Priora - autosajam u Banjaluci 2007

Moderators: dejo, bgzoka

Post Reply
atropin
Automobil: VAZ 2103

Priora - autosajam u Banjaluci 2007

Post by atropin »

evo slika sa auto-sajma u banjaluci:
Image

Image

Image

Image

Image

na prvi pogled ostavlja pozitivan utisak. svidja mi se metalna lajsna iznad tablica pozadi:
Image

prednja i zadnja svjetla su vrlo dopadljiva:

Image

Image

svakome je jasno da su vrata lapljena sa 110, ali nije toliko strasno. plasio sam se da ce izgledati "kao naglavljena" ali sve u svemu nije lose. zamjerio bih prazan zvuk koji se javlja sa zatvaranjem vrata. na kalini taj zvuk je puniji, prijatniji. jasno, ovo je subjektivno a na kraju krajeva i ne toliko vazno.

drago mi je sto su izmjenili prednje i zadnje blatobrane - kod "stotki" je ivica oko tockova odsjecena, ravna; dok kod priore postoji blago ispupcenje:
Image

gepek je bolja strana priore. velik i fino oblozen (za razliku od kaline). gepek se otvara iz kabine.

Image

Image

Image

Image

Image

uocio sam da malo "vire zice" za svjetlu u gepeku, ali to svako moze da rijesi sa malo izolir trake:

Image

retrovizori su lakirani - imaju odsjaj:

Image

unutra je dosta drugaciji u odnosu na desetku:

Image

Image

kontrolna tabla je pregledna:
Image

Image

uopste - plastika je kvalitetnija nego na 110. bolji je raspored elemenata. na slikama mi se nije svidio centralni sivi dio. mislio sam da je suvise velik kontrast izmedju te sive plastike i okolne crne plastike. uzivo se gubi taj osjecaj i generalno izgleda vrlo dopadljivo - IZUZEV idiotskih vratanaca sa natpisom "O P E N". natpis je glup sam po sebi. slova mi izgledaju prilicno "opelovski", pogotovu sto je razlika izmedju "open" i "opel" u jednom slovu. najgore slijedi kad krenes da "openujes" ta vratanca - krive se i postajes svjestan da su vrlo tanka. bojis se da ce puknuti i uopste ostavljaju los utisak. to su mogli bolje da urade:

Image

Image

Image

ipak, dobro je sto ima dosta pretinaca:

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

naprijed su elektricni podizaci, ali ne i pozadi. ipak, za razliku od 110 polozaj prekidaca je izmjenjen tako da vozac (ali ne i suvozac) moze lijevom rukom da kontrolise oba prozora ili sva cetiri ukoliko je to ukljuceno u opremu:

Image

Image

volan je lijep pod rukom - ima airbag. po rijecima dilera u standardnoj opremi ne bi trebao biti airbag za suvozaca. ipak, nelogicno je da se kalina hatch-back nudi u standardnoj opremi sa dva jastuka a priora koja je ipak "jace vozilo" nudi samo sa jednim.

Image

mjenjac bi trebao biti precizniji. cuo sam da ce se mjenjati. mjenjac na kalini je dosta prijatniji. posebno mi se svidja sto su na kalini prihvatili "opelovsko" prebacivanje u rikverca (sa prstenom koji se dize na vise). one price da se u kalini ne moze prebaciti u brzinu, da nesto zapinje - nisam primjetio.
takodjer, na priori mi se ne svidja da prilikom prebacivanja brzina, mi lakat zapinje od naslonjac za ruku, izmedju prednjih sjedista. ipak, vjerujem da je to nesto na sta ce se vozac lako i brzo navici.

prilikom pritiska na plastiku nisam cuo nikakvo krckanje izuzev na vozacevim vratima, odnosno rukohvatu koji krcka kada se povuce. na drugim vratima tog problem nije bilo, tako da to ne bi trebao biti veci problem, vec je vjerovatno problem u brzopletoj montazi.
uploadovacu klip na kojem mozete vidjeti i cuti to krckanje.
ipak, primjetio sam da plastika ne nalijeze idealno jedna na drugu, ali prilikom pritiska rukom nisam cuo neprijatne zvukove. naravno nije isto sjediti u kabini i pokusavati izazvati skripanje sa prstom, te malo provozati auto i oslusnuti da li ima "cvrcaka". nazalost ovo je primjerak namjenjen za prezentaciju, ali cim bude prilike ovo cu ispitati i uzivo na cesti.

Image

sjedista su udobna. volio bih da posadi ima nesto vise prostora, ali nije toliki problem. svidja mi se sto nisu izostavili "naslonjac na spustanje" na zadnjem sjedistu:

Image

Image

klizac na prednjim sjedistima su mogli da zamaskiraju sa nekom plastikom:

Image

pogled unazad sa vozacevog sjedista:
Image

evo slika "ispod haube":

Image

Image

Image

Image

Image
VIDEO:

- PRIORA ISPOD HAUBE:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=sFdBz0p5eGc[/youtube]

- NEPRIJATAN ZVUK IZ VRATA:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=3lH_Y0K391I[/youtube]

- "KRUG" OKO PRIORE:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=pvgBAR10dyo[/youtube]

nazalost, ladu nisam "opipao" na putu, ali cim se priora pojavi u prodaji i to ce biti uradjeno.

u "lada auto" BiH, prioru najavljuju do kraja godine, a cijena bi trebala biti oko 18000 km (konvertibilnih maraka), sto je u eurima oko 9000 €. ova cijena obuhvata carinu i PDV (kod nas je 17%). vjerujem da je ta cijena nesto visa pogotovu sto ima dosta 110 i 112 na lageru. cim se stare lade rasprodaju priori ce cijena pasti jer u protivnom kupci ce prije izabrati logana.
eto, pa pitajte ako ima kakvih nejasnoca.
Last edited by atropin on Sun Jan 10, 2010 11:06 pm, edited 9 times in total.

deckyNS

Post by deckyNS »

To znači pašće cene 110-kama.... :D

Miljan
Automobil: Skala 55, Koral 65

Post by Miljan »

Gde je kocioni servo ?

KamAZ driver

Post by KamAZ driver »

Atropin, Image
KamAZ je dobra mašina.
Kupio sam ga i ne žalim... NIKOGA!

atropin

Post by atropin »

kocioni je na istom mjestu kao kod 110, samo je drugaciji...valjda.

Miljan
Automobil: Skala 55, Koral 65

Post by Miljan »

Vidim da je glavni kocioni cilindar na istom mestu, ali ga nema servo-uredjaj, nije valjda sa druge strane, unutra ?

EDIT: Izgleda da je ipak sa druge strane, vidi se pored vakuum-crevo od usisne grane kako prolazi ispod.

vaz_mashina

Post by vaz_mashina »

Image
[size=75]TYPE 210930-20[/size]
[size=75]ENGINE 2111[/size]

Goxxy

Post by Goxxy »

Legendo, odlično dokumentovano, dopada mi se apsolutno kako si i fotografisao i kako si dokumentovao Prioru. Treba odvojiti toliko vremena i slikati a posle još i pisati o tome. Svaka čast.

Veruj mi da ja jedva čekam da je vidim uživo.
[url=http://www.flickr.com/photos/goxxy][img]http://www.goxxy.net/vaz/2.gif[/img][/url]

letnjikovac

Post by letnjikovac »

@Atropin
Svaka cast mozes da radis kao novinar!

Svidja mi se Priora izgleda tri puta bolje od 110 mada je malo skupa sta vi mislite? :D :D

atropin

Post by atropin »

cijena 16 795 KM? odlicno. nije bilo cijene u subotu kada sam bio na sajmu. izgleda da su namirisali da bi je neko htio kupiti, pa su postavili cijenu :) 16795 maraka, je oko 8700 €, a u dinarima oko 675000 din.
Last edited by atropin on Tue Oct 16, 2007 9:36 am, edited 1 time in total.

vaz_mashina

Post by vaz_mashina »

Pošto se atropin isključivo fokusirao na Prioru (a i ja sam :D ), evo još neka sličica sa Ladinog štanda. Uživajte!

Image

Image

Image

Image

Image

I na kraju, plavuša, Priora i ja.
Image

vaz_mashina

Post by vaz_mashina »

@atropin
Da, prodaja će početi posle sajma ili je već počela. Rekoše mi da su naručili još tri Priore.

atropin

Post by atropin »

:D jupi :) sada se moze i provozati (a ko zna?... mozda i kupiti). meni su pricali da ce doci do kraja godine - eto kako se stvari brzo mjenjaju :)
jel' plavusa dolazi u standardnoj opremi? :twisted:
a evo da se nadovezem na "ne-priora" modele:

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

deckyNS

Post by deckyNS »

Vi uzmite i kupite Prioru, a ja ću ove 110ke na sniženju :mrgreen:
Dogovoreno? :wink:

atropin

Post by atropin »

@deckyNS
dogovoreno :) samo bih malo pricekao... vjerovatno ce se tokom iduce godine (krajem 2008 ili mozda cak u 2009) pojaviti i hatchback priora. i pored provjerene osnove sigurno ima tu jos dosta "sitnica" koje se trebaju ispraviti. volio bih da vidim izmjenjen mjenjac (onaj test sa fiatom, kinezom i priorom mi je ostao urezan u pamcenju). neka neko drugi otkriva te "sitnice" a ja cu da se strpim godinu do godinu i pol a tada bi i plate trebale poceti da se "gomilaju" :).
priora je OK, ali ... polako - nema zurbe; mene moja "trojkica" moze jos dobro da posluzi :)

Post Reply