evo mene ponovo
Re: evo mene ponovo
Hocu te plastike jel ti odgovara da ti uplatim na neki tekuci racun (to mogu i odmah imam onaj online banking) ili pouzecem ili kako vec hoces?
A podatke cu ti poslati na PM i hvala unapred....
A podatke cu ti poslati na PM i hvala unapred....
Ma sta ce ti pumpa za benzin, to su izmislili privatnici da uzmu sirotinji pare! Prvi auti je nisu ni imali, nego su se napajali prirodnim padom , bash kao ti sad! :-)
sinoc uzmem da naspem ulje za kocnice i zategnem sajlu od rucne i onako slucajno primetim prednji levi tocak ima katastrofalno mnogo lufta ... da napomenem da su zamenjena oba lezaja. Kad sam zamenio kugle, caure u viljuskama krajnice spona manzetne i gumice balans stangle, spakovao sve zavrnuo onu centralnu navrtku na homozglobu namontirao tocak, spustio auto i propisno stegao tu navrtku. isto tako i na drugoj strani. i na drugoj strani nema lufta a ovde katastrofa... e sad sinoc je vec bilo kasno da skidam sve, danas praznik pa ne mogu a kopka me sta li je u pitanju... sad postoje dve varijante... jedna da nesto nisam stavio kako treba a druga da zglob nije odgovarajuci... jer deluje kao da ne moze da se zavrne dovoljno zglob tj. ima lufta izmedju zgloba i glavcine. I jos jednu stvar sam primetio na desnoj strani je centralna navrtka za kljuc 27 a na levoj gde ima lufta za kljuc 30!!! samo mi nije jasno ako nije odgovarajuci zglob kako je onaj prethodni vlasnik vozio ovako
Ma sta ce ti pumpa za benzin, to su izmislili privatnici da uzmu sirotinji pare! Prvi auti je nisu ni imali, nego su se napajali prirodnim padom , bash kao ti sad! :-)
- Dare
- Automobil: Niva 1.7 4×4
moguće da je rukavac pogrešan stavljen. Ima nekoliko tipova. Zglob kad se stegne on treba da naleže unutrašnji prsten unutrašnjeg ležaja. Ako ti tu ima zazora, onda ni semering ne dihtuje i ima da uđe voda unutra. I dok taj luft ne rešiš, nikada nećeš napraviti kočnicu da hvata gde treba. Razlog je što se to klima zajedno sa diskom, pa u vožnji razgura pločice levo desno i onda kad prikočiš njima treba neki hod dok dođu do diska, a za to vreme pedala propadne.
skidao danas i razocarao se, sve sam namestio kako treba tako da nesto nije odgovarajuce.... da ne objasnjavam evo slika

e sad il je ovaj rukavac duzi il zglob kraci.
Kad ubacim rukavac u glavcinu ne dodje bas do samog kraja lezaja. ima par mm do kraja izgleda kao da je odgovarajuci... e sad bem li ga... sta vi mislite... sta li je od ova dva???
I ako je rukavac dal bi bilo pametno odneti strugaru da skrati tih 5-6mm

e sad il je ovaj rukavac duzi il zglob kraci.
Kad ubacim rukavac u glavcinu ne dodje bas do samog kraja lezaja. ima par mm do kraja izgleda kao da je odgovarajuci... e sad bem li ga... sta vi mislite... sta li je od ova dva???
I ako je rukavac dal bi bilo pametno odneti strugaru da skrati tih 5-6mm
Nemam samaru ali po ovome kineticki je duzi. Stace ti strugar, pogledaj dobro kakva je situacija i mozda moze i brusilica da odradi posao. Ali ja bih ipak pokusao da nadjem odgovarajuci zglob, glavcinu nebih dirao. Ili da stavis odgovarajucu sajbnu na zglob onda ce glavcina doci napolje i matica ce stegnuti.
nije samara... niva je ... to je samo ostala slika od samare... razmisljao sam i o toj varijanti ali onda mi semering nece igrati nikakvu ulogu jer ce taman tu doci podloska ... a svakako planiram da zamenim sve komplet samo nema se sad para za sve....
A da stavis onda sajbnu napred, isto ce stegnuti. Ako ne nadjes sajbnu odseci parce cevi 3/4 ili 1/2 col.
- Dare
Ranije si spomenuo da nije isti ključ za centralni šraf levog i desnog točka. Pretpostavljam da je pogrešan zglob ugrađen jer onaj pravi ima ključ 27 za centralni šraf.
Ovo što si prikazao na slici tako i treba da bude jer u suprotnom nebi mogli da se stegnu ležaji.
Ovo što si prikazao na slici tako i treba da bude jer u suprotnom nebi mogli da se stegnu ležaji.
Tako je pogresan je zglob, danas sam skratio rukavac za 4mm taman toliko je i bio ostecen zbog lufta. sada deluje ok. Kad bude para menjacu obadvoje..
Sledece su kocnice na redu... pa par pitanja jel ima neka posebna procedura za ozracivanje posto ima po dve sisice na prednjim klestima... i kako se steluje rucna jel samo na sajlu ili treba cackati i ona dva safa kljuc 17. sa ekscentrima unutra (sad su na nultom polozaju i izgleda kao da su zavareni-pecnuti po malo)... malo sam ozracivao danas... samo da koliko toliko dobijem kocnicu... i na prednjim se ponasa normalno... kad se "nadruka i pritisne" ja otpustim sisicu i ulje strcne a papucica propadne.... dok na zadnjim ulje polako izlazi i papucica polako propada... kad nadrukam kocnicu ulje u posudi se spusti lepo, ali posle nekog vremena krene polako da se vraca nazad cak i prelije posudu... pa zato mislim da one zadnje treba nekako stelovati da drze paknove na onim safovima 17... kao pre na fici...???
Sledece su kocnice na redu... pa par pitanja jel ima neka posebna procedura za ozracivanje posto ima po dve sisice na prednjim klestima... i kako se steluje rucna jel samo na sajlu ili treba cackati i ona dva safa kljuc 17. sa ekscentrima unutra (sad su na nultom polozaju i izgleda kao da su zavareni-pecnuti po malo)... malo sam ozracivao danas... samo da koliko toliko dobijem kocnicu... i na prednjim se ponasa normalno... kad se "nadruka i pritisne" ja otpustim sisicu i ulje strcne a papucica propadne.... dok na zadnjim ulje polako izlazi i papucica polako propada... kad nadrukam kocnicu ulje u posudi se spusti lepo, ali posle nekog vremena krene polako da se vraca nazad cak i prelije posudu... pa zato mislim da one zadnje treba nekako stelovati da drze paknove na onim safovima 17... kao pre na fici...???
- Dare
Ja ti preporučujem da kupiš samoštelujuće cilindre za nazad. Nisu skupi, a bolji su. Kod mene nema tih ekscentara nego je samopodešavanje. Ti cilindri imaju u sebi prstenove koji sprečavaju da se klip vrati kada pustiš pedalu. Evo kako izgleda samopodešavajući klip izvađen napolje iz cilindra:

Dalje, da bi ti nožna kočnica hvatala gde treba, mora ručna da bude lepo naštelovana da hvata na 3-4 zuba, tj tad da blokira točkove. U tom slučaju sajla održava pakne na potrebnoj udaljenosti od doboša, pa opet ti ekscentri nemaju funkciju. Naravno, ne sme da ima vazduh u sistemu. Kad ispuštaš vazduh, nemoj pedalu terati do poda. Ja to nisam znao pa je stradala membrana u servo uređaju jer sam je razvlačio preko mere. Nov servo je morao da dođe. I podrazumeva se da paknovi nisu potrošeni i da doboši nisu jajasti. Ako jesu, to ćeš osetiti kao podrhtavanje pedale kada kočiš u vožnji. Peti cilindar može i da bude zaglavljen i da ne radi ali da ne ometa protok ulja. Ako je zaglavljen u zatvorenom položaju tada, naravno, nema kočenja pozadi.
Eto, u suštini je jednostavno ali ima puno sitnica na koje valja obratiti pažnju da bi kočnice radile kako treba.

Dalje, da bi ti nožna kočnica hvatala gde treba, mora ručna da bude lepo naštelovana da hvata na 3-4 zuba, tj tad da blokira točkove. U tom slučaju sajla održava pakne na potrebnoj udaljenosti od doboša, pa opet ti ekscentri nemaju funkciju. Naravno, ne sme da ima vazduh u sistemu. Kad ispuštaš vazduh, nemoj pedalu terati do poda. Ja to nisam znao pa je stradala membrana u servo uređaju jer sam je razvlačio preko mere. Nov servo je morao da dođe. I podrazumeva se da paknovi nisu potrošeni i da doboši nisu jajasti. Ako jesu, to ćeš osetiti kao podrhtavanje pedale kada kočiš u vožnji. Peti cilindar može i da bude zaglavljen i da ne radi ali da ne ometa protok ulja. Ako je zaglavljen u zatvorenom položaju tada, naravno, nema kočenja pozadi.
Eto, u suštini je jednostavno ali ima puno sitnica na koje valja obratiti pažnju da bi kočnice radile kako treba.
Fala na odgovoru ... moram potraziti... jesu li oni isti kao za jos neki auto ili samo od nive odgovaraju??? I Ima li neko povoljne polovne zadnje opruge...???
I jedan OFF Djape sta bi s' tebe zena mi vec treci put trosi pare koje joj ostavim ako kurir dodje za plastike....
I jedan OFF Djape sta bi s' tebe zena mi vec treci put trosi pare koje joj ostavim ako kurir dodje za plastike....
- aleko-2141
- Automobil: Moskvic Aleko
Najbolje ozracivanje sistema je na vakum ili ako imas kompresor pa sa njim duvas po malo u cantru dok drigi odvrce sisice.
de objasni malo... imam kompresor... gde i kako da duvam???
- aleko-2141
- Automobil: Moskvic Aleko
U cantru, nadji drugi cep, probusi rupu sa duvaljku i malim pritiskom 0.5-1 bar duvas u cantru dok neko odvrce sisice i ispusta vazduh, obavezno nadji neku flasu i sipaj bilo sta od ulja u nju ili nesto drugo, potrebno ti je i parce creva, jedan kraj na sisicu navucen cvrsto a drugi potopljen u tecnost u flasi da ne bi povukao vazduh, ovako je bolje jer samim drukanjem mozes da povuces negde vazduh a ovako tecnost uvek guras napolje tj u cilindre.
Da ovo za flasu i crevo obavezno primeni sto ti je napisao aleko i pozeljno je da crevo bude providno da vidis mehurove. Ja to sam radim, crevo u flasu i drukaj na pedalu, pola bocice da izadje i probas, obicno je to dovoljno da u tom delu skroz i zamenis ulje.