Farbanje, Gitovanje...
Moderators: dejo, elektronicar, choksi
Re: Farbanje, Gitovanje...
bruyoniju kazem.
Sve sto sam pisao sad je jos i izvrnuto pa ispade da sam rekao da je prajmer za popunjavanje rupica,da sam farbao lakom za drvo i da vas ubedjujem da tako treba itd itd
Sve sto sam pisao sad je jos i izvrnuto pa ispade da sam rekao da je prajmer za popunjavanje rupica,da sam farbao lakom za drvo i da vas ubedjujem da tako treba itd itd
Stay cool
Drive old school...[img=http://img23.imageshack.us/img23/4916/2012062420.th.jpg]
Drive old school...[img=http://img23.imageshack.us/img23/4916/2012062420.th.jpg]
- bruyoni
- Automobil: Lada 112 1.5 16v
Divan ručni rad koga u suštini ne bih nikome mogao naplatiti 
Boja je Zorkin sivi efekt lak i primetno je tamniji od boje auta nego što to izgleda na fotki, baš kako me je dizajnerka savetovala!
I što je najvažnije meni se sviđa. Lak je uzet sasvim slučajno, u subotu sam otišao u farbaru sa ciljem da mi naprave neku malo svetliju gunmetal varijantu ali sam posle izrečene cene, skoro 1400 din za konzervu, otišao da prošetam i da se pomirim da bih i ove felne mogao ofarbati u crno. U ponedeljak u pogonu videh kanticu ovog laka i kao kroz maglu se setih kako to izgleda na motoreduktoru pa smo strugar i ja izvršili zamenu sa dve flaše pepsija.
Za sada mi se sviđa kako izgleda pa se mislim da i drugi par zimskih felni ofarbam u ovu boju jer eliminiše potrebu za ratkapnama, ali zavisi kako će se pokazati na polju izdržljivosti.
Boja je Zorkin sivi efekt lak i primetno je tamniji od boje auta nego što to izgleda na fotki, baš kako me je dizajnerka savetovala!
I što je najvažnije meni se sviđa. Lak je uzet sasvim slučajno, u subotu sam otišao u farbaru sa ciljem da mi naprave neku malo svetliju gunmetal varijantu ali sam posle izrečene cene, skoro 1400 din za konzervu, otišao da prošetam i da se pomirim da bih i ove felne mogao ofarbati u crno. U ponedeljak u pogonu videh kanticu ovog laka i kao kroz maglu se setih kako to izgleda na motoreduktoru pa smo strugar i ja izvršili zamenu sa dve flaše pepsija.
Za sada mi se sviđa kako izgleda pa se mislim da i drugi par zimskih felni ofarbam u ovu boju jer eliminiše potrebu za ratkapnama, ali zavisi kako će se pokazati na polju izdržljivosti.
- bruyoni
Pa pazi to ako bi neko hteo da sređuje felne da baš idu u picnu dlaku onda mora peskiranje, šmirglanje, gitovanje, pa vodena... pa prskati i to sve naravno bez gume. A za to sve treba spucati više para nego što realn ovrede. Plus je ovo farbano četkom.
Ne kažem da četkom ne može bolje ali me iskreno mrzelo da detaljišem jer je ovo rađeno da se skine rđa i zaštiti čelik, a i morao sam namazati 3 sloja laka jer sam imao crvenu osnovnu tako da je dobijen zaštitni sloj o kom bih sa sprejom mogao samo da sanjam
Ne kažem da četkom ne može bolje ali me iskreno mrzelo da detaljišem jer je ovo rađeno da se skine rđa i zaštiti čelik, a i morao sam namazati 3 sloja laka jer sam imao crvenu osnovnu tako da je dobijen zaštitni sloj o kom bih sa sprejom mogao samo da sanjam
efekt lak nije bas otporan na vodu. bilo bi najbolje da ih sad oprskas bezbojnim akrilnim lakom za metalik
j***** auto bez kardana
- bruyoni
Nije otporan na vodu?! Dobro je znati kada budem farbao drugi par.
Nisam o tome uopšte mislio a imam dve boce, oprskaću ih za vikend.
Nisam o tome uopšte mislio a imam dve boce, oprskaću ih za vikend.
pre 10tak godina sam neku kapiju pravio i ofarbao je osnovnom bojom i efekt lakom. sad je do pola zardjala...
j***** auto bez kardana
- bruyoni
Kakvo je iskustvo sa emajlima za metal na akrilnoj bazi? Imam kanticu pa da znam vredi li njome ofarbati čelične felne
- aleko-2141
- Automobil: Moskvic Aleko
sa emajlom sam farbao gumeni enterijer u autu i drzi vec 15 god, branike i to direktno nije se gulilo, felne sam farbao bez pripreme i otpada sa drugom farbom, koristio sam mislim zorka kolor al mogu da proverim kasnije, uradis lepo pripremu i bice sve ok.
- bruyoni
bez osnovne mi ni ne pada na pamet da radim imam dve konzerve nitroa i udri. Čitam po netu i kažu da bi akrilna trebaal biti bolja čak i od uljane, ako je dobra, ali me baš zanima kako će ispasti i koliko će biti trajno. Verovatno ću preći sa dva-tri sloja laka, za svaki slučaj.
- aleko-2141
probaj pa vidi, ja sam felne mazao cetkom posto sam stalno sa ratkapnama, nije mi bilo bitno kako ce biti
- bruyoni
Nabavih povoljno haubu u super stanju (nije truleks) samo što je pogrešne boje i što ima sitna oštećenja od kamenčića koja su negde krenula da rđaju, plus bih za svaki slučaj ogulio rub bar do osnovne jer se na nekoliko mesta boja okrunila. Za boju se ne brinem jer će mi je drugar prelepiti folijom samo mi je rekao da je pripremim tj. da sredim te tačkice gde je krenula da se hvata rđa. Rad sa limarijom mi je u principu stran pa me zanima šta i kako da odradim da što bolje sredim kako rđa ne bi slučajno krenula. Mehanički deo mi je jasan, skinem šmirglom do lima ali šta dalje? Da je čelik u pitanju mazao bih antirostom pa osnovnom itd... ali lim je ipak mnogo elastičniji plus je dilatacija izraženija pa ne bih hteo da krene da puca. Vidim da se tu spominju špric git, alu git, prajmer... ali su mi to skoro nepoznati pojmovi pa bih da znam koji je redosled.
U principu me vizelni ugođaj ne tangira praviše ali bih čoveku da pripremim što bolje da se on ne muči jer foliju i ruke dobijam po "ne brini ti ništa" ceni.
Hvala
U principu me vizelni ugođaj ne tangira praviše ali bih čoveku da pripremim što bolje da se on ne muči jer foliju i ruke dobijam po "ne brini ti ništa" ceni.
Hvala
- aleko-2141
Kao prvo nisma ti stigao javiti za haubu posto je i nije bilo, vec je neko uzeo, sto se tice skidanja farbe uzmes slajferiju ako imas i skines do lima a gde ima rdje do golog lima, posle mozes neke konvertore rdje ili anto rost ali dobro ocisti sa razredjivacem a moze i opet da presmirglas, onda uzmes epoxy prajmer imas ih u spreju tako da ce ti biti dosta jedan, ako lepo ismirglas dobro bi ti dosao tecni cement posto je on gust i mozes popuniti neke neravnine a ujedno i poravnati prelaz od smirglanja ili da gitujes sa cemet gitom pa onda obican spric git.
- bruyoni
Ma nema problema.
Šlajferice nisu problem imam i tračnu i vibracionu i rotaciju... Znači tamo gde je krenual rđa skinem do golog lima i namažem antirostom pa sačekam da on odradi svoje?
Nakon toga prebireš razređivačem ako sam dobro shvatio (zar to neće skinuti taj zaštitni sloj antirosta?) i onda epoxy prajmer.
Epoxy prajmer nanosim i na go metal ili ide neka osnovna boja, ili on ima ulogu i osnovne? Kad se osuši malo išmirglam (kojom granulacijom, vodenom?)
Onda tečnim cementom ispunim neravnine i rupe na mestima gde sam skinuo do golog metala i gde je ostalo udubljenje. Hajde mi daj neki primer tog tečnog cementa jer sam ja za to čuo ali se sećam da je to bio lepak.
A ona varijanta cement git pa špric git to je predpostavljam alternativa tečnom cementu nakon prskanja epoxy prajmerom?
Šlajferice nisu problem imam i tračnu i vibracionu i rotaciju... Znači tamo gde je krenual rđa skinem do golog lima i namažem antirostom pa sačekam da on odradi svoje?
Nakon toga prebireš razređivačem ako sam dobro shvatio (zar to neće skinuti taj zaštitni sloj antirosta?) i onda epoxy prajmer.
Epoxy prajmer nanosim i na go metal ili ide neka osnovna boja, ili on ima ulogu i osnovne? Kad se osuši malo išmirglam (kojom granulacijom, vodenom?)
Onda tečnim cementom ispunim neravnine i rupe na mestima gde sam skinuo do golog metala i gde je ostalo udubljenje. Hajde mi daj neki primer tog tečnog cementa jer sam ja za to čuo ali se sećam da je to bio lepak.
A ona varijanta cement git pa špric git to je predpostavljam alternativa tečnom cementu nakon prskanja epoxy prajmerom?