Kako popraviti karburator na svom autu

Moderators: dejo, elektronicar, choksi

jeronimo
Automobil: vaz21214-20

Re: Kako popraviti karburator na svom autu

Post by jeronimo »

ruku na srce,odradjivanje je pola posla kod karburatora. povratak na auto i podesavanje je ona druga polovina. to isto treba odraditi kako treba inace je remont tek onako.inace znam dosta majstora (radili IPM-u nekada) koji ga odlicno izremontuju prisrafe i nabace sajlu i to je to(filter vazduha klapara,paljenje ko zna gde,a o sagorevanju da ne pricam. iz tih razloga kod mene ima 50 majstora u krugu od 800 metara a ja auto ne bi dao ni jednom a znamo se minimum 30 godina...
ako sve odradi kako treba tek onda je sve reseno , svaki korak bez preskakanja...
" :) Prva,druga,kuplung,treća ruski ti je menjač sila :) "

Tesla
Automobil: razna

Post by Tesla »

Nemogu nikad da ti budem " bratac ", jer nemam tako fini recnik kao sto je tvoj. Ja nisam ni napisao da ti radis reparaciju koliko se secam.

Sto se tice linije, boli me uvo za nju jer nikog nisam do sada uvredio. Da li sam sveznajuci, to cu dokazati ako mi se omoguci.
Moja strategija je pomoci clanovima da u okviru njihovih sposobnosti, poprave sami svoga ljubimca. Pa zato im nije potreban moj cenovnik, eh koliko si drzak i ........ Kad bi video moju radionicu i sta sve radim verujem da bi se JAVNO IZVINIO.
Necu vise da polemisem jer mi je ispod casti, ako ostanem na forumu nastavio bih sa svojom temom!!!!

Tesla

Post by Tesla »

Izvinjavam se, dopunio bih svoj treci post sa sledecim :

Karburator na nasem autu se sastoji iz veceg broja razlicitih delova, koji zajedno cine jednu celinu. Ali krenimo nekim redom, grubo ga gledajuci, karburator se sastoji iz:

- poklopca
- tela i ( zavisi od konstrukcije )
- donjeg dela.

Na poklopcu karburatora, koji je od aluminijumske legure, nalazi se odredjeni broj delova i to:
- brezoni-zavrtnjevi za pricvrscivanje kucista filtera vazduha ili usmerivaca cistog vazduha,
- plovka, obicno je od mesinga ili specijalne plastike,
- ventila za regulaciju kolicine goriva, obicno je od mesinga ili aluminijuma sa gumenim vrhom.
- dela mehanizma za sauh ( rucni ili automatski ),
- uvodnika goriva, mesingana cev i
- odredjenog broja kanala i kalibrisanih cevcica za odvod goriva i vazduha.

Zadatak pokloca na karburatoru je da zastiti odredjenu kolicinu benzina u loncetu karburatora od:

- prosipanja,
- isparavanja i
- prljanja.

Pored navedenog, zadatak poklopca je usmeravanja gotove smese ( vazduha-goriva ) u usisnu granu ( zavisno od konstrukcije ), punjenje lonceta, aktiviranje sistema hladnog starta i obogacivanje smese kod maksimalnih obrtaja motora.

djape1977

Post by djape1977 »

Tesla wrote:Da li sam sveznajuci, to cu dokazati ...

nije ti dobro, popij fervex i odmori malo, neki gadan grip vlada u poslednje vreme
j***** auto bez kardana

Tesla

Post by Tesla »

Oped se uplices u temu sa glupostima, ako nemas nesto pametno i korisno da napises. Batali se ovih gluposti, jer dokazujes kakav si covek i clan foruma!!!!

Tesla

Post by Tesla »

Svaka cast :hello , skoro 500 pregleda. Mislio sam da ce tema biti manje posecena :roll: ali da nastavimo sa teorisanjem:

Neki karburatori, pored poklopca i tela imaju donji deo karburatora ( zavisno od konstrukcije ). Na donjem delu karburatora jedna brusena strana ( gornja ), povezuje se sa telom karburatora ( izmedju nalegajucih povrsina postavlja se zaptivka, a kod nekih modela i termicka izolacija ). Dok se druga brusena strana ( donja ), postavlja sa odgovarajucom zaptivkom na usisnu granu.

Kad pogledamo donji deo karburatora, videcemo jednu ili dve ( zavisi od konstrukcije ) mesingane ploce ( okrigle leptire ), koje su povezane sa osovinama. I cine sistem za dodavanje gasa. Neki modeli karburatora imaju mehanicko otvaranje leptira drugog grla. Dok drugi modeli imaju vakumski aparat za otvaranje drugog grla. Kod ovog ( vakumskog ) sistema, vazna je takozvana kocnica, koja na odredjenom uglu prvog grla, oslobadja mehanizam drugog grla.

Donji deo karburatora ima razne kanale za prolaz vazduha i gotove smese goriva ( za prazan hod - ler - ). U okviru kanala za prolaz gotove smese goriva, postavljen je zavrtanj za regulaciju kvaliteta smese na praznom hodu. Videce mo i prikljucke za prolaz rashladne tecnosti ( zavisi od konsrukcije ), to je grejac za dogrevanje gotove smese goriva.

Sa ovim bi u kratkim crtama zavrsio teoretski deo izgleda karburatora, trudio sam se da u kratkim crtama nasim clanovima foruma, grubo prestavim izgled karburatora. Kako bi im bilo lakse da sagledaju njihov problem i postave pitanje, vezano za rad motora zbog lose smese goriva.

Tesla

Post by Tesla »

Dosao jako lep beli golf II 1,3 89 godiste. Sto bi nas narod rekao " ko casa ", enterijer na zavidnom nivou kako je ocuvan ( nigde pohaban ). Auto ima ugradjen lovato plinski sistem i pretezno je vozen na plin. Kad su dosli u servis, motor je na plinu radio kao na tri cilindra. Vidim da je auspuh jako crn, zamolim vlasnika da rad motora sa plina prebaci na benzin. Relativno lako preusmeren rad motora sa plina na benzin, ali rad jos losiji. Iz auspuha izlazi crni dim, motor postepeno gubi obrtaje i gasi se. Skinem jednu svecicu, a ona crna ko gar.

Skinem membranu ekonomajzera, kad ona nikad menjana - originalna. Tvrda ispucala, zamenim je sa novom. Skinem ler diznu jer vidim da je masna, kad ona u delu emulzione cevi zapusena. Ocistim je, proverim sa kalibrisanim cesljem da li nije ostecena i kao ispravnu vratim je na svoje mesto.

Zamolim vlasnika da mi da kontakt, ocekujem specifican zvuk elektro ventila za propustanje gotove smese. Necujem ga pa sa auto glimericom proveravam dovod struje na dovodnom kablu. Lampica auto glimerice svetli, zamolim vlasnika da iskljuci kontakt a sa unimerom utvrdim da je elktro magnet neispravan. Skinem elektro ventil i preradim ga da vise ne zatvara dovod gotove smese.

Upalimo motor na benzin i pustimo ga da se zagreje na radnu temperaturu, dok se motor zagrevao vidno se osetilo poboljsanje. U okviru moto testa vidim da motor ima duplo ranije paljenje, prevelike obrtaje na leru i siromasnu smesu. Sve doteram kako treba i dignem obrtaje motora na 3000. Odlicno sagorevanje kazem musteriji, jer je sagorevanje 0,5% CO i netreba nista vise preduzimati. A ponajmanje remontovati karburator.

Posle sagorevanja svog benzina u loncetu karburatora, prebacimo rad motora na plin. Kad ono obrtaji smanjeni jer je sad sagorevanje plina na leru 5,7% CO. Doteram smesu plina na 2,5% CO i dobijem ponovo obrtaje motora koje sam imao na benzinu. Doteram smesu na 3000 O/min. na 0,4% CO, besprekoran rad. Predlozim da se provozamo i da vidimo kako se auto ponasa u voznji.
Majstore to je to, radi odlicno na benzinu i na plinu. Vise se ne trese rucica menjaca i motor radi mirno kako na benzinu tako i na plinu. Sto je jos vaznije pa auto bolje vuce....

dejca
Automobil: Nekad lada 2107.

Post by dejca »

Dobro to su majstorije ali daj nam savet kako mozemo videti kada nam se drugo grlo otvara na karuratoru. Kako da napravimo neki signalizator u kabini da vidimo kada nam radi drugo grlo na karburatoru.

Dare
Automobil: Niva 1.7 4×4

Post by Dare »

A zašto bi to znanje nama koristilo?

dejca

Post by dejca »

Kako sto, ja volim sto vise informacija kada neki mehanizam radi u autu, isto eto vidis kada ti radi drugo grlo i zbog potrosnje. Kod puno ljudi ranije je vladalo misljenje da dvogrli karburatori trose mnogo vise benzina od jednogrlih, misle da drugo grlo radi bas cesto.

Tesla

Post by Tesla »

dejca wrote:Dobro to su majstorije ali daj nam savet kako mozemo videti kada nam se drugo grlo otvara na karuratoru. Kako da napravimo neki signalizator u kabini da vidimo kada nam radi drugo grlo na karburatoru.
Moze se napraviti vizuelna kontola otvaranja drugog grla. Potrebno je postaviti mikro prekidac, koji ce biti aktivan kad krece da se aktivira vakum aparat drugog grla. Ili mehanicki mehanizam drugog grla.

Otvaranje drugog grla krece se od 3800 O/min pa navise.

dejca

Post by dejca »

Kod vakumskog mehanizma otvaranje drugog grla krece mnogo ranije, cim se papuca pritisne naglo drugo grlo se otvara.

Dare
Automobil: Niva 1.7 4×4

Post by Dare »

Tesla wrote:

Otvaranje drugog grla krece se od 3800 O/min pa navise.

Kod Lade nema veze koji je broj obrtaja, nego koliko je pritisnuta pedala.
Mogu ja na uzbrdici u petoj da patosiram gas ali teško ću dohvatiti 3500°/min

Tesla

Post by Tesla »

dejca wrote:Kod vakumskog mehanizma otvaranje drugog grla krece mnogo ranije, cim se papuca pritisne naglo drugo grlo se otvara.
Nije bas tako dejca, potreban je odredjeni podpritisak ili vakum da se stvori. Drugo, imas jednu kocnicu ili blokadu, koja nedaje vakum aparatu drugog grla da se otvori kad on zeli. Kad se ta kocnica oslobodi, dobijaju se vec odredjeni obrtaji ( ja sam vise informativno naveo odredjen broj ) motora.
Nastavkom dodavanja gasa kocnica je skroz oslobodila mehanizam drugog grla. Leptir prvog grla je pod uglom od nekih 70 - 75 stepeni, sad se zajedno otvaraju leptirovi II i I grla. Papucica gasa je 3/4 pritisnuta, nastavkom dodavanja gasa dovodite leptir I grla pod uglom od 90 stepeni. Sam vakum aparat ( ili mehanizam - makaze ) drugog grla dobija komandu i povlaci leptir pod uglom od 90 stepeni.

Postepenim pustanjem pedale gasa, leptir I grla postepeno zatvara dovod goriva. Samim tim pokrece se mehanizam za zatvaranje II grla. Nastavkom popustanja papucice gasa, mehanizam zatvara skroz II grlo ( nije vise aktivno ), leptir I grla smanjuje precnik. Obrtaji motora padaju - smanjuju se dok se leptir ne zaustavi u jednom polozaju. A to su obrtaji motora na leru.

dejca

Post by dejca »

Dobro, a koji može biti problem da po otvaranju drugog grla auto nedobije na brzini nego malo i uspori, to se dešava na brzini od oko 70 kmh. Vožnja je na plin.

Post Reply