dejca, Lada riva 2107

Moderators: BokeYGTi, finaldesign, djape1977

Locked
bortlonger
Automobil: lada

Re: dejca, Lada riva 2107

Post by bortlonger »

dejca wrote:Danas mi motor promeni rad, kao da radi na tri klipa. Skidao sam kablove jedan po jedan i menja zvuk, sve svecice rade. Mozda je i do plina jer to sam primetio kad sam sipao plin i izasao van grada na otvorenom putu. Ona ide i ima snagu, ide preko 100 i vuce uzbrdo ali primetim kad su mali obrtaji i dam gas nema onaj rezak zvuk i da odmah povuce. Kad je na ler gasu motor trese.
Promenicu platine i ako ponovo lose radi da sacekam sipani plin da potrosi. Ako se i posle zamene platina i novog plina ne popravi videcemo sta cemo dalje.
Ma da istera jos ovu registraciju pa posle moze kako hoce. IL ce 111 ili astra f karavan.
koje si sveice stavio?
stavi dobre svecice, i probaj sa drugom razvodnom kapom... nije do kompresije i ventila - garant
VELIKE MISLI SENJOR TRAVIJA
kod ugradnje novih svecica,obavezno ih kalite,ostavite auto da radi minimium 15min, jer kad se uradi generalna motor prvi put startuje potrebno je da u prvih 30sec dostigne maksimalni obrtni momenat

bruyoni
Automobil: Lada 112 1.5 16v

Post by bruyoni »

Sve sami inženjeri a zbune se kad im daš nešto sa levim navojem. TNG jedino ima problema sa ubacivanjem na motorima sa direktnim ubrizgavanjme, koji su sada neki etalon u industriji, sve ostalo guta plin samo tako Amerika, Evropa, Japan, Koreja... nebitno. Naravno treba otići kod onoga ko zna da ugradi i to košta 500-600€. Može se otići i za 450 ugraditi ali onda se brzo dođe do 700€ cene kad treba sve dovesti u red tj da ne pali CE lampicu. Ali realno Dejči TNG po toj ceni ne treba koliko malo prelazi. Jedino bih ja da tako svako malo vuglim nešto gledao neki doblo, berlingo, combo, roomster

masan_motor

Post by masan_motor »

Pa da i moj drugar je prvih 50 soma prešao bez problema a onda se motor potpuno raspao, nekoliko puta :D
Ma može i doktor nauka da ugrađuje kad ti materijali ne trpe temperature, samo ono što je propisano. Pre x godina sam gledao čovek kupio novi hyundai i30 sa ugrađenim plinom, na 70.000 mu se raspao motor a ovi ga otkačili sa: Nismo odgovorni ukoliko se koristi neko drugo pogonsko gorivo sem benzina. Kao trebali ste i ono podmazivanje ventila da ugradite (a oni ugrađivali ovlašćeni servis)

A taj ladin motor je najobičniji motor iz lade samare star trista godina na koji je ludi rus našrafio neko aluminijumsko govno u obliku usisne grane, spojio neke dizne i kompjuter.

sve u svemu, ako imaš sreće, isplatiš uređaj i baciš auto na đubre - to je cela matematika.

Što se dore tiče, tek taj nema pojma, kada sam mu govorio da je taj sekvent uređaj toliko besmisleno jeftin i da mora jednog dana da pojeftini na 200-300 evra - eno ga na kp prodaje kompletiće za samougradnju i živi od štelovanja kojekakvih uređaja na krševima. Koga god sam znao da je vozio na plin, u životu više to nebi ugradio u auto ali ok, nove budale stasavaju pa nek udaraju glavom.

Iskreno ja bih na ženin auto stavio plin, po mojoj proceni taj motor može da dogura do 130.000 km ko i svaka samara.

masan_motor

Post by masan_motor »

evo jedne proste računice za pametnjakoviće:
Cena plina u Srbiji
http://delovionline.rs/clanak/ugradnja-auto-gasa/18
Kada je cena naftnih derivata na svetskoj berzi počela da raste tada su i cene goriva na pumpama počele da prate taj rast. Ali odnos cene plina i cene benzina nikada nije bio tako mali kao danas, zašto?

Povećavanjem broja vozila na plin njegova upotreba je sve masovnija, a upotreba benzina sve manja. Ušteda koju ostvaruju vozači prelaskom na gasna goriva državu svakako košta, jer je porez koji se plaća na cenu benzina manji. Zato su se razne agencije, ministarstva i na kraju Vlada republike Srbije pobrinuli da taj manjak u budžetu nadomeste uvođenjem dodatnih akciza na auto gas. Zbog toga je danas cena plina 75,1din, a cena benzina 139,2din (preuzeto sa sajta LUKOIL pumpe).

Kada sve stavimo na papir i saberemo ugradnju auto gasa, obavezne servise auto gas uređaja u garantnom roku, popravke automobila zbog bržeg habanja i atest za auto gas, a od toga oduzmemo razliku u ceni goriva po pređenom kilometru, dolazimo do zanimljivog rezultata.

Zbir gore navedenih stavki za prvu godinu vožnje na auto gas iznosi oko 700eur. Pošto smo računali da se u proseku prelazi 25.000km godišnje, a da je prosečna potrošnja 10 litara plina (za dve litre veća nego potrošnja benzina) ušteda na gorivu iznosi oko 740eur. Kada oduzmemo investiciju u ugadnju auto gasa od uštede koju smo ostvarili vožnjom na auto gas, dolazimo do godišnje uštede od oko 40eur. Nakon povraćene investicije godišnje se prosečno uštedi bruto oko 740eur.

Ako uzmemo u obzir brže habanje motora i delova motora, brže propadanje auspuha automobila, smanjen prtljažni prostor, veću opterećenost zadnjeg trapa, potrošeno vreme na češće servise i popravke nastale zbog korišćenja gasa, potrošnju benzina za zagrevanje motora i paljenje, možemo se zapitati da li je zaista isplativa ugradnja gasa, ili je jeftinije voziti neki automobil na dizel gorivo. Poznato je da današnji dizelaši, zapremine motora do 1.500ccm troše prosečno 5 litara dizela u gradu.

Matematika potrošnje goriva u gradu:

5 litara evro dizela * 146,4din/l (trenutna cena na LUKOIL pumpi) = 732din
10 litara plina * 75,1din/l (trenutna cena na LUKOIL pumpi) = 751din

Mislim da su rezultati prosti, a Vama ostavljamo da donesete zaključak!

Boki78

Post by Boki78 »

masan_motor wrote:A taj ladin motor je najobičniji motor iz lade samare star trista godina na koji je ludi rus našrafio neko aluminijumsko govno u obliku usisne grane, spojio neke dizne i kompjuter.
Koji si ti sebi car. A motori po ostalim brandovima su svakako moderno od nule razvijani blokovi a ne gotova resenja od ne '84 nego jos iz 70tih kojima je modernizovan sistem prehrane gorivom/vazduhom na identican nacin na koji je to radeno evolucijom samarinog motora kroz 11x, kalinu, prioru itd ...

Znaci sve u svemu ti nama porucujes kako su pravi, a ne kvazi ko ovaj tvoj, masinski inzenjeri mentoli koji prave knap sracunate motore bez ikakve toplotne margine. Smesa sa benzinom ti sagoreva na oko 800C a sa plinom na ~850. 50C na 800 nije bitno povecanje temperature i svaki normalno projektovan motor sa idejom da potraje duze od trece krivine to podnese bez problema, eventualno sa ugradnjom kapalice.

Ako ti je pak ulje problem, moderna sitneticka ulja odlicno podnose visoke temperature pa cak i ove monstruoznih 50C vece, a za razliku od benzina gde imas primese sumpora, vode i ostalog djubreta kod plina toga nema, smesa je cistija, motor ne koksa, daje cistiji izduv, prljanje ulja je usporeno i zbirno uzev plin je mnogo blazi prema motoru od benzina...

Te price sa strasnim habanje, servisima i sl qrcima su lepe za procitati i neka se dizeli slobodno tese time, dok ne dodju plivajuci, dizne, pumpa visokog pritiska i turbina na red. Svaki od tih kvarova kosta vise od polovnog citavog benzinskog motora, a svi do jednog na polovnom vozilu su 100% neizbezni samo je pitanje koga ce usrati da li tebe odmah, tebe kasnije ili onoga kome zavaljas vozilo.

Spin sa Hyunadijem je odlican steta sto se nije desio u Nemackoj pa da ovlaceni servis ode malo pod led. Ako ces tim rezonom da se vodis onda remont turbine dizela nije moguc. Kad posaljes prosecnom lopovu bilo u uzice ili u milosevo, ako ga ne usere da ga iz prve uradi kako valja, za svaki sledeci imas spreman spisak razloga zasto si ti usrao montazu, smesu, kvalitet ulja, hladjenje itd i sve je tu a turbina koju su usrali je naravno savrsena bila. Srbija i njen posrani pravni sistem i nepostojanje insistutija sposobnih da nesto izvestace kako valja vode do toga.
Last edited by Boki78 on Tue Sep 05, 2017 10:55 pm, edited 1 time in total.

dejca
Automobil: Nekad lada 2107.

Post by dejca »

bortlonger wrote: koje si sveice stavio?
stavi dobre svecice, i probaj sa drugom razvodnom kapom... nije do kompresije i ventila - garant
Svecice su brisk, menjao sam iste svecice sa treceg na cetvrti cilindar. Kapu nisam menjao, sumnja i tu postoji. Imam jednu staru, stavicu nju da vidim sta ce biti.
Zvao sam majstora, on sumnja na crevo za servo. Ja sam ga danas pritegao bilo labavo ali on kaze da ga skinem i zapusim rupu.

Boki78

Post by Boki78 »

Nemoj da ga pritegnes nego ga skini i pregledaj ko covek. Ta creva umeju da budu tezak krz i deo koji trpi temperaturu kod njih hoce da se izrasapada posle nekog vremena. Spolja izgleda dobor a pod rukom ti se izkruni. Ako te napeca entuzijazam ima po netu da narucis viseslojno armirana silikonska creva u promeru koji ti treba i koja taj problem nikad nece imati.

dejca

Post by dejca »

Ma naravno, prvo da se nadje kvar, ako je crevo ili membrana u servo menja se sve to.

masan_motor

Post by masan_motor »

Ko što ti reko majstor, skini crevo vakuma i zapuši rupu (na usisnoj grani) i probaj. Nas je zezalo na samari, neravnomerno radio motor, gasio se a pri kočenju je servo ponekad prestajao da radi. To originalno krpeno crevo je bilo trulo iznutra ali se nista nije videlo spolja, kad smo ga skinuli i presavili puklo ko keks.

dejca

Post by dejca »

I ništa, nije crevo/vakum, nije kapa. Da prevezem još neki materijal što mi treba za sanke i zovem simu, doći će da izmerimo kompresiju pa ćemo videti kako dalje.
Crevo za vakum serva jeste bilo trulo, malo jače ga povukoh ono se otkida. Privremeno sam stavio jedno baštensko dok dobiju u obližnjoj prodavnici.
Neznam ali se razmišljam možda je i bolje da je crko motor, onda lada ide za delove i otpad, a najviše bih voleo da nadjem dobru 111-ku. Pre desetak dana beše jedna dobra za 850, 2005 god. Prešla 75,000 km. Da sam sputsti na 750 i za moju izvuko 100 eto za 650e. bi dobio solidna kola.

aleko-2141
Automobil: Moskvic Aleko

Post by aleko-2141 »

Pogledaj i oko karburatora da ne vuče negde ili oko same grane do glave, kad izmerite kompresiju ako ista pokaže valjalo bi prvom i proveriti da li su ventili nastelovani.

masan_motor

Post by masan_motor »

Nemoj ni u ludilu da kupuješ to sranje od 11x lade. Uopšte nemoj da se upuštaš u taj užas i katastrofu. Ne znam da je nešto tako loše konstruisano i napravljeno, sa tako nekvalitetnim delovima na gomilu. Tu se bukvalno sve kvari i od tebe se ovaj put očekuje da budeš i ekspert za elektroniku. Mi smo prošle godine potrošili na popravke 800 evra a ove još 350 evra. I samo je pitanje kad će nešto novo da crkne a delovi katastrofaaaaaaaa

Za sve to vreme lada je prešla jedva 10.000 km.

dejca

Post by dejca »

Pa sem tebe se niko drugi nije toliko žalio na neku 11x ladu.
Aleko i majstor kaže da se je možda neki ventil raštelovao. Gledao sam oko usisne grane i karburatora dali ima neki luft, ništa se ne vidi da je popustilo.

masan_motor

Post by masan_motor »

Pa malo pogledaj podforum 11x, svi koji su nešto pisali ili znaju je ili prodaju ili su je prodali. Auto je čist promašaj. Uzmi kocku karavan, ima ih lepih novijih, viđam ih tu i tamo po gradu ako već moraš ladu da uzmeš. Ja u životu nisam vido skuplji auto za održavanje od ove 11x. Bukvalno sve se pokvarilo na 75000 km. Bukvalno nas je prošle godine opljačkala u par meseci! Ne možeš da popravljaš, samo novo možeš da kupuješ! Hladnjak, mali hladnjak, kvačilo, lamela, zamajac, creva ma sve je istrulilo!

da se ventil raštelovao, onda bi klamparala kao luda, kao da udaraš čekićem po nakovnju. I tada auto radi i ide kako treba. Izmeri ti kompresiju brale, gubiš vreme ovako. Jel troši plina više?
Ja sam davno na jednom automobilu imao problema sa karburatorom, promenio 5 servisa i tek poslednji je našao naprslinu u livu, koju je silikonom zamazao i više nikad problema.

Osposobi na benzin auto da radi, to ti je membrana pumpe i eventualno set membrana za karburator. Ja sam to sve sam radio i posle lada radila ko mercedes :)

Boki78

Post by Boki78 »

masan_motor wrote:Pa malo pogledaj podforum 11x, svi koji su nešto pisali ili znaju je ili prodaju ili su je prodali.
Pa u cemu je razlika u odnosu na druge delove foruma. Ta kola su u najmladjim primercima po 11 godina stara, normalno je da ljudi idu dalje :) Aj odemo na forum kojeg god hoces brenda ovde pa da po postavljanju topic-a vezanih za probleme, broju istih i sl odmah izvedemo zakljucak da je svaki od tih auta les i ne vredi nicemu ...

Sem toga razvristao si se za jedan remont pumpe visokog pritiska (to je tih reda 800e ) sta se desi kad te odmah saceka plivajuce govanjce. Eto sad ucivaj i veslaj, kad neces da ladi olaksas muke onda nec eni ona tebi :mrgreen:

Locked