dejca, Lada riva 2107

Moderators: BokeYGTi, finaldesign, djape1977

Locked
skora

Re: dejca, Lada riva 2107

Post by skora »

Alexa wrote:Skoro :angry :angry
Nemoj da zaboravis :P
Poslao sam ti slike .... ;)

Dare
Automobil: Niva 1.7 4×4

Post by Dare »

Travelmane, samo da spomenem neke manjkavosti tvoje ideje: Prvo, pozicije su zanemarljiv potrošač naspram farova. Drugo, po magli nećeš moći da upališ zadnje maglenke. Da bi ih upalio, upalićeš svetla na prekidač, a pošto je dan, lako ćeš ih zaboraviti. I najvažnije : kreneš u sumrak da voziš, padne mrak i ne primetiš da nemaš pozicije. Mnogi ne obrate pažnju što nema osvetljenja table i eto...

travelman

Post by travelman »

Sve ima svoje prednosti i mane, znas i sam da je ovo za mene igranje i pravljenje nekih detalja koje druge samare nemaju ...
Svako zasto ima i svoje zato ...

Prvo ... pozicije jesu zanemarljiv potrosac ali nije u pitanju potrosnja. Rekao sam da je meni svrha i koriscenje automatskog paljenja samo u idealnim dnevnim uslovima. Najvise me nervira gradska voznja tj kada imas neke obaveze pa cesto stajes i izlazis a onaj jadni prekidac samo drndas gore dole. A tek kada vozim zenu na pijac, tada u nekih 5 km sigurno stanem na 15ak mesta i isto toliko puta upalim i ugasim prekidac.

Drugo ... kada je magla, sumrak ili mrak onda odma i palim prekidac jer ne spadam u onu grupu sto ne primecuju da instrument tabla nije osvetljena. Uvek sam se pitao kakvi su to likovi koji voze po mraku a ne primete da im je tabla ne osvetljena.

U svakom slucaju kapiram sta mi govoris a isto tako znam i sta sam ja zamislio. Jedan dan cu staviti relej za farove a drugi dan relej za poziciju ... ;) ... I tako se igrati dva dana a ne samo jedan ...

Sad cekam Dejcu da nas izvesti kako mu se ponasa altenator nakon ugradnje ...

dejca
Automobil: Nekad lada 2107.

Post by dejca »

Nisam je mnogo vozio ali verujem da sa altenatorom nece biti problema jer takvu vezu preporucuju i ovi sto prodaju gotove uredjaje sta znaci da je to isprobano.
Kod mene se javio drugi problem, nekad mi se desi da mi se svetla upale sekundu dve pre nego sto je motor startovao, izgleda da okretanjem anasera altenator krene sa slabim punjenjem. I zato ceo dan izmrzoh i nenadjoh resenje da napravim jednostavan sklop koji ce odloziti paljenje nekoliko sekundi. Pokusavao sam ubaciti kondezator u rednu vezu sa relejem i kondezator dok se puni on i provodi struju, kad se napuni on prestane i tad bi se ugasio relej ali sa mirnim kontaktom a taj mirni kontak bi pustio struju prema druga dva releja koja pale farove. Vezem ja to tako ali pauza je vrlo kratka jedva jednu sekundu, pokusavao sam i ubaciti potencio metar u paralelnu vezu sa kondezatorom da deo napona ide kroz njega i usporim punjenje kondezatora ali nista nisam dobio. Sutra idemo dalje izmisicemo vec nesto.
To za pauzu vec postoji i kosta 380 din. ali sladje mi je kad ga ja izmislim. :twisted:
Image

travelman

Post by travelman »

ali sladje mi je kad ga ja izmislim.
U ovome je poenta nase igrarije ...
U zadnje vreme koliko je ova tema aktuelna, dobio sam maniju da gledam ko ima automatsko paljenje farova pa tako cim cujem da neko vergla ja odma bacim pogled.

Primetio sam da uglavnom svi imaju povezano na kontakt ... jutros golf 5 tdi vergla prvo paljenje a farovi sijaju samo tako ... komsija na jugu isto tako ...

Dare

Post by Dare »

Evo ja sam smislio rešenje Dejanovog problema ali ne znam da li da kažem. Možda mu ne bude slatko :-D

dejca

Post by dejca »

Ajde slušam, ja se nestidim i da pitam kad neznam nešto.

Dare

Post by Dare »

Nađeš na kontakt bravi žicu koja dobija struju kad zaverglaš. Na nju vežeš masu od releja koja ti je sada vezana na stvarnu masu. Da ne pišem sad princip rada. Samo isprobaj i uživaj ;-)

dejca

Post by dejca »

Aha i posle prestanka verglanja masa u relej stige preko anasera. Sutra to vezujemo. Veliko hvala.

dejca

Post by dejca »

Napravljeno malo drugačije nego što mi je Dare reko ali on mi je dao ideju.
Onako kako mi je Dare reko pali svetla pri verglanju a ugasi auto kad se upali jer pri verglanju masa dolazi iz altenatora.
Rešio sam ga ovako.
Uugradio još jedan relej ali sa mirnim kontaktom. I kad počnem verglati rele uključi i iskida masu od releja za svetla, kad prestanem verglati relej se isključi i napravi kontakt za masu.

Image. Image

Sad je red na travelmana da ugradi pa kad se nauči ide kod njega skora preo reda na ugradnju dodatne opreme. :twisted:

Dare

Post by Dare »

dejca wrote:Napravljeno malo drugačije nego što mi je Dare reko ali on mi je dao ideju.
Image

travelman

Post by travelman »

Sad je red na travelmana da ugradi
Naravno ... ;) ...
Sve sam prepisao i ako ugrabim malo vremena za igrarije, eto mene za koji dan da se pohvalim sa jos jednom stavkom elektro paketa vise..

dejca

Post by dejca »

Sema koju sam ja crtao na nekoj od predhodnih strana mora da se dopuni jednom dijodom koja bi sprecila povratni napon kada se rucno uplai pozicija da ne upali relej za oborena svetla. Evo ovako bi to trebalo da izgleda.
Image

Ovih dana cu da nacrtam kompletnu semu i da sve to objasnim u Daretovoj temi da onaj ko trezi to lakse i nadje.
A nesto se i razmisljam da iskoristim nulu sa srafa za ulje, tu bi se trebao ubaciti jos jedan relej sa mirnim kontaktom i kada sraf prekine nulu na spulni mirni kotakt prespoji nulu prema relejima za farove ali opet ih treba onemoguciti da se ranije upale a za to bi posluzio relej koji sam danas ubacio. Videcu vec kada nacrtam semu kako bi to radilo.

dejca

Post by dejca »

Eto ga konacno nam stize i sneg i MS gume se skidaju i dolaze zimske.
Image

Zamenih na desnom tocku i ajde i na levom da zamenim ali moram ladu da isteram i uteram unazad zbog potrebnog mesta i kad da spustim staklo suvozaca i podesim retrovizor crce sajla podizaca :x . A sutra sam planirao anaser da skinem i pregledam nesto cudno se okrece kad oces prvo moram podizac ici kupiti i zameniti pa za anaser ako se ima vremena.

Dare

Post by Dare »

Odlične su ove gume. Ja ih imam sve četiri na jugu i verovali ili ne, bolje koči na snegu nego Lada sa kamom i511.

Locked