Stelovanje karburatora i paljenja i vakumi
Moderators: dejo, jeronimo, na benzinskoj me vole, parkvets
Re: Stelovanje karburatora i paljenja i vakumi
nije sa svakim,samo sa ovim,ali najmanje trosi sa ovim 
- Dare
- Automobil: Niva 1.7 4×4
Aj sad i ja nešto da pitam: Čemu taj EGR ventil zapravo služi?
Ekologija i ta srnj....
Tako je ekologija najvećim dijelom, brže se motor zagrijava, manje troši, smanjuje temperaturu izgaranja u komori...
Dare tvoja niva bi trebala da ima EGR, ja sam na svom motoru to sve izbacio pošto mi nije bio ispravan egr ventil, pukla membrana u njemu pa uopće nije bio u funkciji, pa sam lijepo to sve bacio vani stavio ispušnu granu od starog motora

evo ga egr, ova membrna na njemu strada ili jednostavno ga provjeriš crijevo koje ide s njega staviš u usta i vučeš
ako možeš da vučeš onda je membrana stradala
dal da vučem ili duvam

Dare tvoja niva bi trebala da ima EGR, ja sam na svom motoru to sve izbacio pošto mi nije bio ispravan egr ventil, pukla membrana u njemu pa uopće nije bio u funkciji, pa sam lijepo to sve bacio vani stavio ispušnu granu od starog motora

evo ga egr, ova membrna na njemu strada ili jednostavno ga provjeriš crijevo koje ide s njega staviš u usta i vučeš
ako možeš da vučeš onda je membrana stradala
dal da vučem ili duvam
evo i skica te rabote

- Dare
Da, da, imam ja taj EGR i verovatno radi. Imam i ovu povratnu cev i uvek sam se pitao čemu služi. Gledajući ovu skicu, rekao bih da bi auto normalno radio i bez EGR-a.

Malo mi je bio prljav motor u trenutku slikanja, izvinjavam se...

Malo mi je bio prljav motor u trenutku slikanja, izvinjavam se...
Last edited by Dare on Sun Feb 08, 2015 10:23 pm, edited 1 time in total.
je li ovo egr ventil?ovo sto sam oznacio...i odakle da mu stavim crijevo jer ga nemam na njemu?
- Dare
Vidi moje slike i ovu šemu iznad...
nije moj karburator ovakav...
Tako je Dare ta povratna metalna cijev ti ispušne plinove ubacuje u usis. Dobro je dok motor radi lijepo i ne čađi puno.
Kod dizelaša je više izražen problem s EGR ventilom pošto oni dosta više čađe, a s godinama sve više i više kod njih to bude sve potpuno začepljeno od gareži.
@vaskoh
ma ne moraš ga uopće spajati, to što on smanjuje potrošnju to je vrlo malo
kod tebe sad nije spojen i van je funkcije što znači da ti je sada ventil zatvoren i ne ulaze ispušni plinovi u usis, kod motora koji nisu baš u cvijetu mladosti je tako i bolje.
Osim toga ona sisica na regulatoru vakuma ti je slomljena, a ako bi ga direkt spojio na neki vakum onda bi ti ventil na egr-u bio gotovo stalno otvoren
Nisi nam uopće rekao koliko ti lada troši na 100 km. Da li je uopće voziš otvorenom cestom?
Ukoliko je vozaš po nekim usponima u redukciji onda nije ništa neobično da potroši.
Da ti nije šupalj rezervoar? Ili si to već ispitao s bidonom?
Kod dizelaša je više izražen problem s EGR ventilom pošto oni dosta više čađe, a s godinama sve više i više kod njih to bude sve potpuno začepljeno od gareži.
@vaskoh
ma ne moraš ga uopće spajati, to što on smanjuje potrošnju to je vrlo malo
kod tebe sad nije spojen i van je funkcije što znači da ti je sada ventil zatvoren i ne ulaze ispušni plinovi u usis, kod motora koji nisu baš u cvijetu mladosti je tako i bolje.
Osim toga ona sisica na regulatoru vakuma ti je slomljena, a ako bi ga direkt spojio na neki vakum onda bi ti ventil na egr-u bio gotovo stalno otvoren
Nisi nam uopće rekao koliko ti lada troši na 100 km. Da li je uopće voziš otvorenom cestom?
Ukoliko je vozaš po nekim usponima u redukciji onda nije ništa neobično da potroši.
Da ti nije šupalj rezervoar? Ili si to već ispitao s bidonom?
na bidon je vozim...svaki dan idem do na selo,na 2.5km,od toga je 1km uzbrdica,potrosi od litar i 200 do 2l...kako kad...bilo vruca,bilo hladna...mislim da je to puno...? a bez redukcije ona se brzo ugusi prvom neredukovanom?
Pa nije valjda da sa svakim karburatorom troši mnogo.
Provjeri da ti nije napukla membrana na pumpi goriva pa dio goriva kad je upališ završi u karteru
Provjeri da ti nije napukla membrana na pumpi goriva pa dio goriva kad je upališ završi u karteru
nije ni to...ne znam moze li do lambda sonde,ali je iskljucena na dzek?
vaskoh wrote:nije ni to...ne znam moze li do lambda sonde,ali je iskljucena na dzek?
ne može lambda sonda koja ne radi utjecati ništa
e izgleda kod Rusa moze sve
vise mi trosi nego Porsche 2.5 sa turbinom