Dugo joj trebalo, ode lamela ili korpa

Moderators: BokeYGTi, elektronicar, pesadinac, letnjikovac, milanovic986

masan_motor

Re: Dugo joj trebalo, ode lamela ili korpa

Post by masan_motor »

Mojoj devojci je crkla na 50.000 km pa je majstor sprdao sa žena vozač lalala. Izgleda da je postigla rekord koliko je to sve kvalitetno.

branko111
Automobil: lada111

Post by branko111 »

Evo zavrsih danas, ugradjen novi set kvacila.
Auto vuce ko blesav.
Izgleda mi sjebo majstor leptir gasa ne vraca odmah ko pre, drzi ga na visim obrtajima neko vreme, ali to sam i onako hteo da remontujem ovih dana.

Vise me brine ovo cudno drmusanje/ljuljanje, terao sam majstora da okrene krug, kaze ne veruje da je amortizer.

Ljuljanje je izrazitije uzbrdo/nizbrdo, kao po talasima, vec negde oko 40 km kad verovatno naleti na takav put,talasast, samo sto bi normalan auto to par puta uradio i krenuo da se smiruje.

Inace pustim volan, odlicno drzi pravac s obzirom da nikad nije reglaza radjena.
Testiracu ga na auto putu..mucenik motor, zeljan je da se nagazi, nikako da se zaletim preko 90, jos od 2008.

Edit: pitam se da nisu aljkavi vulkanizeri lose odradili posao, s obzirom da su mi naopako postavili jednu gumu, pa sam reklamirao sto je ispravljeno.

Ja sam inace bez reda postavio tockove, nisu mi rekli, ove stavi pozadi ove napred, pitam se da li je to ok?

masan_motor

Post by masan_motor »

Nije ok, moraju gume da budu uparene jer se različito troše, moraš da pratiš na gumi smer rotacije itd. Znači možeš zadnje da prebaciš napred i obrnuto, levu da prebaciš desno i obratno ali nikako da izmešaš gume.
Last edited by masan_motor on Tue Jun 14, 2016 3:00 pm, edited 1 time in total.

branko111

Post by branko111 »

jbg tu sam zasro znaci :shock: nisu mi rekli nista, znaci novo balansiranje.

masan_motor

Post by masan_motor »

Pa neće ti ni balansiranje mnogo pomoći, probaj vizuelno da ih upariš. Prednje se uglavnom troše spolja, zadnje unutra, ispumpane gume po obodima, prepumpane po sredini itd.

bruyoni
Automobil: Lada 112 1.5 16v

Post by bruyoni »

Ček sad. Malopre je lelujalo sada ljulja. Šta je u pitanju? AKo leluja onda je trap i verovatno uništeni sileni, ako ljulja ili amortizeri ili su stavljeni krivi točkovi/gume ili tokovi koji nisu za ladu
Ako su gume nove onda je svejedno koja gde ide. Rotacija guma ide za standardne i orjentisane: prednje prebaciš pozadi, zadnju levu napred desno zadnju desnu napred levo. Ako su usmerene gume onda se samo rokiraju gume kako stoje na osovini: prednje idu nazad, zadnje idu napred. Naravno može se odraditi i unakrsno menjanje ali to iziskuje posetu vulkanizeru.

masan_motor

Post by masan_motor »

Valjda zadnju levo na prednju levo, zadnje se troše unutra a prednje spolja tako da ako je prebaci na prednju desnu, onda nastavlja da hasa istu stranu. Polovne su gume koliko sam zaključio. Možda je profil gume ogroman, to sam jednom vozio, leluja kao lud auto. Može i trap da bude.

bruyoni
Automobil: Lada 112 1.5 16v

Post by bruyoni »

Stojim iza onoga što sam rekao. Troše se onako kako je namešten trap i onako kako je konstruisan, pravila nema ali svaka konstrukcija ogibljenja nosi neko karakteristično trošenje gume. Ali je trošenje spoljne ivice generalno znak lošeg trapa, neka vozila su nameštena da više troše unutrašnju ivicu (Alfe i neki BMW-ovi) ali ni jedno da standardno troši spoljnu.
Čovek je ranije rekao da su kupljene nove gume.

branko111

Post by branko111 »

Nove su gume, jos imaju one bodljice.
Cekaj da sredim auspuh sutra i izvozam ga ljudski pa cu ti tacno opisati problem, auspuh me blokira da tacno snimim situaciju. Siguran sam da ima nekoliko razloga drmanja/ljuljanja i da je zadnja felna malo kriva.
Btw, da li je istina da se lezaj koji se malo cuje u jednom tocku moze zapaliti, ili lupa majstor?

Kako ste resili onaj cesti problem kod novih lada na zadnjem stopu, sto gubi kontakt?
Svako malo izgubi mi levi stop, i ako je noviji zamenjen(predjasnji mi se upalio ;)

masan_motor

Post by masan_motor »

Na kraju se zapali tj zariba :) Kakvo ti je to balansiranje ako je kriva felna? Koji je profil gume? Meni je lada plivala kao luda sa velikim prečnikom glanc nove gume.
Kod samare sam taj kontakt na štopu rešavao čačkalicama :)

branko111

Post by branko111 »

masan_motor wrote:Na kraju se zapali tj zariba :) Kakvo ti je to balansiranje ako je kriva felna? Koji je profil gume? Meni je lada plivala kao luda sa velikim prečnikom glanc nove gume.
Kod samare sam taj kontakt na štopu rešavao čačkalicama :)

175/65 r14
Tigrove.
E to plivanje me isto interesuje kod Lade, zasto se to desava teorijski?
(mislim znam zasto, Rusi uzeli da se igraju auta :D , ali cisto me zanima uzrok)

masan_motor

Post by masan_motor »

Ove moje su bile ne secam se tacno, 165 ili 175/13/65 i kada kao greješ gume, zaljulja se da ljudi počnu da vrište u autu :D Izuzetno nestabilno, katastrofa. Idi ti negde na centriranje trapa pa traži da ti provere sve, to je uvek bilo badava i kažu ti šta nije u redu, čak ti daju spisak da popraviš pa se posle vratiš ako hoćeš ;)

branko111

Post by branko111 »

Dobro, onda nismo mislili na isto plivanje. Ovo je neko konstrukcijsko, ugladjeno, fabricki.
To sam primetio od prvog dana, kad je kupljen auto mislio sam ruske gume plasticne, pa zbog toga.

pozdrav

rascho
Automobil: Lada 112 1.5 16V

Post by rascho »

To ljuljanje, kako ga ti opisuješ, kao po talasima, je sigurno do amortizera, kad je ravan put onda fino ide, a kada je neravan onda se ljulja, jer amortizer nije dobar, pa ne smiruje auto.
Trešnja je opet nešto drugo, to može biti do krive felge (ustvari sigurno je do krive felge, ako već znaš da imaš krivu felgu).
Inače nema majstor šta vjerovati da li je amortizer dobar ili nije, to se ispita, pa se zna, ako nisi sam siguran po ponašanju u vožnji.
Telefon je izumio Aleksandar Graham Bell 1875. godine...
kad ga je sklopio vidio je da ima dva propuštena poziva....
zvao ga je Chuck Norris...

branko111

Post by branko111 »

rascho wrote:To ljuljanje, kako ga ti opisuješ, kao po talasima, je sigurno do amortizera, kad je ravan put onda fino ide, a kada je neravan onda se ljulja, jer amortizer nije dobar, pa ne smiruje auto.
Trešnja je opet nešto drugo, to može biti do krive felge (ustvari sigurno je do krive felge, ako već znaš da imaš krivu felgu).
Inače nema majstor šta vjerovati da li je amortizer dobar ili nije, to se ispita, pa se zna, ako nisi sam siguran po ponašanju u vožnji.
Najbolji opis je ljuljanje kao da si u camcu naspram malih brzih talasa okrenut pramcem.Znaci nije ljuljanje levo desno auta, nego gore dole. Mislim da cu roditi jarca dok ne ustanovim sta je. Da li vredi amortiseri od polovnog? S obzirom da je ovaj moj najmanje presao u Srb deluje glupo da uzimam polovne:roll:

Sad sumnjam da nije do diskova :?

Post Reply