Lada Samara 1.3

Moderators: BokeYGTi, finaldesign, djape1977

Locked
Dare
Automobil: Niva 1.7 4×4

Re: Lada Samara 1.3

Post by Dare »

skora wrote:
Dare wrote:Alternator mora da razvija dovoljnu amperažu da održava napon sa aktivnim svim potrošačima (sem alnasera, naravno).
Ja mislim Dare ,da ce on(alternator), to tesko da izvede ako je baterija umrla .....dakle na los akomulator nikada ocitane vrednosti ne mogu biti ISTE kao na dobrom .....ja mislim da nema sanse :?
Taj crknut akumulator brzo dostigne ispravan napon ali ne može da ga zadrži za novi hladni start. Alternator mora da nadjača sve potrošače kakav god bio akumulator jer bi u suprotnom auto ostao bez struje kad tad.

skora

Post by skora »

Dare wrote:Taj crknut akumulator brzo dostigne ispravan napon
Koja je minimalna vrednost ispravnog napona??

travelman

Post by travelman »

Alternator mora da nadjača sve potrošače kakav god bio akumulator jer bi u suprotnom auto ostao bez struje kad tad.
Ove recenice se secam sa pocetka karijere i vremena kada sam vozio fiću ... Samo je tada dinamo bilo u pitanju ...

Dare

Post by Dare »

Po meni idealan je napon koji imam na jugu, a to je oko 12,5 na leru sa svetlima i oko 13,7 na preko 1000obrtaja, a bez potrošača 14,2. Ovo je mereno integrisanim :) voltmetrom iz instrument table. Baš na akumulatoru nikad nisam merio.
Zašto mislim da je idealan? Pa zato što mi sve sijalice sijaju potpuno belo i pale se trenutno. Akumulator od 36Ah mi je trajao ravno 7 godina, ja mislim zbog lakog paljenja i dobrog punjenja.

skora

Post by skora »

Ajd jos neko neka upise svoje vrednosti ......Kod mene je danas konstantnih recimo 13.7 (jel tako bese Gago) :?

Dare

Post by Dare »

Gago
Automobil: Samara 1.3s

Post by Gago »

Jeste...
Krenem ja danas od tebe, samo sto sam sisao na put krenu pomalo da kazaljka mlati levo - desno... Dok stigoh do drugog semafora, prestala je, mrzelo me da se vracam da izmerimo punjenje tada, jer sam malo promrzao :D

Mozda ovo nije lose za procitati :)
http://lada-klub.com/viewtopic.php?f=10&t=2184
viewtopic.php?f=8&t=5544
Samo Samara Srbina Spasava

skora

Post by skora »

Dare wrote: Obrati pažnju na lampice i obrtomer
Deluje mi isti intenzitet svetla na lampicama na obe slike ...i na 1000 i na 2000 obrtaja......jel gresim ???...ili si mislio da obratim paznju na upaljene potrosace ...maglenke prednje/zadnje + svetla

Dare

Post by Dare »

Da, mislio sam na potrošače. Lampice su korejska poslednja reč led tehologije i ne menjaju intenzitet nikad ;)

dejca
Automobil: Nekad lada 2107.

Post by dejca »

Moj punjač koji sam ja pravio daje 11 volti. Dali on može napuniti akumulator, naravno da može ali malo sporije što je i dobro za akumulator. Tih 11v. je dovoljno jer prolaskom struje kroz akumulator nastaje hemiski proces koji podiže elektrolite i osposobljavaju akumulator za rad. Taj hemiski proces se najbolje meri bometrom, imao sam ga nekad ali sam ga nažalost polomio.
A što se gago to uspaničio, jer pali i ide lada, kazaljka mu sigurno neigra zbog akumulatora, nek tera tako i uživa ili ako ste dokoni menjajte delove od ispravne samare i možda i nadjete uzrok.

skora

Post by skora »

Ma nema tu puno filozofije ....akomulator,alternar i sat ......

Ja isto kazem sto i Dejca .....namiri zivinu i nista ne diraj.....U jednom momentu sam Gagi danas pokazao na ovoj braon samari da ne postoji ta skazaljka ,i pitao ga KAKO BI ZNAO DA SKACE VOLTMETAR da vozi nju recimo ....

dejca
Automobil: Nekad lada 2107.

Post by dejca »

A dali se na svetlima vidi taj pad i skok napona, ako se vidi i na svetlima onda nije volt metar. Najlakse je da zamenite akumulatore i probate.

Gago
Automobil: Samara 1.3s

Post by Gago »

Danas i kad je kazaljka bila konstantna unimer je pokazivao od 12.7 do 13.9 ne znam tacno.
Ali kada kazaljka skakuce kao na ovom klipu, vide se treperenje svetala napolju...
https://www.youtube.com/watch?v=OJfcJpX ... e=youtu.be
Samo Samara Srbina Spasava

skora

Post by skora »

:D ....bobina miljenko .... :D :D

http://youtu.be/oCwqLpbyazM

Image

travelman

Post by travelman »

A sta se ono na kraju snimka parkira iza mečeta ... :? ...

Locked