Boki78 wrote:Komplikujes stvari potpuno bespotrebno i potpuno besmisleno. Covek imao dva problema, jedan sa alternatorom, drugi sa klapnom gasa. Alternator resen problema nema, klapna gasa dijagnostifikovana, problem realan i potvrdjen. Ne vidim gde su ga zajebali sve da umirem od zelje.
covek je otisao u servis zbog problema sa alternatorom, i koliko sam shvatio iz njegovih postova, nije uopste spominjao majstorima problem sa klapnom gasa, vec da mu rese kvar sa alternatorom... pisao je negde -"kompjuterom su trazili defekat zbog kog se prazni akumulator".
mozda sam ga i lose shvatio, neka bude..
Last edited by bortlonger on Sun Apr 23, 2017 10:26 am, edited 1 time in total.
VELIKE MISLI SENJOR TRAVIJA
kod ugradnje novih svecica,obavezno ih kalite,ostavite auto da radi minimium 15min, jer kad se uradi generalna motor prvi put startuje potrebno je da u prvih 30sec dostigne maksimalni obrtni momenat
bruyoni wrote:Jok, o tome da li treba ili ne da laik bude upoznat sa metodologijom utvrđivanja kvara :-)
naravno da treba da bude upoznat..
stavi se ti u njegovu poziciju, odes u servis sa ladom zato sto ti ne koci neki tocak dobro, a oni ti prikace auto na djagnostiku..
zivo me zanima kakva bi bila tvoja reakcija, i misljenje o takvom servisu i majstorima
kod ugradnje novih svecica,obavezno ih kalite,ostavite auto da radi minimium 15min, jer kad se uradi generalna motor prvi put startuje potrebno je da u prvih 30sec dostigne maksimalni obrtni momenat
Neizvodljivo da se stavim na njegovu poziciju u pogledu ove stvari, nisam laik i ne mogu tako lako da zaboravim naučeno.
Postojale su desetke sa ABS-om, od kaline je ABS standardan.. šta ćemo onda misliti o majstoru koji ladu zbog lošeg kočenja kači na OBD dijagnostiku?
A i ko što rekoh na dijagnostiku se sad kači po automatizmu, da se pokaže profesionalnost i "profesionalnost" a i da se vlasniku skrene pažnja na možda još nešto što bi serviser mogao popraviti i time zaraditi nešto a i vlasnika vozila poštedeti mogućih muka i većih izdataka.
Tako da ako ako bih zbog kočnica otišao u servis a majstor nakačio dijagnostiku i rekao "obratite pažnju na ovo i ono, a ovo bi trebalo pogledati" mislio bih izrazito pozitivno o majstoru jer očigledno ima dostojanstva da i dijagnostikom i vizuelno pregleda vozilo i ukaže na moguće nedostatke.
Kad se auto prikaci na dijagnostiku moze lepo da se pogleda tj uradi test, odradi klima tj cuje se kompresor da je odradio, ventilator od motora se uključi u svim brzinama, pumpa od abs zuji tj simulira rad idt i bre vise manite se dijagnostike, covek je zadovoljan uslugom i kraj priče.
Last edited by aleko-2141 on Sun Apr 23, 2017 12:05 pm, edited 1 time in total.
Kud puklo da puklo. Doslo vreme da se menja ulje. Ako je tako, onda cu i tu klapnu resiti, pa da vidimo. Eto, i mene zanima kako ce se ova prica o kojoj ima oprecna misljenja zavrsiti. Ostavljam auto ujutru, idem taksijem na posao i popodne se vracam autobusom i uzimam auto. Imam ja dobrog majstora i to u blizini gde zivim. I posten je covek, znamo se odavno. Ali, nikada ne znas dali ce uspeti istog dana da zavri posao, jer uvek moze iskrsnuti nesto, neki drugi auto, ili treba ici da nabavi delove za Ladu i slicno. Ovako, ostavis auto u servis i ne zanima te.
A meni auto treba u ovom gradu (Skoplju), sa velikim guzvama i razdaljinama. Treba mi i ispravan, jer ako te ostavi u spicu, onda je muka velika. Valjda ce i za taj servis izazov biti da rese problem Lade, buduci da mi se cini da osim moje Lade, takav auto u taj servis jos nije usao. Da potsetim, u taj servis sam otisao kada je bila cica-zima, -15 ili kozna koliko, kada je auto stajao na svakih sto metara jer se akumulator tako brzo i celosno praznio nakon paljenja kablovima, na snegu i mrazu i u guzvi. Pukao mi film i prijatelj me odvukao u najblizi servis od mesta gde se odvijala muka. Nije mi bilo vazno sto su oni specijalizovani za dzipove.
Pristupili su gostoljubivo, profesionalno, niti jedan potsmeh na racun ruske Lade, ponudili toplu kafu i taman kada sam se konacno zagrejao, auto je bio ispravan. Ono cega sam se bojao, da ce me opeljesiti, nije se dogodilo, naprotiv, mislim da bih i u garazi prosao sa istom cenom, a kozna, mozda i skuplje. Ali, da ne ubrzavam sa prognozama, videcemo kako ce biti sada.
Boki78 wrote:Komplikujes stvari potpuno bespotrebno i potpuno besmisleno. Covek imao dva problema, jedan sa alternatorom, drugi sa klapnom gasa. Alternator resen problema nema, klapna gasa dijagnostifikovana, problem realan i potvrdjen. Ne vidim gde su ga zajebali sve da umirem od zelje.
covek je otisao u servis zbog problema sa alternatorom, i koliko sam shvatio iz njegovih postova, nije uopste spominjao majstorima problem sa klapnom gasa, vec da mu rese kvar sa alternatorom... pisao je negde -"kompjuterom su trazili defekat zbog kog se prazni akumulator".
mozda sam ga i lose shvatio, neka bude..
Mozda Akumulator moze da se prazni ili zato sto se nedovoljno puni, ili zato sto neki potrosac radi van opsega. Kompujterska dijagnostika moze dati brz i lak ovlas pregled stanja vozila. Ne vidim tacno gde je problem u pristupu...
Dijagnostika moze dati pregled stanja vozila, ali ajd pojasni na koji nacin su kod njegove lade mogli dijagnostikom da otkriju kvar sa strujom tj alternatorom, odnosno praznjenjem akumulatora? Koje potrosace (koji rade van opsega) moze da ocita dijagnostika kod te lade (iskljucujuci senzore koji i da rade van opsega nemogu dovesti do tako naglog praznjenja akumulatora)?
Mozda ocitava koliku struju vuce anlaser, svetla, cd ili nesto cetvrto?
Pa ako racunarsku dijagnostiku posmatras tako, kod greske -> tablica -> sklop/deo, onda da, ali ako gledas malo sire odsustvo bilo cega sto indikuje problem sa sklopovima koji mogu vuci struju, daklem bilo sta sto ima namotaje i radno telo sposobno da znacajnije pretvara elektricnu u toplotnu energiju (npr dis modul) indikuje da je problem na relaciji alternator - instrument (obicno preko njega dodje na ideju da se nesto prazni, a i on sam na ladi ume da bude sranje) . Instrument iskljucis unimerom brzo, a alternator recimo potvrdis istim instrumentomali nakon demontaze i rasklapanja ...
Hehe... vrlo pametno, mada po meni treba krenuti obrnutim redom.. unimerom provera napona punjenja alternatora, pa ako je u granicama, onda detektovanje kvara (pocev od instalacije, kontakata i jos brdo sitnica, pa tek onda i eventualno tog sa DIS modulom i odvlacenjem struje)...
prica je pocela postom, da je covek bio u servisu, i da su mu detektovali kvar na ladinom alternatoru tj crklu diodu uz pomoc dijagnostike..
svejedno, na njemu je da bira kako i sta dalje
Auto sam uzeo. Vozi kao nov. Dakle, nikakvi trzaji ili gubljenje snage prilikom davanja gasa pri opterecenju ili na uzbrdici. Ona klapna za gas, srecom nije bila riknuta, vec je fino ociscena, kao i njen prostor. Nesto je tamo stelovano, kako su rekli. Ono sto je plus, je da je stavljen novi senzor bregaste. I, sto je meni jos zanimljivije, ne pali se vise lampica chek-engine. Da potsetim, jednom sam pisao u drugoj temi, da je lampica na ovoj Ladi 112 od 16 ventila svetlela jos odkada je kupljena nova davne 2004 godine, a da su mi jos dok je bila pod garancijom govorili u tamosnjem servisu gde je bio salon za prodaju, da je u pitanju necistoca u gorivu, te da nema realnog problema!
I pored toga sto je lampica svetlela svih ovih godina, Lada je vozila dobro. Pitao sam danas kako to da lampica ne svetli? Rekli su da je zamenjen senzor, da su ociscene neke greske koje su bile ocitane i da je sada sve u redu. Pitao sam kakve greske i dali su njih resili popravkama, odgovorili su da kada bi svaku gresku resavali zamenom dela da bi to kostalo uistinu puno, a da je nepotrebno, jer u sustini se dijagnosticira i iskustvom na bazi simptoma i kompjutera. Kazali su da je auto kompletno proveren, i zglobovi, lezaji, ulje u menjacu, kaisevi i da je auto siguran i za dugacka putovanja.
Hteo sam pitati i zasto su zimus ustekali auto na kompjuter kada sam imao problem sa praznjenjem akumulatora, ali sam se povukao, jer bi to bilo i previse ispitivanja i zadrzavanja ovih ljudi koji su imali puno drugog posla, a i svi ti momci nisu bili oni isti od tog hladnog dana. Tako da, ipak, nemam kompletne odgovore na sve dileme iznesene u ovoj temi u vezi mog slucaja. Nadam se da ce se auto pokazati dobro i da nije bilo bez veze odlazenje bas u taj servis, ali priznajem, i zbog nasih diskusija na Forumu, resio sam otici bas tamo, pa sta bude i koliko bude. Kao iskustvo.
Evo i koliko sam platio – 1500 denara za ruke i jos 1000 za senzor, sto znaci 2500 denara ili 40 eura. I, jos 25 eura za zamenu ulja – njihovo ulje i njihov filter za ulje.
svaka diskusija je na neki nacin korisna, donosi nova znanja, iskustva drugih, razmenu misljenja i sl...
sa srecom voznja..
Pozdrav. Da ne otvaram novu temu,možda neko vidi i tu ,pa odgovori,ako je imao slična iskustva. Naime,fabrički kod Lade,ima ugrađeno u levi yadnji blatobran jedna limena posuda,koja je povezana sa rezervoarom goriva,sa gumeniv crevom,debljine prsta. To je kod mene pojela korozija,i posude nema,vremenom je u delovima otpalo,i do prošle godine se video cev,sa ostatkom šelne,kako viri. Krajem prošle godine sam odneo auto na ponovno tektiranje,i kad sam išao da ga preuzmem,majstor mi je rekao,da pošto on ne voli tako da izda iz ruku auto,on je ostatke posude obrusio,sve očistio i u onu cev stavio čep i lepo ga zatvorio,pa je tako uradio tektiranje.
E od tada mi se javja,da kad hoću da sipam gorivo,onda mi šišti vazduh u rezervoar,verovatno se stvara vakum,mada mi nije potpuno jasno kako,jer na posudi koja je namenjena za povratak gasova u rezervoar-koja se nalazi u motornom prostoru,ima mali odušnik. I tražio sam na internetu,ni na ruskim sajtovima,nisam mogao da nadjem,koja je bila nekada stvarna namena onog malog rezervoara koja je bila u levom zadnem blatobranu. Od kada ovo postoji,kad je rezervoar ispod jedne trećine,auto slabije vuče,ako dopunim goriva,onda problem nestaje. Probao sam,samo da otvorim čep,da uđe vazduh,ali to ne rešava problem,znači nije problem samo u vakumu,koji se stvara u rezervoaru.
E to i mene zanima, i kod nas je to sve istrulilo i miriše benzin sa te strane. Ništa nije zatvarano ni prepravljano ali kada je gorivo ispod pola rezervoara - auto slabije ide i stalno je upaljena ček endžin lampica. Kada se sipa preko pola onda je sve u redu i ne gori ček endžin. U suštini svaka lada ima iste probleme pa mislim da bi neko mogao da da neki koristan savet u vezi ovog nebuloznog problema.
U suštini postoji rizik od eksplozije ukoliko nema zadnjeg lonca ili dođe do nekog varničenja jer su tu benzinska isparenja.