Boki78 wrote:em nisi ni pomenuo da sam hrabar sto stavljam govna vec da mislis da ce on biti super jer se tome najmanje nadamo...
Boki 78 Samara 1300s
Moderators: BokeYGTi, finaldesign, djape1977
Re: Boki 78 Samara 1300s
-
Boki78
Jesi se narazgovarao sa onim Nemcem sto ti mrda stvari po stanu? 
- bruyoni
- Automobil: Lada 112 1.5 16v
Koliko vidim, samo sam bacio pogled, egzibicija sa termostatom od 110 se rešava sa kombinacijom creva od samare i 110 dok se creva za grejač izvlače maltene identično. A za 110 je termostat bolje izveden pošto je nešto kraći i time brže reaguje a površina zaptivanja manja i opruga jača čime se smanjuje rizik otvaranja pod udarom tečnosti. Takođe
Čini mi se da ti imaš neki sistemski problem sa rashladnim sistemom jer nisam do sad video ovoliko muke sa istim osim kad su u pitanju neki motori sa velikim rizikom stvaranja vazdušnih čepova a zbog toga i sa dosta mesta za odzračivanje. Da li i nekako proveravao vodene kanale u bloku i glavi sada kad sa i je skidao? I kako ti je povezan isparivač jer mi je čudno da ti se kod nekih termostata ne stabiliše ler dok se ovaj ne otvori
Čini mi se da ti imaš neki sistemski problem sa rashladnim sistemom jer nisam do sad video ovoliko muke sa istim osim kad su u pitanju neki motori sa velikim rizikom stvaranja vazdušnih čepova a zbog toga i sa dosta mesta za odzračivanje. Da li i nekako proveravao vodene kanale u bloku i glavi sada kad sa i je skidao? I kako ti je povezan isparivač jer mi je čudno da ti se kod nekih termostata ne stabiliše ler dok se ovaj ne otvori
-
Boki78
E sad tu ima kvaka, ako se ostavi samarina metalna cev koja ide od vodene pumpe do termostata, onda da, creva malog hladnjaka ostaju ista, kao i crevo koje ide ka karburatoru, ali, onda ostaje pitanje sta raditi sa dodatnim otvorima na kucistu termostata. Koliko sam video obicno promene tu metalnu cev, stave pretpostavljam od samare injection, skrate je da ono zakrivljeno crevo koje ide od kucista lepo napasuje, mislim i da sigurno jedno, ono duze crevo malog hladnjaka napasuje bez problema, ali kako napasuje drugo to vec nemam pojma. To svakako treba videti uzivo, moguce je da se resi sa dva duza stock samarina creva.bruyoni wrote:Koliko vidim, samo sam bacio pogled, egzibicija sa termostatom od 110 se rešava sa kombinacijom creva od samare i 110 dok se creva za grejač izvlače maltene identično.
Ovo nisam znao, a to vec svakako moze potkrepiti tvrdnju da je 11x termostat boljibruyoni wrote: A za 110 je termostat bolje izveden pošto je nešto kraći i time brže reaguje a površina zaptivanja manja i opruga jača čime se smanjuje rizik otvaranja pod udarom tečnosti.
E pa i meni se cini, u tome je i poenta pisanjabruyoni wrote:Čini mi se da ti imaš neki sistemski problem sa rashladnim sistemom jer nisam do sad video ovoliko muke sa istim osim kad su u pitanju neki motori sa velikim rizikom stvaranja vazdušnih čepova a zbog toga i sa dosta mesta za odzračivanje. Da li i nekako proveravao vodene kanale u bloku i glavi sada kad sa i je skidao? I kako ti je povezan isparivač jer mi je čudno da ti se kod nekih termostata ne stabiliše ler dok se ovaj ne otvori
Isparivac je povezan prekidom voda koji ide na karburator, iz nekog razloga tek kad se motor dobro zagreje to pocne da radi kako valja....
-
Boki78
Sad sam probao sa metal incar-om koji mi je gaga davno doneo, termostat nov, pretpostavljam da je ispravan. I on kao i prethodnik nema trika da otvori veliki krug na vreme. Sada cu probati sa dva za koje znam da dze motor pothladjenim, pa ako i oni rade isto onda je problem do neceg drugog definitivno ....
- bruyoni
Začepe se, ako se na vreme krene kućište se može odneti kod nekoga da zavari ono što nije potrebno ili se samo nekim patrljcima creva blokira.
Na karburator? Pomalo hvatanje krivina ali bi trebalo da radi. Mada obzirom na mali prečnik creva kod Samare bi mnogo srećnije rešenje bilo da se prebaci na creva grejača.
Kako zaključuješ da li otvara na vreme? Na osnovu pokazivača u kabini? Bolje nađi negde unimer sa sondom temperature i meri tako utvrdi, samara otvara na 87 stepeni
Na karburator? Pomalo hvatanje krivina ali bi trebalo da radi. Mada obzirom na mali prečnik creva kod Samare bi mnogo srećnije rešenje bilo da se prebaci na creva grejača.
Kako zaključuješ da li otvara na vreme? Na osnovu pokazivača u kabini? Bolje nađi negde unimer sa sondom temperature i meri tako utvrdi, samara otvara na 87 stepeni
-
Boki78
Pa da, pokazivac na kabini, ali prosto i dodirnem kuciste termostata koje je vrelo, a donje crevo mlako, tj skoro pa hladno, onda bukvalno odjednom pusti i crevo se zagreje do vreline za mozda pola minuta. Ovaj poslednji je nakon toga radio kako treba cim malo.prebaci 90 pali ventilator i vraca ga na malo ispod. Ali dok otvori veliki krug to potraje i kazaljka ode dosta u desno.
Pada mi na pamed ta mozda vod koji ide ka termostatu iz glave nema neku muku, tj da negde nije zapusen.
Sta merim na sondi, pretpostavljam otpor? Koje vrednosti ocekujem?
Pada mi na pamed ta mozda vod koji ide ka termostatu iz glave nema neku muku, tj da negde nije zapusen.
Sta merim na sondi, pretpostavljam otpor? Koje vrednosti ocekujem?
Deluje tako na prvi pogled, ali kada se pogleda unutrasnji precnik plasticne cevi koja izlazi iz isparivaca, u prilicnoj meri se gadja sa mali crevom koje hladi karburator. Ne bas u dlaku ali je tu negde. Creva malog hladnjaka su joj bas boljka, pa ih ne bih dirao sem ako nije bas neophodno ...bruyoni wrote: Na karburator? Pomalo hvatanje krivina ali bi trebalo da radi. Mada obzirom na mali prečnik creva kod Samare bi mnogo srećnije rešenje bilo da se prebaci na creva grejača.
- bruyoni
Sonda za temperaturu koja se kači na unimer.
Što se tiče ponašanja tj. prelaska iz hladnog u toplo tiče tako i treba. Uzmi u obzir da to sve kontrolisanje radiš u leru pa pumpa radi malim kapacitetom i cirkulacija je slaba pa stoga i mešanje, kada motor radi na višim obrtajima temperatura je mnogo ujednačenija... bar bi trebalo biti. Što se tiče kašnjenja kazaljke temperature tiče tu je pitanje i koliko je sam senzor dobar kao i namotaji kazaljke a i kolik ije histerezis termostata
Što se tiče ponašanja tj. prelaska iz hladnog u toplo tiče tako i treba. Uzmi u obzir da to sve kontrolisanje radiš u leru pa pumpa radi malim kapacitetom i cirkulacija je slaba pa stoga i mešanje, kada motor radi na višim obrtajima temperatura je mnogo ujednačenija... bar bi trebalo biti. Što se tiče kašnjenja kazaljke temperature tiče tu je pitanje i koliko je sam senzor dobar kao i namotaji kazaljke a i kolik ije histerezis termostata
-
Boki78
Vratio sam jedan od onih termostata koji drze motor pothladjenim. Logika je bolje da mu bude lose na duze staze, nego da probijem dihtung glave brzo 
Uglavnom sa ovim termostatom se komplet drugacije ponasa, donje crevo pocne da se greje znatno ranije, kazaljka ne ide mnogo u desno, nekako je bezbednija prica. Sem toga, kada sam skinuo tesmostat nacackao sam gromuljetinu diht mase koju je istisnuo nosac termostata zakacen za glavu. Uz malo manevrisanja ista je izbacena. Mogu da mislim kakav bi bio provod da se otkacila i krenula u cirkulaciju ...
Komsija ce pokusati da mi ujuri Wahlera u Moskvi, dotle jurim neke Daretove prodavce iz Nisa za ruski termostat, pa cu videti kako ce se dalje ponasati ...
Uglavnom sa ovim termostatom se komplet drugacije ponasa, donje crevo pocne da se greje znatno ranije, kazaljka ne ide mnogo u desno, nekako je bezbednija prica. Sem toga, kada sam skinuo tesmostat nacackao sam gromuljetinu diht mase koju je istisnuo nosac termostata zakacen za glavu. Uz malo manevrisanja ista je izbacena. Mogu da mislim kakav bi bio provod da se otkacila i krenula u cirkulaciju ...
Komsija ce pokusati da mi ujuri Wahlera u Moskvi, dotle jurim neke Daretove prodavce iz Nisa za ruski termostat, pa cu videti kako ce se dalje ponasati ...
- Dare
- Automobil: Niva 1.7 4×4
Pazi, oni hoće po malo da [od]lažu ali ako ih ubediš nećeš se kajati jer delovi su dobri kod njih.
- aleko-2141
- Automobil: Moskvic Aleko
Kasno si se setio, meni delovi dolaze za nedelju dana, videću veceras ako ima neka prodavnica blizu da ti uzme iz Moskve original
-
Boki78
Aj, bilo bi super 
Hvala!
P.S da se nisi kojim slucajem setio onih srafova za branike??

Hvala!
P.S da se nisi kojim slucajem setio onih srafova za branike??
- bruyoni
Tebi je dihtung otišao zbog nedostatka kvaliteta. On probio, nagruvao gasove u sistem i stvorio vazdušni džep bar je to neko moje mišljenje nakon onog opisa.Boki78 wrote:Vratio sam jedan od onih termostata koji drze motor pothladjenim. Logika je bolje da mu bude lose na duze staze, nego da probijem dihtung glave brzo
To što tako otvara i da pomalo mlači crevo je znak slabije opruge, a ko što kažeš to može da bude dobro, a i ne mora.
-
Boki78
Moguce, mada ne bi trebao da mu nedostaje kvalitet, *ebeni viktor reinz sam stavio, mada imajuci u vidu da nisam imao kontrolu nad samim radom, a da ja nisam doneo nove srafove za glavu, sasvim je moguce da su vraceni stari, a to bi onda moglo da objasni ovo sto se dogodilo....
Sada sa ovim sto je pre pothladjivao se ponasa donekle normalno, predvidljivo i korektno dize temperaturu, ne prebrzo, ali ni presporo, cim se zagreje na neku iole normalniju vrednost plin nije problem, Mnogo redje pali ventilator, creva nisu tvrda, mislim oseti se pritisak, ali nije ne znam sta, prosto sam sistem mora raditi pod nekim pritiskom, uzbrdo vuce savrseno, nema davljenja.
E sad tu nekih nedoumica i razmisljanja ima.
Sada sam drugacije odzraciveo sistem. Pre sam sipao antifriz, drzao cantru otvorenom, i kad dobro zagreje skinuo gornje, najvise, crevo sa isparivaca dok ne potekne pun mlaz. Sada sam zacepio posudu i drzao tu cevku raskacenu od isparivaca, kad je potekao kontinualni mlaz bez pene/mehurica sam vratio crevo, pa opet skinuo i tako sve dok prilikom skidanja momentalno ne bi krenula tecnost van. moguce je da se nesto postiglo boljim odzracivanjem, mada samarin sistem bi trebao da je u stanju da se sam odzraci. Pored svega ovoga sam i izbacio dobro parce diht mase koje je lelujalo oko vodenog kanala iz glave ka termostatu...
Onda prilikom ispustanja antifriza, na njemu se, u posudi pri dobroj svetlosti primeti kao da malo nafte pliva po njemu, nista posebno obimno ali kao da negde gruva malo ulja. nivo ulja redovno pratim i ne menja se. Isto tako ni voda jer je prilikom ispustanja uvek nalijem do max i pratim. Treba uzeti u obzir da je motor i izmesao vodu i ulje pa verujem da vodeni kanali niti su bili pre toga, a ni sad nisu najcistiji i najnemasniji ...
Nekako je sve relativno, i moze da bude dihtung, to bi savrseno sve objasnilo, a i ne mora, moze da bude do odzracivanja, termostata i prljavih kanala...
Sada sa ovim sto je pre pothladjivao se ponasa donekle normalno, predvidljivo i korektno dize temperaturu, ne prebrzo, ali ni presporo, cim se zagreje na neku iole normalniju vrednost plin nije problem, Mnogo redje pali ventilator, creva nisu tvrda, mislim oseti se pritisak, ali nije ne znam sta, prosto sam sistem mora raditi pod nekim pritiskom, uzbrdo vuce savrseno, nema davljenja.
E sad tu nekih nedoumica i razmisljanja ima.
Sada sam drugacije odzraciveo sistem. Pre sam sipao antifriz, drzao cantru otvorenom, i kad dobro zagreje skinuo gornje, najvise, crevo sa isparivaca dok ne potekne pun mlaz. Sada sam zacepio posudu i drzao tu cevku raskacenu od isparivaca, kad je potekao kontinualni mlaz bez pene/mehurica sam vratio crevo, pa opet skinuo i tako sve dok prilikom skidanja momentalno ne bi krenula tecnost van. moguce je da se nesto postiglo boljim odzracivanjem, mada samarin sistem bi trebao da je u stanju da se sam odzraci. Pored svega ovoga sam i izbacio dobro parce diht mase koje je lelujalo oko vodenog kanala iz glave ka termostatu...
Onda prilikom ispustanja antifriza, na njemu se, u posudi pri dobroj svetlosti primeti kao da malo nafte pliva po njemu, nista posebno obimno ali kao da negde gruva malo ulja. nivo ulja redovno pratim i ne menja se. Isto tako ni voda jer je prilikom ispustanja uvek nalijem do max i pratim. Treba uzeti u obzir da je motor i izmesao vodu i ulje pa verujem da vodeni kanali niti su bili pre toga, a ni sad nisu najcistiji i najnemasniji ...
Nekako je sve relativno, i moze da bude dihtung, to bi savrseno sve objasnilo, a i ne mora, moze da bude do odzracivanja, termostata i prljavih kanala...
- aleko-2141
- Automobil: Moskvic Aleko
Nisam se setio zato sto sam uzeo skroz nesto drugo i sa drugog sajta