Ne znam točan razlog, ali najvjerojatnije prošli put nisam isprobao softver za dijagnostiku, nego samo za flashanje. No nije mi niti bitno zašto je proradilo, uglavnom sada radi.
Dakle konfiguracija s kojom mi radi je Linux MX-14 (baziran na Debianu Wheezy 7.0) kernel je 3.15 i trenutno koristim Crossover Office 13.1, iako je radilo i sa Wineom 1.7, ali mi je lakše konfigurirati crossover pa sam prešao na njega. Naravno koristim kabel sa FTDI chipom.
Testirao sam programe "Autovaz New" i Diagnostic Tools 1.31, oba se nalaze na google drive linku koji sam dao.
Samo sam se kratko poigrao, uglavnom sa AutoVaz New i kao što sam već napisao oduševljen sam mogućnostima. Jučer sam malo crtao grafove i broj uzorkovanja u sekundi je puno veći nego sa ELM327, što znači da se dobivaju daleko bolji grafovi. Sada mi preostaje prevođenje sa ruskog i učenje funkcija programa, mada ono što sam se jučer igrao, čini mi se dosta intuitivno. Najveći problem mi je prijevod.
O funkcijama programa ću pisati kada se malo bolje uposznam s tim, a sada ću ukratko opisati proceduru instalacije programa.
Prvo za Linux.
Kao što sam rekao radi i sa Wineom, ali preporučujem upotrebu Crossover Office (koji je u biti komercijalna verzija winea) jer je jednostavniji za konfiguraciju. Iako wine može praktički sve kao i crossover, wine se konfigurira iz komandne linije dok ceossover ima dosta dobar GUI. Ono što je dobro u crossoveru moguće je napravitri "bottle" (tako crossover naziva jednu emulacijsku okolinu) koji će biti na ruskom pa u njega instalirati ruske programe (isto se može i s wineom, ali je kompliciranije za napraviti), dok engleske programe instalirate u drugi "bottle". S tim je lokalizacija 100%, dakle svi programi koji sam isprobao uredno ispisuju ruske fontove (na windowsima sam imao problema sa nekim programima).
Zatim je potrebno napraviti com port za komunikaciju. Ja sam radio sa USB kabelom, dakle ako se radi o FTDI chipu on će biti automatski prepoznat i linux će napraviti usb serijaski port na /dev/ttyUSB0 (umjesto nule može biti neki drugi broj ako je nula zauzeta, ali ako je to jedini usb to serail kabel koji je uštekan onda će biti nula). Da bi crossover/wine vidio com port potrebno je napraviti simbolički link na port.
To znači da u direktoriju ~/.cxoffice/<bottle_name>/dosdevices (za wine je to ~/.wine/dosdevices), gdje je ~ oznaka home direktorija, a <bottle_name> treba zamijeniti sa pravim imenom bottlea, treba napraviti slijedeće
ln -s /dev/ttyUSB0 ~/.cxoffice/<bottle_name>/dosdevices/com1
ili za wine
ln -s /dev/ttyUSB0 ~/.wine/dosdevices/com1
Nakon toga u dotičnom programu odaberemo da ćemo koristiti COM1 i to je to
Da bi neki bottle u crossoveru bio na ruskom potrebno je u file ~/.cxoffice/<bottle_name>/cxbottle.conf naći sekciju
[EnvironmentVariables]
i u nju upisati
"LANG"="ru_RU.UTF-8"
To je što se tiče linuxa, a za windowse je potrebno slijedeće.
Prvo instalirati drivere za FTDI, dobijete ih sa kabelom. Onda pogledati u control panel, pod ports i vidjeti koji je broj com porta dobio kabel nakon što ga uštekate. Ako je dobio broj veći od 2 onda to promijenite i stavite ga na 1 ili 2, jer AutoVaz New može koristiti samo com port 1 ili 2. Onda je potrebno u control panelu "Region and Language" (tako se zove u windowsima 7, možda je ime malo drugačije u ranijima, jer Microsoft misli da je promjena imena i vizualnog izgleda stvari najbitniji dio operacijskog sustava, pa na tome provedu najviše vremna, pa im zato ne ostane vremena da naprave neke kvalitetnije promjene) u tabu Administrative ima "Language for non-Unicode programs" i tu treba odabrati ruski. Nakon restarta ruski programi bi se uglavnom trebali prikazivati ispravno (kao što sam već napisao ja sam imao problema sa nekima). Nakon toga bi sve (manje/više) trebalo raditi kako treba. Alternativno možete probati MIcrosoftovu aplikaciju AppLocale koja može startati program sa nekim drugim jezikom, ali ja nisam uspio dobiti da mi sa AppLocale aplikacija bude prevedena u potpunosti; nešto stvarno bude na ruskom, a negdje budu vertikalne debele crte umjesto slova, tako da mi se nije činilo upotrebljivim.
Eto to je to, nakon toga bi aplikacije trebale raditi, bilo da koristite linux ili windowse.