stalno puca klizac

Moderators: dejo, dejca

Post Reply
atropin
Automobil: VAZ 2103

stalno puca klizac

Post by atropin »

problem traje vec dugo. prije 3 godine smo osvjezavali motor, a izmedju ostalog naravno zamjenili lanac, lancanike, veliki i mali klizac.
problem je u malom klizacu; predje par stotina km i puca. jednostavno ga lanac povuce dolje u karter. imam ih dolje vec dva. takodjer nije zgodno i to sto prska ulje (kroz mjesto za saraf koji drzi klizac). odustao sam od zamjene jer stalno puca, a rupu sam zacepio sa silikonom (za visoke temp) i to je sada ok. nije lose sto buka nije velika. prepostavljam da problem nije u losem kvalitetu klizaca (kupovao sam original), vec u velikom klizacu (banani) ili zatezacu.
kakva su vasa iskustva? naravno najbolje je i najispravnije je da sve zamjenim, ali bih volio, ako se moze naravno, da se popravak svede na zamjenu problematicnog dijela.

atropin

Post by atropin »

pretpostavio sam da je to jedino, PRAVO rijesenje.
hvala :D

SinisaKrisan

Post by SinisaKrisan »

Sto bi skidao masku i hladnjak?
Nadji kanal i li dizalicu i ne moras to da radis......
elem, ima negde da se kupe plasticni klizaci, nisam tacno siguran gde.
potrazi njih i probaj sa njima.
[img]http://img262.imageshack.us/img262/3388/indir.gif[/img]
MeJan'char

josif visarionovic
Site Admin
Site Admin

Post by josif visarionovic »

Uopste ne treba da se skida maska i hladnjak. Ne vidim razlog zasto bi to radio.
Ne znam kako je u ovlascenim servisima, ali sam nasao originalni VAZ veliki klizac lanca za 1500din.
To je otprili ke 3 puta skuplje od ukrajinske i beloruske male privrede.

Druga stvar je da bi trebalo da se istovremeno zameni i njegov da kazemo gurac, jer ako je on los, ne moze lanac dobro da se zategne, pa zbog toga moze da puca i taj veliki klizac.

Ljudi obicno zamene, kao sto Marko kaze, lanac, lancanike i oba klizaca, ali gurac ne diraju.
Originalan nije jeftin(oko 2000 din u maloprodaji) i tesko se nalazi.

Naravno, postavlja se i pitanje kvaliteta samog lanca i lancanika. Ako si sve platio 20 eura, nije ni cudo to sto ti se dogadja.

Stoi se tice malog klizaca u toku rada lanac ga prakticno ni ne dodiruje, jer on u sustini sluzi da ublazi oscilacije...

Onda ljudi kazu, ala su jeftini delovi za ladu.

To sto pored srafa prska ulje, resava se dobrom platnom, moze i bakarnom koja sluzi kao zaptivka.

atropin

Post by atropin »

za dijelove ne brinem - originalne dijelove nalazim u zvanicnom zastupniku. nazalost kada sam mijenjao set mjesto je nasao neki "divljak". cijena originalnih dijelova je veca od kopija, ali ne mnogo. problem je kod vecih, kabastih dijelova (npr. auspuh) jer je njihova cijena transporta iz rusije velika. tada su cijene 2 pa i 3 puta vece. konkretno klizac je nesto jeftiniji od tih 1500 din mozda za nekih 200 - 400 din kada iz maraka prebacim u dinare.
vjerujem da upravo "gurac" pravi problem. 100% da ne vrsi dovoljan pritisak na veliku bananu (veliki klizac), pa onda se lanac sa druge strane otegne, povuce, otkine i sruci klizac u karter.
ma najbolje je to sve zamijeniti jer najgore je da nesto poslije ne stima pa onda opet isti posao. jes' da ce kostati, ali tako je to :(
Last edited by atropin on Fri Oct 19, 2007 9:44 am, edited 2 times in total.

josif visarionovic
Site Admin
Site Admin

Za 200 do 400 nije original, ili je remontovan(nalepljena nov gumeno-plasticni sloj).

atropin

Post by atropin »

ne, nismo se razumjeli. cijena je 16 € ( oko 1200 din). 1500din (cijena kod vas) je oko 19€. znaci, 200-400 din MANJE, a ne 200-400 din kao cijena. jutros sam bio na buvljaku pa sam i to pogledao - nasao sam za 7 € :). vidi se na prvu da to nije to (malo je deformisan, guma poprilicno iskrzana po ivicama, nema nikakvih oznaka). u prodavnicama je oko 11€ (ako nista bar pise da je proizveden u bjelorusiji, upakovan u kartonsku kutiju).
u sustini taj od 16€ je najskuplji klizac kod nas na trzistu - nema skupljeg, a sa obzirom da su zvanicni diler lada, autodijelova i serviser za BiH ne vidim razlog da uvaljuju kojekakve divljake. svaki dio koji sam kod njih kupio, do sada me nije izdao (izuzev ovog malog klizaca, ali problem je ocigledno u zatezanju lanca, a ne u njemu).
imao sam poprilicnih problema sa non-original dijelovima i od sada ne pravim neke velike kompromise. postavljena je nova "divljak" lamela i "divljak" korpa. lada presla 120 km (prijedor-banjaluka-prijedor) i stade. ni da mrdne. onda je vracena stara korpa, a stric mi iskopao neku predratnu lamelu sto je skupljala prasinu kod njega. do sada nisam imao ni najmanjih problema. zao mi bilo majstora da dva puta radi isti posao (i mog novcanika, naravno :) )

josif visarionovic
Site Admin
Site Admin

Da, :roll: , svi smo imali istih problema...

Post Reply