Dijagnostika za Ladu Bosch MP7.0 Euro 3

Moderators: BokeYGTi, elektronicar, pesadinac, letnjikovac, milanovic986

rascho
Automobil: Lada 112 1.5 16V

Re: Dijagnostika za Ladu Bosch MP7.0 Euro 3

Post by rascho »

Proradilo mi. :)
Ne znam točan razlog, ali najvjerojatnije prošli put nisam isprobao softver za dijagnostiku, nego samo za flashanje. No nije mi niti bitno zašto je proradilo, uglavnom sada radi.
Dakle konfiguracija s kojom mi radi je Linux MX-14 (baziran na Debianu Wheezy 7.0) kernel je 3.15 i trenutno koristim Crossover Office 13.1, iako je radilo i sa Wineom 1.7, ali mi je lakše konfigurirati crossover pa sam prešao na njega. Naravno koristim kabel sa FTDI chipom.
Testirao sam programe "Autovaz New" i Diagnostic Tools 1.31, oba se nalaze na google drive linku koji sam dao.
Samo sam se kratko poigrao, uglavnom sa AutoVaz New i kao što sam već napisao oduševljen sam mogućnostima. Jučer sam malo crtao grafove i broj uzorkovanja u sekundi je puno veći nego sa ELM327, što znači da se dobivaju daleko bolji grafovi. Sada mi preostaje prevođenje sa ruskog i učenje funkcija programa, mada ono što sam se jučer igrao, čini mi se dosta intuitivno. Najveći problem mi je prijevod.
O funkcijama programa ću pisati kada se malo bolje uposznam s tim, a sada ću ukratko opisati proceduru instalacije programa.

Prvo za Linux.
Kao što sam rekao radi i sa Wineom, ali preporučujem upotrebu Crossover Office (koji je u biti komercijalna verzija winea) jer je jednostavniji za konfiguraciju. Iako wine može praktički sve kao i crossover, wine se konfigurira iz komandne linije dok ceossover ima dosta dobar GUI. Ono što je dobro u crossoveru moguće je napravitri "bottle" (tako crossover naziva jednu emulacijsku okolinu) koji će biti na ruskom pa u njega instalirati ruske programe (isto se može i s wineom, ali je kompliciranije za napraviti), dok engleske programe instalirate u drugi "bottle". S tim je lokalizacija 100%, dakle svi programi koji sam isprobao uredno ispisuju ruske fontove (na windowsima sam imao problema sa nekim programima).
Zatim je potrebno napraviti com port za komunikaciju. Ja sam radio sa USB kabelom, dakle ako se radi o FTDI chipu on će biti automatski prepoznat i linux će napraviti usb serijaski port na /dev/ttyUSB0 (umjesto nule može biti neki drugi broj ako je nula zauzeta, ali ako je to jedini usb to serail kabel koji je uštekan onda će biti nula). Da bi crossover/wine vidio com port potrebno je napraviti simbolički link na port.
To znači da u direktoriju ~/.cxoffice/<bottle_name>/dosdevices (za wine je to ~/.wine/dosdevices), gdje je ~ oznaka home direktorija, a <bottle_name> treba zamijeniti sa pravim imenom bottlea, treba napraviti slijedeće

ln -s /dev/ttyUSB0 ~/.cxoffice/<bottle_name>/dosdevices/com1

ili za wine

ln -s /dev/ttyUSB0 ~/.wine/dosdevices/com1

Nakon toga u dotičnom programu odaberemo da ćemo koristiti COM1 i to je to

Da bi neki bottle u crossoveru bio na ruskom potrebno je u file ~/.cxoffice/<bottle_name>/cxbottle.conf naći sekciju
[EnvironmentVariables]
i u nju upisati
"LANG"="ru_RU.UTF-8"

To je što se tiče linuxa, a za windowse je potrebno slijedeće.
Prvo instalirati drivere za FTDI, dobijete ih sa kabelom. Onda pogledati u control panel, pod ports i vidjeti koji je broj com porta dobio kabel nakon što ga uštekate. Ako je dobio broj veći od 2 onda to promijenite i stavite ga na 1 ili 2, jer AutoVaz New može koristiti samo com port 1 ili 2. Onda je potrebno u control panelu "Region and Language" (tako se zove u windowsima 7, možda je ime malo drugačije u ranijima, jer Microsoft misli da je promjena imena i vizualnog izgleda stvari najbitniji dio operacijskog sustava, pa na tome provedu najviše vremna, pa im zato ne ostane vremena da naprave neke kvalitetnije promjene) u tabu Administrative ima "Language for non-Unicode programs" i tu treba odabrati ruski. Nakon restarta ruski programi bi se uglavnom trebali prikazivati ispravno (kao što sam već napisao ja sam imao problema sa nekima). Nakon toga bi sve (manje/više) trebalo raditi kako treba. Alternativno možete probati MIcrosoftovu aplikaciju AppLocale koja može startati program sa nekim drugim jezikom, ali ja nisam uspio dobiti da mi sa AppLocale aplikacija bude prevedena u potpunosti; nešto stvarno bude na ruskom, a negdje budu vertikalne debele crte umjesto slova, tako da mi se nije činilo upotrebljivim.

Eto to je to, nakon toga bi aplikacije trebale raditi, bilo da koristite linux ili windowse.
Telefon je izumio Aleksandar Graham Bell 1875. godine...
kad ga je sklopio vidio je da ima dva propuštena poziva....
zvao ga je Chuck Norris...

rascho

Post by rascho »

Danas sam ostao raditi od kuće, nisam išao na posao (to mi programeri možemo :)), a kako nemam šta za raditi, malo sam radio na Ladi.

I napravio sam jedan genijalan "break through". Mislio sam da će mi trebati hrpa vremena dok skužim šta znače sve one kratice na ruskom u programima, pa sam onda krenuo čitato onaj PDF dokument za dijagnostiku Bosch MP7.0, koji sam stavio na google drive.
Genijalna stvar je to što izgleda da su taj dokument i program AutoVAz New usko povezani. Naime u tom pdf-u su na strani 32 pa dalje pod naslovom "Parameters Displayed" navedeni parametri koje može ispisati uređaj DST-2MM (slika uređaja je na strani 33 i on služi za dijagnostiku). U programu AutoVaz New su na prvom tabu, koji služi za prikaz parametara prikazani upravo svi ti parametri i to upravo po tom redoslijedu koji je naveden u dokumentu.

Dakle, naziv sa kratkim opisom svih parametara koji se mogu prikazati u programu AutoVaz New (također na mom google driveu) se nalazi u spoemnutom pdfu od stranice 32 pa na dalje i to u točno istom redoslijedu. JJJJEEEEEEEEEEEEE!!!!!!!!!!!!!

Samo da još napomenem, sa programom AutoVaz New sam uspio crtati graf, ali samo jednog paramera istovremeno, dakle nije moguće (bar koliko za sada znam) crtati dva ili više parametara paralelno, što bi bilo korisno u nekim situacijama.
Ali zato u programu "Diagnostic Tools" sam uspio dobiti više parametara paralelno. Taj program ne slijedi spomenuti dokument, tako da ga je potrebno prevoditi, ali isto tako podržava veliki broj parametara.

Nadam se da će još nekome ovo biti korisna informacija, kao što je i meni bila kada sam to skužio.

rascho

Post by rascho »

Evo mene opet. Tako ja malo po malo učim.
Danas sam malo uzeo promatrati parametre rada motora u leru, inspiriran onom temom o step motoru i bruyonijevom naputku za čišćenje (čistio sam ja to i do sda ali nikada nisam obilno zalijevao tekućinom za čišćenje, nego bih tekućinu našpricao na krpu i očistio koiko se može).
Pa tako da objedinim ovu temo o dijagnostici i temu o step motoru.

Gledao sam dosta parametara, ali na kraju su mi dva privukla pažnju, pa ću se koncentrirati samo na ta dva.
Znači, na strani 33 već spoemutog dokumenta za dijagnostiku (tko nije još niti jednom otvorio taj dokument, sram ga bilo, sada je vrijeme) navedena su dva parametra "Desired Air Idle - QSOL25" i "Air Mass Flow - ML" (ruske nazive nađite sami za domaću zadaću).
Dakle radi se o količini zraka koju ECU izračuna da bi trebao imati i količini zraka koju izmjeri MAF senzor. Očigledno te dvije vrijednosti ne bi trebale puno odstupati, za ispravan rad motora. Uglavnom, stavim ja da mi prikaže te dvije vrijednosti i QSOL25 mi bude preko 10kg/h dok je ML samo oko 8, ili izraženo u postotcima ECU očekuje oko 25% više zraka nego što ga dobiva (govorim o leru, pri jačem gasu je razlika neznatna).
Ne budi mi lijeno ja odmah po bruyonijevom naputku skinem sva crijeva i okupam leptir gasa i ispust za ler motorić sa tekućinom za čišćenje. Sve lijepo obrišem i vratim nazad i odmah stavim da izmjerim nove vrijednosti, kako bih vidio da li se je šta promijenilo.
I gle čuda, nakon čišćenja su vrijednosti skoro iste (odstupanje je oko 0.5). Naravno to se je odmah i manifestiralo u stabilizaciji ler gasa.

Naravoučenije: Kada vam majstor priključi auto na dijagnostiku i samo očita greške uz komentar "nema grešaka sve je u redu" pošaljite ga u rodno mjesto i nemojte ništa platiti. Zato prije odlaska na dijagnostiku dobro proučite spomenuti dokument pa ga priupitajte da li je očitao te i te parametre. Ili još bolje naručite kabel sa e-baya i sami ih očitate :)
Prava dijagnostika se sastoji od očitavanja više parametara i donošenja zaključka iz usporedbe njihovih vrijednosti, a ne očitavanje grešaka. Inače ako malo proučite već spoemnuti dokument vidjet ćete da je broj parametara toliki, da moraš nešto zaključiti gledajući u njih, naravno uz uvjet da znaš njihovo značenje.

BTW "Diagnostic Tool" ima opciju za reset ECU-a (pri tome ne mislim samo na brisanje grešaka, nego brisanje svih naučenih podataka, što npr. ELM softver ne može), a to sam naučio tako što sam kliknuo na gumbić pored kojega je pisalo nešto na ruskom (nalazi se na tabu za očitavanje grešaka), misleći da služi za čitanje grešaka i onda se čuo neki klik (meni se učinilo da je iz motornog prostora, ali je očigledno bio od ECU-a). A ja, kao malo dijete, kada nešto napravi pa čuje zvuk, ponovim to nekoliko puta da čujem to kliktanje. Onda sam skužio da vjerojatno resetiram ECU (poslije sam preveo sa ruskog i to je bilo to), što je zapravo analogija odspajanja ECU-a sa napona, tako da nije ništa loše bilo :)

rascho

Post by rascho »

Samo da ispravim sam sebe. Malo sam se i dalje igrao sa ovim i zaključio sam da gore spomenuti parametri (QSOL25 i ML) se nisu promjenili zbog čišćenja klapne gasa nego zbog slučajnog resetiranja ECU-a. Naime, kada sam opet išao gledati te parametre opet su bitnije odstupali, pa sam samo resetirao ECU i odmah su postali isti bez čišćenja ičega. Tada sam zaključio da očigledno vremenom počnu odstupati zbog neke druge nepravilnosti. Onda sam se malo igrao sa podešavanjem smjese plina (vozeći okolo i snimajući krivulju lambda sonde) i uspio sam dobiti da ti parametri ostanu približno jednaki i nakon nekog vremena. Dakle očigledno ubrizgavanje goriva igra neku ulogu, a moguće je da i još nešto utiče na njih.
Ali eto, dobra stvar je da polako učim i otklanjam neke nedostatke u radu motora koje sam imao.

bruyoni
Automobil: Lada 112 1.5 16v

Post by bruyoni »

Htedoh ti reći nako onog prvog posta ali zaboravih. Ta vrednost je odstupanje od stihiometrijskog odnosa a za samo održavanje lera treba nešto jača smeša tj više goriva, a ti si to protumačio da mu fali vazduha. Zbog toga dolazi do tog odstupanaj na leru koje se izgubi sa porastom obrtaja. Probaj da prikaši komp i da se voziš tj neko drugi neka vozi a ti gledaj u ekran i trebalo bi da vidiš sličnu situaciju pri jačem opterećenju. Recimo mala brzina u 4. brzini i kreneš da ubrzavaš...

PS: Nabavih interfejs za TNG Imaš li neku dokumentaciju za Landi, kod mene je Stag a poljaci su sve dali na netu, ali drugar ima Landi a italijani su pomalo šturi sa kako objašnjenjima koji pin je šta i po pitanju programa.

rascho

Post by rascho »

Imam za Landi Renzo Omegas, a imam i softver, ako ti treba pošaljem ti. Inače za Omegas je 2.4 verzija softvera najbolja, jer ne treba hardverski ključ, ove novije trebaju. S time da Omegas+ ima drugačiji softver, pa ti ovo moje ne koristi.

Što se smjese tiče upravo to sam skužio, da je bila siromašna.

bruyoni

Post by bruyoni »

Kako ti se ovo čini? Napravih jutros koneektor na interfejsu i povezah se ali sam kasno ukapirao da se sva podešavanja u realnom vremenu pišu u plinski ECU a kolik ose sećam samo sam množilac pomerio slučajno sada ne znam gore ili dole jer sam zaboravio da na trackapdu lapotopa ne radi desni klik pa sam probao da rotiram 3d mapu strelicama i u tome sam pomerio celu liniju množioca mnogo dole pa sam je vraćao gde mislim da je bila, to je ova pozicija na slici.
Image

rascho

Post by rascho »

Ovu sliku sam samo viđao na internetu, nisam se nikada trudio da je shvatim.
Kod mene je drugačije, mapa je dvodimenzionalna, koeficijent (ekvivalent ovom multiplieru, samo što se kreće u vrijednostima od 0 do 255) ovisi o vremenu ubrizgavanja i o obrtajima, pa je komplicirano namjestiti.
Koliko kužim ove krivulje su vremena ubrizgavanja plina i benzina u istoj točki, a kod tebe je vrijeme ubrizgavanja benzina veće od vremena ubrizgavanja plina (osim pri velikom opterećenju), što je malo sumnjivo.
Probaj voziti okolo i snimaj krivulju lambda sonde (tu bi ti ovaj vag.com kabel puno bolje poslužio od elma jer ima stvarno puno više snimljenih točaka, a softver obavezno mora crtati graf, nemoj se pouzdati u gledanje brojeva, jer zna zavarati), onda u raznim režimima vožnje prebacuj sa plina na benzin i gledaj da li će lambda registrirati ozbiljniju promjenu smjese u trenutku prebacivanja. Naravno i podatak o short term fuel trim ti može pomoći.
Onda kada uspiješ dobiti da se jednako ponaša na plinu i benzinu to je to. I za kraj obavezno provjeriš da prilikom WOT (wide open throtle, dakle naglo ubrzavanje), kada se motor prebaci u open loop smjesa nije siromašna, odnosno mora ti biti u bogatom području, pa onda kada se motor vrati u closed loop, lambda opet počne plesati gore/dolje.
To je princip kako ja radim, samo moraš imati razne dijelove ceste na kojima možeš isprobati različite režime, npr. uzbrdica je dobra za režim velikog opterećenja, a ne znam gdje ćeš u NS naći uzbrdicu :lol:

bruyoni

Post by bruyoni »

Ma ja kreten pomerao množilac i on odmah beležio u plinski kompijuter a ja mislio da neće ništa pomeriti dok ne pritisneš dugme snimi, jer u verziji na srpskom u jezičku parametri imaš dva dugmeta "pročitaj" i "snimi" koji ne služe za ono što sam ja mislio već da sačuvaju podešavanja u neki fajl na HDD. Ma čuo sam se sa čovekom koji mi ugrađivao plin i on je odmah znao šta sam i zbog čega uradio, odmha pogodio da sam zbog ta dva dugmeta mislio da se radi na sačuvavanje a ne da u realnom vremenu menja vrednost u kompijuteru :D
Reče mi da se zezam malo pa ako ne bude išlo da dođem u ponedeljak, a ja tad moram do Osjeka pa ću od nekog da zajmim laptopče da se zezam s mapama.
E da, odvezoh se sada pre pola sata nekih 30-40km i u prvoj polovini puta su obrtaji naglije padali dok je bio na plinu a onda u durgoj polovini je na benzinu u leru krenuo nekako cudno da radi, čim stane kiša odoh da očitam nove vrednosti!

rascho

Post by rascho »

Hoće to. Kada malo razjebeš plin, kada prebaciš na benzin on još uvijek čudno radi, ali nakon nekog vremena vožnje na benzin, sve se vrati u normalu. Inače bi ti i tu dobro došao vag.com kabel da možeš resetirati ecu, kada zabrljaš, pa kreneš ispočetka. Doduše uvijek možeš odspojiti akumulator, ali je to kompliciranije.
Ako imaš negdje neprometan dio ceste odeš tamo, pa onda gurneš mapu u neke ekstreme, čisto da vidiš kako to izgleda, da znaš prepoznati simptome. Mogu se dobiti zbilja zanimljivi efekti, npr. skakanje motora kao podivljalog ždrijepca :)

bruyoni

Post by bruyoni »

Ja ovo mećem na net čisto da ne izgubim :D

Elem, ovo je stanje nakon 30-40km sa množiocom sa gornje slike
Image
Evidentno moram da povećam množilac pa sam ga bacio, za sada, na oko 1,2 da se vrate kako su bile na prvoj slici, neki moj konzervativni proračn ali mislim da ću morati pomeriti malo dole jer ima onu dodatnu kompenzaciju u dve tačke između 4 i 12 ms. Sutra zajmim čestit laptop, tj neki koji može da izdrži više od 10 minuta na bateriji :D

rascho

Post by rascho »

Čekaj malo, znači donje krivulje su dobivene sa množiocem sa gornje slike (dakle oko 1)? To znači da si prije slikanja donje slike promijenio množioc, ali nisi vozio da napraviš druge krivulje?
Zašto si onda povećao množioc, kada se je očigledno krivulja plinskog vremena ubrizgavanja pomakla prema gore (sa faktorom 1), znači ako si ti povećao množioc (na 1.2) ona će otići još više gore.

bruyoni

Post by bruyoni »

Množilac, kako sam shvatio iz STAG uputstva, uvećava trajanje ubrizgavanja, znači kriva ide desno a ne gore.
Da donja, druga slika, je dobijena nakon vožnje sa množiocom 1. Stvar je što sam ja množilac slučajno pomerio kada sam prvi put prikačio interfejs i startovao program tako da su krive gasa i benzina na prvoj slici dobijene uz pomoć nepoznatog množioca. A do njega pokušavam da dođem eksperimentom kako bi mi neka sledeća slika, tj čitanje krivih, bilo što bliže krivama na prvoj slici. Rukovodim se time da je onu prvu sliku, samo krive bez množioca, odradio jedan od najboljih majstora za gas u Srbiji.

rascho

Post by rascho »

OK. Sada sam se orjentirao. Znači ista radna točka se gleda po horizontalnom pravcu. Što zapravo znači da u prvom slučaju u istoj radnoj točci imaš veće vrijeme ubrizgavanja za plin nego za benzin, što je u pravilu u redu.
Dok onda na drugoj slici imaš manje vrijeme ubrizgavanja za plin nego za benzin.
Onda definitivno trebaš vratiti graf plina desno.
Kada uspiješ vratiti graf u originalno stanje provjeri i onaj završetak iznad 16ms jer ti tamo ode plin ispod benzina. Ne mora značiti da ne valja, čak je i teško natjerati motor u takve vrijednosti, ali eto za svaki slučaj.
To ti je najbolje negdje na brzoj cesti ubaciti u 4tu i stisnuti naglo gas da ubrzava, pa kada short term fuel trim i long term fuel trim budu 0 (to u pravilu znači da je u open loopu) gledaš vrijednosti lambde da li je u bogatom području.

bruyoni

Post by bruyoni »

Da baš tako. Na drugoj apcisi ti je pritiska i onda bi po svoj logici (zbog dužine kanala od dizne do komore, potrebe za većom zapreminom...) vreme otvaranja dizne na gasu trebalo da bude duže za isti pritisak, u odnosu na prvi grafik. Mislim da tamo iznad 16 ms nije toliki problem to su već ozbiljni obrtaji skoro u blokadi, možda i grešim nisam još pogledao ima li u onom uputstvu koje si kačio neki grafik vrednosti u odnosu na obrtaje i otvorenost klapne.

Post Reply