ventilator stalno vrti
Moderators: BokeYGTi, elektronicar, pesadinac, letnjikovac, milanovic986
ventilator stalno vrti
pozdrav svima
pratim forum ali se nisam skoro ukljucivao a sada evo problema pa moram sve vas zamoliti za pomoc a radi se o sledecem:
moja lajka 110, 8 v,2000.god kad je upalim i krenem pocne dizati temperaturu recimo do 60 stepeni a onda ukljuci ventilator hladnjaka i ne iskljucuje ga,u neko vreme upali check engine i naravno od grejanja u kabini nema nista,duva hladan vazduh,.Ugasim kad posle par sati palim odma radi i ventilator tek kad otkacim minus klemu sa akumulatora pa posle minut dva prikacim auto radi normalno par km a onda ponovo ukljuci i ista prica.Yamenio termodavac,radio valjda normalno dva tri dana pa sad opet isto...... pomagajte drugovi
pratim forum ali se nisam skoro ukljucivao a sada evo problema pa moram sve vas zamoliti za pomoc a radi se o sledecem:
moja lajka 110, 8 v,2000.god kad je upalim i krenem pocne dizati temperaturu recimo do 60 stepeni a onda ukljuci ventilator hladnjaka i ne iskljucuje ga,u neko vreme upali check engine i naravno od grejanja u kabini nema nista,duva hladan vazduh,.Ugasim kad posle par sati palim odma radi i ventilator tek kad otkacim minus klemu sa akumulatora pa posle minut dva prikacim auto radi normalno par km a onda ponovo ukljuci i ista prica.Yamenio termodavac,radio valjda normalno dva tri dana pa sad opet isto...... pomagajte drugovi
- bruyoni
- Automobil: Lada 112 1.5 16v
Re: ventilator stalno vrti
Suvišno je bilo šta pričati dok se ne očita greška.
Verovatno crkao senzor temperature pa zato vrti ventilator dok grejanja nema jer je verovatno otišao motor klapne ili se slomila njena polugica
Verovatno crkao senzor temperature pa zato vrti ventilator dok grejanja nema jer je verovatno otišao motor klapne ili se slomila njena polugica
hvala,senzor sam menjao i dal je moguce da je trajao tri dana,klapnu cu bas da pogledam,mozda ali sve funkcionise u smislu da duva i manja i veca brzina i mislim da je to u redu,nemoze grejati jer prosto nije zagrejan ni motor ni rashladna tecnost kad ventilator hladi sve vreme,glavno je zasto vrti ventilator non stop,
-
rascho
- Automobil: Lada 112 1.5 16V
Imaš dva senzora za temperaturu, jedan sa jednom žicom koji šalje podatke na instrument tablu, i jedan sa dvije žice oji šalje podatke na ecu. Tebi je vjerojatno riknuo ovaj s dvije žice. Imaš i treći senzor na onom debelom crijevu od hladnjaka, ali on direktno spaja ventilator na masu, bez ecua (taj je najvjerojatnije sigurnosni u slučaju da ecu ne uključi).
Bez obzira što ventilator stalno radi, morao bi dići temperaturu jer bi termostat trebao zatvarati. Ako ti ne diže temperaturu onda ti je vjeroatno i termostat riknuo. Što se tiče grijanja u kabini, moguće je i da ti je zaštopan grijač kabine pa ga treba pročistiti. No međutim prvo riješi dizanje temperature, pa ako i onda ne radi, proštopaj grijač i provjeri klapnu.
Ali pošto ti je problem kompleksan, kao što vidiš, moguće je da ti ne valja nekoliko elemenata, bilo bi dobro da počneš sa očitanjem greške i očitanjem temperature paljenja ventilatora (preko obd-a, a ne na tabli, jer kao što objasnih to su različiti senzori, a obd očitava temperaturu onoga sa dvije žice), pa kreneš odatle.
Bez obzira što ventilator stalno radi, morao bi dići temperaturu jer bi termostat trebao zatvarati. Ako ti ne diže temperaturu onda ti je vjeroatno i termostat riknuo. Što se tiče grijanja u kabini, moguće je i da ti je zaštopan grijač kabine pa ga treba pročistiti. No međutim prvo riješi dizanje temperature, pa ako i onda ne radi, proštopaj grijač i provjeri klapnu.
Ali pošto ti je problem kompleksan, kao što vidiš, moguće je da ti ne valja nekoliko elemenata, bilo bi dobro da počneš sa očitanjem greške i očitanjem temperature paljenja ventilatora (preko obd-a, a ne na tabli, jer kao što objasnih to su različiti senzori, a obd očitava temperaturu onoga sa dvije žice), pa kreneš odatle.
Telefon je izumio Aleksandar Graham Bell 1875. godine...
kad ga je sklopio vidio je da ima dva propuštena poziva....
zvao ga je Chuck Norris...
e ovo mi je malo jasnije,ovaj senzor temperature sa dve zice sam promenio znaci sada prvo treba da zamenim termosat da bi lajka mogla podici temperaturu,posle cu videti sta se desava,ovaj posao mi preostaje za subotu pa ce mo videti sta se desava dalje
- bruyoni
Koliko ja znam na mašinama sa ubrizgavanjem ima samo jedan senzor tempearture i on ima jednu žicu i nalazi se na telu termostata. Ako se on isključi ECU odlazi u safe mod i odmah pali ventilator. To sa dve žice je običan termodavač. Za grejanje u kabini lako isprobaš tako što izvadiš osigurač sirene, jer je na njega vezan ventilator, i upališ auto. Potom čekaš da dostigne radnu temperaturu ako ni tada ne duva toplo u kabinu onda je ili mali hladnjak zapušen ili je klapna otišla. Zapušenost isprobaš pipanjem dva creva koja od/vode rashladnu iz malog hladnjaka ako su približno iste temperature sve je OK ako je jedno mnogo hladnije onda je hladnjak zapušen. Slično proveravaš i da li je termostat zablokirao u otvoreno s tom razlikom da od momenta paljenja auta proveravaš i gornje i donje crevo ako su uvek slične temperature, do momenta otvaranja termostata gornje bi trebalo biti osetno hladnije, onda je rikuno termostat.
-
rascho
Taj na tijelu termostata je sa dvije žice i on šalje temperaturu na ECU. Odmah blizu njega je i jedan sa jednom žicom, ali on nije na tijelu termostata i on šalje temeraturu na tablu. Ovaj sa jednom žicom je vidljiv lako odozgo, dok je ovaj sa dvije žice teško vidljiv i treba maknuti kućište filtera zraka.
Ovaj sa jednom žicom je isti kao na starim ladama, čak ima oznaku koja počinje sa 2101 (2101-3808600
), dok ovaj s dvije žice ima oznaku koja počinje sa 2112 (2112-3851010
), što znači da je uveden tek na seriju 10.
I kod mene ima jedan na debelom crijevu od hladnjaka, kojega ne mogu naći u katalogu dijelova, koji sam empirijski zaključio da spaja ventilator direktno na masu (što će reći uključuje ga) i nije spojen ni na šta više. To smatram da je neki sigurnosni prekidač, ako sve drugo otkaže.
Ovaj sa jednom žicom je isti kao na starim ladama, čak ima oznaku koja počinje sa 2101 (2101-3808600
), dok ovaj s dvije žice ima oznaku koja počinje sa 2112 (2112-3851010
), što znači da je uveden tek na seriju 10.
I kod mene ima jedan na debelom crijevu od hladnjaka, kojega ne mogu naći u katalogu dijelova, koji sam empirijski zaključio da spaja ventilator direktno na masu (što će reći uključuje ga) i nije spojen ni na šta više. To smatram da je neki sigurnosni prekidač, ako sve drugo otkaže.
-
rascho
E, da zaboravih reći heki. Nemoj mijenjati dijelove napamet. Sustav hlađenja je jako jednostavan i lako se dijagnosticira kvar, pa prvo provjeri sve ovo što bruyoni reče a onda zaključuj i mijenjaj, a za ventilator bi ti dijagnostika bila od velike pomoći. A ako znaš baratati voltmetrom i ohmmetrom možeš i s tim samo ti treba više vremena.
Pogledaj u temu "Dijagnostika za Bosch MP7.0" tamo sam stavio link na dokument sa svim potrebnim shemama za ovo što tebi treba.
Pogledaj u temu "Dijagnostika za Bosch MP7.0" tamo sam stavio link na dokument sa svim potrebnim shemama za ovo što tebi treba.
Ja mislim da je komp otišao u safe i uključio ventilator a grejanje da je do klapne. Moguće je da se i motor greje ali da ne daje prave vrednosti na satu.
Ja bih ovim redom
- isključio ventilator na osiguraču i probao da sredim grejanje, pri tom proverio termostat i creva da li sve radi kako treba (koliko se greje koje crevo i sl).
- resetovao komp pa probao sa skinutim kontaktima jednog pa drugog senzora da vidim šta se dešava
Ja bih ovim redom
- isključio ventilator na osiguraču i probao da sredim grejanje, pri tom proverio termostat i creva da li sve radi kako treba (koliko se greje koje crevo i sl).
- resetovao komp pa probao sa skinutim kontaktima jednog pa drugog senzora da vidim šta se dešava
- bruyoni
Dok se ne očita greška ne treba resetovati kompijuter
@rašo: hmmm ne mogu da se setim tog sa dve žice a baš sam pre koju nedelju skidao kućište filtera kada sam menjao ulje u menjaču, baciću pogled.
@rašo: hmmm ne mogu da se setim tog sa dve žice a baš sam pre koju nedelju skidao kućište filtera kada sam menjao ulje u menjaču, baciću pogled.
drugari,hvala na korisnim informacijama i zaista covek sa vama moze svasta da nauci.Danas sam maltretirao lajku ceo dan i ko za inat normalno ide temperatura,grejanje,ventilator pa se mislim dal je moguce da su one velike hladnoce prouzrokovale ovo stanje ili ce se vratiti problemi,hvala sto pomazete
-
rascho
Moguće je, ali i ako jesu vjerojatno postoji neki problem koji se mora otkloniti. Evo moj primjer, doduše nije vezan za sustav hlađenja nego za plin, konkretno plinske injektore. Kada su došle niske temperature (oko nove godine), a slučajno sam tada baš bio u Srbiji, kada bih prebacio na plin auto bi počeo tresti, vjeroajtno je povremeno i radio na 3 cilindra i izbacivao mi je missfire na 4 cilindru. Nakon nekog vremena bi se sve normaliziralo, jedino sam morao obrisati grešku na ECUu. Kada se vanjska temperatura digla, ti simptomi su nestali, ostao je samo trzaj prilikom prebacivanja na plin. Međutim ja sam svejedno isprao plinske injektore i iz 4tog je izašla hrpa crnila, što je nečistoća iz plina. Vjerojatno bi se ta nečistoća na niskim temperaturama stisla i injektoru bi trebalo neko vrijeme da proradi normalno. Nakon čišćenja nema više niti trzaja kod prebacivanja. Što će reći, iako su se simptomi pojavili na jako niskim temperaturama, ipak su ukazivali na ozbiljniji problem.
Naravno, sada kada nemaš simptoma bit će ti teže analizirati problem
Naravno, sada kada nemaš simptoma bit će ti teže analizirati problem
postovane kolege,samo da se pohvalim da sam bez imalo iskustva zahvaljujuci ovom forumu sam zamenio termostat i lajka vrlo lepo radi,drzi temperaturu malo ispod devedeset,ne ukljucuje ventilator do 92-93 stepena i lepo greje.Hvala svima na korisnim savetima i naravno nastavljam ucesce na forumu
Napokon i jedna molba,ako neko ima i zeli da mi ustupi ili proda jednu original ladinu ratkapnu ,za ladu 110 i to je trinaestkinja bio bi veoma zahvalan