Tenak
Moderators: BokeYGTi, finaldesign, djape1977
- Milovanovic
- Automobil: Lada 2107, Alfa 156
Re: Tenak
Trazi drugi motor, jbg 
-
bortlonger
- Automobil: lada
membrana za naglo dodavanje gasa mozda? pogledaj kad je motor ugasen, rukom pritisni da das gas na karburatoru, i vidi kako baca na onoj strcaljkialeko-2141 wrote:Skidao sam karburator, pre se gusio pod punim gasom a lepo primao, sad nece lepo da prima al se ne gusi pri punom gasu :-D
VELIKE MISLI SENJOR TRAVIJA
kod ugradnje novih svecica,obavezno ih kalite,ostavite auto da radi minimium 15min, jer kad se uradi generalna motor prvi put startuje potrebno je da u prvih 30sec dostigne maksimalni obrtni momenat
kod ugradnje novih svecica,obavezno ih kalite,ostavite auto da radi minimium 15min, jer kad se uradi generalna motor prvi put startuje potrebno je da u prvih 30sec dostigne maksimalni obrtni momenat
- aleko-2141
- Automobil: Moskvic Aleko
Novo je sve, obe ajspric dizne bacaju al nesto drugo tu nije, mora da radi pod hauhom inace se gusi, sutra cu da smanjim nivo goriva u loncetu i ne znam da nisu pomesane dizne, gledao sam na netu i rekao bih da nisu, merio sam kompresiju, tri cilindra po 9.5 i jedan 8, mislio sam da ce biti manje.
-
bortlonger
polako brate... ajd redom-koje dve ajspric dizne? motor kad radi pod sauhom, a bez sauha se gusi( mislim na ler) - ima manjak goriva, tj visak vazduha... kako si nastelovao ona dva srafcica za stelovanje ler gasa? kakvi su dihtunzi na karburatoru? .. to sto se motor gusi, nema veze sa kompresijom.. izmerio si da je kompresija 9,5 i 8... ja pitam cega? kilograma, litara, centimetara... ? koliko sam ja upucen, stepen kompresije kod samare je 9,90:1, sto ce reci da taj motor ima slabu kompresiju...
- aleko-2141
Aj za tebe od početka, nije samara u pitanju nego aleko, ima samarin karburator, kompresiju sam izmerio danas jer nisam pre neki dan kad sam radio servis a inace moj motor je odradio svoje i ubacujem drugi jaci,noviji itd.
Ja kako znam ovaj karburator ima jednu diznu u donjem delu u cosku i onaj plastični točkić za stelovanje ler gasa, kod mene nema povrata i zapusen je, na leru radi super i pali sad lepo al ima neku knedlu kad se da gas i posle u vožnji normalno i kad se stane i hoce da se krene opet knedla, kad malo povučem sauh ali bas malo onda prima normalno, al to mene prosto vise ne zanima jer cu mu vratiti drugi i jaci karburator.
Ja kako znam ovaj karburator ima jednu diznu u donjem delu u cosku i onaj plastični točkić za stelovanje ler gasa, kod mene nema povrata i zapusen je, na leru radi super i pali sad lepo al ima neku knedlu kad se da gas i posle u vožnji normalno i kad se stane i hoce da se krene opet knedla, kad malo povučem sauh ali bas malo onda prima normalno, al to mene prosto vise ne zanima jer cu mu vratiti drugi i jaci karburator.
-
bortlonger
taj tockic sluzi samo da se povecaju ili smante obrtaji motora u leru, smesa se steluje na drugim srafovima, ali sad je to nebitno posto kazes da u leru radi odlicno. sto se tice knedle, prvo proveri da nije zapusena ona strcaljka u grlu karburatora.. kad skines filter, vidi se, i na ugasenom motoru, kad das gas rukom na polugici karbutatora, kroz tu strcaljku mora da izadje fin, dugacak, pun mlaz goriva.. ukoliko nije tako, skini gornji deo karb, skini strcaljku i ocisti je licnom. istovremeno, skini i membranu za nagli gas, onu cetvrtastu, pa kopresorom produvaj kanal od strcaljke do membrane, kao i kanal od lonceta karburatora do membrane.. istovremeno, i proveri nivo goriva u karb. previse nizak nivo stvara knedlu, jer nema dovoljnog protoka goriva od lonceta do membrane.. sve u svemu, nova membrana, ociscena strcaljka, nove podloske bakarne na njoj, cisti kanali, tacan nivo goriva, i knedle mora da nema..
edit: sad kad sam napisao, videh da te nezanima. svejedno posluzice nekom.. isti je princip. i nisi mi odgovorio sta si to izmerio kad si merio kompresiju, 9,5 ,8 .. sta, cega?
edit: sad kad sam napisao, videh da te nezanima. svejedno posluzice nekom.. isti je princip. i nisi mi odgovorio sta si to izmerio kad si merio kompresiju, 9,5 ,8 .. sta, cega?
- aleko-2141
U karburatoru ima jedna sto ti kazes strcaljka na vrhu prvog grla i ona radi a u drugom delu karburatora imaju ajspric dizne za oba grla i one rade super tj daju dobar mlaz goriva kroz difuzore, nesto tu drugo zeza, karburator je razbusen za plin, kad raskacim plin i zacepim rukom dovod plina gusenja nema, ko da povuce vakum iz uredjaja za plin, Nazovi kako god hoces, kompresioni odnos, pritisak, bari itd.
- Dare
- Automobil: Niva 1.7 4×4
To bušenje za plin bi trebalo da je iznad leptira, pa onda valjda nebi trebalo da utiče. Kažu da je bolje plin uvesti kroz mešač nego da se buši karburator.
Lepo ti je čovek opisao kako se sređuje knedla. Ja dodajem još da umesto kompresora iskoristiš Abro Carb sprej. Ja ga godinama koristim, opaka je hemikalija. Čisti i rastvara sve nečistoće i karburator bude kao nov.

Lepo ti je čovek opisao kako se sređuje knedla. Ja dodajem još da umesto kompresora iskoristiš Abro Carb sprej. Ja ga godinama koristim, opaka je hemikalija. Čisti i rastvara sve nečistoće i karburator bude kao nov.

- aleko-2141
Dare sve to divno i krasno u teoriji, meni je motor podignut skroz do haube, ima 10-15 mm od haube do poklopca karburatora, morao sam da busim karburator, plin jeste uveden iznad leptira i jeste bolje kad je uveden u mesac, cistio sam ga skoro sa ovim i nista nije pomoglo, produvao sam sve kanale i duva kroz njih al dzaba, ovih dana cu da probam da napravim neki baj pas da ima i povrat, sto je najgore to mnogo i trosi, a ne preliva karburator.
-
bortlonger
nije do povrata, garant.. ali probaj.. najprostije izvedi ga u neku kanticu, ako vec nemozes u rezervoar.. koliko sam uspeo da procitam, probao si sve sto je predlozeno... nisam primetio da si menjao membranu za nagli gas, a mozda i jesi.. ako nisi, probaj i to... pa ako nece, mozda bi mogao da probas sa drugim - nebusenim karburatorom
- aleko-2141
Sve je novo u karburatoru, povrat cu da napravim tako sto ga vratim pre pumpe i stavim nepovratni ventil, karburator na benzin mi nije neka veliak potreba, na benzin vozim dok ne dodjem do pumpe a u BG-u su pupme na svakih kilometar ili ako hocu da se zezam da ga malo zustrije provozam posto na benzin ide mnooogo bolje.
-
bortlonger
nerazumem kako to - povrat pre pumpe, pa u nepovratni ventil? .. dobro nastimovan plin, i auto ide isto kao i na benzin, bez ikakve razlike... jedino sto guta malo vise plina.. iz licnog iskustva sam se uverio u bezbroj voznji sa autom od brata... nisam mogao ocima da verujem kako auto ide na plin... potrosnja plina oko 12 i nesto, motor od 1300 kubika, karburator klasican, mesac za plin..
- Dare
- Automobil: Niva 1.7 4×4
To što hoćeš da izvedeš sa povratnim vodom jednostavno neće raditi. Umesto da vuče gorivo iz rezervoara, pumpa će vući vazduh iz karburatora.
Da, i moja Niva na plin ide isto kao i na benzin. Sad možda i nije relevantno upoređivati jer benzinski sistem nije savršen zbog slabijeg korišćenja ali neposredno pre ugradnje plina jeste bio savršen i promena benzin/plin se nije ni primetila. Čak je i bolje na plin jer i hladan motor odmah ide, nema sauha i zezanja dok se ne zagreje.
Da, i moja Niva na plin ide isto kao i na benzin. Sad možda i nije relevantno upoređivati jer benzinski sistem nije savršen zbog slabijeg korišćenja ali neposredno pre ugradnje plina jeste bio savršen i promena benzin/plin se nije ni primetila. Čak je i bolje na plin jer i hladan motor odmah ide, nema sauha i zezanja dok se ne zagreje.
- aleko-2141
Plinu dajem plus za to sto kaze Dare hladan motor odmah ide, nikad mi nije isao na plin ko na benzin, sto puta je stelovan al dzaba, prebacim na benzin i veselje pocinje, hoce da ide i u crveno do trece
dok na plin tesko, znaci ima da grebem rukama i nogama da ubacim drugi motor, sekvent majka za sve, potopis gas a on prebaci na benzin ako mu treba i nista ne razmisljas a ide ko metak.