Neukljucuje ventilator hladnjaka

Moderators: BokeYGTi, elektronicar, pesadinac, letnjikovac, milanovic986

rascho
Automobil: Lada 112 1.5 16V

Re: Neukljucuje ventilator hladnjaka

Post by rascho »

bruyoni wrote:Pošto sam imao potrebu da nečim uposlim prste promenjen rotor ventilatora hladnjaka.
Sa starim nije ništa bilo loše osim što je polako počeo da trese ali glavni cilj je bio da se nabaci ovaj sa 8 pera. Čini mi se da varijanta sa 8 pera ima nešto veći pritisak vazduha pa ventilator radi nešto kraće ali glavni dobitak je u domenu komoditeta, start ventilatora je mnogo uglađeniji dok je nivo buke nešto manji ali je buka drugačija tj. nekako prijatnija za uho. Videću kako će biti kad se razradi ali mi se čini da će biti vredno truda. Moj je još prošle godine stigao iz Rusije ali vidim da i kod nas ima da se kupi za nekih 400-500 dinara plus je zamena lagana.
Al si me sad zbedirao. Ja se izmučio dok sam zamijenio taj impeler, a ti veliš zamjena lagana :)
Nikako nisam mogao izvaditi onu plastiku za koju se ventilator drži, to me baš namučilo. Doduše kod mene je (bio :)) onaj veći model, vidio sam da su na kasnijim ladama stavili manju tu plastiku.
U glavnom nisam primjetio neku razliku. Doduše nisam imao priliku voziti je po ljetu sa tim novim impelerom i još nekim izmjenama koje sam radio u nadi da ću poboljšati hlađenje, a baš me zanima da li mi je to uspjelo.
Naime, stavio sam otvoreniju masku naprijed, bez ladinog znaka i sa žicom, tako da je više zraka ulazilo kroz nju. I gorespomenutu plastiku sam izbušio na tom produženom dijelu, koji je ionako maknut sa novijih modela, kako bih i s tim povećao protok zraka kroz hladnjak. Baš mi je žao što nikada neću znati da li sam nešto postigao s tim.
Telefon je izumio Aleksandar Graham Bell 1875. godine...
kad ga je sklopio vidio je da ima dva propuštena poziva....
zvao ga je Chuck Norris...

bruyoni
Automobil: Lada 112 1.5 16v

Post by bruyoni »

I na mojoj je duži difuzor :)
Video sam da će dizne za plin smetati pa sam ih odmah sklonio, odvrnuo šraf koji drži rail i samo ga gurtnom zakačio pribio za glavu da ne visi na crevcima, odvrnuo šrafove koji drže kućište filtera izvadio ga i dobio dovoljno mesta. Više sam vremena izgubio mozgajući kako da raskačim ventilator sa struje jer je štekaer zapao iza snopa žica pa sam ga potpuno prevideo, čak sam kupio i superseal komplet utičnicu i utikač da napravim to kako treba. Tek kad sam ga povukao videh da ima onaj ruski kljakavi vodopropusni šteker :D

Što se hlađenja tiče problema ni po najvećim vrućinama u BG gužvi ih nikada nisam imao, da kucnem u drvo, osim kad mi je živina rascopala hladnjak tako da cilj nije bio bolje hlađenje. Ono što primetim nakon nekoliko dana vožnje je da se za razliku od starog njegov rad manje priemti, stari kad se upali si znao da se upalio, auto se zatrese i čuje se ko ciklon. Ovaj bih rekao da i vuče više vazduha jer kad se otvore vrata dok on radi topao vazduh dobrano zaplahne dok kod starog to nije bilo osetno u toj meri.

rascho

Post by rascho »

Ma moja nije u gradu nikada preko 90C može biti gužva kakva hoćeš i vani pržiti sunce.
Kritična je bila dionica autopute od Šestanovca (iza Splita) prema Pločama. To je najbrdovitija dionica po kojoj sam se vozio, sa vrlo dugačkim i strmim usponima.
Kako ljetujem u Pločama tom dionicom sam se vozio jednom godišnje (odnosno dvaput, jednom u svakom smijeru, ali bi obično dolazak bio po noći pa nije bilo kritično). I ako je vani vrućina, a obično jeste, jer idem u ljeto (pa je još i auto napunjen do vrha sve skupa sa krovnim nosačem) ne smijem voziti preko 80 inače počne rasti temperatura.
Tako da mi je ta dionica bila testna za hlađenje, jer se na ostalim dijelovima ponašao normalno, nekada bi došao do 110, pa onda vrati kada se rastereti, ali ga je ta dionica opasno jebala. I svi ti gorespomenuti radovi su rađeni radi tog jednog dana u godini :). Na žalaost ove godine neću moći testirati, da li sam išta popravio.
Inače XM je u aprilu tu dionicu prešao 4 puta sa 150 (Lada nije mogla niti povući preko 100-110 na nekim dijelovima) bez pregrijavanja, tako da se može reći da sam problem riješio :)

bruyoni

Post by bruyoni »

Možda neka falična pumpa bila u pitanju pa da je pravila kavitaciju pri višim obrtajima... Nije mi se tako nikada dešavalo čak ni sa starim ventilatorom, maska je ona zatvorena, a uslovi su bili možda još i gori uzbrdice za max 2. brzinu i prikolica sa košnicama. Temperatura zabije na 90 i malo prelazi ali se ventilator pali i brzo spušta. A najbže skoči kada leti razvučem autoputom i naletim na gužvu na naplatnoj jer pri 130-140 temperatura ne ide preko 90 i onda kad auto stane vazduh ne cirkuliše brzo ode preko 90 ali je ventialtor brzo spusti.
A dobro citroen je to :) a i jača pa tako i rasterećenija mašina plus je verovatno radila i klima sa svojim ventilatorom i eto uživanja u vožnju :D

rascho

Post by rascho »

Ma sjećaš se da sam i pumpu naručivao specijalno iz Rusije, onu sa povećanim protokom.
Možda je trebalo zamijeniti hladnjak (to mi je jedino još bilo ostalo). Ako se iznutra nakupilo neke prljavštine (iako sam ga ja čistio), ne mora biti zaštopan, ali može biti otežana razmjena topline, pa slabije hladi.

bruyoni

Post by bruyoni »

Da da da sad se setih onaj Lužar Turbo 2 sa kojim ja nisam imao sreće.
Ko će ga znati, može biti čak i da termostat nije skroz otvarao

masan_motor

Post by masan_motor »

Po ps-u se kompletna rashladna tečnost menja svake dve godine, menja se termoprekidač obavezno, za termostat nisam siguran. E sad dal neka druga pravila važe za ladu nemam pojma...

bruyoni

Post by bruyoni »

I nije toliko prosto. Nesilikatni (G11, 6580...) na dve, OAT antifrizi (G12, G12+, G12++) traju pet godina, SOAT 7 godina (prvo punjenje do 10)
Termoprekidač nema potrebe da se menja a ionako lada ventilator pali kompijuterom koji temperaturu dobija sa senzora.

Post Reply