Pomoc dijagnostika vaz 2110 aldl kabl

Moderators: BokeYGTi, elektronicar, pesadinac, letnjikovac, milanovic986

zlaja4
Automobil: Lada 110 1.5 8v '99

Pomoc dijagnostika vaz 2110 aldl kabl

Post by zlaja4 »

Treba mi pomoc za povezivanje obd2 kabla na adld prikljucak na mojoj ladi.
Uzeo sam kabl vag kkl 409.1 i pitanje je da li mogu da prespojim na moj auto i da pomocu АВТОВАЗ NEW ocitam greske i ostalo.
Kabl koji sam uzeo:
Image

Da dodam komp je Bosch m7v03e65 2111-1411020-40.

rascho
Automobil: Lada 112 1.5 16V

Re: Pomoc dijagnostika vaz 2110 aldl kabl

Post by rascho »

Čuo sam se ja sa zlajom preko pm-a, da ne misli netko da nisam pokušao pomoći čovjeku.
Pa hajde zlaja opiši ukratko šta si napravio (ili kopiraj naš razgovor sa pm-a ovdje), da i drugi znaju, a možda i nekome pomogne, a možda i netko tebi pomogne. :)
Telefon je izumio Aleksandar Graham Bell 1875. godine...
kad ga je sklopio vidio je da ima dva propuštena poziva....
zvao ga je Chuck Norris...

zlaja4

Post by zlaja4 »

rascho wrote:Čuo sam se ja sa zlajom preko pm-a, da ne misli netko da nisam pokušao pomoći čovjeku.
Pa hajde zlaja opiši ukratko šta si napravio (ili kopiraj naš razgovor sa pm-a ovdje), da i drugi znaju, a možda i nekome pomogne, a možda i netko tebi pomogne. :)
Naravno rascho mi je mnogo pomogao, ali jos nemam vremena da sve isprobam, mala beba 3 nedelje stara pa smo na mukama. Kopiracu prepiske cim budem na pc, jer kuckam sa mob. Nadam se da rascho nece zameriti :-)

zlaja4

Post by zlaja4 »

Iako nisam stigao da iskopiram prepisku. Samo da javim da sam uz pomoc raschovih saveta I jos nekih tema na forumu uspeo da povezem dijagnostiku na moj aldl prikljucak. Uspesno iscitava sa skoro svim programima sa rashcovog drive, e sad malo muka sa ruskim I koliko sam video izbacuje mi gresku vezanu za temperaturu izduvnih gasova. Tj onaj senzor na katalizatoru. E sada zanimljivost je da je meni katalizator uklonjen odavno jos dok je auto bio u caletovom vlasnistvu I greska se nikad nije javljala sve do ugradnje tng. Ima li neko ideju?

P.s. I ja vise ne znam sta pisem, adld ili aldl :D

rascho

Post by rascho »

Nema senzora na katalizatoru, niti greške vezane za temperaturu ispušnih plinova, to si ti nešto pogrešno preveo sa ruskog. Koji ti je broj greške?

BTW stavio sam novi dokument na google drive "DST-8_Fehlercodes_Englisch.pdf" u njemu su nabrojane sve moguće greške za Bosch MP7.0 EURO2, pa tamo vidi na engleskom (mislim da je strana 8 ).
Last edited by rascho on Sun Jul 05, 2015 9:40 pm, edited 1 time in total.

bruyoni
Automobil: Lada 112 1.5 16v

Post by bruyoni »

Verovatno greska vezana za temperaturu lambda sonde. Ili se pregreva ili je verovatnije crkao grejac pa ne radnu temperaturu ne postize dovoljno brzo

rascho

Post by rascho »

I bilo bi zgodno da napišeš točnu shemu spajanja pinova, možda i poslikaš, jer su ljudi već ranije pitali kako da spoje aldl na OBD2, ali mislim da još nitko, ranije, to nije uspješno napravio, pa da ima ako nekome treba.

zlaja4

Post by zlaja4 »

Nije problem postavicu semu samo da opet stignem do laptopa jer sam ga vec vratio u sobu sincicu da mu svira muzikica dok spava :-) Zato je I toliko potrajalo. Hm nisam nesto vican oko automobila koliko se sad secam napamet greska je 0184, I gledao sam na engleskom I tako ja preveo. Inace tamo na izduvnoj grani postoji neki kabl koji ulazi pre onog lonca, bar ja mislim da je to katalizator. Rece mi cale da kad su skidali zaboraviki da vrate taj kabl pa je isto poalio gresku. Ali sad tek posle ugradnje plina mi se to desava. Inace nema ni jedna druga greska a imam I probleme sa paljenjem. Auto je pre pakio na pola kljuca eventualno je imao po nekada problem kada je vruc. Ali sada povremeno pali normalno a povremeno moram da dajem gas da bih upalio. Zamenjene svecice, brysk sikver stavljene. A majstor me pre sao pa mi uvalio flash kablove. Mada nema promene u paljenju posle tih zamene. Ja se stvarno izvinjavam clanovima na ovakvom pisanju, sto bi rekli s brda, s dola, ali kad uhvatim vreme od bebe, pisem na mob ono cega se setim. A sto se tice ovog povezivanja, problem I na vag kablu I na konektoru na ladi, je taj da je na netu obelezavanje ako gledamo siru I uzu stranu konektora, totalno suprotno. To sam ukapirao kad sam otvorio ovaj vag kabl I video kako su lemljene zice. A isti slucaj I na ladinom konektoru. Dok ga nisam skroz skinuo I pogledao lepo obelezena slova. Jer ponavljam ne znam zasto ali ako gledam sliku na netu sira I uza strana konektori su totalno suprotno od obelezenih. Nacrtacu semu pa postaviti da bar olaksam nekome u buducnosti.

rascho

Post by rascho »

P0184 ne postoji na MP7 E2, ali zato postoji P0134 koji glasi "Heated Oxygen Sensor Circuit, No activity detected". A taj kabel što ide prije katalizatora ti je "Oxygen Senzor" ili lambda sonda. To hoće reći da nema signala sa lambda sonde. Kako je sada kasno idem spavati pa ćemo sutra prokomentirati moguće uzroke, uz naravno najočigledniji da je moguće da je riknula lambda sonda :)

zlaja4

Post by zlaja4 »

Da u pravu si P0134, znaci lambda. Neka cena otrpilike i gde ima da se nadje? E sad to je verovatno uzrok povremene oscilacije ler gasa. Ali verovatno nije uzrok loseg paljenja :sad:

rascho

Post by rascho »

Prvo otvoriš onaj pdf sa mog drivea na strani 92 i tamo imaš opisan dijagnostički postupak za P0134. Time možeš utvrditi da li je lambda sonda ispravna.
Ako je LS ispravna, a greška se stvarno javlja samo na plinu onda je najvjerojatnije pogrešno podešen plin. Koji plinski uređaj imaš?

Uzmi SMS Diag i vozi se okolo sa uključenim dijagramom prikazivanja napona lambda sonde. Također na isti ekran stvai i graf flaga za CUTT OFF (ne sjećam se kako se to zove na ruskom, ali znam da ga ima za odabrati, ako ne nađeš mogu pogledati u mojim sms diak postavkama). Prati kako ti izgleda krivulja napona. Kada je motor u closed loopu (svaka vožnja bez naglog dodavanja gasa) napon lambda sonde mora konstantno ići gore dolje između 50 - 900mV (nešto nalik sinusoidi, ali u praksi to rijetko liči na sinusoidu), kada daš nagli gas (zabiješ gas u pod) napon bi morao biti konstantno na preko 800mV (u jednom trenutku će opet početi oscilirati, kada auto već ubrza) i za kraj pogledaj da je napon na 0mV kada je motor u cutt offu (voziš jednolično i onda samo pustiš gas, tada će cutt off flag biti na 1, inače je na 0).
Ako postoji neki režim vožnje gdje se auto ne ponaša kako sam opisao, znači da je tu plin loše podešen.
Naravno sve to isto napravi pri vožnji na benzin da vidiš da li se normalno ponaša pri vožnji na benzin.

rascho

Post by rascho »

Ako imaš sekvent plinski uređaj, onda loše podešen plin može biti uzrok lošeg paljenja. Oscilacije ler gasa imam i ja i promjena lamda sonde ti vjerojatno to neće riješiti. Nisam otkrio točan uzrok oscilacijama, ali pretpostavljam da je uzrok prevelik otvor dizne na plinskim injektorima (injektori su namjenjeni za jače aute), pa kompjuter ne može precizno odrediti smjesu kada je potrebna mala količina plina (ler gas). ALi pošto su injektori koje ja imam preskupi, ne mogu kupiti manje, pa ne mogu niti provjeriti teoriju. Doduše kod mene se radi o malim i povremenim oscilacijama, ako kod tebe oscilira puno (npr. po 300, 400 ili više okretaja gore dolje) onda možda imaš i neki drugi problem.

Ajvanho
Automobil: Lada 111 1.5 16v

Post by Ajvanho »

zlaja4 wrote:Auto je pre pakio na pola kljuca eventualno je imao po nekada problem kada je vruc. Ali sada povremeno pali normalno a povremeno moram da dajem gas da bih upalio. Zamenjene svecice, brysk sikver stavljene. A majstor me pre sao pa mi uvalio flash kablove. Mada nema promene u paljenju posle tih zamene.
I ja sam imao problema sa paljenjem kad je vruć motor, a to sam rešio čišćenjem motora ler gasa i kućišta leprira.
Kad ništa ne pomaže - pročitaj uputstvo.

zlaja4

Post by zlaja4 »

Hvala na iscrpnim odgovorima, imam Zavoli sekvent, majstor podesava auto tune tako da je vrlo moguce da je podesavanje. Ali ispraticu korake da prvo proverim sondu. Moracu jos malo da se uvezbam oko koriscenja tih programa, nadam se da cu uspeti da testiram kako treba. Hvala jos jednom, pa javljam gde sam stao.

rascho

Post by rascho »

Inače sada kada imaš kabel za dijagnostiku, lako ćeš utvrditi da li je paljenje problematično zbog plina. Umjesto da otkopčavaš akumulator, možeš jednostavno resetirati ECU (ne greške nego čitav ECU, mislim da to svaki softver podržava), ako to dobro napraviš čut ćeš kliktanje iz prostora između vozača i suvozača (gdje se ecu nalazi) i onda probaš upaliti (btw. ne boj se ne možeš ništa zajebati). Ako upali bez greške, sigurno je do podešenosti plina.
Ali to napravi nakon što obaviš one testove što sam ti ranije objasnio. Naime resetiranjem ECU-a postavljaš sve parametre na tvorničke vrijednosti i ako je plin loše podešen, auto će nakon resetiranja bolje raditi neko vrijeme, dok se ponovo parametri ne poremete radom na plin. Također, ako auto bolje radi nakon resetiranja ECU-a, to je jedan od pokazatelja da je plin vjerojatno loše podešen.
To resetiranje je, naravno, isto što i odspajanje akumulatora, što se ecua tiče, ali ti svi ostali uređaji ostaju pod naponom i ne gube memoriju, a i ne moraš prljati ruke :)

Post Reply