Kako popraviti karburator na svom autu

Moderators: dejo, elektronicar, choksi

skora

Re: Kako popraviti karburator na svom autu

Post by skora »

Aj bre :!: ...to si rekao pre godinu dana kad sam ja dosao na forum .....i jos nisi otisao :mrgreen:

aleko-2141
Automobil: Moskvic Aleko

Post by aleko-2141 »

pa kako kad nisam imao kako, danas ako odem na faks oticicu a ako ne onda sutra

Tesla
Automobil: razna

Post by Tesla »

Hvala na izbrisanom postu djape, velicina coveka se ne ogleda u takvim potezima. Necu da se udaljavam od teme, pa evo jenog svezeg primera:

Dolazi mi Lada Niva 1,7l sa jako losim radom motora. Majstor koji inace odrzava taj automobil, preporucio je vlasniku da se zamene: svecice, visoko naponski kablovi, razvodna kapa, razvodna ruka, pumpa goriva i motorno ulje ( povecavao se nivo motornog ulja u koritu - karteru ). Posle tih zamena nista se nije promenulo pa je majstor vlasniku preporucio da se proveri karburator, u kakvom je stanju...

Kad sam otvorio haubu, sve mi je bilo jasno ( odavno nisam imao tako zapusten motor ). Tolikih naslaga na na karburatoru ( odavno nisam video ), a kad sam ga otvorio. Blago receno katastrofa, pa sam dao preporuku da se odradi remont. Vlasnik je prihvatio dati predlog, jer ce je zapaliti koliko ga vise muci i nikako da je popravi.

Skinuo sam karburator i rasklopio ga u najsitnije delove. Tako raskloplen karburator sa svim delovima ( sem starih membrana i zaptivaca ), stavljeni u ultrazvucnu kadu sa odgovarajucom tecnoscu. Posle jednog sata pranja, svi delovi karburatora isprani - neutralizacija i produvani sa komprimovanim vazduhom. Svi delovi slozeni na radnom stolu ( cisti ko suce sto bi nas narod rekao ) i prekontrolisani. Zamenjeni novi zativac poklopca i zaptivaci termicke bakelitne ploce. Zamenjena membrana ekonomajzera, membrana za prinudno obogacenje smese i membrana sauha. Glavne dizne za gorivo proverene i iste vracene jer su dobre, a zamenjena glavna dizna ( sa vecom ) za vazduh prvog grla. Doterana je visina plovka, prekontrolisano zaptivanje drugog grla i pomocu zavrtnja doterano da bolje zaptiva. Podesen polozaj prvog grla i kvaliteta smese na leru ( proizvoljno - odokativno ).

Karburator kompletiran i postavljen na usisnu granu motora, povezani: dovodni i povratni vod goriva, sajla sauha, poluga gasa, vakumska creva i termicki grejac podnozja karburatora. Nadrukano gorivo u loncetu i vlasnik je imao cast da upali auto ( celo vreme je bio tu ), motor je sa lakocom upalio. Ostavljen je da radi pod sauhom ( prvo sa punim, da bi se po zagrevanju postepeno vracao u neutralnom polozaju ).

Kad se motor zagrejao na na radnu temperaturu, odradio sam moto test motora ( podeseno paljenje, podeseni obrtaji motora na leru, podesena smesa na leru i provereno sagorevanje na 3000 O/min. ). Na turazi dobivena vrednost od 0,7% CO , motor ostavljen da radi na leru. Dao sam preporuku da se provozamo, posto je sve kompletirano ( vraceno kuciste filtera za vazduh sa novim filterom za vazduh ).

Niva je krenula ko zmaj, sa lakocom prihvata komandu papucice gasa u svim prenosima menjaca ( jesenas je radjena polu generalna ). Majstore pa ovako nije isla ni posle generane, svak cast na rad!!! Skinuta ista svecica kako bi vlasnik video kako je sad sagorevanje goriva ( u toku pranja karburatora skinuo sam svecicu ( drugu ), nema da fali crna ko ugalj ). Majstore, pa ova je ko nova, sve su takve odgovorih mu, jer je sad dobiveno pravilno sagorevanje gorivne smese....

:hello

dejca
Automobil: Nekad lada 2107.

Post by dejca »

Dok sam imao zastavu muku sam mučio sa karburatorom. Rešim se da ga zamenim, odem u prodavnicu da kupim nov i vidim da prodaju i remontovane. Kupim i namestim na zastavu, rad se popravio nekih 20% ali glavni nedostaci su idalje tu. Odem opet u istu prodavnicu i vratim taj dodam pare i kupim nov. Motor je radio odlično, potrošnju je smanjio duplo. Da i sad vozim na benzin bez razmišljanja bih kupio nov, ima ih na kupindu za 12,000 din.

Dare
Automobil: Niva 1.7 4×4

Post by Dare »

dejca wrote:Dok sam imao zastavu muku sam mučio sa karburatorom.
Ni jedan jedini problem od 2007. do sad. Pre neki dan, auto put Niš BG i povratak, potrosnja 5,7 , tempo 130+ km/h :) Mereno metodom čep- čep. Za moj ukus nije lose :)
Ali putarina od 730din u jednom smeru je bruka i sramota s obzirom na stanje auto-puta :hit

Tesla

Post by Tesla »

Sa kvalitetno odremontovanim i podesenim karburatorom dejca, imao bi bolji efekat. Pod uslovom da se neradi podesavanje karburatora na sluh, vec sa odgovarajucom opremom. I sa duplo manje para.

dejca
Automobil: Nekad lada 2107.

Post by dejca »

Uredu verujem ja tebi da bez znanja i alata nema ništa. Ja sam ispričao samo jedno moje iskustvo.
Dali ti radiš karburator ako ti se pošalje brzom poštom, dali ga i tad možeš srediti i podesiti iako je van vozila?

Tesla

Post by Tesla »

Srediti - odraditi remon karburatora da, ali nemogu ga idealno podestiti. Jer neznam kolika je pohabanost motora, ali i tu ima leka ako se poslusa savet!!!

djape1977

Post by djape1977 »

prvo, post ti nisam obrisao ja, vec neko drugi od moderatora. nisam se u toku dana logovao n forum, imam ipak posao i zivot.
siguran sam da je post opravdano obrisan. zasto? zato sto je ekipa koja cini moderatore i administratore ovog foruma 99% korektna i pusta clanove da tupe mnogo vise nego sto bi ja to cinio.

drugo - ladu nemas, niti si ljubitelj, niti entuzijasta, vec profesionalac koji je resio da se uclani na jos jedan forum zarad malo reklame. ok, nemam nista protiv, ali se tako lepo i predstavi, a ne da ti izvlacimo informacije kljestima, krijes lokaciju kao zmija noge, tek na trece insistiranje si popunio odgovarajuce polje u profilu i onda se pravis blesav, u fazonu "pa lepo vam pise".
za reklamiranje postoje pravila: kontaktiras administraciju foruma, dogovoris lepo cenu i dobijes svoju temu pa udri burazeru iz sve snage.

trece, da te naucim kako se reklamira i dokumentuje reparacija karburatora:

Ladin karburator 2106 / 1107010
Karburator je potpuno rastavljen, ociscen u ultrazvucnoj kadi, poravnate nalezuce povrsine, zamenjeni dihtunzi, membrane, dizne i gumice.

ImageImageImageImage
ImageImageImage

ImageImageImageImage
ImageImageImage

Image
j***** auto bez kardana

djape1977

Post by djape1977 »

i ne, ja ne radim reparacije karburatora, te me prema tome tvoje pojavljivanje ovde ne boli u smislu konkurencije.
j***** auto bez kardana

Tesla

Post by Tesla »

Prvo - izvini ako nisi obriso post, mada nevidim razloga sto je skinut jer nista nekorektno nije bilo koliko se secam.

Drugo - samaru usam imao u svoje vreme, sto se tice reklame nisi upravu. Cim nisam dao lokaciju mislim da je jasno da ne zelim neku reklamu. Clanovima treba da bude jasno da neke stvari mogu da poprave kad im budem objasnio. A neke popravke nemogu jer, traze i odredjenu opremu za pravilnu popravku.

Trece - nemoj me molim te " ti " nicim uciti, jos manje kad nesto skines sa interneta. Meni je dobra reklama kad musterija dodje i vidi kako mu se radi auto. I koji se rezultati dobiju, da je dejca blizi pogledao bih njegovu lepoticu

djape1977

Post by djape1977 »

e bratac, ti stvarno nisi krsten... jesam li lepo napisao da ja ne radim reparacije karburatora? sta ti nije jasno?
taj karburator je odradio profesionalac, za moj auto. treba li dalje nesto da se objasnjava?

pazi, kreces se tankom linijom koja vodi u pravcu nogiranja sa foruma. ne bi bio prvi. u proseku nam se jednom godisnje nakaci tako neki sveznajuci koji misli da ce sve da nas zaj***. odmah da ti kazem, strategije ti je truba, dugorocno ti nema opstanka ovde, posebno sa ciframa koje trazis.
kad smo vec kod toga, napisi lepo cenovnik pa da vidis kako ce clanstvo da reaguje. za te pare mozes da se zabavljas do mile volje sa onim tutumracima sto voze dacije, golfove i puntice, ali od ladista se neces ovajditi.

ajd pa pamet u glavu i dupe uza zid i laku noc
j***** auto bez kardana

Boki78

Post by Boki78 »

djape1977 wrote:taj karburator je odradio profesionalac, za moj auto. treba li dalje nesto da se objasnjava?
Koji i posto?

Miljan
Automobil: Skala 55, Koral 65

Post by Miljan »

Ovo je radio ako se ne varam moj drugar Zeljko iz Zemuna (ZAC sa Zastava foruma).

djape1977

Post by djape1977 »

zeljko iz zemuna, 25e + moj kit za reparaciju karburatora.
covek je pedantan do daske, jedino ne racunajte na popravke danas za danas, ima posla preko glave.
j***** auto bez kardana

Post Reply