Niva - Dodatna svetla
Moderators: dejo, jeronimo, na benzinskoj me vole, parkvets
- Dare
- Automobil: Niva 1.7 4×4
Re: Niva - Dodatna svetla
Taj sistem se kupuje ceo, a kako radi ja zaista ne znam. Ja sam ga koristio ukupno 2-3 puta i radio je u početku, a sad radi ali vrlo malo pomera.
teorijski ga je moguce popraviti ali radi se o sistemu punjenom glicerinom i fabricki zalivenom u kome se nalazi glavni klip, par crevaca od 1.5 metara i dva pomocna klipcica koji podizu farove. znaci sistem je hidraulican i po fabrickoj preporuci menja se ceo. nije otisao onima koji ga bar jednom u par meseci "razmrdaju" a onima sto zaborave na njega procuri i kraj...ima u rusiji i eletromehanickih aftermarket setova pa ko sta voli...
" :) Prva,druga,kuplung,treća ruski ti je menjač sila :) "

Drugari kako najlakse i najbezboljnije dodjem do zicica od rikverc svetla da prikacima ova na rikverc struju .Ovo planiram ugraditi u zadnji branik pa da vidim kako do struje gde najbolje do zice.
odmah kad odvijes poklopcic u levom uglu gepeka ili otvoris poklopac bunkera sa desne strane, nalaze se konektori zadnjih stopaljki tu ti je sve imigavci i pozicije i rikverc i masa...
ispitnu diodu ili lampu u rukice i teraj. samo dobro izoluj i lepo provuci. imas dole otvore u limu ispod branika sa plasticnim cepovima bele boje. za elekroinstalaciju kuke i tako te stvari...
ispitnu diodu ili lampu u rukice i teraj. samo dobro izoluj i lepo provuci. imas dole otvore u limu ispod branika sa plasticnim cepovima bele boje. za elekroinstalaciju kuke i tako te stvari...
Ok znam oni konektori za stop lampe.Ubacim u rikverc pa bockam sa ispitivacem kad zasija tu je, a i masa je tu negde .Imam ja izvucenu struju za prikolicu ali mislim da tu nema izvuceno rikverc svetlo.Mislio sam da odatle ukradem rikverc ali mislim da tu nema rikverca.
trebalo bi da ima ako imas euro prikljucak....
- Dare
- Automobil: Niva 1.7 4×4
Ima dva tipa utikača za prikolicu ali većina ima onaj sa 7 pinova, straiji. U njemu nema rikverc svetla.
onaj drugi od 7 za vece prikolice od 450 kg i kamp kucice je imao, pricamo o novom vazecem standardu...0d 2003...
Ово је нови стандард који обухвата све потребе за сигнализацијом на приколици. Познат је под ознаком 13 pin euro-plug односно ISO 4091:2003. Препорука је да се на нова возила и приколице уграђује овај прикључак.
1 – леви показивач правца (жута)
2 – светло за маглу (плава)
3 – маса 35А (бела)
4 – десни показивач правца (зелена)
5 – десно бочно позиционо светло (смеђа)
6 – стоп светло – кочница (црвена)
7 – лево бочно позиционо светло (црна)
8 – светло за вожњу уназад (жута)
9 – трајно напајање +12В (зелена)
10 – напон преко контакт браве (плава)
11 – маса 35А (црвена)
12 – повезане приколице (црна)
13 – маса 35 А (бела)
Ово је нови стандард који обухвата све потребе за сигнализацијом на приколици. Познат је под ознаком 13 pin euro-plug односно ISO 4091:2003. Препорука је да се на нова возила и приколице уграђује овај прикључак.
1 – леви показивач правца (жута)
2 – светло за маглу (плава)
3 – маса 35А (бела)
4 – десни показивач правца (зелена)
5 – десно бочно позиционо светло (смеђа)
6 – стоп светло – кочница (црвена)
7 – лево бочно позиционо светло (црна)
8 – светло за вожњу уназад (жута)
9 – трајно напајање +12В (зелена)
10 – напон преко контакт браве (плава)
11 – маса 35А (црвена)
12 – повезане приколице (црна)
13 – маса 35 А (бела)
Koliko ovo vuče struje? treba li ugraditi rele čiji ce pobudni signal biti sa rikverc svetla?
Ja sam iz Vojvodine, imam libelu u glavi, nemoj ti meni nije uzbrdo
Na takvim malim ledicama su u pitanju "male" struje,pa može bez releja
Ne znam koliko su wati,pa ne znam točno struju,ali rekao bi da su oko 10W-15W ,a to ide bez problema
E sad bez obzira što može,ja sam na svojoj stavio relej na 2x18W led
Ne znam koliko su wati,pa ne znam točno struju,ali rekao bi da su oko 10W-15W ,a to ide bez problema
E sad bez obzira što može,ja sam na svojoj stavio relej na 2x18W led
Upravo to ako su 15W, struja je 1,25 A.
Ja sam iz Vojvodine, imam libelu u glavi, nemoj ti meni nije uzbrdo
Ne treba relej provereno, inace svetlo je 20W.
to ti je ispod 2A struje...
- bruyoni
- Automobil: Lada 112 1.5 16v
Mislim da bi trebao ići relej. LED u momentu paljenja, nekih pola stotinke, povuče ogromu količinu struje preko 20-30A što je nedovoljno da izazove bilo kakvo oštećenje provodnika ali u zavisnosti od osigurača može ga preopteretiti. Meni su dve LED od 1W kao pozicija topile osigurač od 5A koji je bez problema terao 4 x 5W obične sijalice.
pa moze biti i prljavo leziste isiguraca, pa da ga pregreva.... u svakom slucaju rele ne skodi...