Treperenje svetla

Moderators: dejo, dejca, Miljan

vladimir81

Treperenje svetla

Post by vladimir81 »

Imam problem kada upalim auto vidim kako mi poyicije trepere kada upalim svetlo. Isto tako svetlo na komadnoj tabli mi slabo svetli i posle krace voznje se normalizuje. Skoro sam merio punjenje i bilo je ok, promenicu i klinasti remen mada ne cvili. Da li mozda moze biti i sam alternator

choksi
Automobil: 111

Re: Treperenje svetla

Post by choksi »

A može i ona lampica na tabli da zeza.

dejca
Automobil: Nekad lada 2107.

Post by dejca »

A farovi dali se i na njima vidi treperenje. I kod mene trepere i znam da je do reglera ali ga nediram jer odlicno puni 15-15.5 v. Stavljao sam drugi on jedva 14 dogura. :)

vladimir81

Post by vladimir81 »

Trepere svetla tj. pozicije kada su upaljene a kratka ugasena, desi mi se kada upalim auto i krenem upalim svetla, migavce da mi kazaljka od sto pokazuje punjenje na satu yakuca u crveno pa tek posle nekog vremena se vrati na sredinu izmedju belog i zelenog

dejca

Post by dejca »

Koji regler imaš, u altenator ili spoljnji. Ako je spoljnji regler on se lako menja, kupi pa isprobaj ili nadji od nekog poznanika za probu.

nemanjaelite
Automobil: lada

Post by nemanjaelite »

Po simptomima je regler, mada moze biti i istrosenost jedne od cetkica, lose mase ili cak pobudnih dioda, diodnog mosta altenatora. Te stavke treba ispitati. Ako je sve uredno, dok motor neradi, odnosno samo na akumulatoru, tj. da nema treperenja farova. Problem je sigurno u sistemu punjenja, odnosno samom altenatoru. Sto se tice nazivnog napona punjenja, nikako nesme prelaziti 14,2 V, tj. u rasponu od 13,6V (pod opterecenjem) do 14,2V u praznom hodu. Svaki visi napon od nazivnog, dovodi da sam potrosac uzima vecu struju koja dovodi do njegovog pregorevanja. To je razlog i pregorevanja sijalica i sl. Takodje moze i sam regler, da "preskace" pa daje razlicite napone. Elem, i sam akumulator se ponasa kao potrosac, kada altenator preuzme punjenje, jer je njegov napon manji (12,6 V max.), pa altenator nastoji da izjednaci napone, sto uzrokuje struju punjenja. Na vecem naponu, i struja punjenja je visa, sto dovodi do ostecenja i grejanja akumulatora. Jos ako se desi i da sam akumulator izbaci kiselinu, u toku voznje onda je on trajno unisten.

Moj savet "vladimir 81", je da ispitas punjenje klasicnim unimerom, kada ti "zakuca" u crveno, sto je sigurno preko 17V (zna otici i na 40 V), sto nimalo nevalja. Odnosno napon je previsok. U tom slucaju odmah menjaj regler. Dakle sve preko, 14,2V nikako ne valja....

Kada je punjenje ok, skala se nalazi na onom preseku izmedju zelenog polja i crvenog, bez variranja u leru, bez opterecenja.

Miljan
Automobil: Skala 55, Koral 65

Post by Miljan »

nemanjaelite wrote:Sto se tice nazivnog napona punjenja, nikako nesme prelaziti 14,2 V, tj. u rasponu od 13,6V (pod opterecenjem) do 14,2V u praznom hodu.
Mislis :D

Image

dejca

Post by dejca »

Evo ga na mojoj ladi puni oko 15v. Sijlice u farovima sada jeste cesce izgore ali sada su i non stop ukljucene, ostale silice ne pregorevaju tako cesto. Pre nekoliko godina mi je izgoreo altenator, morao je da se mota i ja sam se bio uplasio da je do malo veceg punjenja, ali sada evoga radi normalno.
Do treperenja i pada napona hoce da dodje i ako procuri termostat a on je bas iznad altenatora, to se meni jednom bilo desilo. Pogledaj i njega termostat i stanje creva i selni na njemu.

nemanjaelite

Post by nemanjaelite »

Miljan wrote:
nemanjaelite wrote:Sto se tice nazivnog napona punjenja, nikako nesme prelaziti 14,2 V, tj. u rasponu od 13,6V (pod opterecenjem) do 14,2V u praznom hodu.
Mislis :D

Image

Ne mislim, znam!!! To na slici, nije dobro!!! Ukoliko, na altenatoru postoji kondezator sa spoljne strane, treba ga odposjiti ili skinuti, on zna itekako da dobro podigne napon.

Miljan
Automobil: Skala 55, Koral 65

Post by Miljan »

Lose znas.
Verovatno ovi u Boschu, Valeu, Iskri, Magneti Marelli-ju nista ne znaju... :lol:
Svaki ispravan alternator puni oko 14.5V +/-0.2, bez opterecenja, remontovao sam ih na desetine, a sa opterecenjem, napon ne bi trebalo da pada vise od 0.3-0.5V.
Ukoliko je razlika veca, neispravan je regler, cetkice ili su losi spojevi u instalaciji izmedju alternatora i akumulatora.
Savremeni akumulatori u Ca/Ca tehnologiji zahtevaju veci napon punjenja nego stari antimonski Sb/Sb od pre 20-30 godina, sto je i precizirano u garantnom listu.

Vecina proizvodjaca akumulatora ne priznaju garanciju, ako napon pada ispod 14V sa opterecenjem, tako je bilo kod drugara, pa smo morali da menjamo alternator jer nisu hteli da mu uvaze reklamaciju.

Kod novih AGM/VRLA akumulatora napon moze biti i preko 15V, pa nije retko da alternatori savremenih automobilu pune i sa 15.5V.
Ako nesto ne znas, proguglaj malo i sve ce ti biti jasno.

nemanjaelite

Post by nemanjaelite »

Mora kao i uvek da si upravu. Mene su onda pogresno ucili na fakultetu, posebno na predmetu analogna elektronika. Oprostite onda sto sam gore naveo, netacne vrednosti. Na mom autu, uvek su vrednosti napona koje sam napisao, i nisam imao nikakvih problema od `91, do sada sa alnaserom, altenatorom i sl. Jedan savet, kada budes merio unimerom, jednosmerni napon punjenja altenatora (kao i napon akumulatora kada je motor ugasen), prebaci preklopnik unimera na AC napon, odnosno naizmenicni napon, pa izmeri koja je vrednost, te naizmenicne komponente napona. I SVE CE TI BITI JASNO.
Last edited by nemanjaelite on Wed Oct 15, 2014 4:47 pm, edited 1 time in total.

Boki78

Post by Boki78 »

nemanjaelite wrote:Mora kao i uvek da si upravu. Mene su onda pogresno ucili na fakultetu, posebno na predmetu analogna elektronika. Oprostite onda sto sam gore naveo, netacne vrednosti. Na mom autu, uvek su vrednosti napona koje sam napisao, i nisam imao nikakvih problema od `91, do sada sa alnaserom, altenatorom i sl. Jedan savet, kada budes merio unimerom, jednosmerni napon punjenja altenatora, prebaci preklopnik unimera na AC napon, odnosno naizmenicni napon, pa izmeri koja je vrednost, te naizmenicne komponente napona. I SVE CE TI BITI JASNO.
Kakva je ovo struja? dc ili ac?

Image

P.S trik pitanje. Cemu sluzi diodna ploca u alternatoru?

nemanjaelite

Post by nemanjaelite »

Koliko vidim nije u pitanju struja, na dijagramu vec napon!!!! Diodna ploca sluzi da napon trofazni od po 120V AC (po fazi), "ispegla" i da jednosmerni napon, a regler ogranici napon, i regulise isti. Altenator je generator naizmenicne trofazne struje, ako se nevaram. Dijagram na slici prikazuje promenljivi jednosmerni napon, koji se naziva pulsirajuci....

Boki78

Post by Boki78 »

nemanjaelite wrote:Koliko vidim nije u pitanju struja, na dijagramu vec napon!!!!
savrseno neibitno, poenta je u talasnom obliku. slobodno mozes zamisliti i da je "i[A]" na ordinati :)
nemanjaelite wrote:Diodna ploca sluzi da napon trofazni od po 120V AC (po fazi), "ispegla" i da jednosmerni napon, a regler ogranici napon, i regulise isti.
Tako je i zbog cega si ga onda posavetovao ?
nemanjaelite wrote:prebaci preklopnik unimera na AC napon, odnosno naizmenicni napon, pa izmeri koja je vrednost, te naizmenicne komponente napona. I SVE CE TI BITI JASNO.

nemanjaelite

Post by nemanjaelite »

Upravo zato jer takav promenljiv jednosmerni napon - pulsirajuci nije upotrebljiv za napajanje elektricnih uredjaja, jer se oni normalno napajaju pomocu stalnog jednosmernog napona. Kod jednostranog usmeraca sa filtarskim kondezatorom, talasnost se povecava pa se jednosmerni napon u pojedinim trenucima znatno razlikuje od svoje srednje vrednosti. U praksi se najcesce uzima da je dobijeni jednosmerni napon priblizno jednak amplitudi naizmenicnog napona. Ali kada se izmeri efektivna vrednost napona alumulatora u praznom hodu, ona je negde 26V-27V, i onda nije jednak amplitudi naizmenicnog napona!!!!

Post Reply