Tenak
Moderators: BokeYGTi, finaldesign, djape1977
-
Boki78
Re: Tenak
Pa ne znam do sada mi ni jednom spoj raznorodnih materijala nije korodirao preko masti.
Dan danas mi se zadnji dobosi i nakon 23 godine skidaju uz pomoc do 4 prsta, bez radapcigera, bez cekica iako su od aluminijuma a naslonjeni na celicnu glavcinu ....
Nego ove kapice imaju posve drugi problem. Dusu su dale za petrol-klince, tj. pobrace mu ih sa parkinga dok trepne ...
Nego ove kapice imaju posve drugi problem. Dusu su dale za petrol-klince, tj. pobrace mu ih sa parkinga dok trepne ...
- aleko-2141
- Automobil: Moskvic Aleko
mnogo sam se potresao sto ce da zapeknu, prosto cu baciti alu felne i miselinke zbog toga sto necu moci da ih odvrnem, radio sam grejanje i nikad ni jedan ventil nije zapekao a od mesinga su, radiatori od alu, tako da :p :p
- bruyoni
- Automobil: Lada 112 1.5 16v
23 godine nisi skidao doboše? Hajde da ne preterujemo.
Tri puta veća ne računajući porast zbog soli na putevima. I opet, dva skidanja radi provere pritiska i dopumpavanja i pozdraviš se sa mašću, koja u većini slučajeva stvara više štete nego koristi, na tom navoju.
@aleko: A teflon traka?
Tri puta veća ne računajući porast zbog soli na putevima. I opet, dva skidanja radi provere pritiska i dopumpavanja i pozdraviš se sa mašću, koja u većini slučajeva stvara više štete nego koristi, na tom navoju.
@aleko: A teflon traka?
- aleko-2141
a konus i navoj? :p a teflon koriste ovi novi sto se zovu majstori, kudelja je zakon, svaki dan sam sa covekom iz wurta, sve uzimamo al teflon jok.
-
Boki78
Ako hoces precizno 23 godine su identicni daklem fabricki dobosi na njoj, a nisu skidani tacno 20 godina, doslovce ni jednom bez trunke preterivanjabruyoni wrote:23 godine nisi skidao doboše? Hajde da ne preterujemo.
- bruyoni
- Automobil: Lada 112 1.5 16v
A niklovani ventil

Ma zavisi i od trake, u firmi kada od Italijana sa njihovim ventilia dobijemo neku žućkastu 3M traku, perverzija. Po uputstvu dva kruga obmotaš i ni vazduh ne curi dok ove kupljene kod nas wurth i tesa namotavaš ko ranjenika da previjaš.
Pa eto i kudelja je dovoljna prepreka.
Bem li ih moji su posle dve godine starosti vozila mlaćeni čekićem da spadnu jer su ćaleta isto vratili sa tehničkog, ok nisu ga vratili pustili ga ali kočnice moraju da rade, jer je fabrički cilindar propustio ulje. Tada su namazani bakarnom mašću i nikakvih problema sa skidanjem, i ove čelične sam namazao videćemo kako oni spadaju kada se ukaže potreba.
PS: Oko kočnica ide bakarna ili keramička mast jer tovatna i grafitna imaju nisku temperaturu kapanja.
Ma zavisi i od trake, u firmi kada od Italijana sa njihovim ventilia dobijemo neku žućkastu 3M traku, perverzija. Po uputstvu dva kruga obmotaš i ni vazduh ne curi dok ove kupljene kod nas wurth i tesa namotavaš ko ranjenika da previjaš.
Pa eto i kudelja je dovoljna prepreka.
Bem li ih moji su posle dve godine starosti vozila mlaćeni čekićem da spadnu jer su ćaleta isto vratili sa tehničkog, ok nisu ga vratili pustili ga ali kočnice moraju da rade, jer je fabrički cilindar propustio ulje. Tada su namazani bakarnom mašću i nikakvih problema sa skidanjem, i ove čelične sam namazao videćemo kako oni spadaju kada se ukaže potreba.
PS: Oko kočnica ide bakarna ili keramička mast jer tovatna i grafitna imaju nisku temperaturu kapanja.
-
Boki78
Lajka ima posebnu zanimljivost sa neujednacenoscu kvaliteta. Nesto na njoj dobijes odlicno, nesto te ukenja pod odmah, sve je lutrija. BTW jos uvek imam originalni fabricki glavni kocioni, sto je najbolje radibruyoni wrote:Bem li ih moji su posle dve godine starosti vozila mlaćeni čekićem da spadnu jer su ćaleta isto vratili sa tehničkog, ok nisu ga vratili pustili ga ali kočnice moraju da rade, jer je fabrički cilindar propustio ulje. Tada su namazani bakarnom mašću i nikakvih problema sa skidanjem, i ove čelične sam namazao videćemo kako oni spadaju kada se ukaže potreba.
Kad sam pominjao onu tovatnu mislio sam samo na ventile, mada su oni sami po sebi promasaj, vise nose problema nego sto izgledaju posebno.bruyoni wrote:PS: Oko kočnica ide bakarna ili keramička mast jer tovatna i grafitna imaju nisku temperaturu kapanja.
BTW jasna stvar je da oko kocnice ide bakarna, mada na dobosima mislim da i ne mora, nikada nih nisam nasao toplim, diskovi itekako umeju da budu vreli ali dobosi slabo. Em su predimenzionirani, em sila koja ide na njih je mnogo manja ... No naravno to je vise sbbkbb,nego neso gde bih u praksi zajajario ...
- aleko-2141
Sipah vosak u auto ( ne svuda, sutra cu ostalo) to curi na sve strane, umazao sam sve sto treba i ne treba 
Alekoooooooo !!!!!