Previse gorivo u 1 i 4 klip Lada 110 1.5li

Moderators: BokeYGTi, elektronicar, pesadinac, letnjikovac, milanovic986

nikola110
Automobil: Lada 110

Previse gorivo u 1 i 4 klip Lada 110 1.5li

Post by nikola110 »

Pozdrav momci,
Kad zapalim Ladu, nakon par minuta kola pocinje loso da radi i da izlazi bel dim iz auspuha. Majstor kaze da ide previse goriva u 1 i 4 ti klip. Proverio je dizne i bombinu, dotok goriva i kaze da oni nisu problem. Sito iz benziske pumpe je ok, Izmerio je kompresiju motora i je 11 sto kaze da je odlicno. Menjao sam ja dihtung na glave i od kad sam to sve sastavio pojavio se ovaj problem. Molim za pomoc ukoliko neko zna nek mi kaze sta drugo da proverim..

jeronimo
Automobil: vaz21214-20

Re: Previse gorivo u 1 i 4 klip Lada 110 1.5li

Post by jeronimo »

meni beli dim mirise na antifriz,visak goriva je crn dim. proveri negde na co2 testu da ti nije vrisnuo dihtung glave. isto proveri kablove i svecice...
" :) Prva,druga,kuplung,treća ruski ti je menjač sila :) "

rascho
Automobil: Lada 112 1.5 16V

Post by rascho »

Ako je baš bijeli bijeli onda je antifriz, ako je plavičasto bijeli onda je ulje. Višak goriva je crn na dizelašima, ja nisam doživio dim iz lade iako sam vozio sa viškom goriva, doduše plina, ne benzina :)
Ali ako si prčkao oko dihtunga glave, onda je najvjerojatnije antifriz, kao što jeronimo reče.
Telefon je izumio Aleksandar Graham Bell 1875. godine...
kad ga je sklopio vidio je da ima dva propuštena poziva....
zvao ga je Chuck Norris...

nikola110

Post by nikola110 »

nema antifriza vec obicnu vodu jer sam stavio samo da testiram. benzin ide i u ulje. kad zapalim auto i malo radi nakon par min pocne motor da skace i beli dim da ispusta sa auspuha.. i to gusti dim kad nabijem na 6.0000 obrtaja.. otvorim i 1 i 4 svekicu i vidim da su zamastene previse.. ako je dihtung glave,ventil ili klip dal bi kompresija bila 11?

bruyoni
Automobil: Lada 112 1.5 16v

Post by bruyoni »

Izgleda tu nešto nije sastavljeno kako treba. Ako nakon menjanja dihtunga glave to krenulo da se dešava idi reklamiraj očigledno je stavljen ili neispravan i neodgovarajući. Takođe prati i nivo antifriza tj. da li se smanjuje.
Iz kog razloga je menjan dihtung glave?

nikola110

Post by nikola110 »

provrtela perka na vodne pumpe i dva puta je digla temp 130.. i otisao dihtung glave. a sa glavom je ok i plus sam stelovao ventile..

rascho

Post by rascho »

Ako imaš običnu vodu, a ne antifriz i ona dimi bijelo. Znaš valjda kako izgleda vodena para. Ali pošto su sada visoke temperature vodena para se odmah raziđe, tj. ne ostaje u zraku. Ako ti dim dugo ostane iza tebe onda je to od ulja, i to je taj bijelo-plavičasti dim. Pogotovo ako imaš zauljene svjećice nakon testa. I on ima karakterističan smrad, za razliku od vodene pare koja nema nikakav miris.
A ako se to počelo događati nakon skidanja glave, onda je definitivno nešto tu zajebano, pa ti ne gine ponovno skidanje glave.

BTW, ako su injektori provjereni i ispravni su, sigurno nemaš previše benzina u 1 i 4 cilindru. Problem je samo ulje.

Je li ti 8V ili 16V motor? Kod 16V se zna skupiti ulja oko svjećica, pa kada vadiš svjećice one se zamaste od ulja u ležištu, a ne od ulja iz cilindra, što može zavarati čovjeka. Tako da ako je 16V provjeri da li imaš ulja oko svjećica u cjevčicama, prije nego što izvadiš svjećice (u tu svrhu će ti trebati baterija, jer bez nje ne možeš ništa vidjeti).

nikola110

Post by nikola110 »

8v je lada.. i nije parea vec dim gusti.. kad je u ler gasa izlazi malo ali kad turiras kola izgubis se u dima.. to je gusti beli dim... kupio sam nove svekice, dizne nisu zamastene.. kola trosi benzin ko luda.. ulje mirise na benzin i nivo je malo povecano jer je benzin dole u bloku. Neki mastori kazu da je to znak na remont.. da ima sjeban ventil ili nesto sa ventilima.. drugi majstori kazu da lada 8v nema sanse da sjebe glava i ventile i kad puca rebrasti kais.. meni je na 45.000km puknuo rebrasti kais u voznji.. oterao sam kola na majstor kupio novi kais i namestio ga.. i do 92.000km nisam imao nikakvih problema. Da je bio 16v motor onda bi bio remont sigurno.. ovaj sto izmerio kompresiu motora kaze da nema nikakvih problema sa motorom vec sa reguliranje goriva.
Princip palenja lade bio.. na startovanja auta prvo se pale 1 i 4 klip pa onda 2 i 3.. i posle se sva 4 izramne.. kod mene isto tako pali kola prvo 1 i 4 pa 2 i 3 i onda umesto da se izramnu sa dotok goriva kod mene nastavi 1 i 4 da sprica goriva ko ludo.. i benzin nema gde da izlazi pa pada dole u blok motora.. i zato kola drma cela jer lose sagorava smesu.

nikola110

Post by nikola110 »

Ja sam od Skopje... nadam se da me razumete :)

jeronimo
Automobil: vaz21214-20

Post by jeronimo »

u ladama sa modernim ubrizgavanjem NE SME da bude samo voda u sitemu. (eventualno par minuta rada zbog ispiranja) jer rade na temperaturama preko 100 c i voda prokuva. mora bar litar antifriza, sto zbog povisenja tacke kljucanja i zbog podmazivanja pumpe za vodu. ako su svecice zamascene onda ili losi sicevi ventila ili karike sa stublinama imaju luft(mozda i los dihtung). dim je kako rece rasa plavkast nikako beo i jeste gust(gori ulje) ako hices da vidis polij krpu sa 100 grama ulja i zapali je negde na bezbednom mestu pa vidi(nemoj samo pozar da napravis)...
" :) Prva,druga,kuplung,treća ruski ti je menjač sila :) "

rascho

Post by rascho »

Znači ti si sve to skidao i gledao na injektorima kako otvaraju? To je onda druga stvar. Da li su testirani injektori, da li dobro zatvaraju? Može biti da 1 i 4ti ne mogu zatvoriti. Ako su injektori 100% ispravni, to znači da ecu daje signal na injektore pogrešno (za to pogledati bi vam trebao osciloskop jer su ti signali vrlo brzi pa obični instrument za mjerenje napona to ne može). Tu može biti problem sa samim ECUom, a može biti problem sa senzorom radilice (ili možda sa zupčanikom koji stoji ispred njega, možda je npr puklo nekoliko zuba) koji kontrolira ubrizgavanje goriva ili sa senzorom bregaste koji kontrolira trenutak paljenja. Dakle, tu je potrebno obaviti malo kvalitetniju analizu. No po meni je veća vjerojatnost da 1 i 4ti injektor naprosto ne zatvaraju, pa ih treba promijeniti, ali i to treba kvalitetno ispitati.

Ali ja bih rekao da je gusti dim iza auta odvojen problem od ovoga sa injektorima.

rascho

Post by rascho »

S druge strane ako to ne uspiješ popraviti možeš se prijaviti da zaprašuješ komarce po Skopju, pa još i zaradiš koju paru :)
Uvijek me ti što voze na ulje podsjete na zaprašivanje komaraca iz mog djetinjstva, kada su vozili neki stroj u prikolici iza auta koji je ostavljao gusti bijeli dim i to je kao trebalo pobiti komarce. Mi klinci smo trčali iza njih i protrčavali kroz taj dim. Hmmmm.... možda sam upravo skužio uzrok čestih glavobolja.

nikola110

Post by nikola110 »

Haahaha.. ideja je dobra ali kola trosi vise goriva nego avion haha :D Dihtung je original kao i ostale delove sto kupujem..

https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/hp ... e=56560D18

Glava je sigurno dobro poramnuta.. strafove su stegnute sa moment kljuca a ovo drugo neznam. Mozda je taj senzor jer sam ga cistio sa naftom.. jer bio cel u ulje namazan.. Majstor kaze proverio dizne i ECU radi dobro.. ali cudi se sto bi moglo da bude.. kola ide na bolje ali ne skroz kako treba. A vodu obicnu imam u sistem samo da testiram dali oped voda ide u ulje tj dali je dobro stegnuta glava i dihtung.. da malo protestiram ima odma da vratim antifriza.

bruyoni
Automobil: Lada 112 1.5 16v

Post by bruyoni »

Proverite vi još jednom da li je dobro uzupčio kaiš. Takođe proverite i kako su povezane dizne i kablovi do svećica jer mi izgleda da se smeša ne sagoreva. 1-4, 2-3 je veza cilindara na DIS modulu pa može biti da je neko pomešao koji vod vodi do kog cilindra pa nema dobrog sagorevanja u cilindru i otuda višak goriva. A motor radi jer zbog takvog vezivanja istovremeno opaljuju dve svećice s tim da jedna ima parazitsku varnicu koja je dosta slabija.

nikola110

Post by nikola110 »

bruyoni wrote:Proverite vi još jednom da li je dobro uzupčio kaiš. Takođe proverite i kako su povezane dizne i kablovi do svećica jer mi izgleda da se smeša ne sagoreva. 1-4, 2-3 je veza cilindara na DIS modulu pa može biti da je neko pomešao koji vod vodi do kog cilindra pa nema dobrog sagorevanja u cilindru i otuda višak goriva. A motor radi jer zbog takvog vezivanja istovremeno opaljuju dve svećice s tim da jedna ima parazitsku varnicu koja je dosta slabija.
eto tako majstore.. tako je i majstor rekao da je problem u tome. ostali sto kazu remont su gola voda. a zamisli imaju dobre radiolnice kao nesto profesionalci. Provericu danas nosim nove kablove.. ma da i oni stari nisu bas stari promenio sam ih pre neko vreme...

Post Reply