Kontakt preko kocnice

Moderators: BokeYGTi, elektronicar, pesadinac, letnjikovac, milanovic986

zmaj145
Automobil: lada112

Kontakt preko kocnice

Post by zmaj145 »

Pozdrav drugari, pojavio mi se nov problem sa autom. kada ga vozim i ugasim i kada drzim nogu na kocnici upali mi kontakt. Palio sam auto i gasio par puta uvek mi upali kontakt kada stisnem kocnicu. Kljuc naravno bude van bravice. Svaki savet je dobro dosao.

choksi
Automobil: 111

Re: Kontakt preko kocnice

Post by choksi »

Jel imaš žice na pločicama (kočionim prednjim)???

bruyoni
Automobil: Lada 112 1.5 16v

Post by bruyoni »

Kako misliš upali kontakt? Zavergla auto ili samo krene da radi benzinska pumpa i upale se kontrolne lampice na tabli.
Proveri ti za svaki slučaj bravu a i baci pogled oko kočnice ako slučajno njome ne čepaš neke žice

zmaj145

Post by zmaj145 »

Vozio sam auto par kilometara veceras i kada sam ugasio i izvukao kljuc,drzao sam nogu na kocnici i kontakt je radio. Vratim kljuc i upalim-ugasim auto stisnem kocnicu kontakt se upali,upalim svetla,upalim dugo svetlo,grejac zadnjeg stakla,maglenke,ventilator grejanja sve to dok je noga na kocnici,cim pustim kocnicu sve se pogasi(sve to bez kljuca u bravi). Nemam zice na prednjim tockovima za kocnice.

bruyoni

Post by bruyoni »

Izgleda da negde preko strujnog kola stop svetla curi struja do glavnog releja. Ištekaj kontakte sa prekidača stop svetla na pedali i onda probaj; samo pazi nećeš imati stop svetla.

PS: Gledam šemu i vidim da kroz prekidač ide žica od kontakt brave, ako imaš u blizini raspoloženu prodavnicu lada delova probaj "kupiti" kontakt bravu čisto da isprobaš. Staru ne moraš da demontiraš sa stuba već samo iz nje ištekaš kablove i utakneš u novu. Provoazaš auto i ako se ponovi znaš dan ije brava i ovu samo vratiš i dobiješ pare nazad, nije ugrađivana.

rascho
Automobil: Lada 112 1.5 16V

Post by rascho »

Sjećam se nekog ruskog videa, gdje je lik pokazivao da se kontakt može dati preko prekidača za svjetla. Možda je kod tebe negdje došlo do dodira žica za kočnicu i svjetlo, pa preko toga i do kontakta. Probaj gledati nazad kada stišćeš kočnicu da li se pale ili gase poziciona svjetla nazad. Ako da onda traži grešku u tom smjeru.
Ali prvo pregledaj prekidač za kočnicu, možda se na samom prekidaču diraju žice koje ne bi trebale.
Telefon je izumio Aleksandar Graham Bell 1875. godine...
kad ga je sklopio vidio je da ima dva propuštena poziva....
zvao ga je Chuck Norris...

Dare
Automobil: Niva 1.7 4×4

Post by Dare »

I ja sam gledao taj video. Samo je izvadio prekidac za svetla i utaknuo ga naopako i dobio kontakt.

masan_motor

Post by masan_motor »

Kuršlus sa strujom, ja otkačio senzor posude za brisače i proradila mi prva brzina brisača tj interval :)

zmaj145

Post by zmaj145 »

Izvalio sam odakle dolazi problem. Naime u pitanju je kominacija kocnice i rikverc brzine. Znaci,ostavim menjac u rikvercu i pritisnem kocnicu upali se kontakt. Gde bi trebalo problem da potrazim? I da imam kod kocnice jednu zicu viska koja visi crno-crvene boje. Nemam pojma odakle je. Mozda je ona problem...

zmaj145

Post by zmaj145 »

Taj video sa prekidacem sam gledao i ja kada ga utakne naopako i upali kontakt pa onda makazama upali auto. Mislim da je to moglo dok nisu ubacili imobilizer ili kako se vec zove.

Dare
Automobil: Niva 1.7 4×4

Post by Dare »

zmaj145 wrote:Izvalio sam odakle dolazi problem. Naime u pitanju je kominacija kocnice i rikverc brzine. Znaci,ostavim menjac u rikvercu i pritisnem kocnicu upali se kontakt. Gde bi trebalo problem da potrazim? I da imam kod kocnice jednu zicu viska koja visi crno-crvene boje. Nemam pojma odakle je. Mozda je ona problem...
Ajmo eliminacijom.
Izvadi konektor iz npr levog zadnjeg svetla pa probaj. Onda probaj to sa desnim. Možda ima negde spoj pa struja dođe na stop svetla, a odatle kroz rikverc svetlo dodje na kontakt. (Jer pretpostavljam da rikverc svetlo ne radi bez kontakta).

bruyoni

Post by bruyoni »

Mislim da problem nije na kraju lanca već negde u kombinaciji kontakt brava, glavni relej i možda ta slobodna crno crvena žica.
Madda... kod lade su štopaljke na gepeku, da negde nije pukla žica pa da u toj kombinaciji pravi problem. To je najbanalniji ali čini mi se najteži problem za rešiti jer treba onda sprovesti žice kroz one bužire što vode na poklopac.

masan_motor

Post by masan_motor »

Pa logicno je da ulozak kontakt brave zeza, tu je sve blizu a kvalitet kvalitetan :)

zmaj145

Post by zmaj145 »

Danas sam izdvojio vrenena da malo istrazim po autu moguci kvar. Skidao sam tapacire iz gepeka i gledao da se neja zica nije nozda progulila,nisam nasao nista isto je i sa zicama iza tapacira na vratima gepeka. Kada skinem sijalice sa stop svetla ne pali mi kontakt ali sam nasao da mi pali i sa tasterom za otvaranje gepeka (isto menjac u rikvercu).

choksi
Automobil: 111

Post by choksi »

A tabla sa osiguračima da probaš da skidaš po jedan osigurač dok dobijaš kontakt?

Post Reply