Boki 78 Samara 1300s

Moderators: BokeYGTi, finaldesign, djape1977

Post Reply
Boki78

Re: Boki 78 Samara 1300s

Post by Boki78 »

travelman wrote:Spomenu i tebe, rece da ste trebali da se igrate. A onda jos kaza da ga boli organ za to, da je vrucina i ko ce jos da radi po takvom vremenu. Usput, jos mu se i spavalo a tek je ustao ... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: ...
Tako on tretira bracu, sledeci put tanjir supe i sut u d00pe :mrgreen:
bruyoni wrote:Da nekih 4-5 dan nije problem, kada to odradiš ponovi sa ostatkom famina. Na pumpu jedino da utiče ako peni pa da usled kavitacije dođe do erozije na impeleru.
Ako je tako brzo zamućeno čini mi se da ćeš kada sve odradiš morati još jednom isprati hladnjak, za slučaj da se u njemu zadrže nečistoće
Daklem ovo ostaje 4-5 dana, onda ispiranje, opet famin 4-5 dana pa detaljno ispiranje pa pomoz bog?

Sad me podseti da zapenio je rastvor, ima veoma sitnu belu penu, sve generalno izgleda belicasto pa povremeno se krz to vidi prljava voda. Pre sipanja famina nikada nikakve pene nije bilo. Sad da li je to posledica kavitacije ili neke hemijske reakcije? Da li da uskoro vadim pumpu?

bruyoni
Automobil: Lada 112 1.5 16v

Post by bruyoni »

Zbog temperature malo peni na otvorenoj površini a i kda naraste pritisak pena i spadne, bitno je da ne peni iz preliva

Boki78

Post by Boki78 »

Preliv je ono povratno crevo iz hladnjaka? Odatle izlazi bela tecnost. Ne mogu da provalim da li je to pena sa sitnim mehurima ili je homogena tecnost. Zbog cega je bitno da odatle ne peni i ako peni zbog cega to radi?

Boki78

Post by Boki78 »

Udate od danas.

Nakon kretanja cele price sa ispiranjem, konkretno nakon sipanja sirceta i ucestanog ispiranja lajka je imala problem da dostigne radnu temperaturu, kazaljka je uvek bila pomerena blago u levo. Bez obzira da li je vozena 150km/h, da li je teglila teret na punom gasu uzbrdo kazaljka jedva da je dolazila do polovine, cak i pri vrucem vremenu.

Nakon sipanja famina, juce je prvo izbljuvala jedno litar dva smese famina i destilovane, da bi potom bilo sve u redu, to se desilo i kada je prvi put sipano sirce.

Danas radna temperatura ravno na pola. Prva voznja je bila od Vozdovca do Sava Centra i nazad, manje vise sve ravno. U povratku nakon silazenja sa auto puta pocela je da nabija temperaturu i ida ide ka crvenom. Do crvenog je jos falilo, ali tamo se kazaljka definitivno uputila. Nakon ukljucivanja ventilacije na 3 stvar se smirila. Da sve bude cudnije ventilator nije upalio. Termoprekidac i relej su ispravno. Nakon te prve zavrzlame su palili bez greske. Misljenja sam da se temperatura tecnosti u hladnjaku i bloku bile razlicite. Naravno mozda i gresim.

Potom sam primetio da prvi velikim obrtajima iz povratnog creva iz hladnjaka nista ne izlazi, ali da se tecnost vraca sa dna posude i dize nivo. Kasnije se to smirilo.

Sledeca voznja je bila po brdima i dolinama Mirijeva i KAraburme, gre je dizala temperaturu na svakoj uzbrdici.

Sledeca voznja je bila po Zvezdari i okolini, tu je bila savrseno normalna.

I poslednja voznja od Vozdovca do Zemun Polja i Novog Beograda tu se opet vratila na staro da nece da postigne radnu temperaturu ni za zivu glavu, tj da nece da drzi kazaljku na polovini.

Primetio sam takodje da je nivo tecnosti pao ispod minimuma, nigde nisam primetio da curka, ni u kabini. Nivo ulja je nepromenjen. Auto normalno vuce, ler savrsen, uzbrdo ne gubi snagu, nema majoneza na cepu.

Slike ispod su nastale nakon prve voznje.

Image

Image

Na donjoj slici se vide mehurici. Oni su nastali nakon iskljucenja motora. Iz povratnog creva je pocela da izlazi belicasta tecnost sa prekidima i mehurici pride ...

travelman

Post by travelman »

U povratku nakon silazenja sa auto puta pocela je da nabija temperaturu i ida ide ka crvenom. Do crvenog je jos falilo, ali tamo se kazaljka definitivno uputila. Nakon ukljucivanja ventilacije na 3 stvar se smirila. Da sve bude cudnije ventilator nije upalio. Termoprekidac i relej su ispravno. Nakon te prve zavrzlame su palili bez greske. Misljenja sam da se temperatura tecnosti u hladnjaku i bloku bile razlicite. Naravno mozda i gresim.
Kakva su ti bila creva od hladnjaka, gorenje i donje ... jel otvorio termostat ...
Predpostavljam da si dobro ozracio sistem i da je voda cirkulisala kroz isparivac. Ja bih licno u svakoj toj situaciji prvo pipao creva i pratio da li otvara termostat.
Kako si proverio termodavac, kako znas da je ispravan .... Ako je na auto putu sve bilo ok, imao je hladjenje od strujanja vazduha. A kasnije se ventilator nije palio.
Bar ja tako mislim.

Boki78

Post by Boki78 »

Vruca i mekana oba. Isparivac takodje vruc. Ozracen kao sto smo radili zajedno, crevo stavljeno tek kad je poceo da izlazi konstantan mlaz :)

Primetio sam da iako u Samarin sistem treba da stane oko 8l tecnosti kod mene staje recimo 6, saj da ne moze bas savrseno da se ispusti iz malog hladnjaka i bloka, ali mali hladnjak je detaljno ispusten, kao i veliki pa opet isto. Nekako sam pod ustiskom da su neki kanali u motoru bili zesce zapuseni i da se sada to otapa.

Takodje sam primetio da je slavina grejaca vrisnula. Bez obzira u kom je polozaju voda ide kroz mali hladnjak. Sajla nije spala, polugica seta levo desno pa je ili klapna pojedena ili je upao mulj u leziste pa ne moze da zatvori, mada mi pre lici da je pojedene nakon sto smo Travi i ja ispirali mali hladnjak crevom ...

travelman

Post by travelman »

A kako znas da je termodavac ispravan ... jel se pali ventilator kada direktno spojis zice ...

Boki78

Post by Boki78 »

Pali kad se spoje zice. Vec sam sumnjao na njega i zamenio ga novim pre nekih mesec dva. I taj novi je radio identicno kao i stari, a sve se sredilo cim je prvi put ispravn motor.

Zaboravio sam i da kazem kako je tokom poslednje voznje temperatura motor oscilirala od radne, kazaljka uspravno do malo manje od radne bez nekog pravila. Isti gas isda brzina pa cas poraste cas padne, ali prilicno sporo, mada primetno.

travelman

Post by travelman »

Sad mi nesto pade na um ... Skidao si hladnjak, znaci rasturao si zice sa njega. Proveri da nisi obrnuo polove pa da ti ventilator umesto da uvlaci hladan vazduh on ga izduvava napolje i ne hladi vodu. Znam za jedan takav slucaj kada je zbog toga dolazilo do pregrevanja motora.

Boki78

Post by Boki78 »

Jesam ali sam skidao zice samo sa termoprekidaca. Kuciste ventilatora sam samo odsrafio sa hladnjaka i ostavio u autu :)

travelman

Post by travelman »

Imas pp ...

Gago
Automobil: Samara 1.3s

Post by Gago »

Boki, znas li mozda na koju stranu se pomera polugica na slavini kad se namesti da duva hladno?

Ja imam problema sa sajlom, ali je pomerim rucno, pomerio sam je do granicnika na stranu ka suvozacu i juce preko dana duva mlak vazduh :evil:

Mada je auto pre toga stajao na suncu sat vremena, ali duvalo je sigurno 2-3 minuta mlako i ja iskljucih...

Uvece je duvalo hladno, pa sam morao da zatvaram ventilacione otvore...

Zar ne bi trebalo odmah da duva hladno, ma kakva vrucina bila napolju??? :?
Samo Samara Srbina Spasava

skora

Post by skora »

Gago wrote:Zar ne bi trebalo odmah da duva hladno, ma kakva vrucina bila napolju??? :?
:D :D :D :mrgreen: ...jel nas zjbavas ??

Gago
Automobil: Samara 1.3s

Post by Gago »

Pa ja ne kazem da treba da rashladi auto, vec samo da iz otvora duva hladan vazduh :?
Samo Samara Srbina Spasava

skora

Post by skora »

...kad se otvoris za +-500e duvace ....do tad ce da duva takav kakav ti duva sad

Kako si ti mislio ......da udjes u ladu od 300e i da duva ladno :!: ....duva q...c :evil:

Post Reply