Trza nakon dodavanja gasa

Moderators: BokeYGTi, elektronicar, pesadinac, letnjikovac, milanovic986

Pane
Automobil: lada 110 8li

Re: Trza nakon dodavanja gasa

Post by Pane »

A videcemo sta taj Obd2 moze, s obzirom na smesno nisku cenu, a i sobzirom kako si ti pisao da su to bacene pare. Ja sam ga narucio iz znatizelje. Logiciram, jednom da mi pomogne, opravdace svoju cenu.

masan_motor

Post by masan_motor »

Bačene pare jer nama nikada nije stigao pa sam ga kupio preko kp. Nisam ga jos probao jer me mrzelo da se petljam sa ladom, taman da crkne nesto a na svom autu nemam nikakvih problema :-)

Pane

Post by Pane »

Da potsetim na moju muku divljanja gasa osamventilske Lade. Gas divlja dok motor ne postigne temperaturu do nesto iznad 70 stepeni. Danas, sasvism slucajno resim misteriju. Nadam se. Naime, kada je postigla temperaturu, dok sam gledao u motor ispod haube, ispadne mi iz dzepa kosulje paklica cigareta i upadne u onaj prostor izmedju hladnjaka i motora. Pruzim ruku dole da uzmem cigarete i slucajno mrdnem zice koje sabrane u jedan stek ulaze u modul paljenja (bobinu) i, vidi cuco, motor promeni zvuk, podigne gas. Uhvatim zice, promrdam i motor pocne divljati. Ugasim, otstekam, poprskam kontakt sprejom, upalim, mrdnem zice, ono opet menja gas. Pokusam nekako da nabijem te tanke zice u stek i ponovim diranje zica, a ono motor miran. Ko bi rekao? Moje objasnjenje je da kada se motor zagreje, da su tada i krajevi zica u steku stabilnij. Mislim da treba nekako dobro ucvrstiti zice unutar tela steka, koje se unutra izgleda malo prosirilo, ili ga zameniti. Dakle reagira na lagano mrdanje samih zica, ne samog steka. Trebam videti dali se moze zameniti sam stek ili ga treba kupiti sa zicama, Da li je neko menjao jedan od tih stekova, kojih ima na vise mesta slicnog principa, pa da kaze svoje iskustvo, sto je najbolje uraditi, buduci da mi izgleda komplikovano da negde isecem zice pa da ih spajam, izoliram ili lemim...

dejca
Automobil: Nekad lada 2107.

Post by dejca »

Bakar vremenom oksidira i nema vise tu elasicnost da pravi dobar kontakt. Ne znam kakav je konektor ali probaj nekom iglom da na zenskom konektoru malo stesnis kontakte.

bruyoni
Automobil: Lada 112 1.5 16v

Post by bruyoni »

Prvo se proba očistiti kontakt sprejom, ako neće onda se kupi odgovorajući Superseal konektor pa se prepakuje.

Pane

Post by Pane »

Tako je, treba takav konektor, buduci da kontakt sprej nije dao rezultate. Kada je modul paljenja u pitanju, vazno je imati odlican kontakt jer je njegova funkcija veoma bitna. Sa druge strane raduje me da je to u pitanju, a ne neki senzori i slicno, kako su mislili majstori, ili kako bi mozda potom rekli u slucaju da sam bio ostavio auto kod njih. Ovako, ikao amater dosao sam do dijagnoze. Zato i ponavljam, ovaj Forum je i odlicna skola, mogucnost da razmenom misljenja i iskustva, dojdemo do rezultata. A, i zanimljivo je citati. U svakom slucaju, malo sam surfao, pa video kako izgleda unutrasnjost superseal konektora, pa mislim da cu uraditi dobru stvar.

branko111
Automobil: lada111

Post by branko111 »

Zdravo kolege, šta se radi
Vidim maskirani zvekan i dalje provocira :)

Da kucnem u drvo Lajka je pouzdana ko Japanac, chek kao da nemam, potrošnja ok, nema nikakvih značajnih problema, kad budem imao love zaslužila je da je malo osvežim, ulja, promenim gumice po trapu, ležajeve promenim, centriram, balansiram, pa zimske gume.
Jedino što od prvog dana imam, ali ne smeta puno, kad je vruće napolju ventilator se upali negde na 90 i nešto, i onda skoče obrtaji nešto malo, a kad padne temp ispod 90 što se na mom motoru dešava i kad je plus 40 napolju ako ga vozim na moj način i isključi ventilator, obrtaji stoje i dalje neko vreme. Ako pak isključim auto i odmah upalim vrate se na normalu u leru.

Šta li ovo može da bude? Termodavač?

Još jedno zapažanje, tako ga ja vozim po najvećoj vrućini, upali ventilator malo radi pa isključi(temp je oko 90) i parkiram, ugasim. I nakon par minuta dam kontakt upali se ventilator ;)

Na šta vam ovo liči, za sad mi nije hitno, kažem ide auto, služi, svaki dan se vozi (59k) :xixi

edit: jeste malo prešla ali ne zaboravimo to je auto 2002. a sad je 2017. ne troši kapi ulja :prvi

Pane

Post by Pane »

Da se pohvalim. Auto sada prede na 900 obrtaja. Ne secka, ne skace, ne dimi. Ono sto mogu kao iskustvo da podelim jeste da sam onaj kontakt na bombini malo obradio sa municijom za heftalice, tacnije, nabio sam zice i smanjio njihov otvor kako bi dobro prianjale na uticnicu bobine. Odmah se poboljsalo, ali, ne sasvim - naime, kada sam razmrdao one zice koje dolaze na klemu + akumulatora, utvrdio sam da i tada malo reaguje gas. Zato sam se latio posla - izvadio obe kleme, izvadio tanke zice, ocistio sa smirglom i ostrim nozem, zategnuo lepo, zatim svaku "masu" na kolima takodje otstrafio, ocistio, naspricao kontakt sprej, zatim sam se spustio ispod volana i ocistio sve kontakte, releje i masu kompjutera... Upalio auto i gle cuda, radi kao sat. Sve je bilo do struje, a ne do senzora, fals vazduha, creva, bregaste, radilice itn itn. Problemi nestabilnog gasa su bili rezultat nestabilne struje, na sto je kompjuter stalno reagovao.
Moja poruka Branko 111, probaj ocisti i ti sve kontakte, potrosi sat-dva kao ja. Ako nema rezultata, onda trazi u cemu je problem. Inace, nije lose da se ventilator upali na nesto nizoj temperaturi nego onoj koja je propisana, a vidim, gasi se kada se spusti nesto ispod 90.

branko111
Automobil: lada111

Post by branko111 »

Da vidimo posle nekog vremena, da li ti radi stabilno i dalje. Mada moj nema bobine sigurno bi detaljno čišćenje kontakata bilo korisno.

Pane

Post by Pane »

Imam modul, naravno, cesto ga imenujemo kao bobinu. Tako dobro zuji motor da jos uvek nisam ukljucio radio, uzivam slusajuci tihi i pravilan rad. To sto je zanimljivo jeste da sada, iako je toplo, u guzvama retko dostigne temperature kada se ukljucuje ventilator. Dakle, moj je zakljucak da je negde bio los kontakt struje, zbog toga je brljavio kompjuter i navodio na pogresne dijagnoze da neki senzor ne valja.

masan_motor

Post by masan_motor »

To je posledica užasno lošeg bakra koji rusi ugrađuju pa oksidiše kao blesav. Tome doprinosi i apsolutno neznanje u projektovanju kontakta i džekova i pojavu vlage u tim sredinama. Uostalom svi ste se sretali sa raznoraznim improvizacijama kod ruskih automobila.

@ svaki motor posle gašenja diže temperaturu i zato ti se dešava da upali ventilator leti kada das kontakt posle vožnje.

Boki78

Post by Boki78 »

A jel se taj grozni ruski bakar nalazi i u Tesla i Bosch modulima?

masan_motor

Post by masan_motor »

Naravno, ko zna ko to i kako pravi, teško da je to videlo boš možda samo neka licenca koju je rus osiromašio i ojadio kako samo on zna i ume :mrgreen:

Boki78

Post by Boki78 »

Jasta i cesi uvoze ruski bakari eto problema. Kako li ti samo ne dosadi da lupetas, al dobro pre ili kasnije smotace tebe neka baka pa ce da ti ublazi patnje :mrgreen:

masan_motor

Post by masan_motor »

Već jeste pa se kuvam sa njom u smrdljivoj ladi pa otvaram vrata na semaforu jer prozor ne radi. Danas na registraciji se požalim u agenciji kako ruski automobili smrde užasno a on mi smejući se uvali kesu onih mirišljavih reklamnih jelkica :D
U ladi samari mi nije toliko smetalo ali ova baš žeže koliko smrdi, naročito na suncu kad stoji

Post Reply