Koje gume koristite zimi?

Moderators: BokeYGTi, dejo, Miljan

SERZAS

Post by SERZAS »

Licno volim sneg i led, i to klizanje. Nikad bolje. Nederes gume ko leti i odlicno se provedes...
IF YOU CANT BUY IT,
BUILD IT!
IF YOU CANT BUILD IT,
LEARN IT!
SO YOU CAN BUILD IT,
TO ROLL IT TILL THE WHEELS FALL OFF!!!
http://public.fotki.com/SerzasLive/

Kobac SPO

Post by Kobac SPO »

Danas u skoli sam se zezao sa kolegu geografa da je kod nas dosla neka meditranska klima (jer je juce bilo extra toplo) na racun severnijih krajeva odakle ste vi uglavnom, i gde je bilo onog snega prosle nedelje. Ove pada kisa nenormalno vec dva meseca ali je toplo.
Ali danas je padao i prvi sneg, pa kad sam krenuo iz skole oko 13h, zaprepastio sam se kad sam vido da je Samara u vodi do pragova (lopovi pokrali slivnike, mnogo kise, i djubre zapisilo odvode). A inace radim u samom centru preko puta Opstine :) :) :) Upalio sam auto i polako izasao iz ulice pune vode, dok su drugi psovali oko mene, svoja auta sto nece...

Po meni nema potrebe za nekim zimskim gumama, jer nema zime i nece je ni biti. Za ovo vreme su nam nove all season sasvim dovoljne. Obzirom da je Samara izmenjala par TG 621, ove nove AMTEL koje sam stavio letos su bolje, i moja su preporuka, jer izvlace auto iz nenormalnih uslova, imaju duboku saru i nisu skupe, a valjda su i ruske.

Image

Naravno za saobracajce koji to i ne kontrolisu kupite lance, koji su 15-20EURa.

josif visarionovic
Site Admin
Site Admin

Post by josif visarionovic »

Nisam eazumeo ovaj deo sa lancima i saobracajcima.

Kobac SPO

Post by Kobac SPO »

Pa kad je sneg na putu mogu da traze lance (koje ja nemam), ako nemamo zimske gume :)

SERZAS

Post by SERZAS »

smesno :). pa koja je to zima tamo onda ako traze lance? Razumem zimu u ovim predelima gde je stvarno zima, i -35 biva, i snega do pojasa, pa ljudi voze sa restoriranim gumama bez ikakvih lanaca.
IF YOU CANT BUY IT,
BUILD IT!
IF YOU CANT BUILD IT,
LEARN IT!
SO YOU CAN BUILD IT,
TO ROLL IT TILL THE WHEELS FALL OFF!!!
http://public.fotki.com/SerzasLive/

hura

Post by hura »

Traze lance samo u planinskim predelima... bogami meni su trebali pre par dana :shock:
To Sam Ja Mare

Kobac SPO

Post by Kobac SPO »

SERZAS wrote:smesno :). pa koja je to zima tamo onda ako traze lance? Razumem zimu u ovim predelima gde je stvarno zima, i -35 biva, i snega do pojasa, pa ljudi voze sa restoriranim gumama bez ikakvih lanaca.
Recimo kad odes negde pitaju ili zezaju. Kao to je standardna oprema za zimu, a sad je zima... Mene u nasoj opstini niko ne zeza jer je Leskovac u najvecoj kotlini u Srbiji - 100% u ravnici (a i uglavnom me znaju), ali u okolnim opstinama, koje su brdsko planinske, prosle zime su mi trazili. Iako ni tamo nema skoro nikad snega.

Inace je kod nas stalno prisutna nenormalna magla, jer je Leskovac grad na pet reka., tako da je to najveca nepogoda...

Miljan
Automobil: Skala 55, Koral 65

Post by Miljan »

U ZOBS-u pise da su u zimslom periodu obavezni lanci na pogonskim tockovima ILI M+S pneumatici sa sarom dubine najmanje 4mm.

jeronimo
Automobil: vaz21214-20

Post by jeronimo »

kod mene su 20 mm... :D
" :) Prva,druga,kuplung,treća ruski ti je menjač sila :) "

Dacha

Post by Dacha »

Meni su zadnje gume Yokohama, model za brzine preko 200 :D
http://caribrod-city.myminicity.com/

http://www.operacijatrijumf.net/operacija-trijumf-studenti/orde-gogov.htm

Alexa01

Post by Alexa01 »

Dobio sam TG Wintera uz auto kad sam ga kupovao (pre 20-tak dana). Stavio covek pred kraj septembra cetiri nove i tako mi prodao auto, sa sve garancijom. Probao sam malo da ih maltretiram onih dana kad je bilo snega, sto zbog njih, sto zbog ponasanja samog auta (jer nisam jos probao sta sve moze) i jako sam zadovoljan. Razmisljam da na prolece kupim neke letnje, verovatno opet tigar, po preporuci coveka sa jednog foruma koji radi u Tigru. Probacu da nadjem njegove postove i da postavim link, pa sami prosudite. Tu je covek, koliko se secam, dao jos dosta saveta oko koriscenja i odrzavanja guma, pa mislim da ce biti korisno.

Pozdrav.
Ko hoce - ima nacina,
Ko nece - ima razloga.

savke
Automobil: Samara i Laguna

Post by savke »

Problem je sto ove nase gume, nemaju neki rok trajanja (postanu lose posle par godina), tako da ako ne prelazis neku veliku kilometrazu, ne isplati se imati i zimske i letnje gume.....

Istina je da su Witera gume malo klizavije leti nego sto bi trebalo.

Moj savet je kada ti se prednje gume istrose kupi dve nove Letnje pa ih leti stavi napred, a zimi obrnuto...
Samo zamisli da je svaki novi dan bolji nego juče a lošiji od sutra....!

josif visarionovic
Site Admin
Site Admin

Post by josif visarionovic »

Bez obzira na kilometrazu koju prelazite, zimske gume ni u kom slucaju ne treba voziti leti.
Uvek je najbolje imati dva seta guma, letnje i zimske.
Meni su TG621 trajale vise od 5 godina uz pazljivu voznju i odrzavanje.

kizahood
Automobil: Lada Niva

Post by kizahood »

Pre sam koristio zimi Vredestein Snowstar 175/70R13 i bio sam extra zadovoljan. Medjutim, prosla godina je bila kakva je bila, snega ni od korova, a ja u decembru bio stavio opet te gume i u rekordnom roku, posle samo 3000Km sam ih totalno urnisao vozeci po toploj zimi.

Zato sam odlucio da ove zime ne kupujem novi par zimskih, vec da teram sa letnjim TG-621. Kakva je za sad zima, izgleda da nisam pogresio 8)

Inace, primetio sam jos i da je TG-621 u zimskim uslovima bolja guma nego njena prethodnica TG-620 (a koje sam bacio posle 50.000Km i presao na 621).

Ostoja

Post by Ostoja »

Evo simpaticnog objasnjenja zasto koristiti zimske gume: http://www.4gume.com/o-gumama/zasto-zimske-gume/

A sto se tice Tigar Wintere - imam ih vec trecu godinu i vec su na zakonskom minimumu za zimsku gumu (4mm). Nekako mi se to mnogo brzo potrosilo.
Calac na Fiesti ima Sava Eskimo S3 koje imaju vec 4 godine i iako su presle vise od mojih Wintera imaju bolju saru. Inace, obojica menjamo gume maltene u isto vreme i slicnu kilometrazu prelazimo godisnje...
Nikad se ne svadjaj sa budalom, mozda ljudi nece primetiti razliku...

Post Reply