moja sačmara :)

Moderators: BokeYGTi, finaldesign, djape1977

BokeYGTi
Automobil: Lada 112 1.6 16v

Re: moja sačmara :)

Post by BokeYGTi »

ne kupujem nista, nemam vremena za to. Imre dolazi za 10ak dana a to je nedovoljno vremena da nadjem adekvatnu Samaru i prodam je. ovo je bila cista sreca da je otisla ovako brzo, ja bih rekao.
http://lada-klub.com/viewtopic.php?t=2091 ex Samara
http://lada-klub.com/viewtopic.php?f=15&t=5516 112 1.6 16V
moj problem lezi u neskladu mojih bruto navika s mojim neto prihodima.

BokeYGTi

Post by BokeYGTi »

Obzirom da je registracija istekla pre 3 dana, a novi vlasnik nikako da se udostoji da pozove i ispostuje dogovor da prenesemo auto na njegovo ime, morao sam ja njega da pozovem. Naravno, nisam ga nasao ali se bar javila njegova zena i rekla da su veoma zadovoljni i da su se slatko navozali Lajkom, sa obecanjem da ce se njen suprug javiti danas.

Koja je procedura oko prenosa obzirom da je on iz Paracina, sa varijantom da mi brzom postom posalje tablice i saobracajnu, odnosno da ne dolazi u Zajecar?

dejca
Automobil: Nekad lada 2107.

Post by dejca »

Ja mislim da mora doći i on i da zajedno odete u sup i da tamo prenesete vozilo na njega.
Cekaj skoru on oko toga najbolje zna.

Ajvanho
Automobil: Lada 111 1.5 16v

Post by Ajvanho »

Sklopite ugovor i overite potpise u opštini ili sudu (manja je taksa u opštini). Odneseš u Poresku upravu:
1. ugovore
2. poresku prijavu PPI-4 popunjenu sa podacima prodavca
3. saobraćajnu dozvolu
4. LK prodavca
Kad predaš dokumentaciju pitaj da li završavaš sve istog dana ili ne. Treba da dobiješ rešenje, uplatiš obračunati iznos poreza i na kraju dobiješ overene ugovore.
Kad ništa ne pomaže - pročitaj uputstvo.

BokeYGTi

Post by BokeYGTi »

Dobro, to je ok ali kako da se overi kupoprodajni ugovor kad je on tamo a ja ovde? To me zbunjuje... Obzirom da prilikom sklapanja kupoprodajnog ugovora moraju da budu prisutni i kupac i prodavac.
Ostalo mi je manje-vise poznato jer sam pre mesec dana slicno radio sa Yugom koji sam poklonio stricu.

skora

Post by skora »

Standardna procedura oko prenosa izgleda kao sto ti je clan Ajvanho opisao ,s malom izmenom da NE treba tvoja licna karta (kao prodavca) u poreskom ,jel bi to u praksi znacilo da ako si ti u Africi ,a on zeli da plati porez za auto koji je regularno kupio od tebe i za koji ima overen ugovor ,to nece prakticno moci da uradi ,jer je tvoja licna karta u tvom dzepu ......Dakle sa izuzetkom te licne karte ,sve je kao sto je opisano u postu iznad .....

Ti kao prodavac ,trebas da imas samo jedan fokus a to je overa kupoprodajnog ugovora !!! Sve drugo te prakticno ne zanima ,i svodi se na tvoju dobru volju ,jer je kupac iz drugog grada i ne poznaje Zajecar kao sto ga poznajes ti .Sa placenim porezom na promet ,kupac postaje pravsnazni vlasnik tvog auta ,te samim tim stice pravo da obavlja sve radnje u mupu .....izmedju ostalog i odjavu vozila ,kao i ponistavanje saobracajne ......

Znaci sve se zasniva na tvojoj dobroj volji ......
BokeYGTi wrote:Koja je procedura oko prenosa .............., odnosno da ne dolazi u Zajecar?
Prvo cu da te iskritikujem jer nisi svestan kako je mogao da ti se uhsere u zivot odlaskom iz tvog dvorista sa kolima na tvoje ime (bez ugovora).Ja to stalno pricam a niko nece da me slusa.Nekad je bilo samo frka za kazne za parkiranje ,a sad je bas zahebano ......

Evo ti jedan jako banalan primer :

- Covek kupuje auto od tebe ,placa ti i krece iz Zajecara u Paracin .......na putu do kuce gazi pesaka (nedaj Boze).Izlazi iz kola ,seda u prvi bus,i pali preko granice ......jos policija nije ni stigla na uvidjaj ,on je vec zapalio ......Jel znas da si u istraznom zatvoru (ti ili na koga se vodi lada) DO GOD GA ne saslusaju na okolnosti koje si ti naveo u tvojoj izjavi .Jesi svestan da NE POSTOJI nikakv pisani trag ,s kojim dovodis pomenutog kupca lade sa tvojim autom u tom trenutku .Jel znas da te ne opra ni Sava ni Dunav u takvim situacijama ......a SVE TO zbog okruglo 1280din kolko kosta overa kup/ugovora !!!!!

Dakle zapamtite ......desnom rukom dajete kljuc i saobracajnu kupcu ,a levom uzimate kupoprodajni ugovor ....i nikako drugacije (kad ne znate kupca licno)

E sad da ti odgovorim kako da izvedete da ne dolazi u Zaecar ......

Prvo ne vidim razlog zasto da ne dolazi kad ti vec daje signal da se ne pridrzava dogovora ,ali ako vec hoces da ga sacuvas puta ,onda nek ode kod notora i nek popunjen ugovor overi .Tako popunjen i overen ugovor ,pakuje sa tablicama i saobracajnom ,i salje ti .Onda ti uzimas taj ugovor i ides ti da overis tvoj potpis ,te tako ugovor postaje validan jer su oba potpisnika overili svoje potpise ,a on se nije mrdneo iz fotelje .Onda ti ides da odjavis tablice i ponistis saobracajnu ,pa onda ides da mu platis porez ,pa kad ti zakazu da dodjes ,ti odes ,i onda mu posaljes taj ugovor i odjavljenu saobracajnu .

On ti kaze hvala ,a ti izgubio ceo dan po redovima .......

BokeYGTi

Post by BokeYGTi »

Imam ovlascenje overeno u sudu koje sam mu dao ali ne i kupoprodajni ugovor jer je zamolio da to odradimo kad istekne registracija, kao sto i vecina radi. Hteo sam da mu izadjem u susret da bi sacuvao neki dinar obzirom da je sada rok 15 dana da prebaci vozilo na sebe od overe kupoprodajnog ugovora, tako su mi objasnili.

Samo mi jos kazi sledece, on kupoprodajni ugovor overava svojim potpisom i placa taksu za to pa onda ja (odnosno otac posto je on vlasnik) placam opet prilikom overe mog potpisa, ili?

skora

Post by skora »

BokeYGTi wrote:
Samo mi jos kazi sledece, on kupoprodajni ugovor overava svojim potpisom i placa taksu za to pa onda ja (odnosno otac posto je on vlasnik) placam opet prilikom overe mog potpisa, ili?
Da .....2x placate posto niste zajedno na salteru

BokeYGTi

Post by BokeYGTi »

Ok. To sam hteo da znam. Hvala na pojasnjenju. Isto to je Imre uradio za mene, pa rekoh ajde da ucinim i ja coveku. Ali ako se ne javi do veceras posto se jos uvek nije javio, sutra ide cale da proglasi ovlascenje nevazecim pa neka se posle objasnjava sa policijom.

Ajvanho
Automobil: Lada 111 1.5 16v

Post by Ajvanho »

skora wrote:Standardna procedura oko prenosa izgleda kao sto ti je clan Ajvanho opisao ,s malom izmenom da NE treba tvoja licna karta (kao prodavca) u poreskom ,jel bi to u praksi znacilo da ako si ti u Africi ,a on zeli da plati porez za auto koji je regularno kupio od tebe i za koji ima overen ugovor ,to nece prakticno moci da uradi ,jer je tvoja licna karta u tvom dzepu ......Dakle sa izuzetkom te licne karte ,sve je kao sto je opisano u postu iznad .....
http://www.poreskauprava.gov.rs/fizicka ... zilom.html
Kad ništa ne pomaže - pročitaj uputstvo.

skora

Post by skora »

;)

Image

skora

Post by skora »

BokeYGTi wrote:Ali ako se ne javi do veceras posto se jos uvek nije javio, sutra ide cale da proglasi ovlascenje nevazecim .
Ne vallja ....sam sebi skaces u stomak .....dva pogresna parkiranja sa neregistrovanim kolima koja fakticki moze da vozi jer ima tablice ,i eto ih cestitke u tvom sanducetu .Parking servis ne prepoznaje nikakva ovlascenja ...on iskljucivo potrazuje naplatu od vlasnika iz saobracajne ......Ukidanjem ovlascenja sve ponovo svaljujes na sebe (odnosno caleta) ,a njemu otvaras mogucnost da se bahato ponasa u saobracaju ........

Predlazem ti da u jako prijatnoj komunikaciji ,postignes STO PRE da ti posalje tablice i saobracajnu na odjavu .......Kad to uradis ,miran si .....Posle moze da te zove za ugovor i posle 5 godina .Tebi nije hitno .....a dok su tablice kod njega MORAS da napinjes ......

Jedno jako bitno pitanje :
- Jel stoji na ovlascenju da moze produziti registraciju ,preneti vozilo na sebe ili trece lice ,kao i naplatiti stetu kod osiguravajuceg drustva ????

Ako si ga stampao kao tipsko koje se srece na netu ,verovatno si to uzeo .....a ako jesi ,vidim te u najavi u Paracinu za neki dan .....

BokeYGTi

Post by BokeYGTi »

Da, to je to ovlascenje, klasicno. Pise i da on snosi sve posledice do kojih eventualno dodje za vreme dok koristi predmetno vozilo. Ma pametno ti radis kad odmah zahtevas prenos, ali rekoh ajde da ucinim coveku, delovao je kao posten. I dalje se nadam da cemo sve moci da odradimo na lep nacin bez raznih cimanja.

Da ih registruje, ne moze sigurno jer svakako mora da dodje ovde da to uradi. A i atest za plin je istekao, tako da... Ali svakako moze da vozi neregistrovana kola, sto mislim da i radi.

skora

Post by skora »

BokeYGTi wrote:Pise i da on snosi sve posledice do kojih eventualno dodje za vreme dok koristi predmetno vozilo.
Pa pise .....ali nigde ne pise da je u momentu nastanka neke eventualne stete pocinjene tim vozilom ,BAS ON upravljao istim a ne tvoj cale ......ili neko ko je sedeo pored njega jer je on bas u tom trenutku imao 2 promila alkola u sebi ........

Necu da ti dolivam so na ranu ,ali ne opustaj se dok ti ne dodju tablice u ruke .......i zapamti jednom za vek i vjekova da se to tako ne radi ......Ta ovlascenja imaju smisla kada se trguje autom ciji prenos kosta 100/200e ,pa u fazonu sto da se bacaju pare ,ili ako auto sluzi za dalju trgovinu pa da te nebi cimali na potpis nego da oni sa ovlascenjem podpisu .....inace za ove vrednosti poput samare ,gde overa ovlascenja kosta kao i kupoprodajni ugovor ,stvarno ne vidim svrhu ......pogotovo coveku koga ne poznajes .
BokeYGTi wrote:Da ih registruje, ne moze sigurno jer svakako mora da dodje ovde da to uradi.
Moze itekako ........ posalji meni ovlascenje za tvoju 112icu ,pa da vidis kako cu da je registrujem iz Beograda a ona kod tebe ispred kuce u Zajecaru ;)
BokeYGTi wrote: A i atest za plin je istekao, tako da...
....tako da se on sad sabira sta mu je ciniti ......Prenos i registracija 200e,reatest 6000din ,ako treba boca da se menja jos 50e,malo plinadzije da pripreme to za atest par hiljada dinara .......Toliko vredi lada ,i on se sad nasao u nebranom grozdju sta mu je ciniti ....i jos ako nema lovu na gomili ........eto muke ....donece odluku da vozi tako neregistrovan ,i to je onda shranje
BokeYGTi wrote: Ali svakako moze da vozi neregistrovana kola, sto mislim da i radi.
E to je najveca muka .......zato sam i napisao da te vidim u Paracinu ako bude poceo da hvata krivine ......Tad ides ispred kuce ,skidas tablice ,i TAD ponistavas ovlascenje da nebi mogao da uzme druge sa istim .......Tad si zavrsio misiju .......a do tad .......samo se moli bogu da ne napravi neki belaj ili da se javi ako vec neces da ulazis u konfliktne situacije
BokeYGTi wrote:Ma pametno ti radis kad odmah zahtevas prenos
Paa....to ti je mac sa dve ostrice ......automatski pola potencijalnih kupaca od kojih su velika vecina preprodavci - GUBIS .......oni nemaju racunicu da prenose kola na sebe ,kad idu odmah dalje u oglas .
Ona druga polovina su krajnji kupci ,i ono hoce da prenesu auto odmah ,ali traze da im se koriguje cena za taj iznos ......I ti sad kao prodavac imas samo dva puta ispred sebe .....da prihvatas ta neka ovlascenja i da se molis bogu da ce sve biti uredu za hebenih 500e kolko moze neka samara da dobaci u prodaji ,ili da mu kazes da ne krece da je gleda ako u dzepu nema 2000din za ugovor ODMAH ,da bi ti mogao da spavas kao beba posle vaseg rastanka ......Ja uvek biram drugu varijantu ....bez obzira dali je u pitanju lada ili auto 20x skuplji .......Izuzev naravno kad trgujem sa nekim koga znam ......To je onda totalno drugacija postavka

travelman

Post by travelman »

Iz iskustva ... sto pre za Paracin i skidaj tablice ...

Post Reply