi se u toku voznje......pomagajte
Moderators: BokeYGTi, elektronicar, pesadinac, letnjikovac, milanovic986
- elektronicar
- Automobil: 2108 + 21093 +2109
Re: Gasi se u toku voznje......pomagajte
Cika Stevane tvoj problem uopse nije naivan kao sto se na prvi pogled cini, i da imam semu elektroinstalacije motorne elektronike za tvoju 1,6L 16V rado bih ti pomogao vise, ali analogno cu pokusati da te usmerim preko dokumentacije za 1,5L 16V jer pretpostavljam da imaju slicnosti, ali sve sto budem pisao treba uzeti sa rezervom jer se seme mogu ipak ozbiljno razlikovati.
Pogledajmo primer seme 1,5L 16V, otvoricemo ga u posebnom prozoru da bi lakse pratili dalji tekst i uporedjivali: http://www.viser.edu.rs/download/uploads/11326.pdf
Kad damo kontakt kljucem onda kompjuter dobije plus na zicu +15 (standardna boschova oznaka za zicu koja ima plus kad se da kontakt - videti gornju liniju, dok je +30 standardna boschova oznaka za zicu koja ima plus cak i kad je kljuc izvucen iz kontakt brave; 31 je standardna boschova oznaka za masu, +50 je standardna boschova oznaka za zicu koja je pod naponom za komandu automata anlasera da se ukljuci i pokrene anlaser, ... ) , tj. taj plus 15 kompjuter primi na svoju zicu r. br. 27. Istovremeno kompjuter tim aktom deluje tako da ukljucuje masu glavnom releju K1.1 preko svojeg kontakta r.br. 36.
Vidimo da glavni relej K1.1 prima plus redno preko dva osiguraca.
Ukljucenjem glavnog releja K1.1 on daje plus i releju pumpe i kompjuteru na izvod r.br. 37. Na taj nacin kompjuter zna da je glavni relej odradio i moze da pocne samodijagnostika kvarova.
Daljnjim redosledom dogadjaja kompjuter daje masu releju pumpe za gorivo K1.2 preko izvoda r.br.3.
Kao sto vidimo ti ne cujes u problematicnom trenutku nikakvo skljockanje releja, pretpostavljam ni glavnog releja ni releja pumpe za gorivo pa bih ja krenuo tim redosledom da ispitujem. Istovremeno ni check engine ne svetli nego skilji sto isto tako potvrdjuje da kompjuter nije primio dobar plus ili dobru masu. Na slici koju ti je dao Skora vidi se polozaj glavnog releja.
/u momentu kad ti se problem desava, ja bih krenuo ispitivanjem napona na nozici 85 da utvrdim dal relej prima dobar plus, a ako je to u redu onda bih pogledao sta se desava na nozici 86 istog releja. Ako je na nozici 85 pri prvom ispitivanju slab napon onda bih ispitivao lose spojeve osiguraca ili konektora koji dovode plus, a ako je taj napon u redu onda bih pratio sta se na nozici 86 desava jer pri datom kontaktu tu nebi smelo biti vise od 1 V. Ako je na toj nozici napon veci onda kompjuter prima slabu masu pod nekim srafom instalacije, a ako je napon manji ili jednak 1V onda bih krenuo dalje sa slicnim ispitivanjem prema releju pumpe ali ne treba zaboraviti onda da se treba skidati kontakt i vrsiti merenje samo u prvih par sekundi davanja kontakta jer je relej pumpe na kontaktu ukljucen samo nekoliko sekundi ukoliko nije pokrenuto verglanje anlasera.
Smatram da je najverovatnije problem u nekoj losoj masi jer u trenutku kada imas problem ne radi najverovatnije ni glavni relej ni kompjuter a lampica check engine skilji. Sad gde se nalazi ta masa na tvom vozilu tesko je reci bez dokumentacije ali ubedjen sam da se i to moze naci na nekom od ruskih sajtova.
Pozdrav,
ovo upucuje da tvoj kompjuter isto kao i check engine lampica nema dovoljno energije da se upali, tj, moguce je i losa masa ili los plus do kompjutera.Cika Stevan wrote:... Lampice se popale na tabli, jedino ona zuta za chek engine samo tinja, jedva se vidi...
Pogledajmo primer seme 1,5L 16V, otvoricemo ga u posebnom prozoru da bi lakse pratili dalji tekst i uporedjivali: http://www.viser.edu.rs/download/uploads/11326.pdf
Kad damo kontakt kljucem onda kompjuter dobije plus na zicu +15 (standardna boschova oznaka za zicu koja ima plus kad se da kontakt - videti gornju liniju, dok je +30 standardna boschova oznaka za zicu koja ima plus cak i kad je kljuc izvucen iz kontakt brave; 31 je standardna boschova oznaka za masu, +50 je standardna boschova oznaka za zicu koja je pod naponom za komandu automata anlasera da se ukljuci i pokrene anlaser, ... ) , tj. taj plus 15 kompjuter primi na svoju zicu r. br. 27. Istovremeno kompjuter tim aktom deluje tako da ukljucuje masu glavnom releju K1.1 preko svojeg kontakta r.br. 36.
Vidimo da glavni relej K1.1 prima plus redno preko dva osiguraca.
Ukljucenjem glavnog releja K1.1 on daje plus i releju pumpe i kompjuteru na izvod r.br. 37. Na taj nacin kompjuter zna da je glavni relej odradio i moze da pocne samodijagnostika kvarova.
Daljnjim redosledom dogadjaja kompjuter daje masu releju pumpe za gorivo K1.2 preko izvoda r.br.3.
Kao sto vidimo ti ne cujes u problematicnom trenutku nikakvo skljockanje releja, pretpostavljam ni glavnog releja ni releja pumpe za gorivo pa bih ja krenuo tim redosledom da ispitujem. Istovremeno ni check engine ne svetli nego skilji sto isto tako potvrdjuje da kompjuter nije primio dobar plus ili dobru masu. Na slici koju ti je dao Skora vidi se polozaj glavnog releja.
/u momentu kad ti se problem desava, ja bih krenuo ispitivanjem napona na nozici 85 da utvrdim dal relej prima dobar plus, a ako je to u redu onda bih pogledao sta se desava na nozici 86 istog releja. Ako je na nozici 85 pri prvom ispitivanju slab napon onda bih ispitivao lose spojeve osiguraca ili konektora koji dovode plus, a ako je taj napon u redu onda bih pratio sta se na nozici 86 desava jer pri datom kontaktu tu nebi smelo biti vise od 1 V. Ako je na toj nozici napon veci onda kompjuter prima slabu masu pod nekim srafom instalacije, a ako je napon manji ili jednak 1V onda bih krenuo dalje sa slicnim ispitivanjem prema releju pumpe ali ne treba zaboraviti onda da se treba skidati kontakt i vrsiti merenje samo u prvih par sekundi davanja kontakta jer je relej pumpe na kontaktu ukljucen samo nekoliko sekundi ukoliko nije pokrenuto verglanje anlasera.
Smatram da je najverovatnije problem u nekoj losoj masi jer u trenutku kada imas problem ne radi najverovatnije ni glavni relej ni kompjuter a lampica check engine skilji. Sad gde se nalazi ta masa na tvom vozilu tesko je reci bez dokumentacije ali ubedjen sam da se i to moze naci na nekom od ruskih sajtova.
Pozdrav,
- Cika Stevan
- Automobil: L110
Hvala na iscrpnom i sveobuhvatnom odgovoru!
Nista mi drugo onda ne preostaje, nego da sistematski pocnem (deo po deo) pretragu za labavim plus spojevima i losih masa. Tu u srednjoj konzoli ispod plastike gde je i kompjuter video sam dosta metalnih nosaca releja raznih oblika ucvrsceni maticama ispod koje se nalaze mase (zice sa papucicama). Verovatno odatle bi trebalo poceti pa posle ako nema rezultata preci na uticnice sa provodnicima. No videcemo kako cu napredovat.
Pitanje jos, po ovoj slici sto sam postavio glavni relej K1.1 je onaj srednji u nizu ispod kompjutera? Pozdrav, cujemo se.
- elektronicar
- Automobil: 2108 + 21093 +2109
prema skorinoj i tvojoj slici izgleda da je levo relej ventilatora, u sredini relej pumpe za gorivo, a desno glavni relej
- altinjanin
- Automobil: lada 112 16v
elem..pre neki dan imao sam jedno''lepo'' iskustvo,do sada mi se to nije desilo...ZAMISLITE???
parkirah se lepo na parking,posle 5 minuta da upalim,nece,kontakt normalno dam,ali posle nece nista,niti se bilo sta cuje,ne vergla,ne cakce,nista...sta je sad..polako se smirim,ne 3,vec 5 puta udahnem i polako eliminisem sta nije,pumpa se cuje,pomislim..uh dobro je,radi...kontakt dam,pa dao da hocu da upalim,sve popali na tabli,brava nije,izadjem,kais
pogledam,stoji po P.S.-u,pomislim i to je dobro...skihuh ta tri cuda crna,osigurace,kod suvozacevih nogu,pokusam nece...na kraju bacim oko na anlaser,i primetim da crvena zica sa plasticnim dzekom na vrhu visi ispod kucista filtera vazduha,jedva uvukoh ruke da ubodem ''gde treba'',i eto resenja....dakle,skracen mi je zivot za 5 meseci...

...a trojke su Djuro sta?-Osnovne jedinice diverzantskih grupa..
Znaci, recept je vise puta udahnuti, dobro se preslusai i krenuti u akciju. Ipak, da nije bila neka diverzija? Malo ti majstor olabavi bitni kabelcic, pa on ispadne nakon izvesnog vremena i onda ti ides da kukas kod njega i on ti kao zameni pumpu, rele, senzor ili stogod. Jer, ti kablovi ne ispadaju bas lako. Kao meni kada mi je bio ispao stek od senzora radilice. E, taj bas tesko da moze tek tako ispasti. Ali diverzija je bila osujecena, a Lajka se vratila starom majstoru koji mi je opravljao pezejca. Mislim da treba bezati od onih majstora koji su kao specijalizovani za jedan tip automobila. Moje iskustvo ili savet. 
- aleko-2141
- Automobil: Moskvic Aleko
To spala pobuda, meni je spala tj nisam je ni vratio pa sam u sred Beogradske guzve ostao bez struje, plina a na benzin nece 
- Cika Stevan
- Automobil: L110
Odavno nisam pisao (valjda od juna) sta sam radio, dal i kako sam resio onaj moj problem sa lajkom. Nisam hteo ranije nista pisati, dok nisam bio siguran u svoj posao, da lajka radi normalno. Da ne ponavljam problem – kvar sta sam imao (pise gore u postu), samo cu napisati sta sam uradio. Krenuo sam sa pretragom redom kako mi je elektronicar rekao, savetovao.
Hvala mu opet!
Zamenuo sam glavni relej, plus za svaki slicaj i relej pumpe. Od tada simptomi su nestali, motor radi perfektno kao nov. Lada je vozena (isla je na more pocetkom meseca) i na ravnom, i po brdima, i po kisi, i po suvom. Presla je 1650 km bez problema, da kucnem drvo.
Po ovome mozda smem zakljuciti da su samo releji bili u pitanju. Jedno iskustvo vise, mozda ce jos nekome pomoci ako bude imao slicnih problema.
-
joksacetka
Lm, tražio sam odgovore za moj problem ( u stvari problem moje lajke)
i nisam našao odgovor čitajući sve o sličnim problemima.
Dakle, lajka je 111 16 v i normalno se ponaša u vožnji, kada dostigne radnu temperaturu prvo na većim brzinama a kasnije i na brzinama 50/60 km/č pri dodavanju gasa kao da zastane pa onda lenjo krene napred. Kod dužih vožnji kada dođe da se problemi manifestuju na brzinama 50/60 km/č mise ugasi u toku vožnje, pokrenem motor posle toga ali vrlo kratko, par km i opet zna da ugasi.
Vozio sam auto kod majstora na dijagnostiku, kada je priključio aparat za dijagnostikovanje, auto nije pokazivao nikakvu grešku trenutnu ni akumuliranu (pitao me da li sam skoro skidao kleme). nakon toga sam išao za NS i u povratku mi se opet trzao i gasio.
Kada kažem trzao, znači kada dajem gas on kao da proguta knedmu pa krene napred.
Dakle, lajka je 111 16 v i normalno se ponaša u vožnji, kada dostigne radnu temperaturu prvo na većim brzinama a kasnije i na brzinama 50/60 km/č pri dodavanju gasa kao da zastane pa onda lenjo krene napred. Kod dužih vožnji kada dođe da se problemi manifestuju na brzinama 50/60 km/č mise ugasi u toku vožnje, pokrenem motor posle toga ali vrlo kratko, par km i opet zna da ugasi.
Vozio sam auto kod majstora na dijagnostiku, kada je priključio aparat za dijagnostikovanje, auto nije pokazivao nikakvu grešku trenutnu ni akumuliranu (pitao me da li sam skoro skidao kleme). nakon toga sam išao za NS i u povratku mi se opet trzao i gasio.
Kada kažem trzao, znači kada dajem gas on kao da proguta knedmu pa krene napred.
Last edited by joksacetka on Thu Sep 11, 2014 11:12 pm, edited 1 time in total.
joksa
- bruyoni
- Automobil: Lada 112 1.5 16v
Koliko su stari visokonaponski kablovi i svećice? Koje su svećice trenutno?
-
joksacetka
Kablovi dve godine, svećice godinu, NGK. Po specifikaciji za ladu (takve sam imao i kada sam je kupio).
joksa
-
rascho
- Automobil: Lada 112 1.5 16V
Kada kažeš da se gasi u vožnji, da li to znači da se stvarno ugasi u vožnji dok voziš 50/60 km/h, držiš stisnut gas i ne stišćeš kvačilo, ili to znači da se ugasi kada stisneš kvačilo, pa bi se obrtaju trebali zadržati na obrtajima ler gasa, a oni padnu na 0, pa se auto ugasi?
U prvom slučaju ti negdje gubi kontakt, jer čak i da prekineš dovod benzina, pri brzini 60km/h auto se neće ugasiti nego odlazi u cutoff, odnosno kočenje motorom. Jedini način da ga ugasiš je da isključiš kontakt.
U drugom slučaju može biti svašta, to ćemo onda rspravljati ako kažeš da je to u pitanju.
U prvom slučaju ti negdje gubi kontakt, jer čak i da prekineš dovod benzina, pri brzini 60km/h auto se neće ugasiti nego odlazi u cutoff, odnosno kočenje motorom. Jedini način da ga ugasiš je da isključiš kontakt.
U drugom slučaju može biti svašta, to ćemo onda rspravljati ako kažeš da je to u pitanju.
Telefon je izumio Aleksandar Graham Bell 1875. godine...
kad ga je sklopio vidio je da ima dva propuštena poziva....
zvao ga je Chuck Norris...
meni lici na tps... pa kad postignes neke obrtaje on izgubi signal i udavi se, kad malo dodas gas on proguta knedlu i krene...
" :) Prva,druga,kuplung,treća ruski ti je menjač sila :) "
- bruyoni
- Automobil: Lada 112 1.5 16v
tps kada se izliže krene da štuca, nikako ne sme da gasi jer mu i senzor radilice i bregaste govore da se motor vrti a protokomer da pumpa vazduh.
Ako krene da se gasi u momentu dodavanja gasa onda je verovatno otišla pumpa, ne može da nabije protok kada krene jača potoršnja, a možda je i filter za gorivo solidno začepljen
Ako krene da se gasi u momentu dodavanja gasa onda je verovatno otišla pumpa, ne može da nabije protok kada krene jača potoršnja, a možda je i filter za gorivo solidno začepljen
-
rascho
- Automobil: Lada 112 1.5 16V
Ne može se zbog pumpe izgasiti, ja imam tu situaciju kada je plin na samom kraju pa ne može nabiti tlak onda stisneš gas a auto koči, ali se ne gasi (vjerojatno bi se ugasio kada bih pustio da stane). Štoviše, jednom sam bio kod majstora za plin kada je zaboravio vratiti neke žice, pa mi nije otvarao elektroventil, dakle nije uopće bilo protoka plina, pa smo probavali slijedeće. Zavrtiš motor na benzinu na cca 4000 okretaja (auto stoji naravno), pa prebaciš na plin; elektroventil ne otvori, dakle ne pušta plin, a plinski kompjuter izgasi benzinske dizne, dakle nema niti benzina, auto se ne gasi nego samo obrtaji padaju i ako ga vratiš na benzin prije nego obrtaju padnu na nulu auto nastavi normalno radit.
Zato sam ga i pitao da li se baš ugasi u vožnji ili se ugasi sa stisnutim kvačilom u leru.
Zato sam ga i pitao da li se baš ugasi u vožnji ili se ugasi sa stisnutim kvačilom u leru.
Telefon je izumio Aleksandar Graham Bell 1875. godine...