Mora da se razjasni kad smo već počeli.bortlonger wrote:ma ok, razumeo sve lepo... znam da pucanje membrane ne izaziva otkaz kocnica, ali zato pedala u trenu postane kamen, pa je treba sa dve noge pritisnuti da bi auto ukocio, pa zna da iznenadi bas lepo. a i litreratura kaze da se prilikom ispustanja vazduha, pedala pritiska do kraja. i malo da te ispravim, u servo ne ulazi vazduh, vec vakum iz usisne grane vuce membranu i pomaze prilikom pritiska na pedalu.. no, nebitno je to.. da ne off - ujemo temuDare wrote:
U normalnim okolnostima, ta membrana ima vrlo mali hod. Malo se rasteže jer pedala treba da hvata visoko i klip ima mali hod. Kod ispuštanja vazduha, hod je mnogo veći i membrana hoće da popusti. Desilo mi se pa znam. Da je nisam rastezao, radila bi ko zna još koliko. Njen otkaz u vožnji ne znači otkazivanje kočnica. Sve normalno radi, samo se čuje šum vazduha koji ulazi u servo i motor se na leru ponaša drugačije.
Isprobano.
Vakuum ili podpritisak servo uređaj dobija od usisne grane motora, a kada membrana pukne, taj vakuum izaziva uvlačenje vazduha u servo, pa kroz crevo u motor. Zato se i čuje šum vazduha. Vakuum sam po sebi ne može da ulazi ili izlazi. Vakuum je apstraktni pojam i nema materijalnu reprezentaciju. Predstavlja smanjen pritisak u odnoosu na okolni.
Nikako nemoj tako da voziš. Za probu bi moglo da se iskoristi tako kako si opisao ali nikako na ulice tako ne idi.najoB wrote:jedno razmisljanje: ako gornji i donji klip u klestima nisu medjusobno povezani, onda bih mogao da zablokiram cev koja vodi do donjeg klipa na levim klestima i time bih privremeno resio problem sa luftirnjem tog tocka, jedino bi tu imao manju silu kocenja... znam da je "kurkeljenje" ali tako cu da otklonim sumnju na glavni kocioni cilindar sta vi mislite?