Sumljam na senzor bregaste osovine

Moderators: BokeYGTi, elektronicar, pesadinac, letnjikovac, milanovic986

bortlonger
Automobil: lada

Re: Sumljam na senzor bregaste osovine

Post by bortlonger »

dragan112 wrote:@Ajavnho
Kada otkačim senzor nepali se Check engine inače kada dam kontakt pre paljenja svetli(dok motor ne proradi)
@Bruyoni
Ono što ja koristim je elm 327 ( i nije baš nešto) očita osnovne stvari. Ali senzor bregaste i senzor kolenastog vratila ne primećuje. Barem ona verzija koju posedujem
Nove svećice, novi kablovi, nov protokomer, sve je ovo rezervno imam ih za svaki slučaj. Isto radi i sa starim kao i sa novim delovima.
Još ću proveriti ler motorčić i senzor položaja leptira ovih dana. verovatno u subotu.
Kažem da i nije neki velik problem ali volim da lada radi kako treba. Kako sam primetio da na malim obrtajima u vožnji zna sa trgne ali ne uvek i ne stalno. Svremena na vreme. Na većim obrtajima preko 3000 se to ne dešava.
A opet kažam da na auspuhu se najbolje čuje kako ponekad preskoči paljenje.
uzmi unimer i izmeri otpor senzora bregaste i javi koji su rezultati
senzor radilice nije problem, a takodje i step motor.. zbog toga ne secka.
jesi li podesavao zazor na novim svecicama kad si ih montirao? koje svecice si stavio?
VELIKE MISLI SENJOR TRAVIJA
kod ugradnje novih svecica,obavezno ih kalite,ostavite auto da radi minimium 15min, jer kad se uradi generalna motor prvi put startuje potrebno je da u prvih 30sec dostigne maksimalni obrtni momenat

bruyoni
Automobil: Lada 112 1.5 16v

Post by bruyoni »

Merenjem otpora neće dobiti nikakvu informaciju pošto je u pitanju hall senzor.
Eventualno da se unimerom nakači na signalni vod dok motor radi pa da vidi da li ima struje ali to je potpuno nepouzdano jer se bez osciloskopa ne vidi ni napon ni trajanje impulsa.
Ako su svećice uzete po katalogu, i od dobrog proizvođača, zazor se ne podešava već je namešten kako treba

dragan112
Automobil: Lada 112 8v

Post by dragan112 »

@bruyoni
koristim ngk bpr6es
zazor 0,9
već su bile na toliko podešena fabrički, a nekada sam se igrao na benzinu najlepše rade kada je zazor 1,1 a na gasu o,9 pošto više vizim na gas 0,9 odgovara

bortlonger

Post by bortlonger »

probaj sa drugim svecicama.. NGK se falsifikuje samo tako, nije uopste cudno da otkaze neka i nakon par dana...
stelune se zazor.. taj bpr6es, odgovara za desetak modela automobila... zazor ide od 0,9 do 1,2
kod ugradnje novih svecica,obavezno ih kalite,ostavite auto da radi minimium 15min, jer kad se uradi generalna motor prvi put startuje potrebno je da u prvih 30sec dostigne maksimalni obrtni momenat

travelman

Post by travelman »

Gde se to falsifikuje NGK, jel u Maloj Ivanci ... ako si ga ti kupio za 200 din normalno da je falsifikat.

Trokraki NGK 460 din po komadu. Ja kupio danas. Nego,kolega, ajd pojasni kako da razlikujem falsifikat od oridjidjija ...

masan_motor

Post by masan_motor »

Nikako, ja sam pre 20 godina kupio falsifikovane bosna super, izgled da ih uramiš, daš gas u mestu sve ok, kreneš a on đipa ko konj :D

Ja trokraki ngk vozio 50.000 bez problema ali su bile otrovno skupe.

travelman

Post by travelman »

Sad ce strucnjak da se javi i objasni ti sto se djipa ko konj ... ali pre toga da nadje slicnu temu na netu pa da copy paste ...

Usput i da ga zamolim, kada je toliko strucan, da mi pojasni koje je pravilo kada se svecice prvi put montiraju i pali auto. Vidim da je aktivan u svim temama pa da ga iskoristim i nesto naucim od njega ...

masan_motor

Post by masan_motor »

Kako koje je pravilo?!?? Nikako na aLnaser, obavezno na gurku prvi put, isto važi i za novi akOmulator, senzor radilice, bregastu, modul paljenja ili sondu - uvek prvi put na gurku :D

travelman

Post by travelman »

Mozda se tako pale lajke 11x :lol: ...

Osnovno pravilo je da se posle ugradnje svecica motor startuje i ostavi bar 15 ak minuta u radu kako bi se svecice okalile jer ako se 1. put kresnu i onako hladne ugase dovodi se njihova provodnost i dugovecnost u pitanje.

E zasto je to tako, neka objasni Perica kome je umetnicko ime Varnica ... Perica Varnica. Mozda taj NGK koji spominje da je falš nije falš već upravo svećica koja je sjebana njegovom ne stručnom ugradnjom.

Kod mene je trokraki NGK sljakao bez problema tričavih 70000 km i zamenio sam ga čisto radi reda jer mi se pojavio višak keša. Na ladurini Bosna sljaka i sljaka ce do daljnjeg bez ikakve jebe.

bruyoni

Post by bruyoni »

http://www.ngk-sparkplugs.jp/english/techinfo/fake/
Mass je kod nas pre nekih 2-3 godine masovno valjao falš NGK svećice i zbog toga je dosta ljudi prešlo na druge proizvođače Denso, Brisk, Beru, Equiem... i cena nije neko merilo jer oko 2€ po komadu koštaju sve obične svećice sa bakarnom centralnom elektrodom.
Nema tu šta da se šteluje kome treba hoće 0,9 zazor za taj toplotni broj, navoj, dužinu, prihvat i tip elektrode uzima bpr6es; kome treba zazor 0,8 mm uzima bpr6es-8; ko hoće 1,0 mm uzima bpr6es-1.... itd do 1,5 mm.
A da radi 15 minuta prvi put kad se ugrade svećice je da ako nešto pukne da pukne tad, dok je majstor u blizini.Sa kaljenjem nema nikakve veze jer sve dolazi obrađeno iz fabrike a usled grejanja i hlađenja otpor elemenata u svećici svakako raste.
Normalne se menjaju na max 30k km, sa više masenih elektroda 45-60k km, sa elektrodama od plemenitih metala 90-100k km naravno u zavisnosti od uslova rada se taj interval se više ili manje spušta.

travelman

Post by travelman »

Naravno da cena nije merilo kvaliteta, zato mi i nije jasno zasto neko pri kupovini motornog ulja prvo navodi cenu istog. Da se ne ponavljam, optima koju godinama koristim u samari se kod mene pokazala odlicno, bar ja tako mislim. A dok ne zakuca, misli cu i dalje tako mada sam vec kupio drugu marku zbog tvog komentara o optimi i cekam slobodno vreme pa da menjam.

Falsiranje je opste poznata stvar u svemu a ne samo kod NGK ili kastrola, kad vec spomenu ulje. Ali cena tu ipak igra neku ulogu u merilu kvaliteta.

Da li treba da se kali ili ne, je vec stvar licnog nahodjenja i ophodjenja. I novi motori su daleko bolje okaljeni nego stari, finalna obrada je svakako na visem nivou i mogu odmah da se teraju gasssss u patos. Ali, postoji nesto sto se zove tehnicka kultura, saobracajna kultura ili sta vec drugo zavisno od segmenta o kojem pricamo sto za posledicu daje to da neki motor i posle 230000 ne trosi ulje.

Teorija i praksa se znatno razlikuju a tebi svaka cast i na jednom i drugom.

A da li ja nesto pogresno, laicki i ne strucno radim, govore moja 2 automobila koje ste svi videli. Pocevsi od estetike preko vizuelnosti pa do tehnicke ispravnosti.

Na prste jedne ruke bih mogao da nabrojim forumska vozila koja su tehnicki ispravna i spremna da u pola noci krenu na 1000+ km bez ikakvih priprema. Ono ostalo su sve komentari pojedinaca koji krenu do prodavnice po novine pa razmisljaju da li ce auto da se pokvari ili ne.

Mada ima onih koji ni nemaju auto a savetuju druge sta i kako ...

bortlonger

Post by bortlonger »

jesi li sad ukapirao koliko si strucan? jesi li ukapirao da se NGK falsifikuje? jel tebi uopste jasno sta znaci kaljenje i koji je to proces? jesi li naucio nesto o popravci instalacije?
iskreno, pratim svaki tvoj post jer me svaki put nasmejes dobro lupajuci gluposti od podglavljivanja tipla i prespajanje u tabli sa osiguracima, preko instalacije za prikolicu pa do kaljenja svecica, tehnicke kulture, saobracajne kulture...bas to sto redovno kalis svecice je glavni faktor pa ti auto ne trosi ulje..
samo nastavi... :D
8)

travelman

Post by travelman »

Tipicna forumska dijagnoza ... pakost, zavist i ljubomora ... pa jel znas ti nesto sam da napises, prokomentarises ili prodiskutujes :lol: ...

Imas li ti svoje misljenje ili samo prepisujes od drugih :? ...

Sedi tu za tastaturom i cekaj me, u medjuvremenu fotkaj komsijin auto i okaci slike uz komentar da je tvoj. A ja odo da spustim krov i zapalim negde van grada da bi popio vruc nes bez pene. A kada se vratim, nastavljam da ti masiram tacku G ;) ...

bruyoni

Post by bruyoni »

To za cenu je tačno, čak će i falš prodavati skuplje jer je ljudima niža cena automatski alarm.

Ni jedan agregat ne može odmah da se tera gas patos, OK može li se to ne radi. Ali da ne mešamo agregat i svećicu, ne znam što si to spomenuo, na svećici NEMA šta da se "kali" jer iz fabrike izlazi spremna za 100% rad. "Tehnička kultura" je paušalna konstrukcija, u mehanici i mašinstvu se radi specifikacijama, tehničkim zahtevima i uslovima rada. Ko što rekoh tehnički uslovi ne postoje da SUS agregat troši 0 (nula) ulja to bi značilo da radi sa nultim tolerancijama ili čak sa preklapanjima što je zbog dilatacije, trenja, opstrujavanja... jednostavno rečeno, tehnički neizvodljivo i u teoriji i u praksi.

Takođe termin kaljenje se ili koristi pogrešno ili zloupotrebljava jer je kaljenje tačno definisan proces termičke obrade železnih materijala zard povećanja čvrstoće a u agretgatu neki delovi treba da budu tvrdi, drugi žilavi treći čvrsti... svi elementi u agregatu iz fabrike dolaze termički obrađeni i tu korisnik ništa ne može da uradi na poboljšanju osim nešto da pokvari, naravno postoji period razrade ali on nema veze sa bilo kakvom termičkom obradom već sa usaglašavanjem nalegajućih površina.

Znam i ja ljude kojima su auta cakum pakum u svakom pogledu a ili šraf ne umeju da zavrnu ili prelaze ni 5000 km godišnje. Hvaljenje cakum-pakumom bez poznavanja uslova rada je iluzorno. Ja sam mojom ladom za sretenje odradio turu do Bolonje seli, upalio, trošio i sipao gorivo preko 3000km za 5 dana i u tome ne nalazim ništa fascinantno sa tehničke strane da o tome pišem ikom. Možda ja nisam normalan što mi je potpuno normalno da auto ujutru na -20 upali bez vađenja akumualtora ili da pređe 1000 km u cugu pri 130-140 bez da se nešto desi, isto tako pazim i VFRa i ćaletovu Kiu i svi po malo troše ulje.

rascho
Automobil: Lada 112 1.5 16V

Post by rascho »

Kada već imaš ELM327, skini OpenDiag za Android, besplatan je i rađen je baš za ruska vozila i očitava apsolutno sve parametre. Ako ti je ELM327 original, morao bi raditi, a ako je kineska kopija, onda ovisi o verziji, jer neke imaju bug zbog kojeg opendiag ne radi. Alli ništa ne košta da probaš, a ako radi onda imaš super moćan alat. Ako ne radi, onda uzmeš neki od ovih univerzalnih, što je naveo Bruyoni, pa očitaš šta možeš.
Pogledaj i kut paljenja, ako se dobro sjećam na leru bi morao biti 10-12 stupnjeva.

Još jedno pitanje, kada otkačiš senzor bregaste, nemoj gledati lampicu, nego očitaj greške sa ELMom, da li se onda pojavi greška na senzoru bregaste?
Također probaj gledati kut paljenja sa senzorom bregaste uključenim, pa ga isključi i vidi da li se mijenja kut paljenja. Pretpostavljam, ako je senzor ispravan, da bi prilikom isključivanja senzora ECU bar morao promijeniti kut paljenja jer mu se promijene uvjeti rada. Mada je to samo moja pretpostavka, nisam nikada probao.
Telefon je izumio Aleksandar Graham Bell 1875. godine...
kad ga je sklopio vidio je da ima dva propuštena poziva....
zvao ga je Chuck Norris...

Post Reply