dejca, Lada riva 2107

Moderators: BokeYGTi, finaldesign, djape1977

Locked
dejca
Automobil: Nekad lada 2107.

Re: dejca, Lada riva 2107

Post by dejca »

To i ja sumnjam na ventil, ali on obicno izgori kad se vozi brzo. Ja sam ovo primetio cim sam sipao plin. Sutra cu da proverim ta creva od vakuma, koliko se secam meni je izbusena grana za prvi ali opet cu da proverim. Naravno kompresiju cu da izmerim kod majstora ima on takav manometar, kako se bese ona merila. Na hladan ili vruc motor?

Boki78

Post by Boki78 »

dejca wrote:Jeste da ih jede korozija brzo ali da je ona koliko toliko zdrava i produžio bi ja vek limariji.
Kad bih već odvojio 2000 onda bi gledao megana.
A zasto bi se zamlacivao time. Bolje je raditi svoj posao i tu praviti zaradu nego stedeti na svemu i gubiti vreme. Lepo dobijes prostran cinkovan auto, sa mnogo vecom verovatnocom nalazenja cestitih delova i majstora. Kad se sa astrom F ili 11x pojavis negde gledaju te ko kugu, odma te izpericipiraju kao gancija koji nemada plati i preventivno ti useru sve sto mogu. Megan ili stilo su i dalje mainstream pa je takvih problema manje ...

masan_motor

Post by masan_motor »

Kompresija se meri na ladan motor. Izvrnu se sve svećice i vergla. I ja bih rekao da je ventil u pitanju. Između megana i stila karavan glasam za ovo drugo. I gledaj da je onaj jtd sa 80 konja on ništa ne troši, ovi jači gutaju gorivo a i turbina im je mnooogo skuplja.

Kod tog stila platiš i voziš se a kod ove lade 112 stalno nešto plaćaš, popravljaš i svakog trenutka nešto novo crkne. Ne možeš ni na more da ideš, jebeš takav auto. Eno ti na mojoj temi, prošle godine 800 evra, ove godine za sada "samo" 300 evra popravke.

bruyoni
Automobil: Lada 112 1.5 16v

Post by bruyoni »

Probaj za početak zameniti samo kabel do 4 cilindra.

Pritisak se mahom meri na topao motor jer se lakše utvrđuje gde dolazi do curenja pošto klip u hladnom motoaru nije zagrejan klacka se pa će uvek da curi značajno. U servisnom kaže da se meri na 70-80 stepeni i da je OK ako nije ispod 10 bar

Boki78

Post by Boki78 »

masan_motor wrote:I gledaj da je onaj jtd sa 80 konja on ništa ne troši, ovi jači gutaju gorivo a i turbina im je mnooogo skuplja.
Dizel u kolima od 2 somica je interesantna investicija, u prilicnoj meri za dejcu kompletan promasaj.

- ima kratke realcije, kad obrne 10km to mu je kao da je na kraj sveta otisao, sto vuce da dizel nema trika u zivotnom veku 3x da pridje na pola radne temperature kamoli celoj
- zivi u leskovac, tamo kakva je situacija sa iole normalnim/pouzdanim servisima pitaj boga, u celom bg za fiat ih ima cela dva komada (da ja znam za njih, mozda i neki preko ... )
- jtd jeste izdrzljiv, al sve oko njega ne prati trajnost njega samog kao agregata, pa kad na red dopadnu kvacila, zamajci, turbine, pumpe dizne bice veselo, pogotovu coveku koji se u izboru izmedju elf mineralnog od 400 dinara i fam od 390 obavezno uvati za fam :mrgreen:
- sam dizel je generalno glupav izbor sve sto ustedis na gorivu u odnosu na benzin, odmah iza coska istreses na prvu vecu popravku, realno mlatis praznu slamu bez smisla i cilja

masan_motor

Post by masan_motor »

Realno, skuplji je za održavanje ali evo moj drugar je uzeo onaj stilo karavan teretni. Unutra kao nov, sve kao novo. Stavio sedišta za 100 evra komplet sve sa pojasevima. Posle godinu dana neprekidne vožnje a vozi mnogo takav mu je posao (nije tandžara) sad ima jedno 250-300 evra trapa da radi sve sa novim prednjim gumama. On je na gorivu uštedeo i sad ga za te pare registruje i radi trap. Onaj ko uzme benzinca - može samo da se slika i gleda da ugradi neki plin - koji nije jeftin a mora i boca za rez. točak kako bi ipak mogao i da tovari nešto u taj auto. Opet taj plin razvali ceo motor.

Eto ti proste računice.

dejca

Post by dejca »

Ako bih se i rešio da nešto uzimam to bi 99% bio čist benzin. Tako je moje relacije su vrlo kratke. Servisa ima ali te koje ja znam uvek imaju dugačak red za popravku.
Danas pritegnuta sva creva i problem se nije rešio. Mene buni to da ako je ventil izgoreo stublina nebi trebala da radi nikako. Ali ona na leru radi nekih 70% a preko 2000 obrtaja vuče kao i ranije. Dali može običnom žicom za struju da se zameni kabal za četvrtu svećicu, za probu naravno. A stare kablove sam skoro izbacio.

masan_motor

Post by masan_motor »

Evo ga stilo za 1500 evra ko čaša :)

https://www.polovniautomobili.com/putni ... fiat-stilo
Image

masan_motor

Post by masan_motor »

Ventil prvo nagori pa onda skroz vrisne. Kada nagori, onda sic ventila ne naleže na ventil i izgubi kompresiju To može polako da se manifestuje a nekad i brzo. Izmeri ti kompresiju.

dejca

Post by dejca »

Meni jednom bio izgoreo na zastavi ali to se uvek osećallo i na niskim i visokim obrtajima. Večeras zovem majstora da se sa njime dogovorim. Ali prvo moram neke letve sa zanke da preteram i može da ide kod njega. Nije to onaj od zimus, ovo je drugi jedan majstor koji je ostao da radi ove karburator automobile ali mislim da ga bolji nema u LE.

masan_motor

Post by masan_motor »

E pa što je slabiji motor to se više oseća, logično zar ne? drugar imao neku bemvejčugu išlo ko ludo a kad su otvorili a ono pomor ventila, sve pomrlo od plina i glava pukla pride :D

I trebala bi lada da ti guta gorivo kao luda ako je izgoreo ventil, barem 25% više.

Boki78

Post by Boki78 »

masan_motor wrote:Realno, skuplji je za održavanje ali evo moj drugar je uzeo onaj stilo karavan teretni. Unutra kao nov, sve kao novo. Stavio sedišta za 100 evra komplet sve sa pojasevima. Posle godinu dana neprekidne vožnje a vozi mnogo takav mu je posao (nije tandžara) sad ima jedno 250-300 evra trapa da radi sve sa novim prednjim gumama. On je na gorivu uštedeo i sad ga za te pare registruje i radi trap. Onaj ko uzme benzinca - može samo da se slika i gleda da ugradi neki plin - koji nije jeftin a mora i boca za rez. točak kako bi ipak mogao i da tovari nešto u taj auto. Opet taj plin razvali ceo motor.

Eto ti proste računice.
Voziti na benzin je ok samo za ljude sa velikim budzetom i bas ozbiljnom motorizacijom.

Plin je 70 nafta duplo vise. Osetno se stedi na plinu i sem metana koji ima niz prakticnih nepogodnisti nema jeftinije voznje ni po kojoj racunici.

Teorija da plin razvali motor je cista nebuloza i glupost. Cak i da nije, nerazvaljeni motor kosta manje od remonta turbine kod nekog nn klosara.

Dizel ekonomski ima smisla kod dugoprugasa, ljudi koji voze duge realcije cesto i nemaju zelje da se bave plinom

Prica da je ugradnja skupa je opet nebuloza, krsten sistem sa atestom je sad ispod 500e, sto nije ni dobacilo do materijala za set zamajca i to ne farbickog nego remontovanog pa brendiranog.

Resenje plin plus benzin je ekonomski nenadjebivo u svakom mogucem pogledu i kroz odrzavanje i kroz operativne troskove.

masan_motor

Post by masan_motor »

Jedino što taj plin može da radi jedino u tim prastarim ladama i stojadinima, ovo novije sve od aluminijuma i plastike sa 16 ventila može do prve krivine. Moj drugar je pre 7-8 god na golfu 2 svakih par meseci ravnao glavu motora, menjao ventile, dihtunge i semeringe pa je posle toga svakih par godina menjao cele motore i na kraju bacio u đubre golfa, kupio kiu i vozi na čist benzin. Ne pada mu na pamet više da se zamajava sa plinom a inženjer je po struci. Golf kada ga je kupio, bio je kao nov, kap ulja nije trošio.

aleko-2141
Automobil: Moskvic Aleko

Post by aleko-2141 »

Ne kvarite čoveku temu nego mu pomozite :-P
Meni kao je izgoreo ventil normalno je radio i trošio al čim vidi brdo prva i gas u patos, izgoreo je pre ugradnje plina tj na benzinu.

Boki78

Post by Boki78 »

masan_motor wrote:Jedino što taj plin može da radi jedino u tim prastarim ladama i stojadinima, ovo novije sve od aluminijuma i plastike sa 16 ventila može do prve krivine. Moj drugar je pre 7-8 god na golfu 2 svakih par meseci ravnao glavu motora, menjao ventile, dihtunge i semeringe pa je posle toga svakih par godina menjao cele motore i na kraju bacio u đubre golfa, kupio kiu i vozi na čist benzin. Ne pada mu na pamet više da se zamajava sa plinom a inženjer je po struci. Golf kada ga je kupio, bio je kao nov, kap ulja nije trošio.
Eto jos jedan dokaz da je samara auto u odnosu na das govno. Kod mene je na plinu pregazila preko 50000km bez problema sa njim. Kod brujonija na mpi vozilu par puta vise isto bez problema. Samara kao i gomila novijih kola ima alu glavu i cast iron blok. Cak i da ima alu blok uticaja nema bez obzira na nesto povecanu toplotu sagorevanja ako je cooling sistem u vinklu. Problem je npr kad se u novi das govno fabricki ugradi vodena pumpa sa plastikaner percima onda je kriv svako sem dizelgejt efendija. Plasticna grana nema nikakav uticaj na plin ni on na nju, a ako ti je drug inzenjer i nije uspeo da se izbori sa g2 i plinom onda je blago ili ne bas blago retardiran. Ako je inzenjer hortikulture ili olaksanih/organizacionih nauka povlacim rec. Plin i moderni benzinski motori provereno i dokazano rade na milionima automobila, fabricki se ugradjuju u nova vozila i na to se dobija garancija.

Locked