Neukljucuje ventilator hladnjaka

Moderators: BokeYGTi, elektronicar, pesadinac, letnjikovac, milanovic986

BokeYGTi
Automobil: Lada 112 1.6 16v

Re: Neukljucuje ventilator hladnjaka

Post by BokeYGTi »

kada vam se pali ventilator hladnjaka? meni juce ode temp malo ispod 110 (dakle tik ispod crvenog polja) kada je upalio ventilator. obzirom da do sad nisam imao prilike od kako sam kupio ovu Lajku da vidim kad pali vent jer po ovim vrucinama Lajku niti palim niti vozim po gradu, juce je bio prvi put da sam namerno pustio da vidim kad ce da upali i bas sam se iznenadio da ide ovoliko mnogo...
http://lada-klub.com/viewtopic.php?t=2091 ex Samara
http://lada-klub.com/viewtopic.php?f=15&t=5516 112 1.6 16V
moj problem lezi u neskladu mojih bruto navika s mojim neto prihodima.

rascho
Automobil: Lada 112 1.5 16V

Post by rascho »

Kod mene pali na 92. Navodno imaju neke verzije gdje pali na 100, ali 110 mi se čini malo puno. Imaš li čime očitati temperaturu preko OBDa, jer senzor za tablu i senzor za ECU nisu isti, pa da vidiš da li oba senzora pokazuju isto. Možda ti je riknuo neki od ta dva senzora.
Telefon je izumio Aleksandar Graham Bell 1875. godine...
kad ga je sklopio vidio je da ima dva propuštena poziva....
zvao ga je Chuck Norris...

bruyoni
Automobil: Lada 112 1.5 16v

Post by bruyoni »

Po knjigama izgleda ok jer kažu da se za 1,6 pali kada temperatura pređe 105, meni se (1,5 16V) npr pali na 98, očigledno su se igrali u podešavanjima kompijutera u zavisnosti od smene. I košto rašo kaže probaj očitati temperaturu na kompijuteru a i nekom sondom direktno.

BokeYGTi
Automobil: Lada 112 1.6 16v

Post by BokeYGTi »

juce sam obavio konsultaciju sa 2 clana, jedan mi je isto rekao da mu isto pali vent na oko 110 (meni je juce upalio na recimo 108-109 po kazaljki). ali, meni je to malo nenormalno, previse je. Nemam cime da ocitam osim da placam dijagnostike. na otvorenom nemam nikakvih problema, uvek drzi temperaturu ispod 90.
http://lada-klub.com/viewtopic.php?t=2091 ex Samara
http://lada-klub.com/viewtopic.php?f=15&t=5516 112 1.6 16V
moj problem lezi u neskladu mojih bruto navika s mojim neto prihodima.

Zile
Automobil: LADA 112 1.6 16V

Post by Zile »

Crvena 1.6 16v pali ventilator na 92c gledajuci na skalu cim malo predje 90c ona pali ventilator na oko 92c.Kada je vozim na otvorenom putu tem je oko 75c 80c sve zavisi od spoljne temperature.Dok ona crna 1.5 8v ona pali ventilator na 98c ili 100c i tem na otvorenom je oko 90c.Crna dosta brze digne temperaturu od ove crvene bez obzira dali je leto ili zima.Isto sam pricao sa ljudima koji imaju 1.5 8v i sa njima je isti slucaj kao samnom.Za svaki slucaj nije lose pored automaskog ukljucuvanja ventilatora namestiti prekidac koji rucno ukljucuje ventilator.

jeronimo
Automobil: vaz21214-20

Post by jeronimo »

alfa romeo pali na 107c... lade na od 98 do 105, niva na 99. sve u zavisnosti od varijante ecu-a. bolji marsutni kompjuteri imaju opciju podesavanja temperature paljenja ventilatora kao i originalna vaz dijagnostika...
podignuta temperatura rada je zbog bolje termicke iskoriscenosti motora. zato novi motori manje trose, ali se plese po tankoj zici. hladnjaci moraju biti cisti,antifrizi non stop u autu i kvalitetni, a svi sitemi ispravni...
isto skala moze da laze usled loseg kontakta ili mase i za po 5-7c...
" :) Prva,druga,kuplung,treća ruski ti je menjač sila :) "

Zile

Post by Zile »

Ako se montira prekidac da bi za svaki slucaj manuelno reagovao u slucaju da zataji senzor davaca temperature ili na usponima ili u gradskoj voznji da se upali ventilator ranije ja sam stavio prekidac na crnu 112.Pod haubom pored kucista termostata nalazi se senzor od temp.Kad se izcupa dzek podatak za temperaturu prelazi u safe mod i ventilator se ukljucuje sve dok se dzek ponovo neukljuci to je tako namesteno u slucaju da otkaze senzor ili se prekine zica koja vodi do senzora otpor se gubi i otvara se strujno kolo.Dok je dzek unutra i kad ventilator neradi strujno kolo je zatvoreno.Ja sam jedni od dve zice presekao nastavio zice da bi dobio na duzini a krajeve sproveo u kabinu tako sto sam skidao onaj izolacioni pozarni zid kod motora i nasao prostora da provucem tanke dve izolovane zice preseka 0.75mm i krajeve vezao na prekidac jednopolni 0/1.Kada je prekidac upaljen na 1 onda je zatvoreno strujno kolo i ventilator radi automatski znaci ECU od prikupljenih podataka daje komandu kada ce se ventilator ukljuciti.Kada stisnem prekidac na 0 onda se strujno kolo otvara i ventilator se ukljucuje jer je racunar dobio podatak da je kao doslo u nekom prekidu elektro instalacije i prebaciva sistem za ventilator u safe(sigurnosni) mod za svaki slucaj da nebi prokuvao i ventilator radi non stop bez obzira na temp motora sve dok se kao neotkloni kvar ili se prekidac u kabini koji je namesten neukljuci na 1.Nadam se da sam pojasnio sistem funkcionisanja ukljucivanje ventilatora kod modela sa ECU.Neki modeli nemaju senzor blizu glave termostata vec funkcionisu na istom principu kao samara mehanicki sistem sa termo prekidacom koji se nalazi na hladnjaku i relejom.Jedino sto jedan senzor kod tih modela salje podatke ECU o temperaturi motora to jest tecnosti.

bruyoni

Post by bruyoni »

Prekidač je glupost i to nikada ne treba koristiti naročito ne na vozilu koje pali ventilator tačno onda kada treba i gasi kada treba. Ako neko misli da bi trebalo da se ventilator pali ranije, iz nekog razloga, onda se uzima termodavač sa nižom temperaturom aktivacije a ako ide preko ECU-a onda se u istom unesu odgovarajuće vrednosti i to se na većini vozila radi relativno lako pošto se time ne utiče na njihov rad, naravno granice su postavljene u samom ECU recimo u Opelu se može ventilator namestiti da se pali na 200, ili 20, ali će komp startovati ventilator na 108 kako god okreneš ali ga zdravorazumski lako možeš namestiti da se pali na 99 i gasi na 95. Ako slučajno krene pregrevanje koristi se stari trik spuštanja prozora i paljenja grejanja na najjače, kod novih kola se može upaliti i klima. Sve ostale situacije su znak kvara u rashladnom sistemu koji treba otkloniti da bi isti pravilno funkcionisao. Svi ti prekidači i dodatni kablovi, listovi kartona, spajanje visko spojki na ventilatorima... su samo budženje i prizivanje nevolje.

Zile

Post by Zile »

[quote="bruyoni"]Prekidač je glupost i to nikada ne treba koristiti naročito ne na vozilu koje pali ventilator tačno onda kada treba i gasi kada treba. Ako neko misli da bi trebalo da se ventilator pali ranije, iz nekog razloga, onda se uzima termodavač sa nižom temperaturom aktivacije a ako ide preko ECU-a onda se u istom unesu odgovarajuće vrednosti i to se na većini vozila radi relativno lako pošto se time ne utiče na njihov rad, naravno granice su postavljene u samom ECU recimo u Opelu se može ventilator namestiti da se pali na 200, ili 20, ali će komp startovati ventilator na 108 kako god okreneš ali ga zdravorazumski lako možeš namestiti da se pali na 99 i gasi na 95. Ako slučajno krene pregrevanje koristi se stari trik spuštanja prozora i paljenja grejanja na najjače, kod novih kola se može upaliti i klima. Sve ostale situacije su znak kvara u rashladnom sistemu koji treba otkloniti da bi isti pravilno funkcionisao. Svi ti prekidači i dodatni kablovi, listovi kartona, spajanje visko spojki na ventilatorima... su samo budženje i prizivanje nevolje.[/ Okej tako ti mislis u vezi ventilatora ali koliko znam kod lada serije 11. grejanje stalno cirkulise kroz mali hladnjak leti i zimi pa od pustanja grejanja i i otvaranja prozora to je moglo kod samara kod ovih modela 11. ne.Ipak ja razmisljam da je bolje spreciti nego leciti tako da pred veci uspon i jos kad sam opterecem po ovim vrucinama bolje da ga ukljucim malo ranije jos ako idem sporije nego da mi bude na granici visoke temp.Kolikobznam nista se nesteti ECU .Kod nas u srbijije teskobzastupljena diagnostika za njih.Lazarevac 55km od Beograda inace beogradska opstina samo jedan ima dijagnostiku za ladu i taj tesko zna da je procita i da udje u srz problema i da ga rese vec im je samo cilj da te oderu za pare,i zato ja sve dok mogu neteram kola kod ovih nasih kvazi dijagnostika i derikoza.Ima onaj mali putni racunar sa ocitavanjem gresaka malo razmisljanja komentarivna forumu pa kvar je moguce resiv.

bruyoni

Post by bruyoni »

To što voda stalno cirkuliše kroz mali hladnjak ne znači ništa dok se grejanje ne odvrne na max i upali ventilator da bi došlo do cirkulacije vazduha bez koga nema hlađenja. Što se manevara uz brdo tiče, sa prikolicom i tonom košnica sam se vukao uz planine gde ne vadiš iz prve i ni jedan jedini put nije bilo pregrevanja motora tako da te priče o prekidaču i prevenciji uz ispravan sistem ne piju vodu a čak i štete zbog pothlađenog motora ili vrćenja ventilatora u prazno dok kroz hladnjak nema cirkulacije.
Problem je što se kod nas kada se ventilator ne pali prvo primenjuje "zbudžićemo nešto" a sam sistem sa prekidačima je koren većine kvarova. Dva tri puta se zamisliš, porazgovraš na telefon, ostaviš upaljen auto dok si otišao po pljugu pa se zapričao sa radnikom... i eto za krivu glavu nekako se okrivi ventilator hladnjaka.

dejca
Automobil: Nekad lada 2107.

Post by dejca »

Ugradnju prekidaca i ja podrzavam, pozeljno je ugraditi i signalnu sijlicu koja ce dati obavestenje dali je ventilator ukljucen autmatski ili rucno.

Vujo
Automobil: Лада 110 1.6 16v

Post by Vujo »

Kod mene na 1.6 16V po bord kompu ukljucuje ventilator na 99 a gasi na 93, radna temperatura je 90 stepeni

Boki78

Post by Boki78 »

bruyoni wrote:Prekidač je glupost i to nikada ne treba koristiti naročito ne na vozilu koje pali ventilator tačno onda kada treba i gasi kada treba.
Samara teoretski ima tacno temperature na kojima ukljucuje i iskljucuje (92/87) ali instalacije je toliko kljosava da je praticno 75% onih koje su probile dihtung glave probile zbog prodora vode u tablu osiguraca i ispada elektricne instalacije koja ovo kontrolise. Kod nje je prekidac odlicna ideja ali ne sam za sebe. Dobra praksa je izvuci instalaciju relej i osigurac zaebno, pa paralaleno sa njima prekidac koji kontrolise drugi, odvojeni relej vezan u paraleli. Na taj nacin "Point of Failure" koji mogu biti osigurac, relej i termoprekidac se udvostrucuju i posto su vezano u paraleli sistem postaje x2 pouzdan. Taj prekidac se koristi samo u slucaju nuzde, a jako je zgodan kada se zaglavi u nekoj kreni stani guzvi, napolju pakao a u kolima neko kome ventiliranje vrelim vazduhom ne bi prijalo poput starih/bolesnih/... ...

Zile

Post by Zile »

kod mene ukljucuje ventilator na 92c a gasi ga 90c.

bruyoni

Post by bruyoni »

Boki78 wrote:
bruyoni wrote:Prekidač je glupost i to nikada ne treba koristiti naročito ne na vozilu koje pali ventilator tačno onda kada treba i gasi kada treba.
Samara teoretski ima tacno temperature na kojima ukljucuje i iskljucuje (92/87) ali instalacije je toliko kljosava da je praticno 75% onih koje su probile dihtung glave probile zbog prodora vode u tablu osiguraca i ispada elektricne instalacije koja ovo kontrolise. Kod nje je prekidac odlicna ideja ali ne sam za sebe. Dobra praksa je izvuci instalaciju relej i osigurac zaebno, pa paralaleno sa njima prekidac koji kontrolise drugi, odvojeni relej vezan u paraleli. Na taj nacin "Point of Failure" koji mogu biti osigurac, relej i termoprekidac se udvostrucuju i posto su vezano u paraleli sistem postaje x2 pouzdan. Taj prekidac se koristi samo u slucaju nuzde, a jako je zgodan kada se zaglavi u nekoj kreni stani guzvi, napolju pakao a u kolima neko kome ventiliranje vrelim vazduhom ne bi prijalo poput starih/bolesnih/... ...
Svejedno što je ovde u pitanju 110 sa potpuno drugačijom tablom i pozicijom iste ali to su opet gluposti vlasnika koji "sipa i ne misli"
Tako da ako je to problem sa samarom, preporučite to rešenje nekome sa samarom jer 110 ima mnogo bolje rešen sistem paljenja ventilatora

Post Reply