Pranje motora spolja
Moderators: BokeYGTi, elektronicar, pesadinac, letnjikovac, milanovic986
Re: PRANJE MOTORA SPOLJA
Ali niko neodgovori kako pere motor. Ja pomešam feri i benzin 1:2, namackam četkicom, ostavim malo i i stuširam mlakom vodom.Samare imaju problema sa curkanjem ulja na dekli ili kao ja na čepu pa se lepi prljavština, tako da ja 2 godišnje operem motor, i nisam nikad imao problema, samo ne perem nikad jako topao motor.
Samara je drugi padez,prao sam ja par puta ranije,dok nisam nasao sredstvo koje je resilo to curenje,bez ikakvog pokrivanja razvodnika,kablova i bobine,ako je to ok,upalice bez problema,ali kod ovih novijih vec postoji rizik.
Ne moze se on kvariti,koliko ga ja mogu popravljati.
ja na mom autu pospricam axelom (flasa sa pumpicom), sacekam 10 min i isperem crevom sa cesme
budalama uvek treba ustupiti "prvenstvo prolaza"
Ugreješ motor na jedno 60-70 C. Uzmeš pištolj za farbanje u posudu sipaš nafte umesto farbe . Na duvaš . Sačekaš 10-15 min da nafta odradi svoj posao. Uzmeš mašinu za pranje kola pod pritiskom. Ja koristim 12 bari . Opereš , Motor ti sija ko nov. A inače perem motor samo kada treba da rastavljam nešto. Do sada sam prao motor odmah kada sam kupio ladu 112 (pre 4 god) , i prošle god u oktobru kada sam vadio glavu jer je napukao ventil. A lada sada ima 8,5 god. Ne znam dali je prethodni vlasnik prao motor,pretpostavljam da nije ( jer je motor nijr bio čist).
Ne nafta,jel nafta masti motor.
pero, pero, pero....prao sam motor na autu aparatom koji zagreva i naftu i vodu zajedno na oko 80 stepeni. nakon toga motor sija a od masnoce ni traga
budalama uvek treba ustupiti "prvenstvo prolaza"
Toplo pranje je druga prica,ali opet hocu kazem da je bolje upotrebiti benzin nego naftu,jer sigurno vise masti nego benzin.
- belipotok2
- Automobil: lada111 1.5 8v
posle kresnes sibicu i osusis gaPera wrote:Toplo pranje je druga prica,ali opet hocu kazem da je bolje upotrebiti benzin nego naftu,jer sigurno vise masti nego benzin.
Šta da ti kažem,kad ništa neznam
U ovoj zemlji te ubiju i na pesackomPera wrote:to je ko kad prelazis ulicu van pesackog,nekog ubije auto,a nekoga ne.Zavisi od mnogo faktora.
Stay cool
Drive old school...[img=http://img23.imageshack.us/img23/4916/2012062420.th.jpg]
Drive old school...[img=http://img23.imageshack.us/img23/4916/2012062420.th.jpg]
Re: Pranje motora spolja
Imam ladu 112,8v , 2004kraj godine. Hteo bih da operem motor,al ne znam kojom hemijom. Pokusao sam sa Akra K2 al licno mislim da je sranje i da moze samo ulje da skine sveze,ostalo nista. Razlog pranja motora je sto mi ne znam na koju foru ali mi se otpusti cep od ulja na motoru i tuda mi ispusta ulje. Vremenom se na motoru nakupila prasina i jos sto cuda. Izgleda kao da se motor nalazi na traktoru,a ne u autu. 
- bruyoni
- Automobil: Lada 112 1.5 16v
Famin, Eko clean... šta god za pranje i odmašćivanje a da ne dolazi sa prskalicom i u spreju. Uzmeš četku za farbanje, idealno onu za radijatore sa dugom i zakrivljenom drškom, umačeš u tu tečnost i polako utrljavaš po motoru. Videćeš kako polako razgrađuje mast i nosi nečistoće. Naravno gledaš da sredstvo ne ubaciš u motorno i menjačko ulje. Kad si lepo utrljao, po većim naslagama možeš preći nekom grubom četkom da ih bolje skine, uzmeš crevo i sa ne baš jakim mlazom kreneš da ispiraš, ne da kupaš motor već ideš polako po stranicama i gledaš baš ne nakvasiš elektroniku i takođe paziš da voda ne uđe u ulja.
- Dare
- Automobil: Niva 1.7 4×4
Ja baš taj k2 koristim i super je. Treba dosta da se naprska, da poteče. I malo se sačeka. Posle peračem sve to oduvam u sija!
-
masan_motor
Luksuzirate se, dovoljno je naftom poprskati ceo motor, izvrteti malo nekom starom četkicom i isprati toplom vodom sa malo deterdženta za sudove. Pazite da vas ne uhvate komunalci jer je ovo svuda u svetu jezivo kažnjivo. Ja sam se preko zavlačio u neko žbunje i ispirao motor sa onom prskalicom za voćke 
-
Boki78
Ovde bez problema sunes istroseno ulje u kanalizaciju komunalcu ispred nosa. 
-
masan_motor
Svašta, to ulje može uvek da se sune proceđeno u neki stari dizel i ekološki isprdi po gradu