Farbanje, Gitovanje...
Moderators: dejo, elektronicar, choksi
- aleko-2141
- Automobil: Moskvic Aleko
Re: Farbanje, Gitovanje...
jok bre, napisao sam ti iznad da sam koristio konvertor da sam ga potrosio mozda litar za ceo auto
-
Boki78
Nekako mislim da tu cetkicu ne valja koristiti. Kontaminira rastvor. Bolja praksa je uzeti pipetom/spricom malo tecnostu u manju posudu pa cetkicom tretirati ociscenu povrsinu...jeronimo wrote:dolazi u paketu sa cetkicom ispod poklopca
Meni nece, ne zato sto je lajka truleksbruyoni wrote:Pa... ne bih baš rekao da si poimence spomenuo Presto
Hoćeš da kažeš to pola bočice ti bilo dovoljno da izdetaljišeš ceo auto?! U bre pa to ako kupim ima da mi traje godinama!
boki sve sto udje u rastvor biva odmah kovertovano oblozeno i pada na dno bocice, samo mazes i gotova stvar.... eventualno ako se nakupi mnogo stroke na cektkici ocistis krpicom i udri ponovo....
i pod obilato misli se da prekrije povrsinu lepo, eventualno dva sloja(da bude mokro) ne da zalivas lim.... 
" :) Prva,druga,kuplung,treća ruski ti je menjač sila :) "
- bruyoni
- Automobil: Lada 112 1.5 16v
Pored svih vajnih specjalizovanih farbara, gde su me bledo gledali dok sam tražio konverter rđe, Presto konverter nađem kod teče u prodavnici galovih lanaca! Pošto sam im objašnjavao za šta to služi suvišno je reći da nisam dobio nikakve smernice za upotrebu, čak se ni proizvođač nije nešto pretrgao da ih obezbedi, pa bih da rekapituliramo.
Prvo očistim od rđe, malo šmirglom više karbidnom četkom, pometem prašinu i onda namažem sredstvo. Pošto je neko rekao da se može, trebalo bi, namazati više slojeva, koliko čekati između mazanja i koliko čekati pre farbanja. Takođe, šta odraditi pre farbanja pošto vidim da ovo sredstvo ostavlja beli film? Da li ga obrisati nekim sredstvom ili samo suvom krpom da se sklone eventualne nečistoće ili samo raspaliti epoxy prajmer preko njega.
Prvo očistim od rđe, malo šmirglom više karbidnom četkom, pometem prašinu i onda namažem sredstvo. Pošto je neko rekao da se može, trebalo bi, namazati više slojeva, koliko čekati između mazanja i koliko čekati pre farbanja. Takođe, šta odraditi pre farbanja pošto vidim da ovo sredstvo ostavlja beli film? Da li ga obrisati nekim sredstvom ili samo suvom krpom da se sklone eventualne nečistoće ili samo raspaliti epoxy prajmer preko njega.
-
Boki78
Ocistis rdju koliko god mozes, idelno do zdravog lima, no nekad to nije izvodljivo. Pometes prasinu i namazes ne stedeci sredstvo jednom, daklem nikako u tankom filmu vec ga onako muski natapakas i posle ga ostavis da radi. Radi barem 5 sati, a za preporuku 7. Nakon toga je problem, pre farbanja svakako treba odmastiti povrsinu, nitro ga skida ako se zapne. Ja antisilikon nisam probao al jeronimo kaze da radi kako valja sa ovime. Meni je blago brisanje nitrom zavrsavalo posao. Inace ne pobeli pri nanosenju, nego pocrni.
- bruyoni
Meni je ostajao neki beličast film na zdravom, dok je rđa crnela predpostavljam prelazila u gvođže 4 oksid. Mada to je zasnovano na delovanju od nekih sat- sat i po.
Namazao sam neki šraf u podrumu sinoć pa ću baciti pogled kako to sada izgleda.
Namazao sam neki šraf u podrumu sinoć pa ću baciti pogled kako to sada izgleda.
- aleko-2141
trebalo bi da crni, ja sam koristio cetku za farbanje-krecenje, prodjes jednom cisto da uhvati za lim pa se posle nekoliko sec-min lepo premazes, najbolje je da ocistis prvom antisilikonm jer on pokupi svu prljavstinu i ostane ti cista povrsina, njega koristis stalno u pripremi za farbanje, kupi citav litar i ostaje ti da cistis alat ili katran na farbi, mnogo je koristan, ako budes sam farbao kupi i medenu krpu, nju koristis kad odradis bazu da ocistis pre lakiranja.
znaci povrsina se ocisti i odmasti (idealno mesinganom cetkom ili ako su napadni delovi onda skotchbrite-om, i antisilikonom),ostaje crni film i NE SKIDA se ako ne mora jer je na bazi smola i dodatano stiti mesto. idealno prima boju(ponasa se kao prajmer) jedino ako treba glatka povrsina predje se gitom i presmirgla do idealno ravnog. posle mazanje zeljenom bojom kao na obicnu povrsinu(ili mazanje odmah ako nije bitna glatkoca, recimo donja strana auta). dovoljno je da odstoji 6 sati mada ga ja uvek odstavljan bar duplo jedino ako se zuri ali ne mora jer pravi i dodatni film koji stiti konvertovanu povrsinu i od vode i od bilo cega(jedino da se povrsina zamasti ) onda ciscenje antisilikonom ili razradivacem/benzinom za one sa jeftinijim pristupom tematici...
znaci bruyoni svi vodeci farbari u ns se zagledaju kao da im trazis kosmicki cincilator
a sredstvo se u svedskoj autoindustriji upotrebljava bar 40 godina
(a i u avio industriji takodje a mozda i duze jer stiti i aluminijum i ostale metale od oksidacije) u rusiji su recimo otvarali servise za dodatnu zastitu podvozja na na novim i polovnim automobilima sa 5 do 10 godina garancije na limariju(10 na nov) vec od pocetka 90-tih....
mada razuljivo, da je u sirokoj uporebi na nasim prostorima, sa svom paletom proizvoda smanjilo bi im promet bar za 50%
dzaba sto prodaju skupe konvertore kad gube musterije za limariju po 500 evra. cist gubitak 
znaci bruyoni svi vodeci farbari u ns se zagledaju kao da im trazis kosmicki cincilator
mada razuljivo, da je u sirokoj uporebi na nasim prostorima, sa svom paletom proizvoda smanjilo bi im promet bar za 50%
- bruyoni
To već sređeno na taj način samo što su neke mesta nakon čišćenja karbidnom četkom pa mazanja prestom (u dva sloja) pocrnela a neka nisu, većina jeste tako da je ajd da kažemo uspelo. Pređeno gitom i ošmirglano i ona udaren prajmer sada se sam čeka da mi drugar javi kada im neka flota bude dolazila na brendiranje ili održavanje. Jedino što sam zeznuo je jedan deo haube gde sam iz neiskustva naneo suviše debeo sloj gita pa sam ga skidao vibracionom i papirom 80 i 120, mrzelo me da ga napadam ručno kad sam video koliko je debeo. Znam da neće biti idealno ali me nešto preterano ne pogađa folija će pokriti.
Ma gledaju bledo za to sredstvo, svi mi nude neki blokator rđe koji dolazi sa irkomovom 3u1 farbom, možda je to skoro to a možda i nije ali nisam hte da rizikujem ipak nije ni cena ovoga o glavu a nisam potrošio ni petinu.
Ma gledaju bledo za to sredstvo, svi mi nude neki blokator rđe koji dolazi sa irkomovom 3u1 farbom, možda je to skoro to a možda i nije ali nisam hte da rizikujem ipak nije ni cena ovoga o glavu a nisam potrošio ni petinu.
ma to sto su ti nudili je obican anirost...ovo je prava stvar a uvek zatreba pre ili kasnije...
Ovako ajde da nekako ucinimo temu prakticnijom ... Zelim da cujem iskustvo s farbanjem celog ili dela auta ,kada je do lima oguljen..Sta koristite i koje proizvodjace mislite da bi bili bajbolji da se koriste....?
- aleko-2141
Go lim, ja sam isao, konvertor korozije, 2k prajmer, gitovanje, tecni cement, spric git ili ti filer i onda farba, koristio sam 4cr proizvode i po meni su bolji od body-a, farba ko farba, koliko para toliko muzike, baza i nije toliko strasna, mozes bilo koju al lak je taj koji daje sjaj i sve ostalo, metalik farbu ces pre da izvuces kad se rade delovi posto se poliranjem laka sjedini sve, akril se uspricava.