dejca, Lada riva 2107

Moderators: BokeYGTi, finaldesign, djape1977

Locked
skora

Re: dejca, Lada riva 2107

Post by skora »

Ako pricas o cetkicama ,sto gadjas iskljucivo ladine ???? :? ..... ja sam kod mene stavio mislim od japanca nekog ......brusilica majka ,lepo izoblikujes prema lezistu .....i obavezno ocisti kanale na rotoru......

dejca
Automobil: Nekad lada 2107.

Post by dejca »

Pa ako ne nadjem original moraću tako. Videću u prodavnici kod mene možda ih imaju sa nosačem i da probam da ih zamenim bez skidanja altenatora, mada teško jer smeta termostat za vodu.

skora

Post by skora »

Aha ,izvini ,ti pricas o alternaturu a ja ti pricam za alnaser kako sam radio ....ali dobro ,manje vise ista sustina

aleko-2141
Automobil: Moskvic Aleko

Post by aleko-2141 »

skoro, ostavi se struje :p

dejca

Post by dejca »

Danas sam gledao na ladi oko ugradnje Daretovog sistema za svetla, ali na mojoj ladi ta zica ne postoji. Iz altenatora idu tri deblje zice koje su non stop pod naponom i dve tanje koje su vezane za spoljni regler. U mojoj ladi i instrument tabli postoji sijlicka za akumulator ali ona nikad nije radila, pisao sam vec o tome. viewtopic.php?f=8&t=4824

Mada po ovoj semi koju imam ta veza i zica postoje, sutra cu i to da proverim.

Ili da ugradim vremensi relej, imam neke industijske sutra cu i to da pregledam odgovara li sta. Po meni najbolji nacin za paljenje svetla je na broju obrtaja 2000. Upalis, das gas i ona da se upale, ali gde naci takav uredjaj.

Alexa
Automobil: Lada 2106

Post by Alexa »

Ja sam imao na fotosenzore dok nije uvden zakon da svetla moraju da se drze stalno upaljena,sada se pale na obrtaje,i to negde oko ~2000 ;)

dejca

Post by dejca »

Ali zato si morao neki uredjaj da kupijes ili si sam napravio?

travelman

Post by travelman »

I mene interesuje taj uredjaj ...

dejca

Post by dejca »

Pronašao sam žicu za daretivu metodu paljenja farova isve je izvodljivo ali sad ostaje problem kako da rešim paljenje pozicionog svetla kad je potrebno. Znam da je moguće sa dodatnim prekidačem ali ja nešto mućkam ako je moguće sa postojećim. Prvo koleno da ide daretova metoda a drugo koleno da pali samo pozicije.
Potrebnu žicu moj altenator nema ali ima na njemu postoji buksna prazna koja služi za tu namenu. Slike večeras jer mi postimage neprihvata više slike.

dejca

Post by dejca »

Evo i slika. Na prvoj sijlica na probnoj lampi se upalila nakon startovanja motorao, na drugoj mesto na altenatoru gde se moze povezati potrebna zica. Neznam samo kako ce altenator da se ponasa kada mu malo opteretim ovaj izlaz, mada relej nije veliki potrosac ali opet.
Image Image

Dare
Automobil: Niva 1.7 4×4

Post by Dare »

Ja imam dva releja paralelno vezana sa prekidačem za svetla. Alternator ih trpi bez posledica. Jedan pali pozicije, drugi svetla i to je to.

dejca

Post by dejca »

Evo seme kako bi se to trebalo vezati, slicna je kao Daretova samo ja cu vezati da altenator pobudi jedan relej a taj relej kada napravi kontakt pusti struju za poziciona svetla i pusti struju za drugi relej. Eto da manje opteretim altenator i pola sekunde kasnije se upale oborena svetla. Sutra se sve to prvo montira na stolu da se isproba pa ondak ugradnja.
Ovo je naj jednostavnija instalacija. Postoje jos neke varijante sa samo jednim relejem i prekidacem 1.0.2 ali ova Daretova varijanta je jednostavnija za koriscenje.
Image

aleko-2141
Automobil: Moskvic Aleko

Post by aleko-2141 »

a sta hocete da skarabudzite? :P :D

dejca

Post by dejca »

dejca

Post by dejca »

Evo releji su izvezani, treba se ugraditi jos jedna dioda koja ce blokirati struju da prodje kada palim rucno poziciju samo pa da se ne upali i oboreno svetlo. Problem je gde sve to ugraditi, moracu u ovo kuciste sto je nekad bilo napajanje za komp da iskoristim a njega da stavim na policu ispred suvozacevog sedista.
Image Image Image Image

Nadjoh na kupindu nesto slicno na prodaju ali u taj mehanizam je dodato nesto sto odlaze paljenje farova na 5 sekundi sto je bas dobro. Sta li su oni tu stavili, vremenski relej nije. Meni lici na neki tranzistor Boki mozda zna. To je ovo zaokruzeno crvenim.
Image

Locked