Popravak nove Nive - postao sam jmajstor
Moderators: dejo, jeronimo, na benzinskoj me vole, parkvets
Popravak nove Nive - postao sam jmajstor
Salu na stranu iz naslova. Kako sam se hvalio , da sam sam popravio nivu po komsiluku. Eto ti komsije sa svojim nivom i prblemom slicnim mome. Edmah sam pregledao senzor bregaste izmjerio otpore i cini se da je sve je uredu . E dalje sam gledao svjecice. I na drugom cilindru svjecica kao nova, nema naslaga od sagorijevanja. Dok motor radi kad skinem lulu baca iskru i to dobru da sam i sam osjetio
.Ostaje jos mislim dizna. E sad moguce da do nje ne dolazi struja ili je otisla ili je skroz zastopana.E sad mislio sam ondje povise akumulatora prspojiti voltmetar na masu mislima da je rozo crna prema shemi i drugim djelom spojiti na datu dizno. Ono bi logicno trebalo pokazati voltazu ako racunar posalje signal za datu diznu. Da li je tako? . Ako ima otklona znaci struje ima
- Dare
- Automobil: Niva 1.7 4×4
Re: Popravak nove Nive - postao sam jmajstor
Koliko je meni poznato, ispitivanje svećica na motoru sa ubrizgavanjem skidanjem kablova, opasno je po modul.
Signal na diznama teško da ćeš izmeriti voltmetrom ili probnom lampom jer traje možda nekoliko milisekundi.
Signal na diznama teško da ćeš izmeriti voltmetrom ili probnom lampom jer traje možda nekoliko milisekundi.
Dare sta predlazes kao provjeriti da li ima struje na diznama dastavim sijalicu i u kontakte da li svjetli?Dare wrote:Koliko je meni poznato, ispitivanje svećica na motoru sa ubrizgavanjem skidanjem kablova, opasno je po modul.
- Dare
Nisam stručnjak za ubrizgavanje ali verujem da probna lampa ne može da pomogne. Neka dijagnostika možda može. 
-
bortlonger
- Automobil: lada
skidanje kablova, kao sto je napisao dare, moze da bude fatalno po modul...
izvuci steker sa dizne i ako motor menja rad, onda dizna ima struju i radi (a kako radi je druga stvar).. to ti je najlaksi nacin
izvuci steker sa dizne i ako motor menja rad, onda dizna ima struju i radi (a kako radi je druga stvar).. to ti je najlaksi nacin
VELIKE MISLI SENJOR TRAVIJA
kod ugradnje novih svecica,obavezno ih kalite,ostavite auto da radi minimium 15min, jer kad se uradi generalna motor prvi put startuje potrebno je da u prvih 30sec dostigne maksimalni obrtni momenat
kod ugradnje novih svecica,obavezno ih kalite,ostavite auto da radi minimium 15min, jer kad se uradi generalna motor prvi put startuje potrebno je da u prvih 30sec dostigne maksimalni obrtni momenat
ok sutra cu da probam to sa kablom od dizne.bortlonger wrote:skidanje kablova, kao sto je napisao dare, moze da bude fatalno po modul...
- bruyoni
- Automobil: Lada 112 1.5 16v
Ni slučajno elektroniku na autima sa ECU pipati kontrolnom lampom! Komandna struja verovatno radi na 12 V ali nije sigurno dok su senzori mahom na 5V ili samo neki davač signala. Ako pipneš pogrešno u najboljem slučaju spališ senzor u gorem slučaju napon dođe do ECU-a. Voltmetrom može ali ko što dare kaže impuls ćeš teško proveriti sa običnim voltmetrom, jedino neki sa snimalje podataka. Što se same dizne tiče možeš premeriti otpor špulne koji bi trebao biti oko 13 oma ali to ti kaže samo da li je on crko ali ne govori stanje mlaznice ni klipa, to jedino na stoli isprobati.
Što se tiče načina na koji si ispitivao senzor bregaste on nije dobar pošto je u pitanju hall senzor tj on indukuje napon. Ispituješ ga tako što spojiš voltmetar na kontakte, namestiš na merenje napona male vrednosti i u blizini glave senzora pomeraš nešto metalno a magnetično. To pomeranje bi trebalo da indukuje napon od oko 0,3V na ispravnom senzoru
Što se tiče načina na koji si ispitivao senzor bregaste on nije dobar pošto je u pitanju hall senzor tj on indukuje napon. Ispituješ ga tako što spojiš voltmetar na kontakte, namestiš na merenje napona male vrednosti i u blizini glave senzora pomeraš nešto metalno a magnetično. To pomeranje bi trebalo da indukuje napon od oko 0,3V na ispravnom senzoru
-
bortlonger
bruyoni wrote:Ni slučajno elektroniku na autima sa ECU pipati kontrolnom lampom! Komandna struja verovatno radi na 12 V ali nije sigurno dok su senzori mahom na 5V ili samo neki davač signala. Ako pipneš pogrešno u najboljem slučaju spališ senzor u gorem slučaju napon dođe do ECU-a.
- bruyoni
Takvi nasmejani "stručanjci"vrlo brzo zatraže pomoć nekoga sa duvaljkom
Danas sam ipitao striju i mejerio na ostalim ulazima, isto kad spojim volmetar on deketuje promjeu napona na sva cetri cilindra iste vrjjednosti pokazuje to se brzo mjena volmaetar to detektuje. ispitao sam dinznu i daje otpor. ali kad sam stavi dugacki serafciger na nju i drugi dio na uho da cujem rad. Ove tri dizne imaju onaj kilk klik zvuk kao rele dok ova nema taj zvuk. Sto bi znacili da je ona u pitanju. Sutra cu izvaditi injektor i probati kako radi. E na koliki napon da prikljucim mislio sam na bateriju od 9v da li je bitno plus minus okrnuti. Uzeo bih sprej i pod pritiskom doveo na jednu stranu. Probao bih odozdo sa uprotne strane prvo da probam ako radi izbaciti su prlavstinu nazat . Da li se to moze ili imoram odozgo kao je i dosada na motoru
Jos sam kontao najbolje uzeti pa zamjenuti injektore sa drugog na na treci i obrnuto tako bi znao da li ima promjena
Jos sam kontao najbolje uzeti pa zamjenuti injektore sa drugog na na treci i obrnuto tako bi znao da li ima promjena
- Dare
Možda ta zamena mesta nije loša ideja, bar da čuješ da li će druga da klikće kada dođe na to mesto.
- bruyoni
Diznu slobodno na 12V možeš probati ali u pulsevima. Možeš je probati očistiti karburator sprejom. Najbolje je spojiti na neki taster, zbudžiti cevčicu na medicinski špric napunjen sredstvom za čišćenje karburatora u koji klipom nabiješ pritisak i onda pritiskaš taster da otvara i zatvara diznu. Nije baš kao probni sto za dizne ali dovoljno dobro čisti za otpušivanje i isprobavanje da li vredi ozbiljnije se pozabaviti njima.
-
bortlonger
mozes probati ovako nesto...
https://www.youtube.com/watch?v=7aT4S1lIBAY
https://www.youtube.com/watch?v=7aT4S1lIBAY
-
bortlonger
Ti to iz iskustva???bruyoni wrote:Takvi nasmejani "stručanjci"vrlo brzo zatraže pomoć nekoga sa duvaljkom
- bruyoni
Pošto sam imao duvaljku, da