Kako popraviti karburator na svom autu

Moderators: dejo, elektronicar, choksi

Tesla
Automobil: razna

Re: Kako popraviti karburator na svom autu

Post by Tesla »

Evo dragi moji forumasi jednog svezeg primera, sta greska moze da uradi. Dolazi lep pezo 405 1,6 16v sa solidnom predjenom kilometrazom ( ali sa dobro ocuvanim motorom ).

Vlasniku auta dolazi sa odradjenim remontom karburatora. Posle remonta, dobio je povecanu potrosnju goriva, crne svecice i nemiran rad motora.

Otvorio sam karburator ( skinuo sam poklopac karburatora ) i prekontrolisao kakve su glavne dizne prvog i drugog grla ( pravilno postavljene ). Ali dizne za vazduh sa emulzionim cevima su pogresno postavljene ( zamenjena mesta ). Tako postavljene dizne davale su nenormalno bogatu smesu ( na 3000 O/min., CO 5,7% ) prilikom merenja izduvnih gasova.

Pravilnom postavkom dizni, dobio sam sledece vrednosti ( na 3000 O/min., CO 0,8% ) izduvnih gasova ( sta kazete na ovo mapiranje motora ).

Auto je progledao, svecice su pocele da se ciste, a motor je mirno i ravnomerno radio. Sto je jos vaznije, motor je na pola kljuca palio i odmah postizao zadate obrtaje na leru.

:hello

djape1977

Post by djape1977 »

za pocetak nema nista od "remonta" ako nema delova.
u srbiji vecina onih koji remontuju karburatore ih samo ociste.

nego tesla, prosvetli nas o lokaciji za pocetak. vidi se da si profesionalac, reci lepo gde mozemo da doteramo nase krseve...
j***** auto bez kardana

Tesla

Post by Tesla »

Stigli smo i do tog detalja, no da nastavimo dalje:

Evo jednog svezeg primera kako vlasnik moze da napravi vecu stetu svom ljubimcu, nego korist.

Radi se o golfu II 1,6 sa ugradjenim plinskim sistemom. Auto je dosao jer lose radi na plinu, a na benzinu nikako. Resio je da odradi remont karburatora i da na taj nacin resi problem sa benzinom.

Predlozio sam da odradimo moto test na njegovom po prilicno lepom automobilu. Moto test motora je u stvari fabricko podesevanje rada motora. Pre paljenja motora na benzin, prekontrolisao sam rad el. ventila i prohodnost ler dizne. Malo teze sam uspeo da dovedem prihvatljive obrtaje na leru ( 900 - 950 O/min. ), jer se motor ispod 1200 - 1300 O/min., stalno gasio. Kad sam prekontrolisao ugao paljenja i videh kolika je greska u uglu paljenja, pitao sam ga ko je podesavao paljenje. Tata je na uvo podesavao paljenje i plin.

Kad sam pravilno podesio ugao paljenja, motor je digao turazu na 1960 O/min, spusto sam obrtaje na 950 - 960 O/min. Auto je vec mirnije radio, preko analizatora izduvnih gasova vidim da auto ima nesto siromasniju smesu ( 0,8% CO ). Kad je smesa dovedena na ( 2,3 - 2,5% CO ) pravilnu vrednost, obrtaji motora su se povecali za 200 - 260 O/min.. Doterani obrtaji i ponovo prekontrolisano sagorevanje benzina. Vlasnik je isprobao kako njegov cetvorotockas pali i kako prima gas na benzin.
Prebacili smo rad motora na plin, vidno se ostilo kako sad motor lose radi na plinu. Dovedeno sagorevanje plina kako treba, isprobali smo kako ato ide na benzin i na plin.

Vlasnik prezadovoljan sa ponasanjem njegovog automobila u voznji. " Majstore ovako auto nikad nije isao, svaka cast sta ste mu uradili ". Eh sta mototest motora moze da uradi, odgovorio sam mu. Ocigledno da nije trebalo da se remontuje karburator, sistem sagorevanja je vapio za pravilnim podesavanjem.

Dragi moji forumasi, trebalo bi barim jednom godisnje otici na kontrolu rada sistema sagorevanja goriva. Bilo to stariji sistem sa karburatorom, ili noviji MPI i SPI sistem.

djape1977

Post by djape1977 »

au bre covece, oces li da ti pobrisem teme ili da batalis vise gnojfove i ostala "njemačka" da ne kažem šta?
j***** auto bez kardana

Tesla

Post by Tesla »

Cemu tolike ljutnje, sto se brisanja tema tice nemam nista protiv. Ako mislis da je to pravo resenje, neka bude tako....

aleko-2141
Automobil: Moskvic Aleko

Post by aleko-2141 »

reci ti koji je to servis a to sto popravis druga auto to nam nista ne znaci jer su ovde ladina vozila a ko ima neko drugo auto to radi u servisu za taj auto.

dejca
Automobil: Nekad lada 2107.

Post by dejca »

Pa dobro čovek nam prenosi svoja iskustva i možda neko nadje neke sličnosti sa ladinim vozilima. Eto ovde smo pročitali i da ventili mogu zezati nezatvaranjem plina ili benzina. Mada moja lada benzin nije videla godinama tako da ja taj ventil i ne koristim.

aleko-2141

Post by aleko-2141 »

dejca cim ti pusti benzin ima da se gusi na plinu i da malo trokira jer trosi dve vrste goriva a to bi znao da vozis na benzin i plin, ja sam danas dva puta menjao sa plina na benzin i kontra i vidi se tj oseti se da brljavi dok skroz ne potrosi benzin

dejca
Automobil: Nekad lada 2107.

Post by dejca »

A pa to znam, dok ne potroši benzin iz lončeta plin se i nepušta. Obrnuto nema problema jer plin potroši i pre nego što se napuni lonče i dospe benzin u cilindre.

Tesla

Post by Tesla »

Tako je dejca, molim nase clanove da mi neuzmu za zlo sto cu u svom skromnom izlaganju objasnjavati kvarove. Koji su nastali na drugim autima. Princip rada karburatora je isti na svim automobilima, objasnjavam Vam razlicite situacije koje Vam se mogu desiti....

aleko-2141

Post by aleko-2141 »

AAAAAAAAAAAl mi imamo problema sa nasim karburatorima, reci gde si da to resavamo kad vec hoces da pomognes :) :P

Tesla

Post by Tesla »

Da li je moguce da se nevidi? Iz: " P A N C E V A " sam, nije nikakav problem da Vam pomognem koliko mogu...

skora

Post by skora »

Pitao sam te nesto u tvojoj temi o plinu .....Jel moze objasnjenje ?? Hvala

djape1977

Post by djape1977 »

pa to, daj lepo da ti doteram ladu sa sveze uradjenim motorom, sve unutra u fabrickim tolerancijama, ventili nastelovani kako treba, nov lanac itd, ti lepo nasteluj karburator, pa ako bude isla bolje nego pre, reklamiracu te iz sve snage.

ono da se razumemo, slazem se da vecina ljudi ne odrzava kola uopste i nikako i da voze raskantane karburatore, motore, pogresno podesena paljenja itd.
j***** auto bez kardana

aleko-2141

Post by aleko-2141 »

Djape, dolazim kod tebe sutra ili u petak da pregledas moj auto

Post Reply