moja Samara 1.5 diesel iz 1999 (2000) godine

Moderators: BokeYGTi, finaldesign, djape1977

elektronicar
Automobil: 2108 + 21093 +2109

Re: moja Samara 1.5 diesel iz 1999 (2000) godine

Post by elektronicar »

bruyoni wrote:Svaki auto to ima! OK model T nema.
Čak i taj famozni mercedes sa osam osigurača u narodu poznatiji kao ciganski san a šire kao W123, kataloški broj 190 Z 347 79. Čak ga i 115 ima! (#250 Z 347 79)
Razlog zbog čega je to na ladi potrošna roba pitaj VAZ.
Ma nije VAZ kriv, komplet motor sa tom remenicom je Peugeotov, a znamo da su ti motori naknadno ubacivani u nekoj maloj fabrici u Francuskoj u Samare za Evropsko trziste i samo prodavani pod kisobranom Lade.

To sto pricas prosto ne mogu da verujem da su i stari mercedesi imali to resenje na remenici, mada ae da ti poverujem. Al nesto mi sumnjivo u svemu tome. Dal su i stari dieseli tipa kamioni FAP, TAM, MAN, Volvo, Camins, ... na diesel motorima imali takvo resenje ili je to nesto samo kod putnickih vozila ? Dal i brodski motori ili motori za industrijsku namenu starije generacije imaju takvo resenje ili samo kod jeftinijih komercijalnih vozila ?

bruyoni
Automobil: Lada 112 1.5 16v

Post by bruyoni »

Da da da i da, skoro sve brzohodno ih ima. Kod tih starijih su čak i veći (toliki su da su nakačeni su ispred remenice tj ne ide kaiš preko njih) pošto je tehnologija, kako materijala i izrade tako i balansiranja, napredovala.
Recimo motocikli ih nemaju u tom obliku nego im iste prigušavaju kvačila sa više lamela koja plivaju u ulju sa jedne a sa druge strane alternator, vodena pumpa... dok dvocilindraši V2, bokser... nemaju potreba za tim jer im je radilica mnogo kratka.

elektronicar

Post by elektronicar »

elektronicar wrote:neverovatno :(
pre neki dan sam gledao u PK kais (alternatora) i delovao mi je solidno, jos su se mogle lako citati oznake proizvodjaca
a onda u nedelju haos :evil:
oko 00:30 tj, to je vec ponedeljak jer je prosla ponoc; vracam se sa porodicom kuci i negde na autoputu kod zadnjeg izlaza pre Bubanj potoka cujem neki neobican zvuk. Kvacilo stisnuto i blagim turiranjem utvrdim da je nesto vezano za broj obrtaja motora. Dignem haubu i imam sta i da vidim, PK kais u raspadu i fronclama. Jedan deo se vec obmotao oko remenice radilice i samo sto nije podvukao pod zupcasti kais a to bi bilo belaja onda. :roll:
sta je tu je, 4 migaavca upaljena a ja u zaustavnoj traci autoputa skidam ostatke PK kaisa. :angel
Nastavljam voznju bez alternatora, tj. na ono energije koliko ima akumulator. Svom srecom kod diesela samo dizna za gasenje na pumpi trosi malo struje i sijalice pozicije i oborena svetla. Predjemo tako narednih 10km i stignemo kuci. Sutradan dodje nas drugar Rale sa ovog foruma i odbaci me do Top auto - prdavnice. Nazalost dali mi veci PK kais. Opet sta je tu je ja upalim moju dieselku i tako na akumulator odvezem se i uzmem kais koji sam mogao zategnuti. Sve u svemu cinilo mi se da bi tako bez alternatora mogao voziti jos koji dan tj. bar jos par sati neprekidne voznje - ipak je to 72Ah akumulator, a potrosaci minimalni.
Naravoucenije: na dieselku izgleda ide 5PK750 ili 5PK760
Ovaj sto sam stavio je 5PK778 i jedva sam ga zategnuo, a 5PK73? nisam mogao montirati-premalen. U prodavnici nisu imali priblizniju dimenziju, a ovo pisem kao podsetnik ako mi zatreba nekada da ponovo kupujem PK kais a zaboravim dimenzije.
Znaci zamena PK kaisa na svakih 20k km, nikako vise od toga. :lock
Pre 2 godine stari kais je placen 500 din, a sada ovaj 520 din; i nije neka razlika u ceni.
Danas sam preventivno zamenio PK kais i za probu uzeo 5PK763 i jedva sam ga montirao. Skroz knap. Jedva malo zatezanje je bilo potrebno, tek krug ili dva na srafu regulacije spanera. Tako sad barem imamo informaciju da bi tacna dimenzija kaisa trebala biti izmedju 763 i 778 koju je nazalost tesko naci.

skora

Post by skora »

Ja sam do prekljuce vozio taj motor .........Verno je sluzio 4god.....nije se nakasljao .....a potrosnja - smesna !!!

Image

elektronicar

Post by elektronicar »

a ja nesto razmisljam o sledecem projektu da nabavim jos jednu samaru dieselku sa trulom skoljkom a dobrim motorom pa da taj motor ubacim u neku Ladu serije 11x koje su imale klasican karburatorski motor sa 8 ventila. Bilo bi to neopisivo iskustvo pri atestiranju, jer je rec o motoru koji jeste priznat za samare, a nosaci i sve ostalo gadja se kod samare benzinke sa 8v benzinkama 11x serije. Samo u ovom momentu sve je samo na idejnom nivou.

skora

Post by skora »

Ja slabo (zapravo ni malo),ne poznajem seriju 11x,a samaru ovoliko kolko se druzimo.ali......Ako bi se odlucio na taj poduhvat treba voditi racuna o sledecem
- Taj motor 1.5 je naizgled isti u svim opcijama gde se ugradjivao,ali postoje neke evidentne razlike....pocevsi od Kw/Ks,pa preko ubrizgavanja itd.Cak sta vise i same oznake su im razlicite.Ne znam kakva i koja je pumpa isla na tom 1.5 koji se ugradjivao u samaru,ali kod Citroena (kao sto vidis na slici),na akumulatoru postoji jedna centralna jednica koja ima ulogo da regulise rad te pumpe.
Same nosace mislim da je najmanji problem napraviti ili prevraviti,ali mislim da ima malo zicenja koje treba prilagoditi ovoj jedinici ukoliko izvorno toga nema na seriji 11x.
Sve sam ti ovo napisao samo iz jednog razloga......Postoje serije 1.5D(ranije koje nisu E3),koje NEMAJU tu centralnu jedinicu (elektroniku) i s kojima je se mnogo lakse igraditi negoli sa ovima.Prakticno se na taj nacin izbegava elektronika ,vec ostajes samo u domenu suve mehanike(kacenje - nosaci) i pumpe koja je klasicna.To bi u prevodu znacilo ovo
- Nadjes primerak serije 11x koja ti odgovara,i onda se razjuris da nadjes motor 1.5D iz Pezoa 106,saxa itd....
Takav motor u OK stanju,na nasem trzistu kosta od 250e do 300e (cisto da imas reper)

travelman

Post by travelman »

Kad sa ideje predjes na praksu, znas na kog proverenog fizikalca i majstora da racunas.

skora

Post by skora »

travelman wrote:znas na kog proverenog fizikalca da racunas.
Kog ???? treba i meni jedan snazan ...treba da zidam nesto :D :D :D :D

elektronicar

Post by elektronicar »

skora wrote:Ja slabo (zapravo ni malo),ne poznajem seriju 11x,a samaru ovoliko kolko se druzimo.ali......Ako bi se odlucio na taj poduhvat treba voditi racuna o sledecem
- Taj motor 1.5 je naizgled isti u svim opcijama gde se ugradjivao,ali postoje neke evidentne razlike....pocevsi od Kw/Ks,pa preko ubrizgavanja itd.Cak sta vise i same oznake su im razlicite.Ne znam kakva i koja je pumpa isla na tom 1.5 koji se ugradjivao u samaru,ali kod Citroena (kao sto vidis na slici),na akumulatoru postoji jedna centralna jednica koja ima ulogo da regulise rad te pumpe.
Same nosace mislim da je najmanji problem napraviti ili prevraviti,ali mislim da ima malo zicenja koje treba prilagoditi ovoj jedinici ukoliko izvorno toga nema na seriji 11x.
Sve sam ti ovo napisao samo iz jednog razloga......Postoje serije 1.5D(ranije koje nisu E3),koje NEMAJU tu centralnu jedinicu (elektroniku) i s kojima je se mnogo lakse igraditi negoli sa ovima.Prakticno se na taj nacin izbegava elektronika ,vec ostajes samo u domenu suve mehanike(kacenje - nosaci) i pumpe koja je klasicna.To bi u prevodu znacilo ovo
- Nadjes primerak serije 11x koja ti odgovara,i onda se razjuris da nadjes motor 1.5D iz Pezoa 106,saxa itd....
Takav motor u OK stanju,na nasem trzistu kosta od 250e do 300e (cisto da imas reper)

Jesi li stigao pazljivije da procitas ovu temu od pocetka ?

skora

Post by skora »

elektronicar wrote:Jesi li stigao pazljivije da procitas ovu temu od pocetka ?
Pa nisam :oops: .....ali posle PP-a mi je sve mnogo jasnije..... ;)

Sorry - nov sam a ima mnogo za citanje pa ne stizem :sad:

milos026sd
Automobil: Lada Samara 1500 '91

Post by milos026sd »

elektronicar wrote:a ja nesto razmisljam o sledecem projektu da nabavim jos jednu samaru dieselku sa trulom skoljkom a dobrim motorom pa da taj motor ubacim u neku Ladu serije 11x koje su imale klasican karburatorski motor sa 8 ventila. Bilo bi to neopisivo iskustvo pri atestiranju, jer je rec o motoru koji jeste priznat za samare, a nosaci i sve ostalo gadja se kod samare benzinke sa 8v benzinkama 11x serije. Samo u ovom momentu sve je samo na idejnom nivou.
Elektronicar dugo nisi pisao o ladi dizeleki, da li je jos uvek u tvom vlasnistvu, da li te verno sluzi ili si je prodao. Je li bilo jos dogodovstina s njom :). Pozdrav.

Alexa
Automobil: Lada 2106

Post by Alexa »

Nece ti odgovoriti,covek se iskljucio sa foruma.

milos026sd
Automobil: Lada Samara 1500 '91

Post by milos026sd »

Alexa wrote:Nece ti odgovoriti,covek se iskljucio sa foruma.
E steta, izgleda da je digao ruke :)

dejca
Automobil: Nekad lada 2107.

Post by dejca »

Digao je ruke od foruma a dali još uvek vozi ladu to neznamo.

Alexa
Automobil: Lada 2106

Post by Alexa »

Ja predpostavljam da vozi.Ako ne ladu onda verovatno nesto tako poput nje.

Post Reply