ZokRS - Lada Samara 1300
Moderators: BokeYGTi, finaldesign, djape1977
Re: ZokRS - Lada Samara 1300
Imam jedan problemcic za koji se nadam da je problemcic a ne nesto vise pa cu postaviti pitanje ovde, da ne otvaram novu temu.. ne radi mi kratko svijetlo na desnom faru. Pokusao sam sve sto mi je palo na pamet.. mjenjao nekoliko sijalica, cistio kontakte, mjenjao osigurace 10 I 16 u kutiji, relej za kratko svijetlo to je onaj zadnji prema lijevom blatobranu i nista ne pomaze.. pozicija i dugo svijetlo rade samo kratko ni da cuje. Sumjam na masu ali mislim da onda ne bi radilo ni dugo svijetlo.. nadam se da nije nesto na prekidacu ili u kutiji sa osiguracima posto mi je onaj zadnji osigurac dosta labav..
Sta bi moglo biti?
Sta bi moglo biti?
-
masan_motor
Pa probaj glinericom za auto dal ima masu uopšte, pa onda ideš dalje proveravaš, pipaš dal ima struje na osiguraču pa posle osigurača ideš dalje. Ja kada sam nešto čeprkao po upaljenom faru, izgoreo mi je osigurač samo za jedan far tj kratko svetlo nije radilo. (neko menjao džek za sijalicu pa stavio neki krš) Hoće i ta kutija sa osiguračima i relejima da se raspadne, jednom rečju kod lade se sve raspada ali se nešto ne sećam da smo ikada menjali ablender. Ako je neko gurao jake sijalice u farove, onda definitivno može sve da bude probl. Samara po meni ima jedne od najboljih farova koje sam vozio, akvarijumi kako smo ih zvali 
-
bortlonger
- Automobil: lada
prvo proveri imali napona na uticnici, rj na buksni za srednje svetlo..ZokRS wrote:Imam jedan problemcic za koji se nadam da je problemcic a ne nesto vise pa cu postaviti pitanje ovde, da ne otvaram novu temu.. ne radi mi kratko svijetlo na desnom faru. Pokusao sam sve sto mi je palo na pamet.. mjenjao nekoliko sijalica, cistio kontakte, mjenjao osigurace 10 I 16 u kutiji, relej za kratko svijetlo to je onaj zadnji prema lijevom blatobranu i nista ne pomaze.. pozicija i dugo svijetlo rade samo kratko ni da cuje. Sumjam na masu ali mislim da onda ne bi radilo ni dugo svijetlo.. nadam se da nije nesto na prekidacu ili u kutiji sa osiguracima posto mi je onaj zadnji osigurac dosta labav..
Sta bi moglo biti?
VELIKE MISLI SENJOR TRAVIJA
kod ugradnje novih svecica,obavezno ih kalite,ostavite auto da radi minimium 15min, jer kad se uradi generalna motor prvi put startuje potrebno je da u prvih 30sec dostigne maksimalni obrtni momenat
kod ugradnje novih svecica,obavezno ih kalite,ostavite auto da radi minimium 15min, jer kad se uradi generalna motor prvi put startuje potrebno je da u prvih 30sec dostigne maksimalni obrtni momenat
Nemam ispitivac za 12v ali pretpostavljam da ne dobija struju na sijalici posto sam probao sa 3-4 druge sijalice I ni na jednoj nema kratko svijetlo.. ako je masa u pitanju da li radi dugo svijetlo? I jedno laicko pitanje.. koliko ima, uopste, sijalica u faru? Da li je ista sijalica i za dugo i za kratko svijetlo posto sam uspio naci samo dvije sijalice, pozicija i ona velika sijalica? Onaj kabal za masu i matica preko njega su bas zardjali ali ne mogu prici da odvrnem I ocistim jer je dosta zavuceno iza unutrasnje strane zmigavca a ne mogu vaditi posudu sa tekucinom za brisace jer je, izgleda, zavarena plastikom i ne mogu je skinuti..
Sto se sijalica tice mislim da su njene fabricke u farovima.. evo skoro 30 godina a ne sjecam se da je bilo gdje na svijetlima ikad i jedna sijalica pregorjela.. da kucnem u drvo..
Sto se sijalica tice mislim da su njene fabricke u farovima.. evo skoro 30 godina a ne sjecam se da je bilo gdje na svijetlima ikad i jedna sijalica pregorjela.. da kucnem u drvo..
-
bortlonger
jedna je sijalica, i nije kvar u masi.. ako je masa losa onda i dugo svetlo na tom faru nece raditi... nadji probnu lampu i pocni redom.. od uticnice pa nazad
-
masan_motor
Nabavi ti glinericu za 12 volti ili improvizuj neku sijalicu od žmigavca ili pozicije sa grlom pa spajaš redom, spojiš jednu žicu na masu, drugu na dugo svetlo i ako svetli onda je masa u prekidu. Par kombinacija i ideš dalje, kutija sa osiguračima, prekidač za svetlo i sam ablender
sve to što je zarđalo fino rašrafi, ošmirglaj i stavi malo tovatne masti pa probaj. Samara ima h4 sijalicu, jednu jedinu i još onu malu za poziciju.
sve to što je zarđalo fino rašrafi, ošmirglaj i stavi malo tovatne masti pa probaj. Samara ima h4 sijalicu, jednu jedinu i još onu malu za poziciju.
-
bortlonger
zar nije bolje da uzme sijalicu od 220V? ..kakav bre prekidac i ablender? evo velikim slovima : NA TOM AUTU IMA DUGACKO SVETLO NA OBA FARA, NEMA SREDNJEG - KRATKOG NA DESNOM
kakve veze ima prekidac i ablender sa tim??????
i nije masa problem.. ako nema mase onda ce i dugo svetlo na tom faru da zeza...
kakve veze ima prekidac i ablender sa tim??????
i nije masa problem.. ako nema mase onda ce i dugo svetlo na tom faru da zeza...
Nemojte se, ljudi, prepirati.. mislim da sam nasao gdje je problem. U kutiji sa osiguracima jedan od ona dva limica izmedju kojih ide osigurac se razlabavio i gubi kontakt a kod Samare je osigurac broj 16 samo za kratko na desnom faru i zato nije radio samo far a ne jos nesto uz njega. Danas sam malo pomjerao taj limic i nekoliko puta je bljesnulo kratko svijetlo ali je bas labav tako da imam osjecaj da ako povucem nagore da cu ga skroz iscupati iz kutije. Sutra cu montirati rezevnu kutiju sa osiguracima pa cu vidjeti a ovu koja je sad u autu moram odnijeti kod elektricara da je otvori i proba lemiti ili sta se vec radi u takvim slucajevima..
-
travelman
Standardan problem kod samare. Nemoj da menjas kutiju sa osiguracima niti bilo sta drugo da petljas.
Ajd prvo da sacekamo i vidimo kako ce ovi elektricari da te posavetuju ako se u medjuvremenu ne poubijaju ... a u krajnjoj nuzdi cu ti ja sutra uslikati i pokazati kako sam jednostavno resio taj problem kod mene.
Ajd prvo da sacekamo i vidimo kako ce ovi elektricari da te posavetuju ako se u medjuvremenu ne poubijaju ... a u krajnjoj nuzdi cu ti ja sutra uslikati i pokazati kako sam jednostavno resio taj problem kod mene.
-
masan_motor
Isto se desilo i kod nas, stavio sam drugi osigurač i kratko je proradilo. Ignorišite ovog indijanca, možda ode... Stavite ga na ignore listu kao ja sad 
- aleko-2141
- Automobil: Moskvic Aleko
Ako imas drugu tablu ili krstrnog elektricara osneses mu tablu da ti zalemi buksne gde možeš posle montirati ove nove ubodne osigurace, vidim to Rusi stalno rade a taj lim ne mozes iščupati posto je zalemljen za ploču, plastika ode od temperature i nema sta da drži osigurač.
-
travelman
Zoko, čekaj ti moj savet. Pametniji sam ja i od Rusa.
Stavio sam vas na gore dole listu
... Prijate mi kao azijatkinje
...
Sad pitaji Skoru za savet, on je iskusan u tom sportu. Ali prvo spremi nekoliko crvenih pre nego ga zovnes ...
Stavio sam ja vas odavno ali ne na ignore listu.Ignorišite ovog indijanca, možda ode... Stavite ga na ignore listu kao ja sad
Sad pitaji Skoru za savet, on je iskusan u tom sportu. Ali prvo spremi nekoliko crvenih pre nego ga zovnes ...
Nastojim izbjegavati majstore kad god je to moguce I gledam da sto vise posla oko odrzavanja uradim sam jer ovde je Lada toliko podcjenjeno auto da se to ne moze opisati a majstori se ponasaju kao da sam im dotjerao volovske taljige u radionu tako da cisto sumnjam da mogu ovde naci ikoga da mi na taj naci, sa ubodnim osiguracima, rijesi problem. Svako petlja, improvizuje i budzi bez pitanja, fuseri.. da se kosa digne na glavi.aleko-2141 wrote:Ako imas drugu tablu ili krstrnog elektricara osneses mu tablu da ti zalemi buksne gde možeš posle montirati ove nove ubodne osigurace, vidim to Rusi stalno rade a taj lim ne mozes iščupati posto je zalemljen za ploču, plastika ode od temperature i nema sta da drži osigurač.
Imam jednog dobrog, starog majstora u penziji kod kojeg od prosle godine vozim auto na servis.. covjek je '85 bio na specijalizaciji u Rusiji sa jednom grupom od 35 mehanicara iz Juge, tako mi je pricao, i stvarno zna posao ali ne radi elektriku i limariju.. samo mehanika.
V
ezano za problem.. imam ispravnu rezervnu kutiju pa bih, ako nista, stavio nju a ovu bih krpio. Jedna je Ruska a jedna SFRJ ali sacekacu sta ce mi senjor Travelmen savjetovati posto vidim da je njegova Lada tip-top a za to ipak treba imati znanja i iskustva..
-
bortlonger
samo indijanac moze ovako nesto da napise...masan_motor wrote:Nabavi ti glinericu za 12 volti ili improvizuj neku sijalicu od žmigavca ili pozicije sa grlom pa spajaš redom, spojiš jednu žicu na masu, drugu na dugo svetlo i ako svetli onda je masa u prekidu. Par kombinacija i ideš dalje, kutija sa osiguračima, prekidač za svetlo i sam ablender![]()
edit: ignorisao je tebe i Bog odavno
-
travelman
...sacekacu sta ce mi senjor Travelmen savjetovati posto vidim da je njegova Lada tip-top a za to ipak treba imati znanja i iskustva..
Gde je sad ona Strumfeta da vidi kako normalni članovi forumaši razmišljaju
Sve ono što ti je Aleko rekao je tačno ali je lako njemu tako da priča kad se dobro oženio pa mu tašta sve plaća. MI, sirotinja, se snalazimo na drugi način. Ladurina je naparavljena da se popravlja na licinom mestu pomoću štapa i kanapa a ne da se tera u servis za kojekakve sitnice
... baš me zanima gde je teraju na dijagnostiku kada im ostane negde u tundri, tajgi, štajgi i ko zna već gde ...Prvo pogledaj sliku i sve će ti odmah biti jasno ... a onda čitaj ...
...
img upload...
Isti problem sam imao i na predhodnoj Samari tako da je ovo provereno i funkcioniše godinama.
Osigurači br.5 i br 6 su imali isti problem koji imaš i ti ... rešenje ...
1, Izvadiš osigurač
2, Sa 2 prsta uhvatiš jezičke i polako ih mm ili 2mm stegneš i privučeš jedan ka drugom. To sve nežno, kao kada miluješ ženu.
3, Plastični tipl, mislim da je od 5 ili 6mm, utakneš kao na slici. Isto nežno, kao pod 2.
4. Vratiš osigurač, nakriviš kapu i zapevaš garim smedje ridje i sve što naidje
5, Pozoveš Aleka i kažeš mu da je dzabe ispisao 300 strana kad ne sme svoje borbrno vozilo da potera gde mu srce poželi .... nego ga tera samo po garaži ...
Idemo dalje ... sad pogledaj sliku i mesto gde treba da stoji osigurač br 4.
Može da pukne taj jezičak mada se to retko dešava. Ali se kod mene desilo, jbg ...
Onda izvršiš baj pas, kao na slici. Ne znam koliko se razumeš u elektriku, ja se razumem ko Marica u krivog Strumfa
Na oba kraja licnaste žice staviš žensku buksnu a onda to ufikariš kao što sam ja.
Ovo je primenjivo u slučaju da ti se zalomi dovodni + jezičak osigurača. Ako ti se zalomi odvodni + jezičak, pesma se peva drugačije
Živ bio pa javi kako si sproveo u delo ....
P.S. Indijanci ... a KaKo te Vi