Tenak

Moderators: BokeYGTi, finaldesign, djape1977

Boki78

Re: Tenak

Post by Boki78 »

aleko-2141 wrote:Boki, srednja osovina je 28mm a na bajsu je 34 mm unutrasnji, sto mu dodje da samo ga ov aplastika i drzi, a pogledaj zube na lancanicima pa kazi da li su dobri :D

Image

Image
Te dimenzije ti ne znace nista oko dijagnostike problema. Prva ovih 28mm je i inace irelevantna, a ova druga nije bitna za dijagnozu problema al moze da posluzi pri izboru patrone.

Daklem uzmes, vratis to sve nazad i onda izmeris odstojanje srednje sajbne od centra vertikalne cevke. Ukoliko je to odstojanje 47.5-50mm OK si, ukoliko nije mora da se modifikuje.

No imajuci u vidu da ti je pogon istrosen onda to sve lepo baci, ukljucujuci patronu i idi i kupi krsten pogon . Pazari neki shimano entry level pogon. To na zalost nije bas 1000 dinara ...

Zasto?

Dva razloga.

1. Ovaj od 1000 dinara ti je nitnovan za kurblu, pa kad nitna malo popusti bude belaj, maloko vrtis i u mestu. Shimanov ima nazubljeni nosac i od proklizavanje nema nista.

2. Mnogo bitniji od prvog jeste sto Shimano ima i patrone i pogone. Pri tome kompatibilne i dokumentovane. Ako kupis pogon u originalnom pakovanju onda dobijes i dokumentaciju sa spiskom kompatibilinih patrona pa kupis sta zelis i sve radi kako valja bez uklapanja razlicitih standarda, cisto da :

a) ne bi jurio liniju lanca
b) dosao u situaciju kao na slici

Image

sto je klasicna rukijevska lelemudija...

Mozes naci brdo shimano dokumentacije na netu pa unapred odabrati modele koji ti odgovaraju prema stanju na lageru uvoznika. Pri tome pazis i na duzinu kurble. Ukoliko si npr visok i jak onda uzimas duzu kurblu, ukoliko si mini gremlin onda kracu. Ja npr vozim iskljucivo 175.
bruyoni wrote:Duzina osovine ti je bitna kada kupujes novu patronu, pored toga da li je engleski ili francuski navoj
Francuski ce u Srbiji jako tesko da vidi. Pre ce naleteti na Italijanski (36x24)

Koji ima ce uz razumnu pretpostavku da ne vozi neku egzotiku, a ne vozi, tako sto ce pokusati da uvrne solju na strani na kojoj su lancanici. Ukoliko je levi navoj onda je engleski, ukoliko je desni onda Italijanski.
bruyoni wrote:Jedino ti za nove pogone treba alatka za dotezanje, imam je pa ako treba uzajmim ti je sumnjam da ce trebati promenio sam patronu proletos :D
Za kompletan servis cetvrtke mu na zalost trebaju tri alata. Kljuc za skidanje srafa koji drzi kurblu, naravno moze i odgovarajuca gedora ukoliko ne zapinje, radapciger i kljuc za skidanje/zatezanje patrone. Sva tri je dobro imati zbog potencijalnih zajeba i modifikacija ...
aleko-2141 wrote:Nosim sve u kesi pa nek oni gledaju sta treba tj dimenzije a imam servis blizu pa cu odnesem kod njih da sklope, treba mi nova osovina i pedale tj komplet prednji deo posto sam izlomio sve, zivotinja vozio u 5-6 brzini uz brdo to krsilo sve zivo :D
Ako ces da ti jure dimzenije onda im bolje nosi ram :) Ukoliko uzimas kao sto sam ti predlozio onda samo pokazes prst u model i pazari.

bruyoni
Automobil: Lada 112 1.5 16v

Post by bruyoni »

ako je izmerio 34 mm prečnik onda je engleski plus je dužina vratila 131 mm plus je JIS pa mu staje bilo koji MTB pogon sa četvrtkom.
Uuuu tri alata... :shock:
Svaki standardni cevasti ili nasadni ključ od 14 mm može da odvrne šraf koji drži kurblu
Kurblu može skinuti, a već ju je nekako i skinuo, i običnim radapcigerom, samo da može da se spusti na prečnik pesnice. Nije ni problem napraviti svlakač za kurblu a ako mu zatreba imam i njega da mu dam.
Jedini je zez bez alata stegnuti patronu ali može da iskoristi šrafove od ovog Kinex-a
Nitnovani prednji pogon je za ovakav bajs taman ako ne i previše, ja još nisam ni čuo ni video da su se nekome razlokale te nitne na kineskim pogonima, pre se pojedu zubi na lančaniku ili sjebu šolje na krš pogonu. Čak je i taj Kinex OK patrona za takav bajs.

aleko-2141
Automobil: Moskvic Aleko

Post by aleko-2141 »

ma odnesem ja njima lepo ram i nek onda jure sta treba, i odmah da vidim sta moze da se uklopi a tebi hvala za objasnjenje i moracu da vidim to oko duzina kurble, visok jesam 180 al nisam nesto razvijen :D
sve sto sam do sad uzimao uzimao sam u capriolo centru u Zagrebackoj kod lastine stanice, ako vam nije dosadno pogledajte delove pa recite :P :D

bruyoni

Post by bruyoni »

Pazi kurbla ti je 99% 170 mm, a lepo ti rekoh gore, patrona je standardna sa engleskim navojem (postoji još i produžena ali ti nemaš takav bajs) sa dužinom vratila od 131 mm i JIS četvrtkom. To kažeš bilo kome ko radi sa delovima odmh će ti dati pravu stvar plus odmah tamo vidiš i pogon.
Jedino što mislim da je možda 131 predugačko ali ako nemaš problema da lanac prebaciš napred na najveći lančanik onda je OK.

aleko-2141

Post by aleko-2141 »

sve to radi kako treba, osovina jeste setala ako padne bajs i tad digne na zadnji al preskakolo je zbog istrosenosti, menjac hocu da zemenim zato sto se ne uklapa u sve ono novo a i malo se rasklimao, trebaju mi buziri sajile i mozda rucice kocnece posto mi rece prodavac da hoce da se desi da slabiej koci zato sto zvacu rucice, bandasi novi, kocnice isto noce al prica opet ista slabo koci a i vidi se kako zvacu rucke, osnova plastiak rucka aluminijum

bruyoni

Post by bruyoni »

Imaš Avid FR5 ručke, aluminijumske su. Odlične, robusnije od Shimano pandana, za malo para, čini mi se da nisu ni 10€. Takođe su im čeljusti odlične rade ih od kovanog aluminijuma i prohrona SD3 će biti dovoljne. Meni je napred SD5 a pozadi Shimano Acera
Od Shimano kočnica se ograđujem, ne volim ih, nikada mi nisu pružale prevelik osećaj sigurnosti.
Što se menjača tiče; Zadnja mašinica, jedino da je otišla opruga ili da se iskrivila pa da kažeš da ne radi, isto i prednji menjač. Zadnju što možeš da središ je da zameniš ona dva mala zupčanika, ali koliko vidim fotku pre bi ih trebalo samo dobro izribati mada ni da ih kupiš ceh nije veliki u Shimano-u oba su nekih 250 dinara sa čaurama i podloškama. Pre može biti problem u šaltericama jer su im plastični bregovi pa se pojedu.
Bužire kupiš šta hoćeš mada ni Shimano nije skup, sajle bih išao na neke bolje: Shimano ili Jagwire. Kod menjača su duže naštelovane a kod kočnica se manje tegle od nekih iz male privrede

aleko-2141

Post by aleko-2141 »

Zadnji deo je komplet nov, na bajsu je ostao prednji pogon i rucice od kocnice da se zamene ostalo je sve novo, kocnice mi jesu avid, gledam sad te rucke 940 din, tako da cu i njih sad uzmem i resim problem

Boki78

Post by Boki78 »

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
bruyoni wrote:ako je izmerio 34 mm prečnik onda je engleski plus je dužina vratila 131 mm plus je JIS pa mu staje bilo koji MTB pogon sa četvrtkom.
A sta cemo sa paukom na desnoj kurbli?

1) Odakle znas koliko ce sajbne na novom pogonu biti pomerene od ivice kurble kojom naleze na osovinu?
2) ISO kurbla moze na JIS, ali se linija lanca izmeni i kurbla koju si po zadatoj specifikaciji uzeo vise ne pije vodu.
bruyoni wrote:Svaki standardni cevasti ili nasadni ključ od 14 mm može da odvrne šraf koji drži kurblu
Jesi li bas 100% ubedjen da ne postoji pogon na kome je taj sraf 15mm? :D Sem toga svaki 14 i bez ove price o tome sto 14 nije jedina velicina, nece uopste moci ni da udje u svaku kurblu. Probao na vise kurbli, negde hoce negde nece.
bruyoni wrote:i običnim radapcigerom
Moze i cekicem i sekacem, i to mi je uspevalo kad je navoj za radapciger pojeden. Nije poenta sta moze nego uraditi stvar kulturno. Ono sto je problem opet nece svaki obican radapciger moci da udje, a neretko cela prica nece proci bez stete. Nije problem samo u spustanju na precnik kurble, problem je i to da li ce osovina moci da prodje kroz kurblu. Na malo skupljim patronama poput octalink moze doci i do ostecenja unutrasnjeg navoja patrone takvim radom pa radapcigeri za njih imaju poseban dodatak.
bruyoni wrote: a ako mu zatreba imam i njega da mu dam.
A sta ako se odluci da uzme HT patronu jel imas i kljuc za nju? :kez Sem toga Sremcici je NBg malkice blizi nego NS :mrgreen:
bruyoni wrote: Nitnovani prednji pogon je za ovakav bajs taman ako ne i previše, ja još nisam ni čuo ni video da su se nekome razlokale te nitne na kineskim pogonima, pre se pojedu zubi na lančaniku ili sjebu šolje na krš pogonu. Čak je i taj Kinex OK patrona za takav bajs.
Meni licno je na probama nekoliko nitnovanih proslajfovalo. Bukvalno svaki nitnovani mogu da ti proslajfujem nov na keca, sve sto treba da uradim je da se dobacim do malo jace uzbrdice i energicnije nagazim na mighty crankset. Sve do jedne proslajfuju. Toliko o puzdanosti. Ovde pravis jednu gresku koju ponavljas i kasnije.
bruyoni wrote:Pazi kurbla ti je 99% 170 mm, a lepo ti rekoh gore, patrona je standardna sa engleskim navojem (postoji još i produžena ali ti nemaš takav bajs) sa dužinom vratila od 131 mm i JIS četvrtkom. To kažeš bilo kome ko radi sa delovima odmh će ti dati pravu stvar plus odmah tamo vidiš i pogon.
I evo greske. Kurbla i delovi se odabiraju ne samo prema dimenzijama rama nego prema nameni, tezini, velicini i snazi vozaca. Kod tebe postoji samo bicikl, konjce koje ga tera je irelevantno.

Malceki vozaci voze manje kurble, i to ne samo zbog dimenzija, naravno i zbog njih, nego i zbog toga sto idu na laksi prenos i vecu kadencu, veci i snazniji idu na vece kruble jer oni idu na teze prenose i manju kadencu i vecu silu. Duzina kurbli je nesto sto je verov'o ili ne dobrim delom stvar licnog izbora i afiniteta, ja sem 175 nista nemam nameru da vozim. Kolega po bicikli ima 180 custom made placen malo preko 800e i kune se u njega :mrgreen:

Kinex nije ni za go qr*c. To sto je cela bicikla pijacno sr ne znaci da treba da se servisira iskljucivo ljakser delovima. Malo je sizofrenjikavo sa jedne strne davati preporuku za avid kocnice, a sa druge za kinex i feng shui pogon ..
bruyoni wrote:Jedino što mislim da je možda 131 predugačko ali ako nemaš problema da lanac prebaciš napred na najveći lančanik onda je OK.
A liniju lanca ko jebe? To sto ce se lanac zalamati i vrisnuti 5x brze nije nikakav problem ukoliko menjac moze da dobaci do velike :hit :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

bruyoni wrote:Imaš Avid FR5 ručke, aluminijumske su.
Odlice, licno ih trosim.
bruyoni wrote: robusnije od Shimano pandana, za malo para, čini mi se da nisu ni 10€.
Ni blizu. Koliko para toliko muzike na obe strane. Ergonomski su bolje odradjene i nesto lakse i to je to no sasvim dovoljno.
bruyoni wrote: Od Shimano kočnica se ograđujem, ne volim ih, nikada mi nisu pružale osećaj sigurnosti.
Mene je matora 76x XT hidraulika sa 120kg dizala sa sedista na blag pritisak jednog prsta. Shimano kocnice visih klasa generalno ubijaju kako koce, XT XTR posebno. Sto se nizih klasa V-brake-a tice, koce i one jako dobro ali ne sa fabrickim paknama. Sa njima deru felne i zivce vlasnika. Cak XTR pakne su takodje golo g. kada koce alu felne, ali su zato odlicne na nekim felnama od drugog materijala. Koji to bese materijal Brujko?

BTW deore v-kljesta ti nadjebu SD-5 pandan bez problema. Sta mislis zasto? :)

Ako je do V-Brake kombinacija BR-M760 sa npr plavim ritchey-jem, XTR setom sajla buzir i SD-7 polugama je najblaze receno ubica od v-kocnice. Naravno sve treba biti u korektnom stanu, a felna prava sa razumno cistim kocionim povrsinama.
Last edited by Boki78 on Sun Sep 21, 2014 10:55 pm, edited 1 time in total.

aleko-2141

Post by aleko-2141 »

Ode moj tenak na raspravu o bajsu :D

aleko-2141

Post by aleko-2141 »

Aj dosta o biciklizmu :P
uzeo sam digitron da podvucem crtu za auto onako ugrubu i dodjoh do crte od 275 000, na to dolazi registracija, jos nekih sitnica i kad to bude bice preko 350 i nesto hiljada :)

skora

Post by skora »

aleko-2141 wrote:i kad to bude bice preko 350 i nesto hiljada :)
Sa kojim motorom .....njegovim fabrickim :?

aleko-2141

Post by aleko-2141 »

kad boje saberem bice za sad preko 4, plus drugi motor, auspuh, sve dok se dovede kako sam zamislio sa drugim motorom, tapaciranjem, branicima bice 5 :)

Alexa
Automobil: Lada 2106

Post by Alexa »

ma jok,lose si izracunao izacice na 6 :P

skora

Post by skora »

aleko-2141 wrote: bice 5 :)
Image

bruyoni

Post by bruyoni »

Boki78 wrote::....

Samo nešto da razjasnimo. Tebi ono izgleda kao bicikl na koji će neko da stavlja oktalink, kasetu sa 10 lančanika, hidraulične diskove, XTR komponente, pa je bitno da se pazi hoće li staviti dublji DH pogon i upariti koolstop paknu sa mavic bandažom. Hajde uozbilji se pa da pričamo ko normalan svet a ne tu da se proseravaš sa stavljanjem komponenti gde jedna košta više od ovog celog bicikla.

Ova šajbne će na novom biti isto pomerene jer se tako pravi jer se strukturno najsigurnije za opterećenje ležaja plus se dimenzionišu za širinu lanca na koje su predviđene, e sad ako hođe da stavi neki lanac za 9 brzina onda će malo da fula. Stoga ako odabere bilo šta što iz ekonomske klase što ide na četvrtku linija lanca će mu biti ista kao sada iz prostog razloga jer sva ekonomija kopira Shimano Alivio, ako je i sada dobra obzirom na vrsnog proizvođača.

za M8 standardna glava je 13mm, ali se stavlja 14 hajde nam objasni zašto. ako bude 15 onda pokušava da stavi neku Kampanjolu a to će malo teže da ide.

Da imam i ključ za HT, ali što stati na tome hajde da mu dam alat da ugradi pressfit za karbonski ram, ili se od toga materijala prave i točkovi na kojima škripeće XTR pakne lepo koče hmmm... Ali znam da čovek neće uzeti ni jednu ni drugu, je li tebi treba da uzajmim? Što se BG tiče tu sam bar dva puta nedeljno, pa ako hoće da mu pozajmim javićemo se ne treba da izigravaš drvenog advokata i da brineš.

Za normalnu upotrebu evo vozaju se ljudi na nitnovanim pogonima sve u 16. Naravno još nikoga nisam video da voza nitnovani pogon na namenskim kurblama od 800€ ali eto možda se nađe neko. To što tebi puknu jbg ti baš imaš dar da odabereš vrhunski fuš. E da kurble kratki vozači kratke kurble dugi duge, namena ovo ono... jesi li ti pogledao sliku tog bicikla? I šta ćemo sa prevelikim savijanjem kolena kod visokih vozača uparenih sa dugačkim kurblama kao i sa kačenjem točka ako na ovu vrsnu mašinu ikada odluči da stavi 29" točkove? eee mora i na to da misli!

Post Reply