Boki 78 Samara 1300s
Moderators: BokeYGTi, finaldesign, djape1977
- Dare
- Automobil: Niva 1.7 4×4
Re: Boki 78 Samara 1300s
Ja sam palio na plin i na minusima ujutru ali sistem je lovato. Jesenas sa prvim hladnijim danima sam primetio da malo duže vergla. Probao sam neka štelovanja, rezultat minimalan. Pošto plin nije taknut od kako je ugrađen, otišao sam na servis i ljudi remontovali isparivač komplet i sad opet radi kao nov. Dok je zezao plin, bio sam sredio da na benzinu radi odlično i tako sam vozio par dana. Pre neki dan sam prebacio na benzin i ne radi nikako, katastrofa. Jednostavno nema šanse da benzin radi kako valja ako se ne koristi redovno. Nova creva, nova membrana pumpe, nove membrane u karburatoru ali džabe. Lako upali hladan na benzin ali rad nikakav.
- aleko-2141
- Automobil: Moskvic Aleko
Boki, jesi otvarao isparivac? meni radi isto i na benz i na plin, stim sto na benz nesto karburator zeza i radi samo ako se povuce malo sauh, vozim na benz bar jednom nedeljno po 10-20km.
Probaj da pomeris razvodnik, oce to da utice na prvo paljenje. Jedno jutro na jednu strani pola santimetra, drugo jutro na drugu stranu pa vidi ima li rezultata.
Moja lada do -5 pali na plin, kad je veci minus nece ALI ja znam da gu prejebem sto bi rekli leskovcani. Sipem u karburator jedan zapusac benzin i upali. Ali nekrecem dok se i isparivac ne zagreje. Desavalo mi se prosle godine kad je bilo -22 da upali, radi minut i ugasi, isparivac leden.
Samo da obavestim, naredne nedelje bice -20 i sneg pola metra.
Moja lada do -5 pali na plin, kad je veci minus nece ALI ja znam da gu prejebem sto bi rekli leskovcani. Sipem u karburator jedan zapusac benzin i upali. Ali nekrecem dok se i isparivac ne zagreje. Desavalo mi se prosle godine kad je bilo -22 da upali, radi minut i ugasi, isparivac leden.
Samo da obavestim, naredne nedelje bice -20 i sneg pola metra.
-
Boki78
Nisam otvarao isparivac. Ovako kako sam ga opisao je radio i kada je bio nov novcijat, kao i sada sa 20kkm+. Nije problem da se otvori i zamene membrane, imam i njih stoje i cuce za dz, al sumnjam da bih nesto dobio, em su one memtex krs, em je on sam krs po sebi. Kad se setim kako je ex gospojina samara sa razduvanim motorom prozdiracem ulja, razvodnikom koji ima lufta u obe ose na plin palila bez problema i na minusu ostanem u cudu ... No taj plin radi kako radi do daljenjeg, planiram da se igram sa isparivacen na prolece, al ovo sa paljenjem na benzin me zivcira sad. Sto se razvodnika tice, svakako utice. Nije da on ne pali, ako se sauh poviuce malo iznad pola pali na keca i nema problem, mene buni zbog cega se davi kada je na hladan stard povucen do kraja ...
- Dare
- Automobil: Niva 1.7 4×4
Sa pola santimetra levo desno nema paljenja. Previše je to.dejca wrote:Jedno jutro na jednu strani pola santimetra, drugo jutro na drugu stranu pa vidi ima li rezultata.
Pumpa sa polugom bi rešila problem.dejca wrote: Moja lada do -5 pali na plin, kad je veci minus nece ALI ja znam da gu prejebem sto bi rekli leskovcani. Sipem u karburator jedan zapusac benzin i upali.
Resila bi kad bi u rezervoaru bilo benzina, benzin ona nije videla 10 godina, ko zna u kakvom je stanju sve to. I da se resim da sipem benzin to mora leti da se uradi pa detaljno da se sve pregleda. Pumpu sa polugom i imam.Dare wrote: Pumpa sa polugom bi rešila problem.
Ma nece bre da se ugasi kad se mrda razvodnik 5 m.m. levo desno.
- aleko-2141
Dejca, to je elektronac, cim popustio sraf promenice rad
-
Boki78
Gremlin nadjen i eliminisan.

Sraf kojim se podesava membrana sauha je bio uvucen skoro do kraja, kontramatice nije bilo. Nosac blokade buzira sajle sauha bio labav, sajla lose podesena, buzir sajle gasa nije bio fiksiran. Sve otklonjeno, lajka skace na gas, ne zeza na sauhu...

Sraf kojim se podesava membrana sauha je bio uvucen skoro do kraja, kontramatice nije bilo. Nosac blokade buzira sajle sauha bio labav, sajla lose podesena, buzir sajle gasa nije bio fiksiran. Sve otklonjeno, lajka skace na gas, ne zeza na sauhu...
- aleko-2141
Bice od tebe nesto
-
Boki78
Elem zanimacija....
Nakon ravnanja glave i zamene dihtunga, stavljen je na zalost vernet, jer niceg drugog firmiranog izgleda nema u BG-u...
U pocetku se ponasao na sledeci nacin, motor je drzao blago pothladjenim, a ventilator je palio malo pre polovine, tj malo ispod 90C. To mi nije bilo bas najjasnije kako moze, imajuci u vidu da je na mestu termoprekidaca voda valjda barem malo hladnija nego na mestu termodavaca.
Tako je radio nekih 4-5000km i onda je poceo da brljavi, da pali ventilator nakon polovina kako treba, zapravo poceo je da radi bas kako valja, sto je naizgled dobro ali je meni bio signal da je poceo da glavi, jer ne verujem da preko 4000 moze raditi na jedan nacin, goreopisan, a onda iz cista mira kako treba. Smer promene, tj promene ka toplijem meni lici na glavljenje ...
Nakon njega sam rekao ajd da probam pa uzeo termostat od rusa na bubnju, naravno ruski najoriginalniji, vazinterservis bez ziga holograma i sl. ... On je radio isto kao i vernet u pocetku, drzao moto pothladjenim i palio pre polovine, medjutim kod njega je bio problem sto je na putu motor drzao bas hladnjikavim, pa onda kad se stane/uspori ugreje i skroz izmenja ler, tj nije bilo trika da se namesti ler gas na plinu ...
Onda sam uzeo neki MS Sport. Sa njim sam primetio da kasno otvara veliki kruga, tj moto se lepo zagreje, ode preko polovine a donje crevo mlako, onda npr zaustavim auto, kazaljka dugo preko polovine pri time ne ide dalje ka crvenom i u neko zlo doba otvori veliki kruga bukvalno odjednom. Sa njim je bio problem sa plinom jer se ler na plinu nikako nije stabilizovao sve dok ne otvori veliki krug
Onda sam opet uzeo vernet, i opet prica slicna prethodniku, MS Sportu. Prosto mi nije jasno na koju foru moze da ne otvara veliki kruga a da termodavac da ocitavanje preko 90, mislim samo kuciste mu je bas vrelo ... Sa njime je zanimljivo da je voznja mnogo bolja, brze se zagreje motor, brze se stabilizuje ler na plinu, onda su vidne temperaturne varijacije kada se vozi brze, cas je malo preko 90 cas malo ispod, nizbrdo sa menjacem u brizini daje smanjenje temperature, gas u patos i npr 130km/h daje povecanje temperature preko 90 ne mnogo, pa se onda samo od sebe vrati ...
Da li je moguce da bas ama ni jedan termosta ne valja, da slucajno ne moze postojati neki drugi uzrok?
Nakon ravnanja glave i zamene dihtunga, stavljen je na zalost vernet, jer niceg drugog firmiranog izgleda nema u BG-u...
U pocetku se ponasao na sledeci nacin, motor je drzao blago pothladjenim, a ventilator je palio malo pre polovine, tj malo ispod 90C. To mi nije bilo bas najjasnije kako moze, imajuci u vidu da je na mestu termoprekidaca voda valjda barem malo hladnija nego na mestu termodavaca.
Tako je radio nekih 4-5000km i onda je poceo da brljavi, da pali ventilator nakon polovina kako treba, zapravo poceo je da radi bas kako valja, sto je naizgled dobro ali je meni bio signal da je poceo da glavi, jer ne verujem da preko 4000 moze raditi na jedan nacin, goreopisan, a onda iz cista mira kako treba. Smer promene, tj promene ka toplijem meni lici na glavljenje ...
Nakon njega sam rekao ajd da probam pa uzeo termostat od rusa na bubnju, naravno ruski najoriginalniji, vazinterservis bez ziga holograma i sl. ... On je radio isto kao i vernet u pocetku, drzao moto pothladjenim i palio pre polovine, medjutim kod njega je bio problem sto je na putu motor drzao bas hladnjikavim, pa onda kad se stane/uspori ugreje i skroz izmenja ler, tj nije bilo trika da se namesti ler gas na plinu ...
Onda sam uzeo neki MS Sport. Sa njim sam primetio da kasno otvara veliki kruga, tj moto se lepo zagreje, ode preko polovine a donje crevo mlako, onda npr zaustavim auto, kazaljka dugo preko polovine pri time ne ide dalje ka crvenom i u neko zlo doba otvori veliki kruga bukvalno odjednom. Sa njim je bio problem sa plinom jer se ler na plinu nikako nije stabilizovao sve dok ne otvori veliki krug
Onda sam opet uzeo vernet, i opet prica slicna prethodniku, MS Sportu. Prosto mi nije jasno na koju foru moze da ne otvara veliki kruga a da termodavac da ocitavanje preko 90, mislim samo kuciste mu je bas vrelo ... Sa njime je zanimljivo da je voznja mnogo bolja, brze se zagreje motor, brze se stabilizuje ler na plinu, onda su vidne temperaturne varijacije kada se vozi brze, cas je malo preko 90 cas malo ispod, nizbrdo sa menjacem u brizini daje smanjenje temperature, gas u patos i npr 130km/h daje povecanje temperature preko 90 ne mnogo, pa se onda samo od sebe vrati ...
Da li je moguce da bas ama ni jedan termosta ne valja, da slucajno ne moze postojati neki drugi uzrok?
Ja kazem ovo:
O kvalitetnom termostatu za samaru nema govora .Dakle opcija da prelepis trakom sat od temperature i da znas da je sve ok - od ta posla nema nista .....Svaki ima anomalije upravo ove koje si opisao ....Razlog je jako jednostavan .Za jednog Golfa 2 ili 3 ,termostat po PS-u kosta 30e ,a verovatno znas da na toj grupaciji skazaljka stoji ZAKUCANA na pola ,bez IKAKVIH oscilacija ni mm u bilo kom rezimu voznje .Dakle ne mozes ocekivati isti rad od rusa ili poljaka ...ili pak satro nemca MS za 300/500din.Ako se setis mojih reci kad si uzimao Verneta (tvog /mog) od mene ,rekoh ti da si vrlo hrabar na odradjenu glavu da stavljas ta g**na.
Elem ,resenje ti je kit od 11x za samaru ,jednostavna je montaza ,i daje bolje rezultate ....ili konverzija i baj pasovanje - od aviona ,kamiona itd (sta ti volja).
Ja licno ,posto me nije zanimalo nikakvo preterano akcijasenje po tim pitanjema ,koristio sam termo prekidac koji ima najvisu tacku zagrevanja .Sa njim imam ugrejaniji motor nego sa ovim drugima ( ja kazem bolje ,neki kazu nije),imam stabilan ler,imam vrelu tecnost koja je neophodna za plin (a ne mlako donje crevo kao kod tebe) ,i samim tim imam i adekvatnu potrosnju .Kad su napolju velike vrucine ,i kad je prirodnim putem napolju 35C ,ja uvrnem onaj sto otvara na 78,i ta tri meseca mucim ventilator po gradu .Na otvorenom ni nestigne da ga upali (malte ne ) jel se prirodnim putem hladi i stalno je negde na ivici .Cim pipnem kocnicu (figurativno) on se pali.....
Probaj ....termo prekidac kosta 100din
O kvalitetnom termostatu za samaru nema govora .Dakle opcija da prelepis trakom sat od temperature i da znas da je sve ok - od ta posla nema nista .....Svaki ima anomalije upravo ove koje si opisao ....Razlog je jako jednostavan .Za jednog Golfa 2 ili 3 ,termostat po PS-u kosta 30e ,a verovatno znas da na toj grupaciji skazaljka stoji ZAKUCANA na pola ,bez IKAKVIH oscilacija ni mm u bilo kom rezimu voznje .Dakle ne mozes ocekivati isti rad od rusa ili poljaka ...ili pak satro nemca MS za 300/500din.Ako se setis mojih reci kad si uzimao Verneta (tvog /mog) od mene ,rekoh ti da si vrlo hrabar na odradjenu glavu da stavljas ta g**na.
Elem ,resenje ti je kit od 11x za samaru ,jednostavna je montaza ,i daje bolje rezultate ....ili konverzija i baj pasovanje - od aviona ,kamiona itd (sta ti volja).
Ja licno ,posto me nije zanimalo nikakvo preterano akcijasenje po tim pitanjema ,koristio sam termo prekidac koji ima najvisu tacku zagrevanja .Sa njim imam ugrejaniji motor nego sa ovim drugima ( ja kazem bolje ,neki kazu nije),imam stabilan ler,imam vrelu tecnost koja je neophodna za plin (a ne mlako donje crevo kao kod tebe) ,i samim tim imam i adekvatnu potrosnju .Kad su napolju velike vrucine ,i kad je prirodnim putem napolju 35C ,ja uvrnem onaj sto otvara na 78,i ta tri meseca mucim ventilator po gradu .Na otvorenom ni nestigne da ga upali (malte ne ) jel se prirodnim putem hladi i stalno je negde na ivici .Cim pipnem kocnicu (figurativno) on se pali.....
Probaj ....termo prekidac kosta 100din
-
travelman
Boki, na obe samare sam menjao termostat i oba puta sam kupio na istom mestu ... u d. tucovica kod gradske bolnice.
Nemam problema sa temperaturom, brzo se zagreje i nema oscilacija u toku voznje. Pri radnoj temperaturi kazaljka zakuca na polovinu i tu miruje, retko kada krene ka desno a i to samo u slucaju kada su vrucine i stojim u koloni.
Mislim da je neki francuz u pitanju, cena je oba puta bila u vrednosti 10e.
Nemam problema sa temperaturom, brzo se zagreje i nema oscilacija u toku voznje. Pri radnoj temperaturi kazaljka zakuca na polovinu i tu miruje, retko kada krene ka desno a i to samo u slucaju kada su vrucine i stojim u koloni.
Mislim da je neki francuz u pitanju, cena je oba puta bila u vrednosti 10e.
A kako ti se poljski termostat ponasao? Za sada nemam zamerke na ovaj moj..
Samo Samara Srbina Spasava
-
Boki78
Ti nemas pojma, al sada cu da ti pojasnimskora wrote:Ja kazem ovo:
skora wrote:O kvalitetnom termostatu za samaru nema govora .
Wahler 3333.87

Wahler kosta tih 30ak evradiskora wrote:.Za jednog Golfa 2 ili 3 ,termostat po PS-u kosta 30e ,a verovatno znas da na toj grupaciji skazaljka stoji ZAKUCANA na pola ,bez IKAKVIH oscilacija ni mm u bilo kom rezimu voznje .Dakle ne mozes ocekivati isti rad od rusa ili poljaka ...ili pak satro nemca MS za 300/500din.
Secam se kao da je juce bilo, pricao si ispod okretnice 50tice u Ustanickoj dok si pustao golubove u sedista plavog pezoa 106, ali ne to sto kazes. jer em nisam uzeo verneta, vec metal incar, em nisi ni pomenuo da sam hrabar sto stavljam govna vec da mislis da ce on biti super jer se tome najmanje nadamoskora wrote:Ako se setis mojih reci kad si uzimao Verneta (tvog /mog) od mene ,rekoh ti da si vrlo hrabar na odradjenu glavu da stavljas ta g**na.
Mozda, al tu ima dva momenta. Prvi je zasto bi iko pravio bolji termostat za 110 nego za samaru, jel 110 mercedes a samara lada?skora wrote: Elem ,resenje ti je kit od 11x za samaru ,jednostavna je montaza ,i daje bolje rezultate ....ili konverzija i baj pasovanje - od aviona ,kamiona itd (sta ti volja).
Tu ima nekoliko problemcica.
1. Treba nabaviti to 11x kuciste, to se nadam da i nije neki problem.
2. Treba nabaviti cevku koja ide od vodene pumpe do termostata ali takvu da nema izlaze za mali hladnjak. To vec ne znam kako se da nabaviti. Onda tu cevku treba zameniti i prilagoditi, eventulno secnuti da bi mogle da se poklope krivine creva koje ide sa termostata na nju.
3. Treba resiti creva koja idu od kucista termostata do malog hladnjaka, sada su komplet drugacija.
4. Treba resiti creva koja idu od hladnjaka do termostata jer su sad i ona drugacija
5 i na posletku treba resiti crevo koje ide od cantre do kucista termostata.
E sve to ne izgleda kao neka raketna nauka, u rusiji je vrv prosto, al kod nas i ne znam bas ...
U principu kad bude dosao drugi auto, ako ne nabavim Wahler, ili neki koji radi, vrv cu se igrati time jer cu imati mogucnosti da se zevzecim ...
Ja sam kupio jednom tamo, moj prvi vernet, bio je crne boje, radio savrseno, nekih mesec dana, bukvalno kao iz knjige, a onda podglavio u veiki krug i pothladjivao motor neprestano. Sad ne drze vise Vernet vec nekog za koji kazu da je "valjda iz Nemacke" (nije MS) ...travelman wrote:Boki, na obe samare sam menjao termostat i oba puta sam kupio na istom mestu ... u d. tucovica kod gradske bolnice.
inace zanimljivo mi ej da se kao po pravilu brojevi Vernet termostata na kutijama u koje su upakovani ne slazu sa onim utisnutim na samo kuciste termostata. Onaj sa kutije je crne boje, a onaj unutra je svetao. Karakteristike su im iste, tj otvaraju navodno na 87 ... Poslednji sam uzeo juce, u Auto disku, udjem pazartim i pred prodavcem pogledam termostat kad vidim da su ostetili kuciste na mestu gde se spajaju delovi, bukvalno kada je zatapan masina je otkinula parce metala i sad to toako stoji ... Naravno momentalno smo ga skartirali ...
Savrseno, ja bio njime prezadovoljan, a onda je poceo da greje motor ponekad blago na uzbrdicama, i onda je jedno vece nicim izazvan podglavio u malom krugu i probio dihtung glave. Pipnem donje crevo mlako, gornje vrelo, majonez na cepu, cantra prazna i jbg ...Gago wrote:A kako ti se poljski termostat ponasao? Za sada nemam zamerke na ovaj moj..
Danas je Vernet malo bolji, motor cesto zakucan na 90, lajka ide ko zmaj, pogotovu kad sam provalio da je spulna na isparivacu lose zavrsnuta