Preporuke za kupovinu Nive

Moderators: dejo, jeronimo, na benzinskoj me vole, parkvets

Post Reply
Garaza
Automobil: Lada 112 1.5GLI,Niva

Preporuke za kupovinu Nive

Post by Garaza »

Uskoro planiram da kupim ladu nivu, posto se ranije nisam susretao sa terencima ovog tipa, ako moze neki savet sta pogledati prilikom kupovine, kako testirati pogone i sl, kao i koji su cesti i najskuplji kvarovi, ako znate da neko prodaje nivu takodje mi mozete preporuciti ili poslati oglas. Unapred zahvalan!

bortlonger
Automobil: lada

Re: Preporuke za kupovinu Nive

Post by bortlonger »

terenac koji ima vesanje kao i obicna lada.. jabucice (kugle), spone, balansi.. kvarovi... krstevi kardana, hardijeva guma, spone, kociona creva, kocioni cilindri, cilindri kvacila, set kvacila, amortizeri, problemi sa predniim diferencijalom, a u zavisnosti od tipa motora, raznorazni... a najskuplji od njih remont motora i popravka limarije..
VELIKE MISLI SENJOR TRAVIJA
kod ugradnje novih svecica,obavezno ih kalite,ostavite auto da radi minimium 15min, jer kad se uradi generalna motor prvi put startuje potrebno je da u prvih 30sec dostigne maksimalni obrtni momenat

Garaza

Post by Garaza »

bortlonger wrote:terenac koji ima vesanje kao i obicna lada.. jabucice (kugle), spone, balansi.. kvarovi... krstevi kardana, hardijeva guma, spone, kociona creva, kocioni cilindri, cilindri kvacila, set kvacila, amortizeri, problemi sa predniim diferencijalom, a u zavisnosti od tipa motora, raznorazni... a najskuplji od njih remont motora i popravka limarije..
Otprilike sam i ja nesto tako nasao, cini mi se da su najveci problemi limarija i prenos, konkretno gledam noviji tip sa 1.7 motorom, sad nisam siguran da li karburator ili dizne, najvise bi voleo da nadjem neku sa fabrickom bojom, pa ako ima malo rdje da se sredi. Ovako kad covek kupi nalickanu nikad ne zna kako je prethodni vlasnik zastitio ofarbao i sl. Iskreno znam dosta majstora koji samo prekriju rupe sa svim i svacim i "srede" auto za prodaju i onda nakon par meseci auto dodje kao svajcarski sir..

Dare
Automobil: Niva 1.7 4×4

Post by Dare »

Niva je auto koji je mnogo rizičan za kupovinu kao polovnjak. Ljudi misle da je svemoguća pa se tako i ponašaju sa njom. Još ako naletiš na službenu, bolje odmah zaobiđi. Ja sam sto puta pisao da sam prvo imao polovnu, pa posle novu. Ta polovna je kupljena kao krš i odmah oterana kod rođaka majstora da se sredi sve. I limarija i mehanika. I nikad nije bila pouzdana da kreneš s njom negde dalje. Uvek se pokvari nešto drugo. Kasnije smo kupili novu. E to je potpuno druga priča. Pet godina je bila jedini auto u porodici i vozila se svuda. I duge i kratke ture. Znala da pređe i 700km za dan. Evo je sad na 163000km, samo šušti kada ide. Da je pocinkovana trajala bi zauvek.
Ukratko rečeno, ako nađeš dobro održavanu i sa prvom bojom, vozićeš se slatko. Ako uzmeš od neke firme ili lovca, drvoseče i slično e tad može da se očekuje svašta. Znači moj ti je savet, prouči prvo vlasnika. Gde je vozio i kako je održavao, pa tek tad gledaj Nivu.

Bixer
Automobil: Megane 2 ,Niva

Post by Bixer »

Treba bar priblizno ovakva da bude :)

Garaza

Post by Garaza »

Dare wrote:Niva je auto koji je mnogo rizičan za kupovinu kao polovnjak. Ljudi misle da je svemoguća pa se tako i ponašaju sa njom. Još ako naletiš na službenu, bolje odmah zaobiđi. Ja sam sto puta pisao da sam prvo imao polovnu, pa posle novu. Ta polovna je kupljena kao krš i odmah oterana kod rođaka majstora da se sredi sve. I limarija i mehanika. I nikad nije bila pouzdana da kreneš s njom negde dalje. Uvek se pokvari nešto drugo. Kasnije smo kupili novu. E to je potpuno druga priča. Pet godina je bila jedini auto u porodici i vozila se svuda. I duge i kratke ture. Znala da pređe i 700km za dan. Evo je sad na 163000km, samo šušti kada ide. Da je pocinkovana trajala bi zauvek.
Ukratko rečeno, ako nađeš dobro održavanu i sa prvom bojom, vozićeš se slatko. Ako uzmeš od neke firme ili lovca, drvoseče i slično e tad može da se očekuje svašta. Znači moj ti je savet, prouči prvo vlasnika. Gde je vozio i kako je održavao, pa tek tad gledaj Nivu.
Istim se principom i ja vodim kad kupujem auto, na placu nikad nisam pazario ni jedan automobil, samo od vlasnika, koliko gledam auto toliko i njega. Znam da ima ljudi koji na autu ni filter ne zamene, sto bi se reklo sedi i vozi :D Skoro naletim na coveka koji 8 godina nije zamenio filter goriva na samari, kaze nisam ni znao, nego pocela da trese pa je oterao kod majstora :D

Garaza

Post by Garaza »

Bixer wrote:Treba bar priblizno ovakva da bude :)
Ma bice ista ako mi je prodas :D

angler
Automobil: Lada Niva 1.7i 4x4

Post by angler »

Kada sam ja kupovao Nivu kriterijumi su mi bili sledeći:
- godište 2010+;
- što je moguće manja kilometraža (<50000 km);
- da je vlasnik privatno lice, po mogućstru da je prvi vlasnik;
- bez TNG-a;
- cena do 5k;
Takva se pojavila tek posle godinu i po dana svakodnevne potrage....
Ja sam iz Vojvodine, imam libelu u glavi, nemoj ti meni nije uzbrdo

Bixer
Automobil: Megane 2 ,Niva

Post by Bixer »

To je bukvalno potraga za iglom u plastu sena.
Ljudi jako lazu, postavljaju slike dok je bila mlada ili slikaju komsijine.
Kad odes na lice mesta prosto da se slogiras kad vidis olupinu koja nema veze sa onom sa slike.
Spremi bar 500e za gorivo, naostri se strpljenjem, i moras traziti.
Ako cekas da iskoci neka u lokalu da ne moras voziti to moze da bude nikad.
Dva meseca sam je trazio i na kraju sam platio 500e skuplje, neregistrovanu i bez plina.
To ti je najmanje bitno, a jos gora prica je kako nista nije menjano i kako je u top stanju.
Za tih nekih 14 godina mnogo toga je doslo na zamenu samo zbog vremena taman da ni 1km nije presla.

Garaza

Post by Garaza »

Bixer wrote:To je bukvalno potraga za iglom u plastu sena.
Ljudi jako lazu, postavljaju slike dok je bila mlada ili slikaju komsijine.
Kad odes na lice mesta prosto da se slogiras kad vidis olupinu koja nema veze sa onom sa slike.
Spremi bar 500e za gorivo, naostri se strpljenjem, i moras traziti.
Ako cekas da iskoci neka u lokalu da ne moras voziti to moze da bude nikad.
Dva meseca sam je trazio i na kraju sam platio 500e skuplje, neregistrovanu i bez plina.
To ti je najmanje bitno, a jos gora prica je kako nista nije menjano i kako je u top stanju.
Za tih nekih 14 godina mnogo toga je doslo na zamenu samo zbog vremena taman da ni 1km nije presla.
Najgore je kad kazu "pa za te pare, to godiste" - omiljena fraza trgovaca :D Meni je kod lade najmanje bitno godiste moze neka od preko 20g da bude bolja od 2010g. Gledao sam primerke koji su bili sluzbeni, to je raspad posle par godina, a druga stvar je sto i najmanju sicu mora neko da zaradi, narocito u Srbiji.

Garaza

Post by Garaza »

Danas sam gledao jednu nivu, vlasnik stariji covek, preko 10godina u vlasnistvu, nema je na oglasima, komsija od drugara... Limarija blago receno uzas, odustao sam odma nisam ni hteo motor da gledam. Jel zna neko koliko kostaju neki najskuplji kvarovi na prenosima kod nive, da odma odvojim pare ako me strefi najgore?

Dare
Automobil: Niva 1.7 4×4

Post by Dare »

Ja znam samo za krst kardana da je oko 1000din, manžetna homokinetičkog je oko 300din. Set ležaja točka 3000din.
Drugo mi nije trebalo ;)

bortlonger
Automobil: lada

Post by bortlonger »

najskuplji kvar na prenosima kod nive je kad ostavis bez ulja menjac ili diferencijale i onda sve to sje..s, inace nema skupih kvarova na prenosima...
VELIKE MISLI SENJOR TRAVIJA
kod ugradnje novih svecica,obavezno ih kalite,ostavite auto da radi minimium 15min, jer kad se uradi generalna motor prvi put startuje potrebno je da u prvih 30sec dostigne maksimalni obrtni momenat

Garaza

Post by Garaza »

bortlonger wrote:najskuplji kvar na prenosima kod nive je kad ostavis bez ulja menjac ili diferencijale i onda sve to sje..s, inace nema skupih kvarova na prenosima...
Da, ogroman problem je kad kupis auto od nekog ko ga nije odrzavao, onda koliko god da ga platis, puno je.

jeronimo
Automobil: vaz21214-20

Post by jeronimo »

ili kupis bivsu sluzbenu koja se zbog obaveznog prenosa posle licitacije vodi na preprodavca, prefarbanu sa papirom u sajtnama i uljem od fabrike u transmisiji a ima kilometrazu koliku hoces... :D
posle svi se cude i rusi krivi sto crkava sve redom, a nema nijedan papir od kupovine a zvanicno prvi vlasnik.... ;)
" :) Prva,druga,kuplung,treća ruski ti je menjač sila :) "

Post Reply