Lada Samara 1.3
Moderators: BokeYGTi, finaldesign, djape1977
- aleko-2141
- Automobil: Moskvic Aleko
Re: Lada Samara 1.3
Pogledaj amortizere, kad oni oslabe točak skace i osetis sitno podrhtavanje
Meni to lici na lose gume ali kazes da si bio kod vulkanizera. Koliko su ti stare gume?
3,4 godine, ali su vožene samo zimi, ne znam da li su 8000 km prešle. Na letnjoj iskočio bubac pa se ove sad i leti teraju.
Samo Samara Srbina Spasava
Nisam vozio auto dve tri nedelje i sad kad sam pokusao da upalim, nije upalio iz prve, vec iz treceg pokusaja, ali sam primetio da je vec kod treceg akumulator oslabio solidno... Simptomaticno je sto je izasao iz garancije u septembru
Vozikao sam se juce i jutros pre paljenja auta sam merio napon, i on je 12.54... Kakva je to vrednost?
I jos sam nesto primetio. Juce u mrklom mraku, na leru sam primetio da mi unutrasnje svetlo na nebu treperi blago... To se po danu ne vidi, cak ni na svetlu nocu... Sta mi to treperenje govori
Vozikao sam se juce i jutros pre paljenja auta sam merio napon, i on je 12.54... Kakva je to vrednost?
I jos sam nesto primetio. Juce u mrklom mraku, na leru sam primetio da mi unutrasnje svetlo na nebu treperi blago... To se po danu ne vidi, cak ni na svetlu nocu... Sta mi to treperenje govori
-
Boki78
Lepa je to vrednost, ali ne govori nista
Napon ti moze pomoci da utvrdis da je akumulator blazenopocivsi, ali ne i da valja ...
- aleko-2141
Bolje obrati pažnju kako ti pališ a to sto auto neće na prvu to stvarno nije bitno, znas koliko mi znaci da li je upalio na pola kljuca ili iz drugog puta a to sa strujom isto ne obraćam pažnju, :-)
To sto je akumulator okretao sporije nemora nista da znaci.Mozda i nije bio dovoljno pun i stajao duze vreme i to je to, ne valja kad od danasnje duze voznje sutra vrti sporije, e tu mu je vec blizu kraj. A to sto je upalio iz treceg puta nista cudno, desava se jos ako je na benzin i normalno. Meni na plin upali iz drugog puta ako je nisam vozio 5 dana, upali i taram.
-
bortlonger
- Automobil: lada
napon akumulatora od 12,54 v je dobra vrednost. koliki je napon punjenja alternatora na leru bez potrosaca, i recimo sa upaljenim svetlima?Gago wrote:Nisam vozio auto dve tri nedelje i sad kad sam pokusao da upalim, nije upalio iz prve, vec iz treceg pokusaja, ali sam primetio da je vec kod treceg akumulator oslabio solidno... Simptomaticno je sto je izasao iz garancije u septembru![]()
Vozikao sam se juce i jutros pre paljenja auta sam merio napon, i on je 12.54... Kakva je to vrednost?![]()
VELIKE MISLI SENJOR TRAVIJA
kod ugradnje novih svecica,obavezno ih kalite,ostavite auto da radi minimium 15min, jer kad se uradi generalna motor prvi put startuje potrebno je da u prvih 30sec dostigne maksimalni obrtni momenat
kod ugradnje novih svecica,obavezno ih kalite,ostavite auto da radi minimium 15min, jer kad se uradi generalna motor prvi put startuje potrebno je da u prvih 30sec dostigne maksimalni obrtni momenat
Napon punjenja je 14,34 na leru sa svetlima. Ali i uprkos tome on je evo oslabio posle dve godine... Necu voziti auto mesec dana, tj, ne vozim ga vec 3 nedelje, tek za dve cu ga upaliti, akumulator sam izvadio iz kola, pa cemo videti kako ce zaverglati... Nisam bas optimista...
Mada bi Travelman trebalo da ima punjac akumulatora

Mada bi Travelman trebalo da ima punjac akumulatora
-
bortlonger
treba proveriti na koliko pada napon u toku verglanja... kad to izmeris, bice jasnije puno toga.. pozz
Skinut akumulator treba povremeno puniti, ako ga ne punis ode on, narocito stariji.
-
travelman
Video sam ti trulju pre neko vece
.. mrzelo me da stajem i da ti dizem brisace a usput i probusim zadnju levu
...
A sto se tice ispravljaca/punjaca, imam ga
...
Šok terapija iliti punjenje sa proverom amperaže-voltaže je 10e ...
Čuvanje tih par dana, koliko ti je ostalo do nepunih mesec dana ne voženja, je još toliko ....
Mogu da ti učinim uslugu i dodjem po accu ali ti je to još jedna10ka
... jbg, tako me je naučio tvoj veliki prijatelj kako se posluje
....
Pošto si mi brat, mogu ove 3 gorepomenute stavke da ti fakturišem djuture po ceni od 25e
... jbg, nisam ni ja najgori na ovom forumu ... vreme je da se i ja obogatim ...
A sto se tice ispravljaca/punjaca, imam ga
Šok terapija iliti punjenje sa proverom amperaže-voltaže je 10e ...
Čuvanje tih par dana, koliko ti je ostalo do nepunih mesec dana ne voženja, je još toliko ....
Mogu da ti učinim uslugu i dodjem po accu ali ti je to još jedna10ka
Pošto si mi brat, mogu ove 3 gorepomenute stavke da ti fakturišem djuture po ceni od 25e
... jbg, nisam ni ja najgori na ovom forumu ... vreme je da se i ja obogatim ...- aleko-2141
Xaxaxa, ja ne znam koja je fora sa altelnatorom, sta god mu radio on cim padne temperatura ispod 5 stepeni on prepunjava dok se malo ne zagreje
-
Boki78
Samo ostavlja takav utisak 
Problem je temperaturna varijantost elektronike. Poluprovodnici nemaju iste kke na svim temperaturama. Postoji nacin da se odradi kompenzacija te dobije kolo koje je manje zavisno od spoljne temperature, ali to nema previse smisla na kolima poput lajke, aleka i sl sirotanskim zadovoljstvima jer onda posten regler ne bi bio 15e vec bar par puta vise, a ishod svejedno bude isti kad se motorni prostor zagreje.
Problem je temperaturna varijantost elektronike. Poluprovodnici nemaju iste kke na svim temperaturama. Postoji nacin da se odradi kompenzacija te dobije kolo koje je manje zavisno od spoljne temperature, ali to nema previse smisla na kolima poput lajke, aleka i sl sirotanskim zadovoljstvima jer onda posten regler ne bi bio 15e vec bar par puta vise, a ishod svejedno bude isti kad se motorni prostor zagreje.
-
bortlonger
za ovakav slucaj sam skoro negde citao ali nemogu se setiti gde kako bih pronasao tekst.. u principu, kao normalno je da na nizim tremperaturama dok se ne zagreje motor malo prepunjava - kao recimo normalno je 14,2 a on tera 14,5v... bitno da neide preko propisane vrednosti za taj autoaleko-2141 wrote:Xaxaxa, ja ne znam koja je fora sa altelnatorom, sta god mu radio on cim padne temperatura ispod 5 stepeni on prepunjava dok se malo ne zagreje