Akumulatori

Moderators: BokeYGTi, dejo, Miljan

Dare
Automobil: Niva 1.7 4×4

Re: Akumulatori

Post by Dare »

Ja sam imao dva MonBat-a na traktoru koji sam kupio nov 2003. godine. Mislim da to nije isti proizvođač koji se nudi sad, tj da se tada pravilo u Srbiji, a sad se uvoze od nekuda. Uglavnom, pokazali su se odlično. Jedno kraće vreme sam vozio u Nivi jedan od ta dva akumulatora jer su 55Ah. To je bio jedini akumulator sa kojim mi se radio nije restartovao kad zaverglam, što mi govori da je imao jako dobru udarnu snagu.

dejca
Automobil: Nekad lada 2107.

Post by dejca »

Prave ih bugari i kažu da je njih najneisplatvije kopirati jer su jeftini.

BokeYGTi
Automobil: Lada 112 1.6 16v

Post by BokeYGTi »

Takodje sam cuo dosta pozitivnih iskustava sa Monbatom, cak sam razmisljao i da ga pazarim za lajku ali u trenutku kada sam ja kupovao Monbat u radnji je bio samo za teretni program, nije bilo manjih akumulatora za kola pa sam kupio Topla Top akumulator. I da, bugari ih prave.
http://lada-klub.com/viewtopic.php?t=2091 ex Samara
http://lada-klub.com/viewtopic.php?f=15&t=5516 112 1.6 16V
moj problem lezi u neskladu mojih bruto navika s mojim neto prihodima.

bruyoni
Automobil: Lada 112 1.5 16v

Post by bruyoni »

Kod mene je Monbat koji je pravljen za Metro robnu marku tj Biloxxi. Već pisah ovde da sam ga uzeo pre nešto jače od godinu dana i i dalje radi, bilo bi baš čudno da ne radi. I dalje vrti veselo bez ikakvih problema.

masan_motor

Post by masan_motor »

Blek hors, crko po izlasku iz garancije i to u proleće. Varta je radila tačno koliko garancija i jedan dan. Exide akumulator prva ugradnja, pravio probleme od prvog dana, zezao elektroniku i elektriku po autu i crkao tačno posle 2 godine. Zamenjen sa bosch za sada radi.

U principu akumulatori su danas katastrofa, ploče koje se razlažu od momenta formiranja su danas izbušena rešetka. To omogućava veću snagu ali akumulator već posle godinu dana pokazuje znatan pad kapaciteta a crkava tačno po isteku garancije.

Rešetka je zbog uštede materijala i samim time smanjivanje veličine akumulatora. Sve u svemu, baterija je jedini element koji se ne razvija već sto godina, sa jasnim razlogom kako nikada nebi ušli u masovnu eksploataciju kroz električna vozila.

Image

Onda kada se dovoljno ojadi neki proizvod, na tržište izlazi "novi" sa duplom cenom, sve je to samo profit i ništa drugo. Isto se radi i sa hranom, proizvede se loša hrana pa normalna poskupi tri puta.

dejca

Post by dejca »

Ja kupio pre 6 godine proatomik, prvi put tad čuo za njega i misleo daj bože da izdrži garanciju a on se odlično pokazao. Sad sam kupio taj monbat 4800 din. pa ćemo videti. Vrlo je bitno i kako se održava kumulator, neće samo turi ga na vozilo i ćeraj.

Dare
Automobil: Niva 1.7 4×4

Post by Dare »

E ja ga baš tako koristim. Ugradim i vozim dok ne crkne. Nikada ne skidam. Kad piše da je bez održavanja onda je bez održavanja. I realno, šta ja mogu da mu pomognem? Prvi put kad mu se desi da ne može da upali, to znači da mu je kraj blizu i da svaki sledeći put nisam siguran da li će upaliti ili neće.

dejca

Post by dejca »

Treba se povremeno puniti na punjač iako je pun, tako smo radili u JNA e sad ti nisi bio pa i neznaš ali oprošte ti je ;) . Tamo me tako učili majstori.

aleko-2141
Automobil: Moskvic Aleko

Post by aleko-2141 »

Ja sam uzeo Energizer za oba auta, posto znam prodavca a ujedno je i serviser, rekao mi je da ga skinem i stavim na punjač nekoliko puta godišnje i da će tako trajati dugo.

masan_motor

Post by masan_motor »

Exide akumulator me je baš razočarao. Nekada davno smo imali na ladi i trajao je punih 7 godina i onda je počeo da zapinje doduše eksploatisan je u blagoj klimi pa i nije neko čudo.

Onda smo uz novi Hyundai dobili i taj exide akumulator za koji sam ja tek pošto je crko shvatio da je golo govno. Sve vreme od prvog dana je pravio probleme tako da je pri anlasovanju bord kompjuter i muzika su blokirali pa je morao da se vadi osigurač kako bi ponovo proradili. Normalno, u garanciji su se pravili blesavi sve vreme ali su ti problemi rešeni pošto je zamenjen akumulator. Isti je imao i veliko samopražnjenje pa smo morali povremeno da ga dopunjavamo. Danas sa novim Bosch akumulatorom je sve rešeno i već par godina nema nikakvih problema.

Kupiš nov automobil i onda te jebe akumulator i ovlašćeni servis koji se pravi blesav. Eto nema pravila, u kapitalizmu se kvalitet naziva profitom i obratno.

jeronimo
Automobil: vaz21214-20

Post by jeronimo »

to se radi zbog desulfatizacije i izjadnacavanja napona u celijama, ali ne pomaze ako imate ove nove sa filmom umesto olovnih ploca ili gelom. samo za one starinske i obavezno kontrolisanje nivoa elektrolita na svakom servisu ulja i filtera...
" :) Prva,druga,kuplung,treća ruski ti je menjač sila :) "

masan_motor

Post by masan_motor »

Sećam se davno, trepča i kasnije blek hors, samo pred zimu baciš oko na ćelije i dospeš malo destilovane ako treba posle 4 godine i ako fali, znaš da imaš još malo fore. Ovo danas ima samopražnjenje kao ludo i na kraju posle 2 meseca i jednog dana odjednom crkne. Dešavalo mi se u garanciji da crkne pa onda skidaj akumulator, cimaj nekog da te vozi do servisa pa čekaš 15 dana da ga oni kao vaskrsnu pranjem i dobiješ papir sa kojim ideš u prodavnicu po novi. Akumulator danas nikad jadniji a kao prelazi se na neke druge pogone ha ha ha.

Sećam se kada je komšija kupio pre 25 godina korolu a drugi pežo 205, obojica su imali nimh ako se dobro sećam, panasonic akumulatore koji su trajali 10 godina. Veličina me zapanjila, bili su duplo manji od olovnih.

bruyoni

Post by bruyoni »

Nekad ranije su ćelijske ploče bile od punog olova i sa većim razmacima ali takvi akumulatori su morali biti glomazni da bi imali startnu snagu kao ovi danas tako da danas akumulator od 200mm ima startnu snagu ko nekada onaj od 300. Brdo elektronike, Start/stop sistemi, alarmi, kojekakve memorije... da se stavi tadašnja somborsku trepča u bilo koji novi auto srednje i niže srednje klase ne bi izdržala godinu dana. Koliko sam se sretao sa prevremeno crknutim akumulatorima mahom su crkavali zbog neispravnog elektro sistema u kolima, nemara (zaboravljene pozicije preko noći dva-tri puta) i nekorišćenja pa se akumulator previše isprazni... Ono što sam se sreo da su baš crkli zbog nekvaliteta su mahom bili novi (10+ godina) somborski i Exide. Ono što je trajalo trajalo je 5-6 godina i onda se oseti da slabi, koji god proizvođač i onda se menja i ne košta kamaru para; a tada kod nas počinje kuknjava bajkom kako pre 30 godina nije ni gledao akumulator i on radio a sad ga zloupotrebljava 5-6 godina i on najednom crkne a ne razmišlja da je nekad imao celu stratnu proceduru za auto a sada uđe, ubaci ključ (čak ni to ne mora), kresne, krene, upali grejače sedišta, klimu, odvrne muziku..

NiMH nikada nije bio niti će biti pogodan koncept za startne akumulatore ako kojim slučajem ne bi eksplodirao kada anlaser/grejači povuku gomilu strje eksplodirao bi u toku vožnje jer ne bi mogao da istrpi direktno punjenje. Možda su odnekle nabavili suve startne akumulatore. Ima ih i sada ali optima od 50Ah i 800CCA košta 200€.

jeronimo
Automobil: vaz21214-20

Post by jeronimo »

ti stari pansonici su bili sa gelom, imali su ampulu provere stanja. a korola je vukla struje manje nego golf 1....i eto trajnosti...
" :) Prva,druga,kuplung,treća ruski ti je menjač sila :) "

bruyoni

Post by bruyoni »

Misliš ono prozorče što je zeleno kad je akumulator "pun" a crno kad je "prazan"?
To je u suštini beskorisno jer motri gustinu elektrolita u samo jednoj il dve ćelije dok ostale mogu biti čista voda.
Ćaletov Exide je i crknut pokazivao zeleno a nakon sat vremena mirovanja napon bi mu pao na oko 10V zbog jedne ćelije u kratkom spoju

Post Reply