Trese u 4-oj i 5-oj brzini

Moderators: BokeYGTi, elektronicar, pesadinac, letnjikovac, milanovic986

Boki78

Re: Trese u 4-oj i 5-oj brzini

Post by Boki78 »

masan_motor wrote:Ajvanho de mi reci, kada je proizvođač predvideo da se menjaju glavni hladnjak i hladnjak grejanja? Kada se menja korpa lamele, zamajac i lamela? Kada se menja kugla? pločice i paknovi? Kada se kod lade centrira trap jer se eto, pojavi zazor od 2 stepena? Redovan servis podrazumeva ulje, filtere, svećice i kaiševe, sve ostalo je šta ti bog da a kada je lada u pitanju, nema boga :)

Uhvatili ste se priče o majstorima a delovi krš katastrofa i na to se rus još uhvatio ćorava posla i ubacio elektroniku :P
Hladnjak i mali hladnjak se u principu veoma retko menjaju, potrebno je menjati antifriz na 2 godine ili 60k i prilikom promene isprati sistem. Ono sto se na rashladnom sistemu moze pojaviti kao problem su creva,originalna izdrze nekih 15-20 godina pa posle bude zurka sa zamenskim. No ako imas srece porucis iz Rusije silikonska i zacementirao si pricu do kraja resursa. Manje vise svi drugi momenti odrzavanja su isti.

Redovan servis podrazumeva sve navedeno, + sve fluide koje nisi naveo,plus kontrolu svega ostalog. Razumna upotreba podrazumeva primecivanje promene ponasanja vozila, novih zvukova, zanosenja, produzenog zaustavnog puta, itd itd i sto brzeg reagovanja na isti. To je kako za ladu tako i za lambordzinija ...

Svaki deo bilo na ladi bilo na vagenu bilo na bmw-u ima svoji resurs, negde je veci, negde manji sli postoji i ni jedan nije vecan... Deo mozes zameniti kada primetis promenu u radu nekog sklopa, a mozes i kada se taj sklop raspadne. Kod lade vlasnici i experti koji ih odrzavaju uglavnom primenjuju drugi metod ...
masan_motor wrote: Uhvatili ste se priče o majstorima a delovi krš katastrofa
Delovi u standardnim radnjama za ladu su uglavnom krs, gomila delova poput setova kvacila, homo zglobova, maznetni, delova kocionog sistema, vesanja/trapova se bez problema moze naci u kvalitetu kao i za nekog eminentijeg stranca, neki od tih delova pasuju na strance, recimo kvacilo sa samare pasuje na neke bezinjarske alfe 147, manzetne na vagene i mazde itd . Plus postoji mogucnost narucivanja dobrih delova iz majcice Rusije. E sad sve to treba znati, ali i sa drugim kolima sve to isto treba znati. I za voljene vagene bez problema mozes kupiti i turska i kineska govna bez problema pa da prodjes u exploataciji kao sa ladom, samo posto oni nisu lada, tj nije sramota za voziti, to se obicno manje praktikuje, sem kad je vozilo blizu tacka zavaljivanja sledecem domacinu ......
masan_motor wrote: i na to se rus još uhvatio ćorava posla i ubacio elektroniku :P
Pa da, neretko komplet Boschovu zato je i kanta :mrgreen:

masan_motor

Post by masan_motor »

Ulje sam zamenio u menjaču na 70.000 km kada i zamajac&lamela. Kakve to svećice pravi rus da mogu 30.000 km da pređu? Nešto mi nestvarno te brojke deluju :) Stavljene su skoro nove, silikonski kablovi sve po ps-u ali toj ubogoj ladi stalno nešto ne radi! Pa šugavi stojadin nov koji smo imali pre 100 godina (1990 kupljen) je prešao 50.000 a da su samo ulje i antifriz menjani!

Kada je imala problem sa curenjem hladnjaka i hladnjaka za grejanje nastao je problem sa tim posudama koje su pucale kao keks. Sipane su ogromne količine antifriza koje je lada prosula.

Ps: Ona česmica za ispuštanje rashladne tečnosti na hladnjaku mi deluje kao da će svakog trenutka da se raspadne koliko je to kvalitetno.

Svake godine centriranje trapa? Pa to je katastrofa hahaha. Povremeno se baci oko na gume kako se troše, dal su iscepkane po ivicama i po potrebi se reaguje. Ovo mi je apsurdno da se svake godine centrira trap.

Sve u svemu lada bila krš i ostala :D
Boki78 wrote:
masan_motor wrote: i na to se rus još uhvatio ćorava posla i ubacio elektroniku :P
Pa da, neretko komplet Boschovu zato je i kanta :mrgreen:

dada a žice ruske, konektori od one socijalne plastike koju je samo rus smislio :evil:

masan_motor

Post by masan_motor »

Boki78 wrote:potrebno je menjati antifriz na 2 godine ili 60k i prilikom promene isprati sistem.
Antifriz menjam svakih 5 godina a vidiš kod lade je predviđeno na svakih 6 godina po bukvici.

Najnoviji HIT kod lade je da kada se stane na semaforu, nešto klepeće u motoru narednih 10 sekundi i onda se utiša, nevezano za kvačilo dal je pritisnuto ili u leru :D
Lada samara je avion za ovo 112 đubre.

Ovakav je bio samo ford iz 1974te koji sam vozio nekada davno, stalno si nešto krpario, remontovao, popravljao i auto nikada nije bio potpuno ispravan. Taman jedno pritegneš a nešto drugo otpadne. Jednom rečju moraš milioner da budeš ako voziš ladu!

Ps: Nisam navikao da vozim auto koji je stalno poluispravan i koji majstori gledaju sa gađenjem a kada ga i poprave kako ga poprave, 20 minuta psuju glupe ruse i njihova idiotska "inženjerska" rešenja.

Ajvanho
Automobil: Lada 111 1.5 16v

Post by Ajvanho »

masan_motor wrote: Antifriz menjam svakih 5 godina a vidiš kod lade je predviđeno na svakih 6 godina po bukvici.
To 6 u tabeli nije godina nego redni broj. Antifriz se menja na dve godine ako je "običan", na tri ako je G11 a u tabeli što piše 75000 misli se na G12. Na drugoj strani (koju nisam slikao) piše "ili na 5 godina".
Kad ništa ne pomaže - pročitaj uputstvo.

masan_motor

Post by masan_motor »

G12 je u sistemu. Mislio sam da ima veze sa godinama jer i ti lubrikanti imaju svoj vek trajanja koji je isto povezan sa kilometražom pa šta pre. Isto i kaiševi koji trule. Ali sve se to menja mnogo češće kod lade jer procuri pa je svaki put menjan zupčast i trakasti kada procuri pumpa za vodu i slično.

Pošto je sve promenjeno i novo, nigde vidno ne curi ali i dalje troškari rashladnu tečnost. Recimo mesečno litar. Nema nikakvog dima iz auspuha a uskoro stiže dijagnostika pa ćemo da vidimo šta je sve rikavela jer se ček endžin pali stalno od vožnje do vožnje.

Savetovao sam ugradnju plinskog uređaja pa da se lada tera dok se ne raspadne.

masan_motor

Post by masan_motor »

Aj kad ste tu, jedno pitanje: Kada je ladna upali i onda trtrtrtr na 500 obrtaja pa se ugasi, još jednom pa možda proradi kako treba. Senzor temperature? Sad ćemo to za neki dan da iščitamo preko obd2

Comodore
Automobil: lada2112

Post by Comodore »

masan_motor wrote:Aj kad ste tu, jedno pitanje: Kada je ladna upali i onda trtrtrtr na 500 obrtaja pa se ugasi, još jednom pa možda proradi kako treba. Senzor temperature? Sad ćemo to za neki dan da iščitamo preko obd2
Motor ler gasa
Nije sve bas tako

masan_motor

Post by masan_motor »

Još jedno pitanje, zna u vožnji da podiže obrtaje kad se stane na semaforu, na 1200 - 1500 ali ne u zadnje vreme, motor ler gasa? Može li on nekako da se očisti ili mora nov? Nije urgentno mada ćemo videti kad zaladni kako ide.
Hvala na info :)

#Edit: Sad sam pročitao da tu zna da zeza više stvari, ne pipamo ništa dok ne stigne dijagnostika a i tad ne verujem da ćemo išta popravljati dok radi jer nema smisla, delovi su teški krš kako se svi žale na te senzore. Ovo je podnošljivo za sada.

rascho
Automobil: Lada 112 1.5 16V

Post by rascho »

Imaš u temi "dijagnostika za bosch mp7.0" link na moj google drive, pa tamo nađeš pdf sa opisom dijagnostičkih procedura. Tu imaš i jednu tablicu u kojoj ti pišu vrijednosti svih parametara kolike trebaju biti u leru i na nekim povišenim okretajima. Pa ti fino sjedni mjeri, zaključi i popravi. Pa ti neće više biti majstori krivi za sve.
Telefon je izumio Aleksandar Graham Bell 1875. godine...
kad ga je sklopio vidio je da ima dva propuštena poziva....
zvao ga je Chuck Norris...

masan_motor

Post by masan_motor »

Naravno ali obd2 putuje iz kine oko mesec dana pa ćemo se načekati do tada, usput ću da sipam neki aditiv za gorivo i da je produvamo ;)

Elem, nešto sam razmišljao, stavljen je novi zamajac ruske proizvodnje... Kolike su šanse da je zamajac nepravilan tj da nije izbalansiran pa zato proizvodi ove sulude vibracije prilikom malo brže vožnje?

Comodore
Automobil: lada2112

Post by Comodore »

masan_motor wrote:Naravno ali obd2 putuje iz kine oko mesec dana pa ćemo se načekati do tada, usput ću da sipam neki aditiv za gorivo i da je produvamo ;)

Elem, nešto sam razmišljao, stavljen je novi zamajac ruske proizvodnje... Kolike su šanse da je zamajac nepravilan tj da nije izbalansiran pa zato proizvodi ove sulude vibracije prilikom malo brže vožnje?
Podigni kola na redovnu dizalicu ( sva 4 tocka u vazduhu ) i onda pocni da vrtis svaki tocak posebno i gledaj gume kako setaju . ..................

To je najverovatnije uzrok da kola tresu . Ruski zamajac je dobar i nema veze sa tresenjem . Ako neverujes Izbaci iz brzine , pritegni kuplung i malo turiraj . Videces da ne trese . .
Ako kojim slucajem trese onda je nesto zeznuto kod montaze .
Nije sve bas tako

masan_motor

Post by masan_motor »

Ili da odemo u servis gazelakomerc pa nek oni proveravaju, balansiraju ili šta već? To nije moglo ni da se primeti do prvog izlaska na autoput. Po gradu je sve ok.

Zanimljivo je da nekada trese a nekada ne. Lada je suviše nekvalitetan auto pa onda sumnjaš u sto delova u isto vreme, čak i u one koji su tek zamenjeni.

Tu je i tigar guma koja je nova a nikakva... Viđao sam glanc nove tigar gume koje "mašu" učesnicima u saobraćaju. Polome zadnji ležaj. Jel može uopšte vintera preko 100 km da se vozi?!?

Boki78

Post by Boki78 »

Moze, evo moje presle oko 20000km obrijale malo preko 1mm i ne tresu ni na 150km/h ...

aleko-2141
Automobil: Moskvic Aleko

Post by aleko-2141 »

Pregledaj ti malo amortizere da tebi auto ne skače

masan_motor

Post by masan_motor »

Odlični amortizeri, to je jedino što valja na ladi, pričam o autoputu. Po gradu kada prelazi preko neravnina, sve odradi odlično za taj nivo automobila, bez lupanja i ljuljanja. Znam šta je loš amortizer.

Post Reply