curi ulje iz menjaca

Moderators: BokeYGTi, elektronicar, pesadinac, letnjikovac, milanovic986

bruyoni
Automobil: Lada 112 1.5 16v

Re: curi ulje iz menjaca

Post by bruyoni »

Još jedno rešenje za curenje menjačkog ulja preko oduška. Curenje je bilo haotično, nakon magistrale 80-90 ili 120-130 kmh po autoputu čim stignem nakon 10-15 min odmah dve tri kapi, auto hladan ja ga preparkiram tamo gde sam stao nigde da kapne, auto tako stoji 3-4 dana opet ni da kapne... ludilo. Već sam bio na korak da menjam semeringe poluosovina čak sam i opet uzeo Balakovo, iako sam gledao i nigde nisu cureli, ali se onda setih da je Alti imao problem sa ovim. Skinem kutiju filtera i uhvatim da gledam, pošto se zvono i menjač spajaju preko prirubnice a odušak je sa strane bližoj motoru sve što je curkalo se slivalo tuda pa je menjač bio suv. Operem taj deo i vozih nekoliko dana da utvrdim da li se ponavlja. Skinem tu gumenu kapicu i utvrdim da nema nikakve komlikacije, čelična cev sa rubom i gumena kapica sa kanalom kuda se ulje sliva... ništa komplikovano tj, nema šta da se čisti i popravlja (očekivao sam makar neku vrstu klapne)
Pošto me po ovom vremenu izrazito mrzi da skidam točak i odvrćem total ispust primenim rešenje sa fotke. Crevo 8 mm i najjeftiniji filter za gorivo, filter se ubode u jedan kraj creva, drugi kraj creva se nabije na odušak a plastična kapica se stavi u gepek da se na zagubi. Odrađeno pre neki dan i danas se vratih sa puta pređeno 450-500 km svih vrsta puteva od uzbrdice koja se vozi prvom do autoputa 140 kmh i za sada se vide samo tragovi ulja u filteru a rekao bih da nije došlo do filter elementa. Okolo suvo.

Image

Buni me jedino što se to počelo dešavati pre nekih 6-7 meseci a ulje je promenjeno u decembru 2014. kada je stavljen Motul sa MoS2 i namerno sam usuo nešto više 3,5-3,6l a ne 3,3l koliko piše u knjigama. Sad se malo plašim da se Masu slučajno nije omaklo da ponovo valja falš ko što je jedno vreme radio sa NGK.

Boki78

Post by Boki78 »

To se i meni desavalo na samari kada prefilujem menjac. Onda lepo okupa levu polusosvinu dok se ne nivelise nivo ulja na njemu potreban i stane ...

bruyoni

Post by bruyoni »

Da, samo što mene buni što se to nije krenulo dešavati onda kada sam ga namerno prepunio. Nivo je malo opao tokom prošli 6-7 meseci, bez dolivanja, ali je i dalje iznad maksimuma. Pratiću i dalje šta se dešava jer sam primetio blago penjenje što mi se baš i ne sviđa

Boki78

Post by Boki78 »

Naizgled se nelogicno ponasa, za pretpostaviti bi bilo da preliva nakon sipanja, ne pola godine iza. To blago penusanje moze da bude od bog zna kakvog kvaliteta ulja. Danas je tesko biti siguran u bilo sta na trzistu, falsifikata i skarta na sve strane ...

masan_motor

Post by masan_motor »

Jedno pitanje: Samara je fijukala u 5-oj brzini, kao da je zviždala i to samo u petoj od prvog dana. Na nekih 70.000 km sam je opleo autoputem 170 kmh koliko je pokazivao cajger, oko 200 km i menjač je izgoreo. Jedva sam ga ubacio u treću, samo je u nju ušao i tako se otkotrljao uz neko cviljenje, krljanje i vibracije do poslednje destinacije. Kada se ohladila, nije mogla ni da se pomeri. Ispod haube je sve bilo uprskano uljem tu oko menjača, pretpostavljam da je izletelo ulje iz menjača. Šta mene zanima, jel moguće da je imala malo ulja u menjaču od prvog dana pa je zato pištala peta brzina? Kako je moglo ulje da izleti ako nikada nije curelo ulje iz menjača?

bruyoni

Post by bruyoni »

Malo lošeg ulja koje nije na vreme, ako je ikako, menjano.

masan_motor

Post by masan_motor »

Kapiram da nije nikada menjano ali mi je uvek bilo čudno što je nova iz fabrike izašla i zviždala, što na drugoj samari nismo imali.

jeronimo
Automobil: vaz21214-20

Post by jeronimo »

ako nije menjano( a bio je cest slucaj pricao sam o jednom finom cicki koji je ostavio isto samo u motoru uz dolivanje do skoro 50 000) onda je nomalno da menjac skvikne jos nisu izmislili isti da se kotrlja na suvo :D .a fabrucko ulje za razradu pokretnih delova se menja na 3000 mahimum... :D
" :) Prva,druga,kuplung,treća ruski ti je menjač sila :) "

masan_motor

Post by masan_motor »

Jel moguće da je lada izbacila svo ulje kroz iz menjača kroz tu rupicu za odušak? Da napomenem kako je sve ispod haube bilo isprskano menjačkim uljem.

jeronimo

Post by jeronimo »

ili je verovatnije puklo kuciste jer ga je neko zakucao i ivicnjak recimo....dok se ne opere i posle prati nece se znati...

masan_motor

Post by masan_motor »

Ma bacili smo ladu u đubre odavno, samo pitam pošto mi je ostala nerešena enigma. Nije nigde udaran auto, prva boja ali sam je nadžibrio 170.

jeronimo

Post by jeronimo »

taj auto moze da nosi i vankel od 250 ks i da ide dosta brze od toga sto si ti "nadzibrio"... ;) jedino da nije bilo nesto odvijeno prdhodno pa se odkacilo

masan_motor

Post by masan_motor »

Teško da može, istrulili joj zadnji koševi brzinom svetlosti :)

jeronimo

Post by jeronimo »

gresis, pogledaj malo po youtubu ima opakih masina pod tim haubama.... ;)
inace ostali ovde znaju ali ti verovatno ne,vaz proizvodi od pocetka vankele za policiske lade od 250ks pa navise, ali ih je jako tesko naci van rusije...

aleko-2141
Automobil: Moskvic Aleko

Post by aleko-2141 »

I ko nadje ima veliki osmeh na licu kad stane na semaforu pored neke nazovimo mašine, u Rusiji ima delova za ladu da ni oni sami ne znaju.

Post Reply