NOVA LADA NIVA

Moderators: dejo, jeronimo, na benzinskoj me vole, parkvets

jeronimo
Automobil: vaz21214-20

Re: NOVA LADA NIVA

Post by jeronimo »

ma bre Dare nijedna nije probila odozgo. ove bubuljice sam vidjao po 10 godina na kolima i nije mogla trunka da se odbije sa njih a kamoli rupa da ispadne. trulile su na 5 vratima zbog zapusavanja drenaznih otvora i isto toliko ispod sofersajbne ko nije cistio one cevcice. na novima kod nas jos nisam video da probija nigde otkad su cinkovane. sigurno ima starih zaliha koje su stojale izlozene vlazi i to verovatno ide na rusko trziste. uzeo bi ja onu sto si postavio istrljao rust konverterom i terao jos 20 godina uzdravlju i veselju :D ...nego ti sebe izgleda ubedjujes da ne kupis novu ;) . tako su i oni sa nivkama iz 85. mene nekad ubedjivali da ne kupujem direktno ubrizgavanje jer ne moze da predje 20 000 :) a evo je skoro na 15 x toliko.... :lol:
" :) Prva,druga,kuplung,treća ruski ti je menjač sila :) "

Dare
Automobil: Niva 1.7 4×4

Post by Dare »

jeronimo wrote: ...nego ti sebe izgleda ubedjujes da ne kupis novu ;)
Upravo je obrnuto. Ubeđujem sebe da je kupim :D . Prvo, žao mi je da se rastanem od ove koju sad vozim. Trebalo bi joj posvetiti 2-3 dana da se vrati u idealno stanje (proteklih godinu dana zbog mojih obaveza blago je zapostavljena, ništa strašno), a opet, vozi mi se nova zbog tišeg motora, servo volana, velikih ogledala, boljih kočnica, kardana sa zglobovima... Ne mogu da kažem da nije bolja. Jedino mi limarija ne uliva sigurnost, a možda po malo i ubrizgavanje ali samo zato što ga ne poznajem, ne zato što mislim da ne valja. Ovaj motor koji imam stvarno se pokazao kao šampion pouzdanosti i kad bih kojim slučajem bio u prilici da kupim potpuno identičnu Nivu kao ovu, ni trenutka premišljanja tu ne bi bilo.

jeronimo

Post by jeronimo »

pa nazlost(ili na radost) ;) doba karburacije je zavrseno i svi jednom moramo da izadjemo iz svoje zone konfora i da napravimo novi potez :) . sto se mene tice nikakvih nedoumica, novi i teraj. jedino boju izaberes ... unutrasnju oremu me mrzi da prepakujem pa ce verovatno novo i to ( plin,alarm,muzika i ozvucenje, strujni invertor, vazdusni kompresor,marsutni kompjuter, inklinomer,kompas,rasveta i maglenke, evetualno ce preci bull bar i pragovi ako i to ne budem pravio u varijanti od punog metala...

nivka
Automobil: Niva 1.7 (2003)

Post by nivka »

Odakle vam to da se nove Nive cinkuju?

Dare

Post by Dare »

Bilo je nekih promo snimaka kako se školja farba po novoj tehnologiji. Ja lično ne verujem da se cinkuju. Kroz kakve mašine prolaze školjke, bolje da nisu ni prikazivali. Jedino mi se sviđa što konačno celu školjku potapaju u osnovnu boju mada džaba to ako ne očiste lim pre toga.

Zapravo, taj proces oni nazivaju kataforeza.

https://www.youtube.com/watch?v=-gotkYLTTiU

nivka

Post by nivka »

Tako se zove proces nanošenja, a pitanje je šta nanose kao zaštitu. Da je cink, imala bi 12-godišnju garanciju.

aleko-2141
Automobil: Moskvic Aleko

Post by aleko-2141 »

Kupiš novu, odradis kao ja auto i miran 100 godina :-D

jeronimo

Post by jeronimo »

da, odradjuje se katofereza tojest elekroliticko nanosenje zastite na metal. a posto se isti odradjuje u kadama znaci da je nanosenje nekog metala, nije plastifikacija...
sto i rusi potvrdjuju uostalom....
https://www.youtube.com/watch?v=g5xz8E_PeeY

nivka

Post by nivka »

Plastifikacija (polyester primer coating) se radi naknadno. Vidi se na snimku što je postavio Dare. Ali opet rđa. :mrgreen:

Dare

Post by Dare »

Ključ je u pripremi lima. Sve posle toga je džabe ako se tu omane.

Jednom prilikom sam video oljušten gepek na Laguni. Čoveče, lim kao za oluk! Tačno se vidi ona tekstura tj šara kako je pocinkovano.

Dare

Post by Dare »

Sedeo sam danas u novoj Nivi u DDM-u u Novom Sadu. Ne mogu da se otmem utisku da je kompletna plastika u kabini lošija nego ranije. Vrata se jednako teško zatvaraju, ništa bez udarca. Kvačilo je mekše nego kod mene, priznajem :D Sveukupno, nekako mi je lošiji utisak u kabini nego kod moje, ne znam što. Volan je očigledno od lošijeg materijala i sam obruč je dosta tanji, što je loše. Izloženi auto je sa metalik bojom 9900€ i ima jedino podizače prozora od opreme. Klima je preko 1000€, a plin je 700€. Prodavac kaže da je zaštita lima ista kao pre tj da nema cinka. Nažalost bila je kiša pa nisam od spolja mnogo zagledao niti slikao. Uspeo sam da primerim ogrebotinu na desnom ćošku haube, skoro do lima. Gume su Pireli i ne odaju neki naročit utisak... Sve u svemu, razočaran sam i mislim da je cena previsoka za kvalitet koji se nudi. O savremenosti auta da ne pričamo, realno. Nekako počinjem da mislim da je novi Duster ipak bolje rešenje.

nivka

Post by nivka »

@Dare
Ona plastika na vratima mi se ni na slikama ne sviđa. Lepše i na oko i na dodir deluje onaj skaj sa sunđerom što imaju starije Nive kao moja iz 2003. godine. Ali tvrda plastika je trend i kod mnogo skupljih automobila.
U onroad vožnji verujem da su novije bolje.

Dare

Post by Dare »

Nažalost ovi nemaju test vozilo pa nisam mogao da isprobam. Pričao mi je o mnogim izmenama koje sam već znao. Rekao je i da je motor pouzdaniji jer kada crkne modul paljenja, ostaju da rade dva klipa za razliku od crkavanja razvodne ruke kada auto staje. Ali rođače, razvodna ruka košta 150 dinara i za 5 minuta auto opet radi, a i retko crkava... ;)

nivka

Post by nivka »

Misliš na komutator, što stoji na desnom košu? To je prvi deo koji je zamenjen na mojoj Nivi, nakon 6 meseci od kupovine. Samo se ugasi. :evil: Od tada mislim da nije više menjan. :)

Dare

Post by Dare »

Ne, razvodna ruka koja se nalazi u razvodniku. Mada ni taj komutator nije neki problem.

Post Reply