Savet za kupovinu auta

Moderators: dejo, djape1977, Alexa, Shone89, radek mb

Alexa
Automobil: Lada 2106

Re: Savet za kupovinu auta

Post by Alexa »

Imam jedno pitanje:
Nadjem auto koji je daleko od mene,jel mogu samo preko broja tablice da saznam da li je auto kraden itd.
A ako ne mogu,koji je najlaksi nacin da proverim legalnost vozila ?

skora

Post by skora »

Alexa wrote:koji je najlaksi nacin da proverim legalnost vozila ?
To je malo kompleksnije nego sto mislis .....ti tako kao sto si zamislio mozes samo da proveris jel auto ima poternicu....ALI skinut auto sa osiguranja,prekucan i registrovan....je LEGALAN ZA CEO SVET kada ga proveravas i ovde i po interpolu, a u stvari nije ;)

Alexa

Post by Alexa »

I sta je onda savet da radim kad budem otisao da kupim taj auto ?
Necu da mi se desi kao ono pre par godina kad je policija pokucala na vrata mnogo vlasnika automobila kupljena sa nekog autoplaca (ne secam se kog) i samo im oduzeli vozila,a sto su se ljudi mucili da zarade te pare nikom nista.

aleko-2141
Automobil: Moskvic Aleko

Post by aleko-2141 »

Prodam ti pezoa od prvog vlasnika i budes miran :D

Ima u ams kao provera auta, npr platis 1000 din pogledaju ti samo broj platis 5000 kaze ti da li je gitovan i tako to.

Alexa

Post by Alexa »

Za to gitovanje sam citao,nije 5000,zavisi od modela a cena moze dostici i do 15 000 s tim sto ti garantovano tacno pokaze dal je farbano,a ne samo gitovano.ako je samo lak zamenjen oni to mogu da zapaze.
No mene to ne zanima,jer tolko star auto gotovo je ne moguce da nije udaran,a sto je jos gore da dam 15 000 i da mi kazu da je udaren,pa da se ko popisan ker vratim kuci sa 130e manje u dzepu-neka hvala

Dakle zanima me to za 1000din,to nisam nigde video,daj malo preciznije sta tacno provere :) ?

aleko-2141

Post by aleko-2141 »

lupio sam cenu, moras povesti nekog dobrog strucnjaka a mozes i skoru :D

Alexa

Post by Alexa »

Mora da kombinujem,nekog strucanjaka da pregleda auto,a skoru da spusta cenu :D

aleko-2141

Post by aleko-2141 »

sve moze on al moras da mu kupis paket kole :P

Alexa

Post by Alexa »

Moze i 2 ako uradi ono sto treba :D

skora

Post by skora »

Alexa wrote:I sta je onda savet da radim kad budem otisao da kupim taj auto ?
Uh...tesko mi je ovako virtualno da te prosvetlim jer ima dosta da se kuca,ali samo se drzi onog zlatnog pravila: Sto ne znas - pitaj,i sve ce biti kako treba .....

Danas kolima trguje svako .... te tako jedan od kljucnih faktora je psihologija.Ti ces sad pomisliti da kenjam,ali ako vratis film unazad za par kupljenih mojih samara koje si ispratio,videces da ni jednu nisam probavao,zagledao i tome slicno ,vec ih malte ne sa metar pogledao i samo se skoncentrisao na prodavca.Zasto??? Pa zato sto psihologija odradi svoje ,i tako dodjes do svih odgovora koji te zanimaju.

U prevodu bi to znacilo ono staro pravilo Gledaj majku - zeni cerku ,dakle ,gledaj prodavca i sve ce ti biti jasno u 5sec ukoliko malo ukljucis mozak.One fore brate-brate zaobidji u sirokom luku....nahebaces ni kriv ni duzan.

E sad idemo na sustinu:

Ja cu se skoncentrisati na tog nekog passata o kome pricas svo vreme ,pa cu hipoteticki uzeti kao da kupujes njega.
Dakle passat koji je dosao iz Italije je LOM u najavi.To ti ja potpisujem ....a mozemo i da se kladimo ako si raspolozen.....sto znaci da je 50% ponude bas takvih i odatle,a TAKAV ti za kucu ne treba.

Sledecih 20% je ponuda iz Holandije.Za nijansu blaze ,a te takve mozemo okarekterisati kao POLU LOM.....a ni takav ti ne treba za kucu.....

Presotalih 30% je sareno,sto znaci ostale zemlje okruzenja sa primesama Spanije,i ukoliko je duze na nasim tablama onda i Velike Britanije.

Tu trebas da budes potkovan znanjem da mozes da ocenis dali je prebacivan volan (ili ne).

OVI PROCENTI I KARAKTERISTIKE SU U 99% slucajeva,sto ne znaci da u Italiji ili Holandiji nema dobar auto,ali da takav dobar auto dodje odande vamo na kamionu - Bogami tesko ili da budem precizan JAKO RETKO !!!

Prvo i osnovno,kada kupujes auto za kucu,
MAHOM bi trebao da gledas dali je DOVEZEN na tockovima,ili je DONESEN na kamionu/prikolici....
To je JAAAKO BITNA STVAR !!!!

Dalje......E sad dolazimo do jedne bitne stavke a to je carina,odnosno papiri.Ne znam dali znas,ali ako ne znas,Italijanski katalog vozila je najprihvatljiviji za nase preprodavce,te je zato njihova zastupljenost najveca na nasem trzistu.Kao sto im je ponuda velika,tako su i mahinacije u toj sferi (italijanskih papira) najveca.....sto ce reci.....Moras da znas SVE kako ide da bi mogao da uocis anomaliju ako je ima.
Dalje......TO sto spominjes da je murja uzimala neke aute nakon registracije,to nije varijanta prekucavani itd ,VEC LAZAN peti primerak uplatnice za ime carine (umesto u postu da uplatis +- soma,ti kuci na skener i tako dobijes overenu uplatnicu).Takva vozila su regularno registrovana ,a nakon REVIZIJE i sravnjivanja ,isplivala kao problematicna.Auto ide u zicu,ulazi u carinski postupak,ti kao kupac ga duvas u najavi ,i ulazis u sudsku parnicu sa prodavcem koji je neretko BAS ISCEZAO !!!!

Idemo dalje.....sad sa individualne prodaje,ides na auto plac,jer smatras da je tamo sigurnije i da te bar niko nece kroz papire prevariti.....ali dali je bas to tako i dali tamo ima debele ladovine sto se toga tice.Ja kazem u vecini slucajeva je sve OK,ali ima dosta njih koji ne rade kako treba ,pa bude kasnije fali ovo ili fali ono......Dakle ni tamo nisi bezbrizan 100%.....a o kvalitetu auta je suludo i da pricamo......jer vlasnici auto placeva ne uzimaju kola u inostranstvu od INDIVIDUALNIH prodavaca,vec ih kupuju sto se kaze na kilo ,odnosno flotna vozila nekih firmi,vraceni sa lizinga,iz prinudne naplate,lakse havarisanih ili ostecenih itd......

E sad dolazimo do poslednje krivine,odnosno do pitanja PA GDE I OD KOGA KUPITI AUTO ako ne od ovoga,ne od onoga ....pa od koga onda????

Pisano pravilo za tako nesto ne postoji,ali ono nepisano bi recimo glasilo ovako:
- Kao sto imas svog mesara koji ti obezbedi meso za neko slavlje,kao sto imas svog frizera,svog lekara,svog mehanicara.......kao sto imas svugde NEKOG SVOG,tako ti treba i za ovu akciju neko tvoj ,ali NE brat od strica iz Beca,pasenog ,muska tetka i te fore (ti su najgori),nego neko ko moze da odgovori svim tvojim zahtevima i da stoji iza onoga sto ti kaze......ali ne na MAJKE MI ......nego se zna kako se garantuje za nesto .To naravno MORAS biti spreman da platis,jel ako trziste NUDI 99% onoga sto ti trazis bez garancije,nemoj ziveti u ubedjenju da ce se neko lomatati da ti nadje cist i regularan,dobar i kvalitetan auto za male pare.TAKVI NE POSTOJE NIGDE !!!!! (izuzev ako ih je neko nocas izgubio na kocki ili gori kuca za pare jer treba za lek)....sve drugo je sarena laza i prevara (u smislu kilometraze i kvaliteta)

Eto ....malo citaj izmedju redova jer ne smem sve da ti pisem javno....malo se raspituj,osluskuj i kupi fore i fazone sta pricaju .....ali budi siguran u nekoliko stvari:

- Ukoliko nekom ne das MOGUCNOST da te prevari,NIKAD te nece prevariti !!!!!
- TOP stanje auta NIKAD neces naci u oglasima (takvi se prodaju u krugu prijatelja)
- TOP stanje auta NIKAD neces naci na auto placu (takav auto preprodavac nema racuna ni da kupi a ni nema kome da ga proda jer kosta kao dva ova koja nisu TOP)
- Bezi od Italijana !!!!!!

;)

dejca
Automobil: Nekad lada 2107.

Post by dejca »

Bravo za post Image.
Ovo za italijane i ja potvrjujem da je 100% tacno, naslusao sam se i ja u komsiluku svakavih prica i kupovati auto na placu ti je velika velika sreca. Ova skorina recenica sve govori
- TOP stanje auta NIKAD neces naci na auto placu (takav auto preprodavac nema racuna ni da kupi a ni nema kome da ga proda jer kosta kao dva ova koja nisu TOP)

Boki78

Post by Boki78 »

Posto vec kupuje D segment tu ima jedna jako bitna stavka, a to je opsti dojam kako kola tako i vlasnika. Odrzavanje D segmenta iziskuje znacajno vece pare od odrzavanja lade i treba gledati znake finansijske moci ili nemoci prethodnog vlasnika kao i utisak koji ti sam vlasnik odaje. Npr ako nadjes raspar gume, gume od pre vise od 3-4 godine niz neresenih sitnih cukanja, mane po enterijeru, male kvarove tipa zadnji levi podizac stakla ne radi i sl. od toga auta bezis ... Ako naidjes na vlasnika gazda Djosu iz Donjeg Strnjikovca koji natuca do dva padeza, ili lokalnog sigde ba'te Bg preduzetnika i to ti isto nije dobar signal da auto vredi, prosto tesko je da nepismena budala igde ima zdrav rezon pa tako isto i kod kola ... Naravno uvek vazi da dobar auto kosta, pa zato obicno krenes od najskupljih u ponudi pa ides i gledas sta vredi sta ne ...

aleko-2141

Post by aleko-2141 »

i pasat sa zatamljenim staklima, znak bez maske, 17" felnama, 130ks, sigurno nije vozila baba do pijace nego neko mladji sa tezom nogom na gasu, ti cim vidis da nema napred znak ti si se zaljubio u njega, to preskoci nego gledaj mehaniku i ono sto treba a znak i ostali detalji lako dodju, drugar je zaljubljen u 206cc, kad je trazio trazio je dobar auto koji je malo vozen pa je sam dodavao sta je hteo i sa tim dobio zver od auta zato sto je imao osnovu, obavezno kacenje na dijagnostiku al original wagen a ne neku tamo sto ne moze da otvori vecinu stvari.

Alexa

Post by Alexa »

Hvala Skoro :)
To za italijane sam i ja cuo....
Sad je ovo pocelo malo sve da me zbunjuje,moram jos da citam po net-u.Nego evo cisto da se zna za koji oglas sam se tacno vezao:

http://www.polovniautomobili.com/oglas5 ... assat_b55/

Jedino sto mi se ne svidja (zapravo mi se svidja ali sta mi pada napamet) je sto pozadi nema oznaku ni passat a ni TDI,pa sam time pomislio da je udaren i da je farban.
Ali ono sto ima od opreme i kako izgleda je definitivno ono sto bi ja hteo od tog auta.

aleko-2141

Post by aleko-2141 »

ja bih prvi poskidao sve oznake, sta koga boli uvo sta ja vozim tj sta je pod haubom :)

sad na aleku lepim u malo svetlijoj nijansi nalepnicu Moskvic 2141 i dosta

Post Reply